Венеричні хвороби. Інфекції ,що передаються статевим шляхом.

Про матеріал
Моя мета на цьому уроці сформувати в учнів певні знання про венеричні хвороби та СНІД ознаки, шляхи поширення та засоби профілактики. Розвивати творчі здібності учнів під час рольових ігор, нестандартних завдань, самостійно моделювати можливі заходи запобігання цим хворобам. Довести важливість дбайливого ставлення до свого здоров’я з раннього віку, необхідність дотримання норм здорового способу життя. Виховувати толерантне ставлення до людей з ВІЛ.
Перегляд файлу

Урок

Тема: Венеричні хвороби. Інфекції ,що передаються статевим шляхом.

Мета: Сформувати   в   учнів  певні  знання  про  венеричні хвороби та СНІД ознаки,  шляхи  поширення  та  засоби  профілактики.

 Розвивати  творчі  здібності  учнів  під  час рольових ігор, нестандартних   завдань,   самостійно   моделювати   можливі   заходи   запобігання   цим

 хворобам.   Довести   важливість дбайливого ставлення до свого здоровя з раннього  віку,   необхідність    дотримання    норм    здорового     способу    життя.  Виховувати толерантне ставлення до людей з ВІЛ.

 

Тип уроку: засвоєння нових знань

Форма уроку: урок – тренінг

Форми, методи, прийоми роботи: фронтальні, групові, індивідуальні,    наочні,     узагальнюючі     схеми,       діаграми,     моделювання   ситуативних задач

Обладнання: підручник, мультимедійна презентація, діаграма, графік

Епіграф: « Люди не помирають.Вони вбивають самі себе»

                                                                                                            Сенека

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент

          Вчитель.                    Покликав дзвоник на урок,

                                              В житті ви зробите ще крок.

                                              Нехай вам знань буде доволі,

                                              Я рада зустрічі у нашій школі.

II. Мотивація навчальної діяльності

 Вчитель.

 Добридень! Коли ми пишемо свою адресу, то вказуємо країну, місто і вулицю. Сьогоднішній наш урок теж має адресну підтримку. Уявімо,що  наша країна – це галактика Чумацький шлях, село – Сонячна система, вулиця – Земна орбіта, будинок – планета Венера. Отож, тема нашого уроку – венеричні хвороби, ІПСШ ( учні записують тему уроку)

 

 Вправа «Очікування»

Ви бачите плакат на якому написано: «Що посієш – те й пожнеш».

Процедура:

На листочках у формі зернятка учні пишуть свої очікування від тренінгу, і озвучуючи, прикріплюють їх на плакат .

 

Вправа «Скрепки» (3 хв.)

- У вас є скрепки. Вам необхідно протягом  30 сек. випрямити їх як можна рівніше і показати мені. Час пішов…

- Давайте подивимося, що у вас вийшло. А тепер  верніть скріпці першочергове положення.

Демонстрація  роботи.

Висновок: так може трапитися і в житті – людина прийнявши рішення, може змінити себе до невпізнанності. Так  як і ви змінили цю скріпку , рішення може бути позитивне – ВУЗ, навчання, робота і т. д. А може бути і негативним – наприклад, рішення приймати наркотики. Результат цього передбачити практично неможливо, життя вернути теж неможливо.

 

Людина завжди хотіла стати безсмертною. А чи можливо це? В чому безсмертя людини? В її потомстві. Ви зараз в такому віці, що хочете насолоджуватися життям, крокувати в ногу з часом, не відставати від моди . Мода – це більше ніж музика, зачіска чи модний  « прикид». Мода – це стиль, це спосіб життя.  Ви люди нового століття. Сучасна мода єдина – здоровя.

 

Є одна курдська притча. На початку творення Бог призначив усім живим істотам по 30 років земного строку – нарівно, без образ. Але людині цього видалося замало. Тоді Бог додав їй 15 років, віднявши їх у ішака, якого обтяжувало тоскне життя. Коли ж і цього виявилося недостатньо, Усевишній подарував людині ще 15 років, віднявши півжиття в собаки. Але й у 60 років людина не вгамувалася. Творець дав «улюбленцю» ще 15 років, цього разу покоротшавши вік мавпи... З тих часів перші 30 років людина радіє життю, наступні 15 років наживає статок, працюючи як...(здогадалися?), потім, немов ревнивий пес, намагається зберегти нажите, а протягом останніх 15 років уподібнюється далекому родичу. Натяк прозорий і не позбавлений зерна істини. Як же уготовані у Всевишнього роки зробити активними й творчими? Як зберегти молодість і здоровя? От про це й піде розмова.

 

III. Вивчення нової теми (деякі фрагменти уроку супроводжуються слайдами мультимедійної презентації)

 На мій погляд, людині в житті повинно щастити в трьох випадках: від кого народитися, у кого вчитися і з ким одружитися, щоб народжувати дітей. Але іноді останнє – діти – для деяких людей стають нездійсненою мрією. Чому? Нерідко на шляху до цього виникають перепони: це хвороби статевої системи. Причини їх бувають різні, найчастіше – неуважність до свого здоровя, необачність, довіра до людини, яка на це не заслуговує.    

 

1. Вступне слово вчителя

 

 Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) – це венеричні захворювання, якими однаковою мірою хворіють як чоловіки, так і жінки. До них належать: сифіліс, гонорея, хламідіоз, трихомоніаз, геніальний герпес, СНІД. Понад 40 збудників різних хвороб передаються статевим шляхом. На відміну від звичайних інфекційних захворювань венеричні хвороби не залишають після себе імунітету, і при повторному зараженні хвороба розвивається знову. При венеричних хворобах видужання не настає само по собі: без медичної допомоги людина не може позбутися такої хвороби і хворіє на неї все життя.

 Мікроорганізми, які спричиняють ці захворювання, як правило, потрапляють в організм людини під час статевих контактів. Потім вони розмножуються і розвиваються, викликаючи хворобливі прояви. Зазвичай у людей, які захворіли на ІПСШ, усе відбувається за стандартною схемою: статевий контакт, нічого підозрілого, а через кілька днів чи тижнів – прояви недуги, на які людина часто не звертає уваги. Незнання про хворобу, наявність інкубаційного періоду у багатьох інфекцій, які приховують хворобу, сприяють поширенню ІПСШ.

 Потрапляючи в організм людини, збудники ІПСШ починають розмножуватися, викликаючи запалення статевих органів. Вони можуть уражувати кров і будь-які внутрішні органи. Лікування кожної з інфекцій специфічне, і ні в якому разі не може проводитися самотужки або поза медичними закладами. Адже це може приховати інфекцію на певний час, сприяючи важчому перебігу хвороби і наслідкам, або переходу в хронічну форму.

 Після випадкових статевих контактів обов’язково звертайте увагу на почервоніння, бородавки та прищики на тілі чи статевих органах, на підвищення температури і збільшення лімфатичних вузлів, виділення зі статевих органів та свербіння.

Вправа «Знайомство з хворобою». (Робота в групах).

 

 На кольорових аркушах паперу учням подаються характеристики хвороб. Залежно від кольору картки учні розраховуються і об’єднуються у 5 груп. Ознайомившись з причинами, наслідками та засобами ураження хвороб, презентують іншим свою інформацію.

 

Картка «Сифіліс»

 

Перші хворі. У ХV-XVІ ст.. у Європі були цілі епідемії сифілісу, тому тоді цю хворобу називали «великою віспою» і «статевою чумою». Відома з 1530 р., уперше описана італійським лікарем Франкасторо, що спостерігав муки пастуха Сифілоса. Христофор Колумб залишив щоденники, у яких записано про те, що його моряки завезли в Європу хворобу, від якої в XV-XVІ ст.. почалася епідемія, але передавалася вона тільки статево.

Збудник. Бліда трипонема відкритий у 1903 р. Д. Заболотним. Має розміри 8-14 мкм, нагадує штопор. Живе і розмножується лише у тканинах людини. У вологому середовищі (губка, рушник) мікроб зберігає свою життєздатність до 12 годин (до висихання), а в слині хворої людини за кімнатної температури – від кількох годин до кількох діб, швидко гине при дії сонячного світла, високої температури, спирту.

Шляхи передачі. Основне джерело зараження – хвора людина. Сифілісом заражаються при випадкових дошлюбних або позашлюбних статевих стосунках, менше – при поцілунках і укусах, ще менше – через предмети вжитку (склянки, ложки, зубні щітки, рушник, недокурки, бритви тощо), якими користувався хворий. Інкубаційний період від 3 до 5 тижнів.

Симптоми. Ознакою раннього сифілісу є поява специфічної виразки у місці проникнення збудника. Першим симптомом у чоловіків є безболісна поява виразки на пенісі, і лише пізніше збільшуються пахові лімфатичні вузли. У жінок виразка найчастіше з’являється на шийці матки або на стінці піхви, і тому жінка не усвідомлює цих симптомів, однак пізніше і у неї збільшуються лімфатичні вузли. Після того, як збудник потрапляє у кров, з’являється сифілітична висипка на шкірі (великі висипання у формі червоних гнійників, в яких є живий збудник). Тоді заразитися можна побутовим шляхом. Пізній сифіліс починається приблизно через 2 роки після зараження. Якщо хворий не лікується, то хвороба вражає внутрішні органи, нервову, серцево-судинну систему, кістки. У глибоких шарах шкіри і підшкірній основі утворюються невеликі тверді горбики або великі, розміром до курячого яйця. Вузли, так звані гуми, які згодом розпадаються і перетворюються у виразки. Вони довго не гояться і залишають після себе рубці. Випадає волосся на голові, у бровах, віях. Руйнується перегородка носа, уражається спинний мозок, настає параліч.

 При своєчасному лікуванні сифіліс повністю руйнується.

Вправа "ВІЛ – позитивна дитина”.

Мета: на прикладі конкретних ситуацій навчити дітей оцінювати ступінь ризику ВІЛ – інфікування.

 Об’єднання в групи за кольорами .

 Для цієї вправи нам потрібно об’єднатися в групи.

 Які у вас улюблені кольори? (Відповіді дітей)

 Отже, синій колір працює за першим столом, жовтий – за другим, червоний – за третім.

У вас на столі є яйце, 30 соломинок, скотч і ножиці.

Яйце як священний знак було складовою космогонії кожного народу на землі, і шанувалася не лише його форма, а й прихована в ньому таїна. Майже в усіх народів воно вважалося джерелом життя, символом сонця, початком світу. Ми, християни прийняли цей символ – яйце, бачимо в ньому пам’ять вічного життя.

  Уявіть, що яйце, яке лежить у вас на столах – це ВІЛ-інфікована дитина і її

потрібно захистити від інфекції. А ви – це батьки дитини. Перед батьками ВІЛ позитивних дітей постійно стоїть завдання: захистити свою дитину від респіраторно-вірусних захворювань або застуд, бо ослаблений ВІЛ-інфекцією дитячий організм не в змозі боротися з ними. Я виступатиму в ролі інфекції і буду перевіряти чи зуміли ви захистити свою дитину. У кожної групи я візьму яйце і кину його на підлогу. Якщо розбилося чи тріснуло – не змогли захистити.

 Отже, за допомогою 30 соломинок, скотча вам необхідно буде обмотати яйце так, щоб до нього не потрапила інфекція. А також проговоріть в групі ,як в житті батьки можуть захистити свою дитину від інфекцій. А тепер кожна група пояснює, як можна захистити дитину від інфекцій і віддає мені своє яйце.

Отже, перша група нам довела, що можна захистити. Хоча це дуже важко і

потребує багато зусиль. І все – таки ВІЛ-позитивна людина може прожити певний період життя. Але дуже часто головною причиною є навіть не СНІД, а інфекції, з якими ослаблений ВІЛ-інфекцією організм не в змозі боротися.

 

Картка «Гонорея»

Перші хворі. Гонорея відома з XVІІ ст.. У країнах Європи мала назву «французький нежить», або «трипер».

Збудник. Гонокок відкрив у 1879 р. німецький учений Нейссер, має вигляд диплококів, що нагадують кавові зерна. Довго зберігається у вологому середовищі (губка, рушник – до доби, у водопровідній воді – 2 доби). Нестійкий до високої температури. Швидко гине у мильній воді.

Шляхи передачі. У переважній більшості статевим шляхом. Також під час пологів. Побутовим шляхом дуже рідко, оскільки гине у зовнішньому середовищі.

Симптоми. Нерідко гонорея проходить безсимптомно, тому люди не завжди вчасно звертаються до лікаря. У чоловіків місцем зараження є сечовивідні залози і легкий біль при випусканні сечі. Виникають слизові або серозні виділення із зовнішнього отвору статевого члена. Згодом виділення стають гнійними, рясними, навіть кров’яними. Якщо не лікуватися, уражаються інші статеві органи, наприклад, придатки яєчок. Тоді підвищується температура тіла, виникає гострий біль у ділянці мошонки. Це призводить до безпліддя.

 Особливістю гонореї у жінок є виникнення численних вогнищ інфекцій – у сечівнику і шийці матки. Першими ознаками є відчуття печіння при сечовипусканні, часті позиви, виділення. Змінюється ритм і характер місячних. Відомі гонорейні ураження суглобів, серця, нервової системи, м’язів тощо.

 Гонорея виліковується. Раціональне лікування забезпечує повне одужання.

Картка «Трихомоніаз»

Збудник. Вагінальні трихомонади – мікроскопічні одноклітинні організми. Нестійкі у зовнішньому середовищі, чутливі до висихання, гине при митті рук з милом, а при обробці дезинфікуючими розчинами – через кілька секунд, у водопровідній воді – через 10-15 хв.

Шляхи передачі. Заразитися можна фактично статевим шляхом і лише у виняткових випадках – нестатевим: через предмети, якими користувалася хвора людина. У вологому середовищі (рушник, губка) збудники зберігають свою життєздатність протягом 1-2 год, при висиханні гинуть через 5-30 хв.

 

Симптоми. З’являються через 3-11 днів. Основними вогнищами є уретра, а у жінок – ще піхва і канал шийки матки. У гострих випадках є значні гнійні, іноді пінисті, виділення з піхви, які подразнюють слизові оболонки і шкіру, спричиняючи свербіж зовнішніх статевих органів, а також печіння. У чоловіків хвороба здебільшого протікає приховано та без симптомів, а гострий перебіг трапляється рідко і супроводжується гнійними виділеннями та частими сечовипусканнями, з різями. У випадку гострого перебігу симптоми незначні, виділення з уретри у невеликій кількості, сірого чи сіро-жовтого кольору.

 

Можливі ускладнення: запалення придатків яєчок, сім’яних міхурців, сечового міхура та нирок, зрідка – безпліддя.

 

Картка «Хламідіоз»

 

Збудник. Хламідія. Дуже дрібний внутрішньоклітинний паразит. Нестійкий у зовнішньому середовищі.

 

Шлях зараження. В основному статевий, але іноді заразитися можна і побутовим шляхом через предмети особистої гігієни: білизну, рушник тощо.

 

Симптоми. Зазвичай проявляються через 1-4 тижні після інфікування. Чоловіки відчувають дискомфорт при сечовипусканні, болі внизу живота та в поперековому відділі хребта, можуть бути незначні виділення, а також запалення яєчок. У жінок хламідії уражають шийку матки та уретру, при відсутності лікування процес розповсюджується на яєчники і спричиняє безпліддя. Якщо не дотримуватися правил особистої гігієни, можливе запалення слизової оболонки очей.

 Хвороба виліковується.

 

Вчитель. «Не дай собі померти від незнання!» - одне з гасел борців проти СНІДу. А чи досить ви поінформовані щодо цього питання? Давайте проведемо анонімний експрес-тест. На кожне моє питання ви можете відповісти  «так» або «ні».

Тест

  1. Чи вважаєш ти себе досить дорослим, щоб обговорювати проблему СНІДу?
  2. Чи може ВІЛ – позитивна людина виглядати абсолютно здоровою?
  3. Чи всі ВІЛ – інфіковані помирають від СНІДу?
  4. Чи можна вилікувати СНІД?
  5. Чи може немовля заразитися від ВІЛ – інфікованої матері після народження?
  6. Якби близька тобі людина заразилася СНІДом, ти б продовжував з нею спілкуватися?

Якщо ви відповіли позитивно на питання № 1; 2; 5; 6, значить, рівень знань у вас досить високий. Якщо ж припустилися помилки, не засмучуйтеся. Сьогодні ви зможете поглибити свої знання з цієї проблеми.

 

Картка «СНІД».

Перші хворі. У липні 1981 р. у звітах американського Комітету контролю хвороб в Атланті з’явилися тривожні повідомлення про таємничу недугу, яка поширюється серед гомосексуалістів і веде до смерті. Перед цим у 1978р. СНІД був описаний як хвороба, а вірус СНІДу – ВІЛ – був виділений з організму людини тільки у 1983р.

 

Збудник. Ретровірус ВІЛ, який живе і розмножується в Т-лімфоцитах, при цьому руйнуючи їх. Він нестійкий у зовнішньому середовищі: він гине при температурі 56ْ С протягом 30 хв., при температурі 70-80 через 10 хв, під час кипіння – через 1 хв.через 1 хв. Вірус гине від дії 70% етилового спирту, ефіру. Стійкий при висушуванні та заморожуванні, відносно стійкий до дії радіації, ультрафіолетового випромінювання.

 

Шлях зараження. Резервуар і джерело збудника – хвора людина на СНІД, а також ВІЛ-інфікована людина. Вірус є у невеликій концентрації у крові, спермі, а також у менструальних виділеннях і вагінальному секреті. Крім того, Віл виявляється в грудному молоці, слині, слізній і спинномозковій рідині, у поті, сечі, калі.. таким чином, вірус потрапляє у всі біологічні рідини організму. Проте концентрацію потрібну для зараження, він отримує у крові, виділеннях статевих органів та в грудному молоці. Тому передача ВІЛ можлива:

 Статевим шляхом (найпоширеніший шлях);

 Через кров (найчастіше через використання нестерильних шприців, переливання крові;

 Дитині від матері: під час пологів, вагітності або вигодовування грудьми (кожна третя дитина, яка народжується від ВІЛ-інфікованої матері, також заражена вірусом).

 

 Неможливо заразитися шляхом побутових контактів з інфікованими особами:

 Повітряно-крапельним шляхом;

 Через укуси комах;

 При спільному використанні посуду, постільної білизни, рушників, іграшок та ін.;

 При користуванні спільним туалетом, ванною, басейном чи сауною;

 Через обійми, потискання рук та поцілунки.

 

 ВІЛ-інфікуанню запобігає відмова від статевих стосунків з випадковими людьми. Презерватив не запобігає СНІДові, він лише зменшує ризик зараження.

Симптоми. Незважаючи на відсутність на перших стадіях хвороби симптомів, всередині тіла ВІЛ-інфікованих поступово руйнується імунна система. З часом помітні постійна втома, пітливість уночі, підвищена температура, кашель, діарея. Типовими симптомами є збільшення лімфатичних вузлів. Повна картина СНІДу характерна виникненням інфекцій, спричинених мікробами, які для здорової людини нешкідливі або лише частково вражають організм і піддаються лікуванню. У хворого на СНІД ці інфекції погано лікуються і мають важкий перебіг хвороби. Вони і призводять до смерті. Супутники СНІДу – ракові пухлини, саркома Капоші, пневмонія, цитомегаловірус, менінгіт, енцефаліт, ротовий кандидоз та ін.

 

Робота з підручником. Складання таблиці (зразок у підручнику: Шабатура М.Н. та ін. Біологія людини, 9 клас. – К.: Генеза, 2001.- С. 123).

 

Венеричні хвороби

Назви хвороби

Збудник

Прояви хвороби

Наслідки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа « Оцінка ризику ВІЛ-інфікування» (5 хв)

 Кожному з вас я роздаю карточку ,на якій записана ситуація .
На полу розложені таблички  « Ризик високий» , «Ризик низький» ,

« Ризик відсутній»
 Для виконання цієї вправи пригадайте все ,що ви чули про цю хворобу. Будьте уважні. Кожен з вас читає ситуацію вголос і кладе карточку до таблички ,яка несе правильну відповідь.
Отже, починаємо.
 Ситуації:

1.    гратись у «кроваве братання»

 2.    проколювати вуха однією голкою

 3.    вживати ін’єкційні наркотики

 4.    працювати у секс-бізнесі

 5.    робити  зуби нестерильними інструментами

 6.    робити перев’язку без рукавиць

 7.    користуватись чужою битвою

 8.    користуватись чужою зубною щіткою

 9.    плавати в одному басейні

 10. їсти те ,що приготував ВІЛ-інфікований

 11. дружити з ВІЛ-інфікованими

 12. користуватися спільним посудом
 13. обмінюватися одягом

 14. бути покусаним комаром

 15. жити в одній кімнаті з ВІЛ-інфікованим

 16. сидіти за одною партою

 17. користуватися спільним шкільним приладдям

 18. їхати в одному транспортному засобі

 19. робити уколи нестерильним  інструментом

 20. торкатися кров’яних плям на предметах

 21. дружній поцілунок

 22. користуватися спільним туалетом

Дякую. Ви бачите ,що не так багато ситуацій ,коли можна інфікуватися ,але їх потрібно уникати ,щоб не захворіти.
 

Бесіда на фоні музики, фото  (3 хв)

Так трапилося і з  Фреді Меркюрі – англійський рок-музикант, композитор, співак, керівник рок-групи «Queen». Помер від СНІДу у віці 45 років .

Смерть великого музиканта настала тому, що організм, у якому був СНІД не зміг боротися із запаленням легень.

І ми сьогодні розпочали урок із його композиції «Шоу має тривати», говоримо про те, яка це страшна хвороба, яка не має пощади ні до кого.

Так, за два дні до смерті, 22 листопада, музиканти «Queen» оголосили волю Меркюрі, що всі кошти від продажу платівок підуть у фонд по боротьбі зі СНІДом в Америці і Англії.  «…Це допоможе нам – як мріяв Фреді – зрозуміти, що проблема СНІДу торкається кожного»

 

             Жертви СНІДу.

.            Від СНІДу померли знамениті на увесь світ люди  (показувати портрети і кріпити їх на дошку, де є напис «Жертви СНІДу»): співак Фредді Меркюрі, Рудольф Нурієв – танцівник балету, Мейдтик Джонсон – баскетболіст, від цієї хвороби помер друг Нурієва, лауреат Нобелівської премії з літератури Патрік Уайтт, американський режисер Колін Хіггінс, джаз-музикант Майкл Девіс, художник-графік Кайф Херинг….

 

.  Вправа «Серце друга»

Мета: формування толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих людей.

Об’єднаємось у три групи:

Перша група – хлопчики. Друга група – дівчатка. Третя група – наші гості

Кожному з вас роздали стікер у вигляді серця. Нехай це буде маленька частинка  вашого серця. Я прошу вас прочитати листа і хто зможе, віддайте свою частинку нашому другу чи подрузі, які ВІЛ-позитивні.

  Але спочатку напишіть на ньому, що ви могли б зробити для цього друга, подруги або яку допомогу надали б їм.

У нас є отримані листи від ВІЛ –інфікованих підлітків. Я зараз вам зачитаю ці листи і прикріпимо їх на дошці,  а ви прикріпіть свої стікери із серцями до тих листів, кому ви хочете віддати свою частинку серця.

 

 

Вчитель: Ці свічки запалені в пам’ять про тих, хто помер від СНІДу

(На фоні музики звучать слова)

Від імені хворого на СНІД    Роман Іванович Бойчук, 02-06-2008

Твоя рука-надії, мов той круг,

Підтримує мене на хвилях долі,

Що сипле, наче в рану дрібку солі,

В мої сліди майбутні. Ти мій друг!

Кричить душа і мліє серця стук;

Як в інії – буття-гілки в полоні;

Від болю вже потріскалися скроні.

В тобі лише, мій друже, щирий звук.

Життя вже ледь жевріє від недуг.

СНІД умертвляє всі живі надії,

На вітер спопеливши усі мрії.

В своїй руці тримаєш ти мій дух.

 

 

. Інформаційне повідомлення

Кожному від народження дається найцінніший дар – життя. І найдорожче, що є в житті, - це здоров’я. Але, хоч як дивно, люди можуть легковажно ставитися до здоров’я, особливо молодь. Не вміють його берегти і вести здоровий спосіб життя. Про це є цікава притча.

    Один бізнесмен нагромадив великий капітал, який складав 3 млн. доларів. Він вирішив, що візьме собі рік відпустки, щоб удосталь відпочити. Але не встиг прийняти рішення , як його відвідав Янгол Смерті. Бізнесмен дуже злякався і вирішив будь-що умовити Янгола Смерті продати йому трохи часу.

  • Продай мені 3 тижні життя, і я віддам тобі третину свого капіталу – 1 млн. доларів, - запропонував бізнесмен. Але Янгол Смерті відмовив.
  •  Гаразд, залиши мені два  тижні життя…  Я віддам тобі дві третини своїх грошей, а це аж 2 млн. доларів. Янгол знову відмовив.
  • Продай мені тільки один день, щоб я зміг насолодитися красою цієї землі, обійняти дружину, дітей, яких давно не бачив… Я віддам тобі все, що маю, - 3 млн. доларів.

Янгол Смерті відмовив.

Тоді чоловік запитав, чи може Янгол Смерті дати йому кілька хвилин, щоб він зміг написати прощального листа? Янгол погодився. Чоловік написав: «Правильно використовуйте час, який вам відведено на життя. Я не зміг купити навіть години за 3 млн. доларів. Перевірте , чи все, що вас зараз оточує, справді має цінність? Бережіть здоров’я, бережіть життя! Живіть правильно! ».

 

Вчитель. Отже, пам’ятайте:

(роздати буклети)

 Для того щоб уникнути інфекцій, що передаються статевим шляхом, необхідно пам’ятати:

  1. Для статевого життя потрібно мати одного партнера, у якому ти упевнений.
  2. При сумнівних статевих контактах слід користуватися презервативами.
  3. Венеричні хвороби, за винятком сифілісу та СНІДу, передаються винятково статевим шляхом.
  4. Ризик підхопити інфекцію набагато вищий при групових статевих контактах.
  5.  Найкращий спосіб уникнути захворювань, що передаються статевим шляхом, - це взагалі не вступати ні в які форми статевого контакту.
  6. Ранки і виразки, що супроводжують венеричні захворювання та СНІД, є «воротами» цих хвороб. На жаль, ці ранки, тріщинки й маленькі виразки не завжди помітні.
  7. Побутовим сифілісом можна заразитися через – чужу губну помаду, посуд хворого, невипалену чужу цигарку, а також на пляжі.
  8. Не змішувати секс і наркотики.
  9. Бути готовим обмежувати себе і свого партнера.
  10.              Знати симптоми хвороб.
  11.              Бути чесним і ділитись з партнером своїм минулим щодо наркотиків і сексу.

 

 

Вправа – послання у світ( на вирізаних голубах пишуть послання і посилають

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
19 лютого 2019
Переглядів
2979
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку