Виборчі системи світу та України

Про матеріал
презентація містить інформацію про виборчі системи різних країн світу та України. матеріал може бути використаним на уроці громадянської освіти, правознавстві чи історії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виборчі системи

Номер слайду 2

План: Вступ 1. Поняття і характеристика виборчих систем. 2. Види виборчих систем. 3. Виборча система в Україні. Висновки Список використаних джерел

Номер слайду 3

Вступ Одним із важливих компонентів демократії є вибори - спосіб формування політичної волі громадян за допомогою виборчого процесу, що здійснюється по певних правових нормах, правилах. Головним регулятором виборів є виборча система.

Номер слайду 4

1. Поняття і характеристика виборчих систем. Виборча система - це впорядкована сукупність норм, правил і прийомів, що визначають шляхи, форми і методи утворення представницьких і інших виборних органів державної влади.

Номер слайду 5

Компоненти виборчої системи: виборче право - це сукупність юридичних норм, що регулюють взаємостосунки між виборцями і виборними органами або посадовцями, організацію і проведення виборів. виборча процедура - це заходи держави щодо організації і проведення виборів.

Номер слайду 6

2. Види виборчих систем. Мажоритарна Пропорційна Змішана обраним вважається кандидат, який одержав на виборах більшість (абсолютну чи відносну) голосів виборців. голосування за кандидатів проводиться за партійними списками. Чим більший відсоток голосів отримала партія на виборах, тим більший відсоток депутатів вона буде мати у парламенті. поєднання у собі елементів мажоритарної та пропорційної систем – наявність кількох голосів у виборця ( як правило двох), де одночасно голосується і за кандидата і за партійний список

Номер слайду 7

Мажоритарна система (фр. majorite — більшість) Застосовується у 83 країнах світу ( США, Франції, Великобританії, Канаді) Залежно від того, як визначається більшість голосів, необхідна для обрання кандидата, є системи 1 абсолютної більшості 50 % + 1 голос 2 відносної більшості у кого більше голосів 3 кваліфікованої більшості 2/3, ѕ від загальної кількості голосів

Номер слайду 8

Повторні вибори проводяться у випадку, якщо під час виборів за мажоритарною системою відносної більшості кандидати набрали однакову кількість голосів (Україна та більшість інших країн світу)

Номер слайду 9

Переваги мажоритарної системи Недоліки в ній закладені можливості ефективно працюючого стабільного уряду. вона дозволяє крупним, добре організованим партіям легко перемагати на виборах і створювати однопартійні уряди. значна частина виборців країни (іноді до 50%) залишається не представленою в органах влади; партія, що отримала на виборах менше голосів, ніж її суперники, може виявитися представленою в парламенті більшістю депутатських місць; дві партії, що набрали однакову або близьку кількість голосів, проводять до органів влади неоднакове число кандидатів.

Номер слайду 10

Пропорційна система  (лат. proportio — співрозмірність) 57 країн використовують цю систему, в тому числі Ізраїль, ФРН, Іспанія, Італія, Португалія.  У 1885 р. на конференції в Антверпені було вперше розглянуто модель пропорційної виборчої системи. У 1889 р. її вперше було запроваджено в Бельгії.  В багатьох країнах з цією системою використовують прохідний бар'єр - визначає найменшу частку голосів, яку має набрати політична партія, щоб пройти до парламенту.

Номер слайду 11

За впливом виборців на розташування кандидатів у списку для голосування розрізняють: з жорсткими списками – виборець голосує за список партії в цілому. У виборчому бюлетені вказуються тільки назви партій, певна кількість перших кандидатів за партійним списком (Іспанія, Ізраїль, Україна) ;

Номер слайду 12

Система преференцій – виборець голосує не лише за конкретну партію, а й робить помітку навпроти номеру того кандидата від цієї партії, якому він віддає свій голос (Фінляндія, Бельгія, Нідерланди). Система напівжорстких списків передбачає можливість голосування як за списком у цілому, так і визначати преференції, помітивши або вписавши прізвища одного чи кількох кандидатів (Швейцарія, Австрія, Італія).

Номер слайду 13

Система голосування з індивідуальною передачею голосу — виборці відзначають цифрами проти прізвищ кандидатів, в якому порядку за них голосують, ранжуючи таким чином свої особисті переваги.

Номер слайду 14

Система панаширування — дозволяє виборцю проголосувати за партію, що йому подобається, а також віддати перевагу кандидатам з інших партій. Такий різновид пропорційної системи використовується у Швейцаріїї та Люксембурзі.

Номер слайду 15

Переваги Недоліки пропорційної системи Вона забезпечує систему зворотного зв'язку між державою і організаціями цивільного суспільства, у результаті сприяє розвитку політичного плюралізму і багатопартійності. виникають складнощі у формуванні уряду (причини: відсутність домінуючої партії; створення багатопартійних коаліцій, що включають партії з різною метою і задачами, і, як наслідок, нестабільність урядів); вельми слабий безпосередній зв'язок між депутатами і виборцями, що голосують не за конкретних кандидатів, а за партії; незалежність депутатів від своїх партій (така несвобода парламентаріїв може негативно позначитися на процесі обговорення і ухвалення важливих документів).

Номер слайду 16

Змішана система Використовується у понад 20 країнах світу (Литва, Грузія, Угорщина, Польща)  Види змішаної системи: рівне комбінування (50%-пропорційним, 50% -мажоритарним шляхом) система з єдиним голосом - у багатомандатному окрузі виборець голосує лише за одного кандидата, а не за список 

Номер слайду 17

система з обмеженим голосуванням  кумулятивний вотум – наявність кількох голосів у виборця, які він розділяє між різними кандидатами однієї і тієї ж партії відповідно до вподобань.

Номер слайду 18

3. Виборча система в Україні. За всю історію незалежності в Україні декілька разів змінювалась виборча система. В Україні до 2004 року вибори до парламенту відбувались за змішаною системою – 225 депутатів - за мажоритарною системою, 225 – за партійними списками. У 2004 р. За ЗУ «Про вибори народних депутатів України» запровадили пропорційну систему із закритими списками – з обранням депутатів у багатомандатному загальнодержавному окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій чи виборчих блоків.

Номер слайду 19

Питання виборчої системи для України завжди було актуальне, бо без встановлення досконалої виборчої системи неможлива розбудова демократичної держави на представницьких засадах. Наразі існує багато проблем щодо проведення виборів і тому останнім часом поширюється абсентеїзм – ухил від участі на виборах.

Номер слайду 20

Вважається, що пропорційна система з відкритими списками – оптимальний варіант. Сутність системи із закритими списками

Номер слайду 21

Зараз в Україні застосовуються різні виборчі системи: на виборах Президента України - мажоритарна виборча си­стема абсолютної більшості (а при повторному голосуванні — від­носної більшості). На місцевих виборах - мажоритарна, на виборах народних депутатів України – пропорційна.

Номер слайду 22

Висновки Отже, виборчі системи - елемент будь-якої демократії, який забезпечує реальну участь населення в управлінні справами суспільства і держави. Існує 3 види виборчих систем – мажоритарна, пропорційна і змішана, кожна з яких у свою чергу поділяється на підвиди. На сьогоднішній день неможливо визначити, яка з систем є найбільш ефективною, так як усі вони мають як переваги так і недоліки, тому обираючи виборчу систему потрібно враховувати суспільно- політичну та економічну ситуацію у державі. Щодо України, то наразі використовується і мажоритарна і пропорційна системи.

Номер слайду 23

Список використаних джерел http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0 http://pidruchniki.com/1212012446889/pravo/viborcha_sistema_osoblivist_viborchoyi_sistemi_ukrayini http://lib.mdpu.org.ua/e-book/politologiya/eBook/modul_2/tema16.htm http://ua-referat.com/%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B8%D1%85_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Петруняк Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Щербина Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 жовтня 2021
Переглядів
11251
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку