Відеопрезентація до уроку української мови у 7 класі на тему: "Дієприкметник як особлива форма дієслова: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль"

Про матеріал

Відеопрезентація до уроку української мови, яка містить теоретичний матеріал у схемах, а також декілька варіантів різних завдань з теми "Дієприкметник як особлива форма дієслова: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієприкметник як особлива форма дієслова: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Номер слайду 2

Форми дієслова{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дієслова у неозначеній форміОсобові дієслова. Дієприкмет-ники. Дієприслів-никичитати палатичитають палатимечитаний палаючийчитаючи палаючи

Номер слайду 3

Дієприкметник - особлива форма дієслова, що виражає ознаку за дією або станом і поєднує в собі граматичні особливості дієслова і прикметника(напр. намальований, розібраний, висипаний, вирізьблений, перероблений)

Номер слайду 4

Дієслівні граматичні ознаки Вид доконаний недоконаний Час минулий теперішній

Номер слайду 5

Як і прикметник, дієприкметник змінюється зародами числами відмінками

Номер слайду 6

У реченні:1. залежить від іменника2. виконує роль означення або присудка. Неподалік чорніє щойно зоране поле. Поле зоране вчасно

Номер слайду 7

Дієприкметники відмінюються так само, як прикметники твердої групи, — за родами (в однині), числами і відмінками: Однина. Чоловічий і середній рід. Н. вічний (вічне), керований (кероване)Р. вічного, керованого. Д. вічному, керованому. Зн. вічний (вічне), керований (кероване)О. вічним, керованим. М. (на) вічному/вічнім, (на) керованому/керованім. Жіночий рід. Н. вічна, керована. Р. вічної, керованоїД. вічній, керованій. Зн. вічну, керованій. О. вічною, керованою. М. (на) вічній, (на) керованій. Множина. Н. вічні, керованіР. вічних, керованих. Д. вічним, керованим. Зн. вічні, керованіО. вічними, керованими. М. (на) вічних, (на) керованих

Номер слайду 8

Завдання 1 Зробіть синтаксичний розбір поданих речень: Дзвінких доріг простелені долоні. А криниця з’єднана з морем. Яблука доспілі виснуть наді мною. Червоні яблука в кімнатах насипані. Небо незміряне всипане зорями. Змовкле над степом небо. На землю по зоряних сходах задуманий вечір зійшов.

Номер слайду 9

Завдання 2 Випишіть з тексту дієприкметники: Нічого в світі немає кращого за м’яку весняну землю, достигле осіннє небо і яснооких дітей з батьками. Ні небо, ні земля ніколи не покидають людини. Так навіщо ж, яким людоїдським правом од батьків назавжди забирають їхніх улюблених дітей? Будь прокляте навіки те срібло і злото, з якого вилуплюються катюги й убивці, будьте прокляті ненавистю пожмаковані, гадючим смальцем насочені мізки, що не вміють любити людини, її роду, її звичайних земних турбот, радощів і високих поривань.

Номер слайду 10

Завдання 3 Провідміняйте дієприкметники:розмита розсипанапожовклірозбудженінезміряненасипані

pptx
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
1592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку