Відеоурок "Розв'язування задач про заломлення світла"

Про матеріал
Навчимося розв'язувати задачі про заломлення світла і закони заломлення. Я для вас розв'яжу шість різних задач, прокоментую і поясню всі рішення. Дивіться до кінця і зможете розв'язувати такі задачі самостійно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПІДПИСУЄМОСЬ НА КАНАЛ

Номер слайду 2

Задача 1. Світловий промінь переходить із повітря у прозору рідину. Якщо кут падіння променя становить 45°, то кут заломлення дорівнює 30°. На який кут відхи­ляється промінь від початкового напряму? Знайдіть показник заломлення рідини.

Номер слайду 3

Задача 2. Світло падає на плоску межу поділу двох прозорих середовищ. Кут між падаючим і заломленим променями становить 1700 ,а кут падіння - 400 . Визначити кут заломлення променя.

Номер слайду 4

Задача 3. Промінь світла потрапляє на поверхню води від підводного джерела освітлення під кутом 35°. Під яким кутом він вийде у повітря? Чи вийде світловий промінь із води в повітря, якщо кут падіння становитиме 50°? Чому?

Номер слайду 5

Задача 4. Промінь світла потрапляє на поверхню води під кутом 50°. Під яким кутом повинен впасти промінь на поверхню плексигласу (n=1,5), якщо кут заломлення був таким самим.

Номер слайду 6

Задача 5. Промінь світла падає під кутом 60° з повітря на поверхню деякого прозорого середовища. Заломлений промінь змістився на 15° щодо свого початкового напрямку. Визначте швидкість поширення світла в другому середовищі, якщо у повітрі швидкість світла 3∙108 м/с.

Номер слайду 7

Задача 6. У якому з випадків а–г на рисунку правильно показано хід світлового променя, що зазнав заломлення, падаючи з повітря на поверхню прозорого матеріалу?

pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку