Види круп та приготування
страв із них
1. Вступ
2. Значення
3. Хімічний склад
4. Класифікація
5. Основна частина
6. Вимоги до якості Розробила викладач
Крупи – основа для приготування безлічі смачних і поживних страв.
Більшість круп’яних культур прийшло до нас з далеких віків, коли тільки зароджувалися цивілізації.
Межиріччя Тигру і Євфрату, береги Нілу і Азія, а на
Американському континенті – територія сучасної Мексики – саме там вперше стали вирощувати рис і просо, ячмінь і овес, пшеницю і кукурудзу, які стали для багатьох націй і культур не тільки основою щоденного раціону, а й свого роду
«візитною карткою».
Крупа - це важливий продукт харчування, що володіє високою харчовою цінністю, що складається з цільних або подрібнених зерен різних культур.
Процес вироблення крупи полягає у видаленні з зерна домішок, зняття твердих верхніх оболонок і надання ядру відповідних форми та виду.
Сорт крупи визначається за змістом сміттєвої домішки, необрушенного зерен і доброякісного ядра.
Харчова цінність круп:
Види круп |
Харчова цінність (100 г.) |
Енергетич на цінність (100 г) |
||
Білки |
Жири |
Вуглевод и |
||
Гречана |
12,7 г. |
2,3 г. |
67, 8г. |
339 Кал. |
Рис |
7,3 г. |
0,8 г. |
75,9 г. |
351 Кал. |
“Геркулес” |
12,8 г. |
6,5 г. |
64,8 г. |
380 Кал. |
Манна |
11,3 г. |
0,8 г. |
73,3 г. |
325 Кал. |
Перлова |
11 г. |
0,6 г. |
79,9 г. |
358 Кал. |
Пшоно |
11,9 г. |
2,7 г. |
69,4 г. |
329 Кал. |
Харчова цінність круп:
Крупи мають велике значення у харчуванні людини.
Вони є основним джерелом вуглеводів - крохмалю.
У крупах міститься до 72% крохмалю, до 14% білків, а також вітаміни В1, В2, РР.
Особливо багаті білками і вітамінами вівсяна і гречана крупа.
Пшеничні крупи
Кус-кус - крупа, яка виготовляється з крупного помела зерен пшениці.
Булгур – це пшенична крупа, яка виготовляється шляхом обробки та варіння зерен пшениці, після чого вони сушаться та розмелюються.
Птитім - макаронні вироби,подібні до кус-кусу,відрізняються більш крупними зернами,чим схожі також з турецьким Булгуром
Арнаутка - органічна крупа, виготовлена з очищених від зародків, і оболонки зерен твердої пшениці, які дрібно подрібнюються, а потім шліфуються.
Фріке - крупа, виготовлена з молодої пшениці, пройшла процес обжарки в процесі виробництва.
Дикий рис |
Довгозернистий рис |
Шліфований рис |
Червонийрис |
|
Пропарений рис |
Басматті-рис |
Арборіо-рис |
Чорний рис |
Коричневий рис |
Каша — страва з розварених у воді, бульйоні чи молоці зерен або круп злаків, з такими додатками як сіль, цукор, приправи, мед, свіжі та сушені фрукти, варення.
Консистенція каш залежить від співвідношення круп та рідини.
Розсипчасті каші варять з рису, пшона, гречаної, перлової, ячної і полтавської круп на воді або бульйоні.
В’язкі каші мають густу консистенцію. Крупинки в таких каша є добре розварені. Таці каші варять за
загальними правилами на воді, молоці або суміші молока з водою з усіх видів круп, але доцільніше використовувати подрібнені, оскільки вони краще розварюються та швидше набухають.
Рідкі каші готують з усіх круп на молоці або суміші молока і води (60%молока і 40% води), або на воді.
Готують їх так само, як і в’язкі, але використовують більше рідини.
Гречка вважається однією з найбільш корисних каш. Вона багата мінералами та вітамінами.
Гречка корисна при серцево-судинних хворобах, діабеті, проблемах з підшлунковою залозою, анемії та багатьох інших захворювань.
Пшенична каша має бути присутня в раціоні людей, які мають проблеми з серцево-судинною системою. У ній міститься велика кількість міді, цинку, білка, марганцю.
При регулярному вживанні цього продукту нормалізується нервова система, зникають депресивні стани, стреси і проблеми зі сном.
Крупа очищеє організм від токсинів, шлаків, солей, холистерину.
=
Кукурудзяна каша виводить з організму токсини, завдяки тому, що в ній міститься клітковина. У той же час кукурудзяна каша швидко засвоюється організмом, через що може стати причиною набору ваги. Вважається, що її часте вживання призводить до ожиріння та цукрового діабету.
Оброблений ячмінь. У ній міститься багато мінералів, вона має невисоку калорійність, але при цьому має високу поживність. При регулярному вживанні дана крупа сприяє виробленні кологену, який допомагає зберегти молодість.
До складу вівсяної каші входить велика кількість таких корисних речовин:
- амінокислоти;
- білки;
- вітаміни, які беруть безпосередню учать в обміні холистерину;
- біотин, який дуже корисний для нігтів, волосся та шкіри;
- ферментами, що сприяють стимулюванню роботі травного тракту;
- глютен, який вимиває кальцій з кісток. Саме тому її шкідливо вживати тим людям, організм яких погано засвоює кальцій.
Рис не тільки смачний, але й корисний. Він нормалізує процеси кровотворення, поліпшує обмінні процеси, допомагає позбутися від діареї, зміцнює стіни кровоносних судин, запобігає утворенню тромбів, має антиоксидантну властивість, зміцнює кісткову структуру, виводить токсини і шлаки.
Також він корисний для нервової системи.
Приготування страв з використанням круп:
• Каші
• Супи
• Котлети
• Салати
• Запіканки
• Плов
• Різотто
• Пудинги
• Крупники
• Биточки
Страви з добавлянням рисової крупи:
Рис з нутом:
Рис з нутом-турецька страва,яка готується з різними компонентами
Подається нутовий плов з курячим м’яском, розірваним на поздовжні волокна, і, за бажанням, з дуже гострим маринованим зеленим перчиком.
Кох рисовий:
Кох-італійський десерт з рису.
Кох має дуже м’яку і вологу текстуру, бо в нього додається багато молока і вершків. Готується базовий кох або з рису або з манної крупи, як самих, так і з додаванням яблук, родзинок, сливок.
Переважаючі смаки рисово-яблукового коху – молоко і ваніль, що робить його чудесним сніданком, або просто десертом до кави.
До коху пасуватиме квасна мармоляда, ягоди, молоко, какао.
Салат з рисом:
Дуже зручно використовувати такий салат з рисом, коли треба швидко перекусити або у вигляді заправки для борщу. Ситно і смачно. Салат з рису і помідорами на зиму можна уплітати просто з шматочком хліба або подати на гарнір до відвареної картоплі.
З рису готують багато різних та смачних салатів
Страви з додаванням гречаної крупи:
Гречаний салат з перепелиними яйцями:
• Такий салат Ви ще точно не готували. Він складається з простих інгредієнтів, які точно знайдете у своєму холодильнику. Гречаний салат з перепелиними яйцями дуже ситний та має особливий смак.
Гречаник з домашнім сиром:
Ми настільки звикли до гречки, що забуваємо — вона є суперфудом! Її можна використовувати навіть поєднуючи з кисломолочним сиром.
Подають гречанник поливаючи зверзу сметаю,джемом,медом.Можуть посипати родзинками.цукатами,горіхами.
Гречанний пудинг:
Гречаний пудинг стане для вас справжнім відкриттям десертів. Вимагають такі ласощі мінімального набору інгредієнтів, а виходять вони просто неймовірно смачними і незвичайними. Готувати такий пудинг із гречаної крупи можна як у духовці, так і на пару. Різниця лише в тому, що на пару він вийде м’якшим і ніжнішим, а в духовці запечеться до хрусткої скоринки.
Пудинг як і багато різних десертів подають з різними фруктами,джемами.медом.сметаною.
Страви з додаванням кукурудзяної крупи:
Мамалига:
Мамалига одна з найпопулярніших страв у Молдові, вона являє собою круто заварену кашу з кукурудзяної муки.
До неї зазвичай подають розтоплене вершкове масло, терту бринзу, сметану або шкварки.
Мамалигу варять різними способами та можуть подаватим як зі шкварками так із варенням.
Кулеша:
Взагалі, знаєте, чим відрізняється кулеша від баноша і мамалиги? Думаю, знаєте, але якби раптом ні, то ось:
– Банош вариться на сметані, отже, він є масним. Банош вариться з кукурудзи дрібного помелу, отже він є гладоньким.
– Кулеша вариться на підсоленому окропі, а отже є піснішою, аніж банош.
Кулеша вариться з кукурудзяної крупи грубого або середнього помелу, а отже має гарну фактуру.
Перед подачею викласти кулешу на таріль, зверху розкласти грудочки масла і відразу подати. Холодну кулешу можна нарізати кубиками і підсмажити на вудженому салі.
Кулеша особливо смакує посипана бринзою.
Кукурудзяно-сирна запіканка з карамелізованою цибулею:
Для любителів кукурудзи цей рецепт просто знахідка а карамелізована цибулька додає пікантні солодкуваті нотки.
Смакує з салатом, кефіром чи ряжанкою, або просто зі сметаною, а наступного дня можна порізати на куски і підсмажити в пательні до золотистого кольору, на сніданок.
Страви з додаванням пшеничної крупи:
Кутя:
І не оминемо увагою чи не єдину страву з пшениці, яка щорічно з’являється на столах українців.
Зерно на столі у Святвечір та Різдво символізувало достаток, а у поєднанні із медом – безтурботне солодке життя цілий рік.
Слідуємо традиціям та готуємо смачну кутю з пшениці та маку. Для збалансування смаку радимо додати трішки лимонного соку, а для аромату, від якого не встояти, – цедру.
Залиште кутю трішки настоятися, щоб всі смаки об’єдналися, а ви в результаті отримали справжню українську страву, в кожній ложці якої те, що кожен з нас має в душі – любов, турботу та натхнення жити у вільній країні.
Готувати – це просто!
Пшеничники:
Є гречаники, а тепер ще з’являться пшеничники з фаршем, бо пшениця варта того, щоб опинитися в топових українських стравах.
Уявіть, як ніжний фарш поєднується із пружними зернятками, а разом вони створюють соковиту страву. Їй пасує гарнір з пасти або овочевий салат. А нам подобається просто їсти виделкою, закусуючи свіженьким хлібом.
Курка з пшеницею:
Чим начинити курку?
Фрукти, гречка, вершкове масло – це вже пробували?
А тепер відварену пшеницю змішайте з родзинками та курагою. Сухофрукти віддадуть свою солодкість і крупі, і м’ясу. Вийде напрочуд ароматна страва.
А ще ми помітили, як тільки готуємо щось з пшениці, настрій такий, наче ми зустрілися з давнім другом, який розповідає, що у нього все добре.
Хочете відчути таке ж? Приготуйте курку з пшеницею в духовці так, щоб ніхто не зміг встояти перед її рум’яною скоринкою.
Страви з додаванням ячмінної крупи:
Ячмінний салат з сиром та шинкою:
Салат готують на основі ячмінної крупи, що дуже відрізняє цей рецепт від подібних з використанням сиру і шинки.
Такий салат відмінно замінить обід або вечерю. На мій превеликий подив всі інгредієнти добре гармонують в страві.
Грибний суп з ячменем:
Цей грибний суп з ячменем володіє якимось заспокійливим властивістю. Налийте його в тарілочку, вдихайте теплі пари від гарячого супу, візьміть в руки ложки, наберіть в неї трохи супу, доторкніться їй до губ… і смакуйте.
Ячмінна каша з горіхами та сухофруктами:
Каша - це ідеальне блюдо на сніданок! Щоб урізноманітнити вживання цієї чудової і корисної їжі, пропоную додати в неї сухофрукти і горіхи. Виходить дуже насичено і смачно!
Брага з ячменю:
На основі даної браги роблять самогон або віскі.
Відтінок у напою виходить солодкуватий, але одночасно різкий. Думаю, він припаде до смаку багатьом шанувальникам алкогольних напоїв.
Його точно варто спробувати приготувати.
Страви з додаванням манної крупи:
Манна каша з гарбузом:
Користь гарбуза з манкою - це прекрасний сніданок як для дорослих, так і для маленьких.
Гарбуз добре поєднується не тільки з рисової крупою, але і з манної.
Особливо якщо готувати кашу на молоці. Для приготування манної каші з гарбузом вибирайте більш стиглий овоч, щоб гарбуз був більш солодким.
До речі, замість цукру можете додати мед.
Готову кашу також можна подавати з горішками або сухофруктами.
Манник:
Манник — це один з найпростіших і найшвидших пирогів до чаю, але простота не робить його менш смачним.
Попереднє замочування манки додасть пирогу ніжності, а родзинки — трохи оригінальності, порівняно з класичним рецептом.
Все, що вам залишається зробити — це додати краплинку любові та трохи позитивних думок, і ваш пиріг буде втіленням досконалості.
Суфле з манки:
З манної крупи можна зробити не тільки традиційну кашу на сніданок або пиріг, але і дивно ніжний і апетитний десерт.
Подають його з різноманіттям фруктів, солодких або молочних соусів, шоколадом, джемом.
Страви з додаванням пшоняної крупи:
Пшоняні вафлі(або оладки):
1. Пластівці залити 1 склянкою окропу. Дати постояти 30 хв. Додати яйця, сметану, олію, збити. 2. Додати рисове борошно, дрібку солі, цукор, соду, перемішати.
3. Випікати або в вафельниці, або в сковороді як оладки.
4. Прикрасити за смаком.
Теплий салат з пшенки:
З'єднати пшоно, приготовані овочі, мигдаль, родзинки, оливки, сік лайма, зелень і оливкову олію-і наш салат готовий до споживання.
Цей салат прикрасить будь-яке свято любителів пшона!
Котлети томатні з пшоном:
1. Збити овочеве пюре або томатну пасту з пшоном. Додати арахісову пасту, спеції та перемішати 2. Якщо тісто рідке (залежить від овочів), додати більше пшона.
3. Сформувати котлети, обсмажити або запекти в духовці до рум'яної скоринки.
Подають поливаючи вершковим маслом!
Страви з додаванням вівсяної крупи:
Млинці з вівсянки:
Вівсяний млинець на сніданок з сиром (Овсяноблін). Додавайте сміливо цей рецепт у свою записну книжку, він вас виручить і не раз. Просто і дуже смачно! Часу на підготовку йде дуже мало хвилин 5.
Вівсянка з яйцем і авокадо:
Нестандартне поєднання вівсяних пластівців, авокадо, яйця-пашот, пармезану і зелені.
Смузі з вівсянкою сиром та бананом:
Коли у вас дуже мало часу на повноцінний прийом їжі, але при цьому потрібно насититися надовго, відмінно підійде смузі.
Вимоги до якості:
• Колір доброякісної крупи повинен бути типовий, без потемніння та обезбарвлення.
• Смак круп повинен бути солодкуватім або прісним, не кислий, не гіркий і без сторонніх присмаків. У крупах вівсяних пропарених 2-го гатунку допускається специфічний присмак гіркоти.
• Також крупи повинні мати властивий їм запах.
• Не допускаються пліснявий, солодовий і затхлий запахи. Сторонній запах у крупах також може бути від наявності в них запашних домішок (полиню та
• Зараженість круп шкідниками хлібних запасів не допускається.
Умови та терміни зберігання:
• Оптимальною відносною вологістю повітря для зберігання круп є 60 – 70%,
• сприятлива температура – від +5 до +15о. С
• Максимальні терміни зберігання: пшона шліфованого, кукурудзяних і вівсяних круп становлять – 6 міс.,
• манної – 7,
• пшеничної – 9,
• ячної і рису – 12,
• гречаного проділу – 14,
• гречаної ядриці.
Висновок:
Крупа – це важливий продукт харчування, що володіє високою харчовою цінністю, що складається з цільних або подрібнених зерен різних культур.
Страви мають глибоке і многогранне значення в нашому житті, віддзеркалюючи не лише фізіологічні потреби, але й культурні, соціальні та особисті аспекти.
Загалом, страви з круп відіграють ключову роль у забезпеченні справжнього, поживного та різноманітного харчування людини.