Види речень за метою висловлювання. Вправи на розрізнення.

Про матеріал
"Види речень за метою висловлювання. Вправи" - це корисна презентація для роботи з зазначеною темою. Вона сприяє удосконаленню навички класифікувати речення за метою висловлювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види речень за метою висловлювання.

Номер слайду 2

Записати, у кожному реченні підкреслити граматичну основу. Вказати речення з двома головними членами та речення з одним головним членом. Поле пахне вогким осіннім зіллям.  Адже кожна пора року розливає по землі  особливі пахощі. Ще вчора тут щебетали  ластівки. Сьогодні немає жодної пташини. Тільки тихий вітер шелестить  жухлою травою.

Номер слайду 3

РозповідніПитальніСпонукальніМістять повідомлення, розповідь про щось. Містять запитання, на яке передбачається відповідь, або запитання, що не вимагає відповіді. Містять наказ,  вимогу, заклик, прохання, побажання, пораду тощо. Легенький вітерець повіяв. Яка тобі найгарніша в цілім світі мова? Люби життя, люби людей, природу.

Номер слайду 4

Прочитати  діалоги за особами, правильно інтонуючи кожну репліку. Вказати окличні речення.- Ти вже повчив уроки?-  Якщо йти до магазину, то ще ні, а якщо гуляти, то вже! - Чому ти так пізно повернулася додому?- Я була в Марійки – допомагала їй робити уроки.- Та вона ж відмінниця!- Я допомагала Марійці робити мої уроки. -  Який твій найулюбленіший предмет?-  Телевізор!

Номер слайду 5

Як швидко літо проминуло! Прийшла осінняя пора. Немов на крилах полинуло кохане літечко з двора!.. (Олена Пчілка.) Що з того, що осіннім чарам прийде кінець? Але в цю мить баштан жовтіє понад яром. Курінь безверхий ніби спить… (Максим Рильський.) Куди ти ділась, річенько? Воскресни!  У берегів потріскались вуста. (Ліна Костенко.)

Номер слайду 6

Як пахне хліб? Ви знаєте, як пахне хліб? Він пахне солодко, як пахнуть меду соти. (Л. Забашта.) Так тонко пахне яблуневий цвіт! Отак мені моє дитинство пахне. (В. Стус.)Скільки відтінків має чекання! В ньому все  перше… І перше й останнє… (П. Воронько.) Що краще є від простих слів, коли вони із серця ллються! (М. Рильський.) Як добре жити при свічках каштанів! (Є. Гуцало.)

Номер слайду 7

Переписати. У кінці  кожного речення поставити потрібний розділовий знак (подаємо речення без їх вилучення). Визначити вид кожного речення за метою висловлювання. Вказати окличні речення. Живе одинока людина Чому ж ми проходимо мимо Чому ж ми не прийдемо в хату, її не покличем з собою (Л. Забашта.) Ластівки тікають із Європи Що поробиш Скрегіт, регіт, рев, чад, бензин, вібрації, галопи Птиці мертві падають з дерев (Л. Костенко.)Скажете, що це дрібні пригоди? Скрізь циклони, нестійкі погоди Не дрібні Бо ластівки й народи зроду на одній живуть землі (П. Воронько.)  Кому ж, коли не нам, міцними буть, як криця   Кому ж, коли не нам, свій рятувати дім   Ходім, сп’ємо з прадавньої криниці (Л. Красицька.)

pptx
Додав(-ла)
Марчук Галина
Додано
19 січня 2021
Переглядів
2796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку