Відкритий урок на тему: додоток як другорядний члений.

Про матеріал
формувати вміння розрізняти головні та доугорядні члени речення, дати поняття про додаток як другорядний член речення, формувати вміння розпізнавати його в реченні, складати речення з поданими словами у ролі додатків; розвивати логічне й образне мислення, культуру мовлення, пам'ять, збагачувати словниковий запас учнів; виховувати повагу до усної народної творчості, виховувати працелюбність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Другорядні члени речення. Додаток як другорядний член речення. Українська мова 5 клас

Номер слайду 2

МЕТА:формувати вміння розрізняти головні та другорядні члени речення; дати поняття про додаток як другорядний член речення, формувати вміння розпізнавати його в реченні, складати речення з поданими словами у ролі додатків; розвивати логічне й образне мислення, культуру мовлення, пам’ять, збагачувати словниковий запас учнів; виховувати повагу до усної народної творчості, виховувати працелюбність.

Номер слайду 3

Епіграф. Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно плідно працювати

Номер слайду 4

Смайлики настрою

Номер слайду 5

Гра « ТАК!» « НІ!» Синтаксис – це розділ мовознавства, що вивчає словосполучення і речення. Пунктуація – це розділ мовознавства, що вивчає правила написання розділових знаків. Словосполучення - це щонайменше два самостійних слова, одне з яких головне, а інше залежне. Від залежного слова до головного слова – ставимо питання. Підмет з присудком належать до словосполучення. Найменшою одиницею людського спілкування є речення.

Номер слайду 6

7. Слова в реченні пов’язані за змістом і граматично.8. Граматична основа речення – це головне і залежне слово.9. Підмет – це головний член речення, що називає предмет про який говориться в реченні і відповідає на питання Хто? Що?10. Підмет найчастіше виражено в реченні іменником або займенником.11. Присудок – це головний член речення, який називає дію, стан або ознаку, приписувану підмету, і відповідає на питання Що робить підмет? Що з ним робиться?.12. У реченні присудок найчастіше виражено прикметником?

Номер слайду 7

Другорядні члени речення

Номер слайду 8

Теоретичний практикум. Додаток — другорядний член речення, що означає предмет і відповідає на питання будь-якого відмінка іменника, крім називного: Кого? Чого? Кому? Чому? Кого? Що? Ким? Чим? На кому? На чому? Додатки найчастіше виражаються іменниками або займенниками. Наприклад: Пишуть не пером, а розумом. (чим?)Підручник стор. 150

Номер слайду 9

Пояснювальний диктант. Спишіть речення . Слова, що в дужках поставте в потрібному відмінку. На яке питання вони відповідають, яким членом речення виступають? Підкресліть. За (сонце) хмаронька пливе, широкі (пола) розстилає. Край (небо) палає. Хрущі над (вишні) гудуть. Плугатарі з (плуги) йдуть.

Номер слайду 10

Практикуймо!З'ясуйте, яким членом речення є виділені слова.1. Відстань долає кінь, перешкоду поборює воля.2. Мала лінь велике горе приносить. 3. Один язик мед принесе, другий біду накличе.4. Слухняного можна словом навчити, а неслуха й віжками не навчить. 5. Розум будинки зводить.

Номер слайду 11

Із запропонованих речень випишіть додатки, поставте запитання:1. Людина завжди поважала землю.2. Необхідно поважати своїх батьків.3. Працю завжди вважали святим обов’язком.4. Учитель показував учням нові гімнастичні вправи.5. Кохаю край наш дорогий.6. Вітчизні хочу я своїй зрости чудовим сином.

Номер слайду 12

РУХАНКА

Номер слайду 13

Підсумки. Чи вдалося досягнути мети?Виконання яких завдань викликало труднощі?Що називають додатком?На які запитання відповідають додатки?

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Сторінка 150, правила вивчити, вправа 406 (письмово).

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 5 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
30 червня
Переглядів
35
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку