Відкритий урок з історії у 6 класі на тему: Історичні джерела про скіфів. Геродот про скіфський похід Дарія І презентація

Про матеріал

Презентація до відкритого уроку з історії у 6 класі на тему: Історичні джерела про скіфів.

Геродот про скіфський похід Дарія І

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України Всесвітня історія 6 клас Любешківська ЗОШ І – ІІ ступенів Підготувала вчитель історії Курдина Галина Ярославівна 2014 рік

Номер слайду 2

Тема уроку: Історичні джерела про скіфів. Геродот про скіфський похід Дарія І

Номер слайду 3

Очікувані результати та Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів: називати дату походу Дарія І на скіфів; показувати на карті територію Перської держави за часів Дарія І, території розселення скіфів; застосовувати та пояснювати на прикладах поняття: Північне Причорномор’я, кочівництво, Борисфен, Танаїс, царські скіфи, скіфи-кочовики, скіфи-орачі, пектораль, Товста Могила, скіфський курган; характеризувати діяльність, суспільне, господарське життя та культурну спадщину скіфів, внесок цієї цивілізації у культурну спадщину людства; описувати спосіб життя скіфів.

Номер слайду 4

Епіграф до уроку: «Зібратися разом – це початок, триматися разом – це прогрес, працювати разом – це успіх». Генріх Форд

Номер слайду 5

Перевірка домашнього завдання 1. Як називали перших мешканців степів Північного Причорномор'я, що примандрували туди в 9 ст. до н.е? 2. З яких історичних джерел ми можемо дізнатися про кіммерійців? 3. Назвіть основні заняття кіммерійців. 4. Яким було суспільне життя кіммерійців? 5. З ким їм доводилося воювати? 6. Ким були витіснені кіммерійці? Коли? 7. Знайдіть та покажіть на карті місце розселення кіммерійців. Знайдіть його і на сучасній карті України.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Час існування на території України 9 – 7 ст. до н. е. 7 – 3 ст. до н. е. Населення Кіммерійці Скіфи Територія, яку займали Основні заняття Суспільне життя З ким воювали

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу План Скіфи: розселення, заняття, духовний світ. 2. Скіфо-перська війна. 2.1. Просування до Дунаю. 2.2. Вступ до Скіфії. 2.3. Переслідування скіфів. 2.4. Відступ армії Дарія. 3. Велика Скіфія.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Скіфська пектораль Золота пектораль — (з лат. пектус - груди) - шийна прикраса, що закривала груди, часом і плечі. Знайдена в скіфському кургані Товста Могила на Дніпропетровщині у 1971 році Борисом Мозолевським Пектораль із золота 958 проби датується IV ст. до н. е., її вага — 1150 г, а діаметр — 30,6 см.

Номер слайду 11

Хронологічна задача Скільки років світу відома скіфська пектораль? Бориc Мозолевський

Номер слайду 12

Батько історії Геродот (486 – 425 р до н. е.)

Номер слайду 13

Хронологічна задача У якому столітті жив Геродот? Скільки століть минуло від того часу?

Номер слайду 14

1. Прочитайте документ. 2. Хто автор документу? 3. Про яку історичну подію або явище розповідає документ? 4. Чи вказано в документі кому він адресований? 5. Визначте: про що ви дізнались; що найголовніше в тексті; що потрібно запам'ятати; 6. Складіть запитання до тексту, починаючи словами "чому", "навіщо", "як". 7. Зробіть висновки. Пам'ятка "Як працювати з текстом історичного джерела"

Номер слайду 15

Джерело 1 …кочові скіфи жили в Азії. На них найшли війною масагети. Під їх натиском скіфи перейшли до країни кіммерійців…Як зачули кіммерійці, що надходять скіфи, зібрали велике військо і стали радитися, їх думки розійшлися надвоє, обидві групи вперто обстоювали свою. Кращою була рада царів, але народ гадав за ліпше покинути край і не наражатися на небезпеку: царська ж думка була така, що треба боротися з прийшлими. Ніхто не хотів поступатися - ані царі народові, ані народ царям; боролися між собою й полягли. Кіммерійський народ поховав їх коло ріки Тіраса; ще й тепер можна бачити ту могилу. Поховавши їх, вирушив народ з краю, а скіфи прийшли й зайняли порожні землі. Завдання Де проживали скіфи? Що сталося з кіммерійцями, за описом Геродота? Геродот про скіфів

Номер слайду 16

Джерело 2 Від гавані борисфенітів (бо вона розташована якраз посередині приморської частини всієї Скіфії), від неї і далі перший народ, котрий можна зустріти… мають такий спосіб життя, як і скіфи, але сіють і їдять пшеницю і цибулю та часник і сочевицю та просо. Над ...[ними] живуть скіфи-оратаї, які сіють пшеницю не для їжі, а на продаж... На схід від цих скіфів-землеробів… мешкають кочовики також скіфи, які нічого не сіють і не обробляють землі. Вся ця країна позбавлена дерев... За Геррами простягається країна, що називається царською, і скіфи, які в ній живуть, найхоробріші та найчисленніші і вони вважають інших скіфів своїми невільниками... Завдання Як Геродот ділить скіфів?

Номер слайду 17

Робота з картою Знайдіть та покажіть на карті території проживання скіфів: скіфи-орачі, скіфи-землероби, скіфи-кочовики, царські скіфи.

Номер слайду 18

Джерело 3 Жертвоприношення вони роблять однаково під час усіх свят у такий спосіб. Жертовна тварина стоїть із двома зв'язаними передніми ногами, а жрець стоїть позаду від тварин, тягне за кінець мотузки, перекидаючи тварину, коли та падає. Він звертається до божества, якому приносить жертву, а потім обкручує навколо шиї тварини зашморг, устромляє в нього ціпок, крутить у всі боки і так задушує, не запалюючи вогню, не посипаючи борошном і не роблячи зливань, І коли він вже задушить тварину і обдере шкуру, починає куховарити. Оскільки в скіфській землі не вистачає дров, то тамтешні мешканні вигадали ось що, щоб варити м'ясо. Коли вони остаточно обдеруть шкуру тварин, знімуть м'ясо... і після цього розпалюють під казаном кістки жертовних тварин і варять м'ясо... Завдання Який висновок можна зробити з цього джерела?

Номер слайду 19

Джерело 4 Щодо їхніх звичаїв на війні, то встановлено таке: першого ворога, якого вб'є скіф, він п'є його кров, а скількох інших він вб'є в битві, то приносить до царя їхні відтяті голови. За кожну голову йому дозволяється одержати щось із трофеїв, а якщо не принесе голови, це йому не дозволяється... Завдання Що у цьому джерелі Вас вразило найбільше?

Номер слайду 20

Джерело 5 Похорони царів відбуваються у краю Геррос, до котрого Борисфен ще судноплавний. Коли у скіфів умирає цар, вони там викопують велику чотирикутну яму. Тіло мерця покривають воском, живіт розпорюють і вичищають, наповнюють товченим шафраном, кропом, насінням селери і анісовим насінням, а потім знову зшивають. (Мерця) кладуть на віз і везуть до іншого народу (племені). Ті, що до них привезено мерця, роблять так, як царські скіфи. Відрізують шматок свого вуха, стрижуть волосся, роблять кругом надрізи на руці, дряпають чоло і ніс, проколюють ліву руку стрілою. Звідти (знову) беруть тіло царя на віз і везуть далі, до іншого народу, який під їх пануванням. З ними разом ідуть ті, до яких прийшли найперше. Коли вже об'їдуть із мерцем усі краї, спиняються в Герросі, що є останнім із підвладних їм народів і місцем поховання. Після того, як покладуть мерця в яму на підстилку, застромлюють у землю з обох боків тіла списи, прив'язують до їх вершків поперечні жердини і накривають їх очеретом. Обіч нього (мерця) кладуть до ями одну задушену наложницю, виночерпія, кухаря, конюха, слугу, окличника, коней і первенців всяких інших домашніх тварин, а також золоті чаші; срібла ж і міді не мають у вжитку. Коли це зроблять, насипають наперегони високу могилу, щоб була якнайбільша. Завдання Що Ви дізнались із цього джерела про поховальні обряди скіфів?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Дарій І Народився бл.550 р. до н. е. Дарій, хоча й походив з роду Ахеменідів, насправді був лише далеким родичем перських царів. Держава була поділена на 20 сатрапій. Створив державну кур'єрську пошту. Дбав про будівництво доріг і побудував канал, який з'єднав Ніл із Червоним морем. Запровадив грошову одиницю – “дарик” Збудував нову столиця Перської держави — Парса (відома грекам під назвою Персеполь). У листопаді 486 р. до н. е. Дарій, якому виповнилося 64 роки, помер, процарювавши 36 років

Номер слайду 24

Плани Дарія І Перський воїн

Номер слайду 25

Причини походу Дарія І бл. 514 р. до н. е. Джерело 6 Після взяття Вавилону був похід самого Дарія на скіфів. Внаслідок того, що Азія рясніла людьми і грошових коштів надходило безліч, Дарій побажав помститися скіфам за те, що вони перші, вторгшись в Мідію і здобувши перемогу над тими, хто чинив їм опір, поклали початок несправедливості. Адже, скіфи панували над Верхньої Азією протягом двадцяти восьми років. Переслідуючи кіммерійців, вони вторглися в Азію, позбавивши влади мідійців. Адже саме останні панували над Азією до приходу скіфів …

Номер слайду 26

Чисельність перського війська Геродот зазначає: «Війська, без морського флоту, налічувалося 700 000 разом з кіннотою, кораблів ж було зібрано шістсот».

Номер слайду 27

Джерело 8 Тут один з персів — Ойобаз — упросив Дарія, оскільки у нього було три сини і всі готувалися до походу, залишити йому б одного, той відповів йому, що, зважаючи на те, що він його друг і просить розумну річ, то він залишить йому всіх дітей. І ось Ойобаз дуже радів, сподіваючись, що сини позбавлені від походу. Дарій наказує тим, хто був поставлений для цього, вбити всіх синів Ойобаза. Так було зарізано всіх його синів і залишено їх для нього.   ● Цей сюжет, як вважають дослідники, вигаданий самим Геродотом. Для чого ж?

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Джерело 9 Коли ж Дарій і піше військо, яке було з ним, прибули до Істру, то, після того, як всі переправилися, Дарій наказав іонійцями, зруйнувавши міст, слідувати за ним по суші. Коли ж іонійці готувалися руйнувати і робити те, що наказано, Кой, син Ерксандра, стратег мітіленці, запитавши перш, завгодно чи буде Дарію вислухати думку того, хто бажає її висловити, сказав наступне: „О цар, ти збираєшся зробити військовий похід проти країни, в якій не виявиться ніяких посівів і жодного жилого міста. Дозволь мосту стояти недоторканним на цьому місці, а правоохоронцями його залиш тих, хто його збудував. І якщо, знайшовши скіфів, ми здійснимо все згідно з задумом, то повернення нам забезпечене. Якщо ж ми і не зможемо їх знайти, то, принаймні, повернення для нас буде безпечним. Адже я анітрохи не боюся, що ми будемо переможені скіфами в битві. Я більше боюся того, щоб ми, не будучи в змозі їх знайти, блукаючи, не зазнали б якої-небудь біди. І може бути, хто-небудь скаже, що я кажу це заради самого себе, щоб залишитися. Я ж відкрито висловлюю думку, яку вважав для тебе, царю, найкращою. Сам, однак, піду слідом за тобою і не залишуся. Дарій був дуже задоволений радою і відповідав йому такими словами: „Чужинець лесбосец, коли я благополучно повернуся назад у мій будинок, стань до мене неодмінно, щоб я віддячив тебе за добру пораду добрими справами.

Номер слайду 30

Джерело 10 Оскільки таке положення тривало довго і не припинялося, Дарій, пославши вершника до царя скіфів Ідантірсу, передав таке: „Дивна людино! Що ти весь час тікаєш, хоча у тебе є можливість зробити одне з двох? Адже якщо ти вважаєш, що ти сам здатний протистояти моїй могутності, тобі слід, зупинившись і припинивши блукання, битися, коли ж ти усвідомлюєш, що ти слабший, то й тоді, припинивши втечу і несучи своєму владиці в дар землю і воду, прийди для переговорів.   Джерело 11 На це цар скіфів Ідантірс сказав наступне: „Мої справи, о Персе, йдуть таким чином: я і раніше не бігав в страху ні від кого з людей і тепер від тебе не біжу, і я не роблю тепер нічого нового порівняно з тим, що звик робити в мирний час. Поясню і те, чому я не вступаю з тобою негайно в бій. У нас немає ні міст, ні обробленої землі, і боязнь, що вони будуть захоплені і розорені, не змушує нас швидше вступати з вами в бій. Якщо ж тобі потрібно будь-що-будь спішно вступити в битву, то у нас є отчі могили. Спробуйте знайти їх і спробуйте зруйнувати, і тоді ви дізнаєтеся, чи будемо ми боротися за могили, чи не будемо. Але раніше, якщо у нас до того не буде підстави, ми з тобою в бій не вступимо…Така відповідь скіфів.

Номер слайду 31

Дари Джерело 12 …коли нарешті Дарій опинився у великій скруті. Скіфські царі довідалися про це і послали вісника з дарами до Дарія:птаха, мишу, жабу і п’ять стріл. Перси запитували приніс дари про значення подарунків. Він сказав, що йому було наказано тільки, віддавши дари, як можна швидше віддалитися. Він запропонував, щоб перси, якщо вони мудрі, самі зрозуміли, що означають ці дари. Почувши це, перси почали радитися. Дарій висловив думку, що скіфи віддають йому і самих себе, і землю, і воду. Він припустив це на тій підставі, що миша живе в землі, харчуючись тими ж злаками, що і людина, жаба — у воді, птах найбільше походить на коня; стріли ж означають, що скіфи віддають свою військову міць. Таку думку було висловлено Дарієм. Протилежна була думка Гобрія — одного з його сподвижників. Він припустив, що ці дари означають: «Якщо перси, ви не станете птахами, і не полетіте високо в небо,або мишами і сховаєтеся в землю, або жабами не стрибнете в болото, то ви не повернетеся до себе, вас загублять оці стріли.

Номер слайду 32

Результати війни Незначні втрати скіфів Кочові скіфські племена, що зіграли головну роль у розгромі Дарія, зміцнили своє становище. Слава про скіфів, як про непереможний народ воїнів набагато пережила їх самих.

Номер слайду 33

Висновок Коротку оцінку застосованої скіфами у війні з військом Дарія стратегії дав військовий історик Євген Андрійович Разін. «Стратегія скіфів характеризується правильною оцінкою співвідношення сил і прагненням змінити його на свою користь. При наявності чисельної переваги ворога скіфи не вступали в бій, а навмисно відступали в глиб своєї території. Лише після того, як ворог був деморалізований і ослаблений, скіфи прагнули відрізати йому шляхи відступу, а потім оточити і знищити. Таким чином, скіфи одні з перших застосували стратегічний відступ для зміни співвідношення сил на свою користь».

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Скіфські кургани Скіфський курган – пагорб, насипаний скіфами та іншими кочовими народами над могилами.

Номер слайду 36

Завдання для закріплення Чому Геродот вважає скіфів непереможеними? Як сприяли бойовим якостям воїнів їхні звичаї?

Номер слайду 37

Історичний диктант Від Х ст. до н. е. у Північному Причорномор’ї жили племена ... . Вони вели ... спосіб життя, вирощували ... У VII ст. до н. е. їх витіснили племена ... які панували тут майже 400 років. Наприкінці VI ст. до н. е. утворилася величезна держава ... яка простяглася від Дону до Дунаю, від Чорного моря до Києва. Скіфи поділялися на ... У 514 році до н. е. до Скіфії вторглися війська перського царя ... , похід якого закінчився ... У ІІІ ст. до н. е. скіфів починають витісняти племена…

Номер слайду 38

Перевірка диктанту Від Х ст. до н. е. у Північному Причорномор’ї жили племена ... (кіммерійців). Вони вели ... (кочовий) спосіб життя, вирощували ... (коней, рогату худобу). У VII ст. до н. е. їх витіснили племена ... (скіфів), які панували тут майже 400 років. Наприкінці VI ст. до н. е. утворилася величезна держава ... (Скіфія), яка простяглася від Дону до Дунаю, від Чорного моря до Києва. Скіфи поділялися на ... (кочовиків та землеробів). У 514 році до н. е. до Скіфії вторглися війська перського царя ... (Дарія І), похід якого закінчився ... (поразкою). У ІІІ ст. до н. е. скіфів починають витісняти племена ... (сарматів).

Номер слайду 39

Домашнє завдання Опрацювати відповідні параграфи підручника (§17, 18) Проблемне завдання. Чи можемо ми вважати скіфську пектораль культурним надбанням українського народу? Скіфський курган

Номер слайду 40

За останні 5 тис років: людство жило мирно 292 роки відбулося 14 513 війн загинуло 3 млр. 640 млн. чоловік Миру Нам!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошина Альона Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Курдина Галина
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
15 січня 2018
Переглядів
4341
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку