Відкритий захід "Свято Масляна"

Про матеріал
Мета заходу : Ознайомити вихованців з історією та традиціями свята Масляна, виховувати любов до традицій українського народу, доброту, милосердя, формувати національну свідомость, розвивати культурні навички.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»

Відокремлений підрозділ «Регіональний центр професійної освіти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка»

Щастинське відділення

 

 

 

 

 

 

 

Методична розробка

Відкритої виховної години «Свято Масляна»

 

 

 

 

                                                                                             

 

Розробив:

вихователь

Дущенко Г.С.

 

                                          

                                                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Щастя 2015-2016 

                                                                               

 

Мета : Ознайомити вихованців з історією та традиціями свята Масляна, виховувати любов до традицій українського народу, доброту, милосердя, формувати національну свідомость, розвивати культурні навички.

Обладнання:   лялька-опудало, домашні млинці.

 

План заходу:

1. Організаційна частина: привітання до вихованців, оголошення плану виховного заходу.

2. Основна частина. Історія та традиції  свята Масляної. 

3. Підсумок.

 

Хід заходу

1.Вступна частина.

Привітання до вихованців та повідомлення теми заходу.

Вихователь

 Доброго дня, любі діти! Сьогодні ми проведемо виховний захід «Свято Масляна». Вже час розпочати веселе та радісне свято.

Масляна святкується з давніх часів. Цей обряд пов’язаний з проводами зими і зустріччю весни. Масляна – це радісне, веселе та світле свято. Цілий тиждень народ проводжає зиму, пече млинці, ходить один до одного в гості та зустрічає весну.

 Вихованець 1

Масляну святкували, люту зиму проводжали.                                                                              Були танці, були співи, та й млинці усім на диво.                                                                                 Ой, яке ж то гарне свято, Вас дозвольте привітати!

2. Основна частина. Історія та традиції  свята Масляної.

Вихователь.  Масляна отримала свою назву від слова «масло», тому що в останній тиждень перед Великим постом дозволяється вживання в їжу вершкового масла, молочних продуктів і риби.

Масляна – це пустотливе і веселе прощання людей з зимою та зустріч весни. Весна несе нам пожвавлення всієї природи, тепло, сонячне світло. Люди з давніх часів шанували весну як початок нового життя, вшановували Сонце. Тому і почали пекти млинці – круглі, жовті, гарячі і рум’яні як ясно сонечко.

Вихованець 2

Сьогодні весело у нас —

Ми зиму проводжаємо.

Усіх, хто є в цей час,

Ми гаряче вітаємо.

Вихованець 3

Зима нас вдосталь розважала:

Ми взимку Новий рік встрічали,

Біля ялинки, були ігри, жарти, сміх...

Та ще й катались з гірок снігових.

Вихованець 1

Прийшла пора зимі на північ  повертатись,

Тож хоче вона з нами попрощатись.

Дарує Масляну на прощання —

Свято зимове  і останнє.

Вихованець 2

 Масляна! Чесна, широка! Весела! Масляну повсюди чекали з великим      нетерпінням. Це саме веселе, всенародне свято.  Тиждень Масниць починався з понеділка.І кожен день тижня відповідав своїй назві.

Вихованець 3

Понеділок – Зустріч Масляної. У цей день заведено пекти млинці, а скуштувати їх обов'язково повинні всі домочадці. Перший млинець потрібно віддати бідному, щоб він пом'янув покійних. А молодь у перший день свята робила опудало з соломи. Воно повинно було простояти до останнього дня свята.

Вихованець 1

Вівторок -  Загравання. Другий день Масляної був примітний оглядинами. Дівчата вбиралися в найкращий одяг і йшли на гуляння шукати свою другу половинку. Під час гулянь молоді господині пригощали одна одну млинцями.

Середа – Лакомка. В цей день люди пригощалися всілякими солодощами – горіхами, медом, замоченими яблуками, всіляким варенням і звичайно млинцями. В гості в цей день кликали тільки родичів. Сім’ї були великими, тому гостей було завжди багато. М’ясні страви вже були під забороною, люди вже готувалися до Великого посту.

Вихованець 2

Четвер – Розгуляй. Прибирання в будинку і у дворі до цього дня потрібно завершити, у четвер починалося справжні веселощі. Четвертий день Масляної прийнято святкувати з великим розмахом - влаштовувати фестивалі, танці, пісні, хороводи, кулачні бої і стрибати через багаття.

П’ятниця – Тещини вечори.

У цей день тещі годували зятів до відвалу млинцями власного приготування. Якщо нагодувати улюбленого зятя смачними млинцями в цей день - у них цілий рік будуть хороші стосунки. У цей день ще загадували загадки.

Вихованець 3

Загадки                                                                                                                             1. Ходять, ходять, а в хату не заходять (Двері).

2. Людей годує, а сама голодна, часом гаряча, а часом холодна (Піч).

3. На дірявім мості танцювали гості (Сито та борошно).

 Вихованець 1

Субота – Золовчині посиденьки.

У цей день прийнято було кликати в гості зовицю (сестру чоловіка), а також інших родичів чоловіка. Їх треба нагодувати смачними млинцями, а також обдарувати подарунками. Ця традиція - відмінний привід для молодої дружини здружитися з новою ріднею. 

                                       Гра «Млинці з начінкою»

Правила гри: перемагає той, хто найбільше згадає начинок для млинців. (Товчена картопля, смажена капуста, м’ясо, квасоля, гриби, каші, вишні, сир, тощо.)                                                                                                                      Неділя – Прощена неділя. У неділю заведено просити вибачення у рідних і друзів, а також самим прощати. Віруючі в цей день йдуть до храму, щоб покаятися у своїх гріхах. В останній день Масляної прийнято спалювати опудало, а попіл розвіювали над полями для хорошого врожаю.
 Вихованець 2
Уже зима усім набридла 
Та всім присутнім вже огидна! 
Йдем за село зиму палити. 
Треба весну гідно зустріти 
Вже сонце загляда до двору, 
Запасів з’їли ми комору! 
Ми Зиму спалим і тепло 
Прийде до нас, а з ним й добро!                                                                           Вихованець 3                                                                                                                                      Опудало підпалювали, навколо нього водили хороводи, співали, дивились на дим, бо якщо він підіймався вгору, всі вірили, що це до гарного врожаю. 
Смеркало, гомін поступово навкруги затихав і святу приходив кінець. 
Раніше говорили, чим веселіше свято, тим швидше розтане сніг. Весна приносить нам щастя, радість, крилату пісню, багато яскравих квітів, і щиру любов. 
3. Підсумок.                                                                                                            Вихователь. Тож давайте, забудемо усе зло, вибачимо один одному образи, та зі святом Масляної привітаємось, і весну до себе закличемо. 
Вихованець                                                                                                                          Весна прийди з милістю, 
З великою радістю. 
З соловейком, горобейком, перепілочками, 
Голубочками, ластівочками. 
Гей дівчата у намисті 
Гукніть весну в полі чистім 
Загукайте красне сонечко, 
Щоб світило нам у віконечко.

 

docx
Додав(-ла)
Дущенко Галина
Додано
7 березня 2020
Переглядів
318
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку