Відокремлені означення. Розділові знаки при відокремлених означеннях

Про матеріал

Дана презентація поглиблює знання восьмикласників про відокремлені члени речення, знайомить із основними способами морфологічного вираження відокремлених означень, їх місцем у реченні відповідно до означуваного слова; формує загальнопізнавальні вміння знаходити в тексті відокремлені й невідокремлені означення, аналізувати їх, правильно інтонувати речення з відокремленими означеннями; розвиває творчі вміння трансформувати речення з відокремленими означеннями на речення з невідокремленими означеннями, правильно будувати речення з відокремленим і невідокремленим означенням.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відокремлені означення. Розділові знаки при відокремлених означеннях. Тема 2

Номер слайду 2

Відокремлені узгоджені означення Спосіб вираженняприкметники та дієприкметники;дієприкметникові зворотиприкметники із залежними словами;

Номер слайду 3

Микола Чехов. Молода вдова на могилі чоловіка. Як я, бідна, тут горюю, прийди, подивися (І. Котляревський).

Номер слайду 4

Дні летять, повні сонця й музики(В. Сосюра).

Номер слайду 5

У лісі бродив туман, підзолочений сонячним промінням (Гр. Тютюнник).Іван Шишкін. Туман у лісі. 1890-ті

Номер слайду 6

Джордж Стаббс. Жеребець Уїстлджакет. Близько 1762 Наляканий громовицею, кінь тихенько заіржав (М. Стельмах).

Номер слайду 7

Досвітні вогні, переможні, урочі,прорізали темряву ночі (Леся Українка).

Номер слайду 8

На письмі відокремлені означенняпереважно виділяємо комами. Якщо відокремлене означення має виразне експресивне значення, то його можемо виділяти за допомогою тире. Пам'ятаю, були дерева, вулиця — випалена, полуднева (С. Жадан).

Номер слайду 9

1) якщо вони відносяться до особового займенника: Умови відокремлення Утомлені своїм довічним рабством, вони жадають розірвати пута і скинути ярмо з своєї шиї (Леся Українка);2) якщо вони поширені і стоять після означуваного слова: Ген килим, витканий із птиць, летить над полем (Л. Костенко);

Номер слайду 10

3) якщо мають обставинний відтінок (умови, причи-ни та ін.): Умови відокремлення Наляканий громовицею, кінь тихенько заіржав (М. Стельмах);4) якщо два і більше означень стоять після означува-ного слова, перед яким уже є узгоджене означення Стояла темна ніч, холодна, вітряна... (Є. Гуцало).

Номер слайду 11

5) якщо вони від означуваного слова відділені іншими членами речення: Умови відокремлення Срібним маревом повиті, коло сіл стоять тополі (Леся Українка).

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Відокремлені неузгоджені означення Спосіб вираженняодиничні іменники в непрямих відмінках з прийменником чи без нього;неозначена форма дієслова словосполучення;

Номер слайду 14

Потім він танцював з якоюсь високою, смуглявою, в косах, дівчиною, схожою на гречанку (О. Гончар). Каміль Коро. Грецька дівчина.1870

Номер слайду 15

Галя несе якісь осінні квіти, весела, з блискучими очима, з широким, на цілу щоку, рум'янцем (У. Самчук).

Номер слайду 16

У білій сукенці, тонесенька в талії, під хвилями буйного волосся, скидалась на велику ромашку (I. Вільде).

Номер слайду 17

1) якщо вони вживаються поряд з узгодженими: Умови відокремлення Переляканий, запорошений снігом, без шапки, мчав Василько по дорозі назустріч холодному вітрові (М. Коцюбинський);2) якщо вони поширені і стоять після означуваного іменника: Клим, з бичачою шиєю, мав уже власний розум і кулаки не менші за батькові (П. Панч);,

Номер слайду 18

3) якщо відносяться до особового займенника: Умови відокремлення У сатиновій сорочці, у полотняних штанях, він прийшов сюди першим з дружиною і дітьми (А. Шиян).4) якщо вони пояснюють пропущений підмет: У білій сукенці, тонесенька в талії, під хвилями буйного волосся, скидалась на велику ромашку (I. Вільде).

Номер слайду 19

1. На обрії вставали ліси, занурені в небо по пахви (М. Луків);2. В глибоких долинах, зелених од винограду і повних сизої мли, тіснились кам'яні громади (М. Коцюбинський);3. Маленькі вікна, завжди без шибок, були над самою землею (Петро Панч);4. Вертала додому задумана, з заплаканими очима (М. Коцюбинський);1. На обрії вставали ліси, занурені в небо по пахви (М. Луків);2. В глибоких долинах, зелених од винограду і повних сизої мли, тіснились кам'яні громади (М. Коцюбинський);3. Маленькі вікна, завжди без шибок, були над самою землею (Петро Панч);4. Вертала додому задумана, з заплаканими очима (М. Коцюбинський);1, 2 - узгоджені означення 3, 4 - неузгоджені означення

Номер слайду 20

Із секретів синтаксису. Не відокремлюється означення:1) яке стосується присудка: На другий день після обіду вона прийшла до мене весела та бадьора (В. Винниченко);2) два або більше непоширених означень, що стоять після означуваного слова, перед яким немає означення: Пішли дощі дрібні та без-перестанні з сивими непроглядними тумана-ми (Панас Мирний);

Номер слайду 21

3) виражене дієприкметниковим зворотом, що стоїть після одиничного прикметника: Федір поважно брав жменю насіння з великої, влаштованої з лантуха торби, зосереджено напружував руку й кидав зерно в землю(І. Чендей).

Номер слайду 22

Якщо таке означення має уточнювальний характер, то відокремлюється: Блакитний, оповитий серпанком, острів туманіє в морі (О. Донченко).

Номер слайду 23

Проблиски світла, спочатку такі бліді й тихі, чимдалі розросталися (М. Коцюбинський). Якщо узгоджене означення виражене прикмет-никовим зворотом і стоїть після означуваного слова. Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 24

Той чорно-білий малюнок, створений сонцем та хмарою, сяє, промениться… (Є. Гуцало). Якщо узгоджене означення виражене дієприкметниковим зворотом і стоїть після означуваного слова. Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 25

Це були останні квіти. Напівзасохлі, поруділі, вони все-таки були дорогими, як спомини про весну і літо (П. Кочура). Якщо узгоджене означення стосується особово-го займенника. Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 26

На високих місцях поріс, як джунглі, сивий полин і п’янив повітря гіркими пахощами,густими й задушливими (М. Коцюбинський). Якщо два чи більше непоширених узгоджених означень стоять після означуваного слова, перед яким уже є узгоджене означення. Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 27

Угорі чисте, по-весняному лунке небо (Г. Тютю-нник). Якщо узгоджене означення відділене від озна-чуваного слова іншими членами речення. Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 28

Налякані чужим голосом, птахи з тривожним писком крутились над головою Соломії (М. Ко-цюбинський). Якщо узгоджене означення, виражене дієприк- метниковим зворотом, що стоїть перед означу-ваним словом, має додаткове обставинне зна- чення: до нього, крім питання який?, можнапоставити ще питання чому?Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 29

Он хмарки бредуть повільно одна за одною над самим обрієм, схожі на білих лебедів (О. Копи- ленко). Якщо узгоджене означення відділене від озна-чуваного слова іншими членами речення. Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 30

Висока могила-курган здіймається неподалік серед розриву хлібів, оборана, неторкана, в сивих полинах (Олесь Гончар). Якщо неузгоджене означення ужите порядз узгодженими. Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 31

Все щезло. Потому, як із туману, почали випли-вати поважні мулли, в зелених чалмах і довгих халатах, що сунулись тихо по хідниках (М. Ко-цюбинський). Якщо поширене неузгоджене означення стоїть після означуваного іменника. Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 32

І, залита жарким рум'янцем, перемайнула до іншого куща, вхопила той кущ і не знала, що з ним робити (М. Коцюбинський). Узгоджене означення в реченні, де слово, яке воно пояснює, пропущене. Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 33

Стривожені світлом, звірятка заворушилися, збилися в одну купку (О. Донченко). Якщо узгоджене означення стоїть перед означу-ваним словом (переважно на початку речення) i має відтінок причини (кpiм питання я к и й ? , до нього можна поста­вити ще питання ч о м у?Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 34

Нiжна i блакитна хвиля, чи­ста i тепла, кидала на берег тонке мереживо niнu (М. Коцюбин-ський). Якщо узгоджене означення стоїть після означуваного слова, вираженого іменником. Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження.

Номер слайду 35

Спишiть, підкресліть узгоджені та неузгоджені відокремлені означення. Визначте причини їх відокремлення та спосіб вираження. Якщо узгоджене означення виражене дієприк-метниковим зворотом, що стоїть після озна-чуваного слова. Ще спить земля, укутана снігами (Д. Луценко).

Номер слайду 36

Тире відокремлюється поширене неузгоджене означення, виражене неозначеною формою дієслова із залежними словами, яке стоїть здебільшого в кінці речення й має уточнювальне значення(перед ним можна вжити а саме). Одне лише мав на меті — знайти іуду (Ю. Покальчук).

Номер слайду 37

1) якщо прикметник з пояснювальними словами або дієприкметниковий зворот стоїть після означува-ного слова:1. Під самою кручею застигло болото, повне пташиного галасу (О. Копиленко).2. І раптом побачив гори, залиті радісним сонцем (М. Коцюбинський). Умови відокремлення Відокремлюються означення й виділяються комами па письмі в таких випадках:

Номер слайду 38

2) якщо дієприкметниковий або прикметниковий зворот стоїть перед означуваним словом і має відтінок причини: Залишена людьми на довгі дні, дорога помирає в бур'яні (Д. Павличко).

Номер слайду 39

3) якщо однорідні непоширені означення стоять після означуваного слова, перед яким уже є означення: Ось перед нами невеличка хата, чиста, ясна (Панас Мирний).

Номер слайду 40

4) якщо прикметники й дієприкметники (з поясню-вальними словами і без них) є означеннями до осо-бових займенників, незалежно від того, чи вони стоять після означуваного слова, чи перед ним:1. Мокрі, стомлені, але радісно усміхнені, ми вихо-димо в ліс, бредемо струмком (М. Стельмах).2. А я, молода, на базар ходила (Народна творчість).

Номер слайду 41

5) якщо означення відділене від означуваного слова іншими членами речення, особливо присудком: Сніг нарешті закружляв, біли і пухнастий(М. Рильський).

Номер слайду 42

Перепишіть речення, розставте, де потрібно, розділові знаки. Підкресліть відокремлені означення, поясніть причину відокремлення.1. У глибоких долинах зелених од винограду і повних сизої імли тіснились кам'яні грома-ди, рожеві од вечірнього сонця… (М. Коцю-бинський).2. Над далекими горбами та ярами небо ніби зливалось з землею вкритою товстим білим сніговим шаром (І. Нечуй-Левицький).

Номер слайду 43

3. Затуманена запахом квіток сп'яніла скарга-ми з дна серця вона здіймала руки до неба (М. Коцюбинський).4. Безлюдне повітря просте піскувате й гаряче нагадувало собою шматок південної пустелі (О. Гончар).5. А він іде високий посивілий на схід на захід поле огляда (А. Малишко).

Номер слайду 44

1. У глибоких долинах, зелених од винограду і повних сизої імли, тіснились кам'яні громади, рожеві од вечірнього сонця… (М. Коцюбинський).2. Над далекими горбами та ярами небо ніби зливалось з зем-лею, вкритою товстим білим сніговим шаром (І. Нечуй- Левицький).3. Затуманена запахом квіток, сп'яніла скаргами з дна серця, вона здіймала руки до неба (М. Коцюбинський).4. Безлюдне повітря, просте, піскувате й гаряче, нагадувало собою шматок південної пустелі (О. Гончар).5. А він іде, високий, посивілий, на схід, на захід поле огляда (А. Малишко). Перевірте

Номер слайду 45

1. Коли відокремлюються означення? Коли стоять перед або після означуваного слова, вираженого особовим займенником. (Балакучий та моторний, він натхненно читав вірші про мову.)Питання — відповідь. Після означуваного слова, особливо, якщо перед ним теж є означення. (І наша мова, солов’їна й неповторна, кличе в простори свої.)

Номер слайду 46

2. Які бувають за будовою відокремлені означення?(Поширені і непоширені)Питання — відповідь. Перед означуваним словом тільки тоді, коли вони мають додаткове значення причини. (Збентежений з такої зустрічі, Максим забув усі слова.)3. Чим відокремлюються на письмі відокрем-лені означення?(Комами, тире)

Номер слайду 47

4. А коли означення не виділяються?(Коли непоширені і стоять після означувано-го слова, перед яким немає означення. Наприклад: Леліє даль волога та блакитна.)Питання — відповідь

Номер слайду 48

Домашнє завдання. Перебудуйте речення так, щоб невідокремлені означення стали відокремленими. Скована морозом земля покрилася білим снігом. Замазане зелено-бурими хмарами високе небо припало до землі. На прикритих снігом ланах де-не-де бовваніє почорнілий бур’ян. Обставлені очеретами соломи хутори видніються здалеку (За Панасом Мирним).

Номер слайду 49

pptx
Додано
30 березня 2022
Переглядів
3913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку