Відокремлені прикладки

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 8 класі "Відокремлені прикладки". Мета заняття: поглибити знання восьмикласників про відокремлені члени речення, ознайомити з відокремленими прикладками, їх місцем у реченні відповідно до означуваного слова; формувати вміння знаходити в тексті відокремлені прикладки, аналізувати їх, правильно інтонувати речення з відокремленими прикладками; розвивати вміння конструювати речення з відокремленими прикладками; формувати інтерес до відомих постатей України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відокремлені прикладки8 клас

Номер слайду 2

Мета:           поглибити знання восьмикласників про відокремлені члени речення, ознайомити з відокремленими прикладками, їх місцем у реченні відповідно до означуваного слова; формувати вміння знаходити в тексті відокремлені прикладки, аналізувати їх, правильно інтонувати речення з відокремленими прикладками; розвивати вміння конструювати речення з відокремленими прикладками; формувати інтерес до відомих постатей України.

Номер слайду 3

Очікувані результати. Після цього уроку учні зможуть : – знаходити відокремлені прикладки в реченнях тексту; – будувати речення з відокремленими прикладками; − вміти ставити розділові знаки; − пояснювати вживання розділових знаків.

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань. Прикладка — це різновид означення. Вона вказує на ознаку предмета, даючи йому іншу, конкретнішу назву. Прикладка виражається іменником у тому ж відмінку, що й означуване слово. Прикладка уточнює значення означуваного слова (це слово є ширшим поняттям, а прикладка — вужчим): трава спориш — у цьому словосполученні трава є означуваним словом (ширшим поняттям — трав є багато), а спориш — прикладкою (вужчим поняттям — яка саме трава). УВАГА ! За прикладку не треба вважати:сполучення: хліб-сіль, батько-мати, жар-птиця; прізвища до імен та імен по батькові: Остапчук Петро Володимирович;  сполучення синонімів та антонімів: путь-дорога, стежки-доріжки, рід-плем’я, імпорт-експорт, купівля-продаж. Такі словосполучення не розчленовуються на головне й залежне слово, а виступають одним членом речення.

Номер слайду 5

Відокремлена прикладка — це іменниковий зворот, який виступає в реченні як різновид означення. Відокремлюється комами, якщо:стоїть після пояснювального слова, виражається іменником (здебільше власною назвою): Навкруги чорне страшне море, безодня води і гніву (А. Головко).стосується особового займенника: Далеко за синім морем на чужій чужині гинули вони, безталанні шукачі щастя (І. Цюпа).стоїть перед пояснювальним іменником і має відтінок обставини: Чудовий піаніст, Лисенко надзвичайно точно й художньо передав твори Шопена, Шумана, Ліста.приєднується словами або, на ім’я, на прізвище, родом, походженням, на ймення, так званий, як-от, а саме, тобто, або (тобто), чи (тобто), наприклад, зокрема, особливо та ін.: Людський хлопець, дядька Лева небіж, Лукаш на імення (Леся Українка).приєднується сполучником як і має відтінок причини. Таке відокремлення не залежить від місця прикладки в реченні: Як учений, етнограф і фольклорист, Франко все життя з палким інтересом ставився до народної творчості (М. Рильський).

Номер слайду 6

Не відокремлюються прикладки, які разом зі словом як указують на інші додаткові відтінки або мають значення «в ролі кого, чого»: Ліс зустрів мене як друга (М. Рильський). Зверни увагу!Відокремлені прикладки відділяються тире:якщо вони стоять у кінці речення й перед ними можна, не змінюючи змісту, вставити слова а саме: У хаті є ще у нього дві дівчини — Домаха й Меланка (У. Самчук).якщо поширені прикладки уже мають у своєму складі розділові знаки: Мати — ставна, смаглява гречанка, що була ніби старшою сестрою Ользі, — сама ув’язувала вузли, коли дівчата зайшли до хати (О. Гончар). 

Номер слайду 7

Тренувальні вправиІ. Складіть і запишіть кілька речень з відокремленими прикладками в поєднанні зі словами особливо, тобто, або, як, родом, так званий. ІІ. Подані складні речення допускають подвійне тлумачення . Усуньте цю ваду за допомогою відокремлених означень або прикладок.1. Перед полотнами художників, які були виставлені в музейній залі, юрмилися відвідувачі. 2. До Оксани підійшла сестра її подруги, яка була великим знавцем давньої літератури. 3. Обличчя наших футболістів, які були замурзані, з побитими колінами, світилися невимовною радістю. 4. На стадіоні я зустрів друга мого брата, який був палким уболівальником університетської баскетбольної команди.

Номер слайду 8

Тренувальні вправи. Прочитайте подані речення. Спишіть, розставляючи пропущені розділові знаки при відокремлених прикладках. Поясніть свій вибір. Соняхи, щирі огнепоклонники, сходу кивають злотоголово. Ксенія мати багато вже начулася синових розповідей . Вони старі майстри-віртуози були схожі один на одного наче брати-близнюки…І зустріне нас гетьман козацький сам Хмельницький Богдан . У нього дуже смішне прізвище Замриборщ . Лаврін як менший син мав право зостатися в батьковій хаті . А хто не має історії тобто минулого не матиме звісно й майбутнього . Соняшник як декоративна рослина довго прикрашав тільки квітники та оранжереї . За вікном вагона мерехтіли далекі вогники сіл  теплі земні зірки 

Номер слайду 9

Прочитайте текст. Випишіть речення з відокремленими означеннями та прикладками. Поясніть вживання розділових знаків. Лікарська слава України«Люди схожі на листя дерев», - писав колись Вергілій. Лише слово чи літопис у камені зберігають пам’ять про людські діяння. Той закон емоційної вічності стосується й медицини. Понад тисячу років тому в Україні виникли перші в слов’янському світі монастирські лікарні, а чернець Києво – Печерської лаври Агапіт, відомий як « лікар безвідплатний», названий святим за працю на ниві зцілення. Перші лікарні почав будувати Єфрем – архієпископ Переяславський. Усесвітньо відома плеяда блискучих українських учених – медиків. ЇЇ відкриває Юрій Дрогобич (Котермак), перший українець, який дістав звання доктора медицини. У п’ятнадцятому столітті його було обрано ректором Болонського університету. За ним – низка славних імен: Данило Самойлович, Нестор Максимович, Олександр Шумлянський – сини України, визнані в європейських університетах. Немов рештки островів милосердя височать руїни козацьких шпиталів у Трахтемирові поблизу Канева, у серці Запорозької Січі, поблизу Овруча й Лебедина. Досі збереглися стіни шпиталю в Кам’янці – Подільському й мури Максаківського монастиря на Чернігівщині – першого притулку для божевільних. А ось меморіальна панорама наших днів: на Поділлі, у Києві та Харкові – музеї М. Пирогова, Д. Заболотного, О. Богомольця. Не лише лікарям відомі ці прізвища ( За Ю. Віленським,172 сл.).

Номер слайду 10

Підбиваємо підсумки. Які члени речення називаються відокремленими? Яка їх роль у мовленні?За яких умов відокремлюються означення? Наведіть приклади. Чим умови відокремлення прикладок подібні до умов відокремлення означень? А чим відмінні?За яких умов відокремлені прикладки виділяються тире?Сформулюйте правило стосовно того, коли прикладка зі сполучником як відокремлюється, а в яких випадках – ні.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Підготуйте розповідь про одного з відомих українців-письменників або науковців, використовуючи відокремлені прикладки. Текст запишіть.

pptx
Додано
22 жовтня 2021
Переглядів
13265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку