Презентація "ВІДОКРЕМЛЕНІ УТОЧНЮВАЛЬНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ"

Про матеріал

ВІДОКРЕМЛЕНІ УТОЧНЮВАЛЬНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ

Поняття про відокремлення, розбір правил, тренувальні вправи

Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 КЛАСАНІСІМОВА С. М. ВІДОКРЕМЛЕНІ УТОЧНЮВАЛЬНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 2

Треба знати. Уточнювальні відокремлені члени речення вимовляються з особливою інто­нацією й уточнюють, пояснюють, конкретизують значення головних чи другорядних членів речення. Уточнювальні члени речення є тими самими членами речення, що й слова, які вони уточнюють.     Уточнювальні члени речення відповідають не просто на питання к о л и? д є? щ о? і т. д., а на питання а коли саме? а де саме? а як сам є? а який саме? а що саме? та інші. На письмі відокремлюються з обох боків комами, рідше — тире. Наприклад, у реченні Внизу, за скелями, глухо шуміло море.є вже обставина місця — внизу, але вона дуже загальна, тому наступні слова конкретизують її, відповідаючії на питання а де саме  внизу? — за скелями.

Номер слайду 3

Уточнювальними членами речення можуть бути:підмети: Його дочки, Марта й Степанида, були малими.присудки: Хлопець за два роки змінився, виріс, змужнів.означення: Над оболонню висять білі, аж прозорі, хмари.додатки: Ніхто ще так не описував наших лісів, їхньої багатої флори, їхніх щедрот і краси. прикладки: Коли ви мені, старому батькові, не вірите, то я запишу на папері. обставини: Он там, на горбку, має бути батьківська хата.

Номер слайду 4

Розберемо приклади1. [звідки?] Згори, [а звідки саме?] з міста, текли до води запахи вечірніх лип. 2.  [хто?] Більшість, [а хто саме?] особливо молодь, бачили лише веселу розвагу. 3. Під синім склепінням високого неба розкинувся [який?] широкий, [а який саме широкий?] аж до самого обрію, степ.

Номер слайду 5

Допоміжні слова. Різні відокремлені уточнювальні члени речення можуть вводитися в речення за допомогою слів тобто, цебто, або (= тобто), чи (= тобто), а саме, наприклад, зокрема, зокрема й, у тому числі, особливо, переважно, навіть, причому, мабуть тощо. Такі слова виділяються комами разом з уточнювальними членами речення. Хлопець досить успішно склав екзамени з усіх предметів, у тому числі з української мови. Він по­любляв, щоб до Волі приходили гості, зокрема Рада й Аліна.

Номер слайду 6

Тренувальна вправа. Знайдіть у реченнях уточнювальні члени речення.  З'ясуйте їхню синтаксичну роль. Нижче навпроти школи посадили великий парк. Там в долині в селі під горою Чабаницею покинув він доньку. Рано разом з сонцем прокинулась і Леся. Обидва Круча і Ґонтар охоче приєдналися до гостей. В лісі багато ягід особливо малини. 

Номер слайду 7

Тренувальна вправа. Уведіть в речення відокремлені уточнювальні члени. Вранці...ми почали збиратися в похід. Біля річки…ми поставили намети. Праворуч…прогуркотіла електричка. Восени…в лісі дуже незатишно. Я приїжджав з міста після обіду… . 

Номер слайду 8

Домашнє завдання§36 вивчити. Вправа 375 письмово (виконати і надіслати у Class. Room на перевірку ).

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Маньковська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Kiryan Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Джмільна Катерина
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  4. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
16 червня 2021
Переглядів
10409
Оцінка розробки
4.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку