Відверта розмова "Твоє життя - твій вибір"

Про матеріал
Дане заняття допоможе сформувати в учнів уявлення про здоров'я та його значення у житті.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

«Твоє життя – твій вибір»

(Заняття з елементами тренінгу)

 

D:\Музика\ьбл\загружено.jpg

 

 

 

 

Тема: Твоє життя – твій вибір.

Мета: поглибити знання учнів про здоров’я, здоровий спосіб життя; актуалізувати відчуття важливості здоров’я, розуміння складності його досягнення та збереження.

Обладнання: плакат з «Правилами групи», плакати «Берег надії», «Береги реалізованих сподівань», стікери у формі корабликів,чисті аркуші, ручка.

                                                        Хід заняття

І. Вступ

   Тема сьогоднішнього нашого заняття «Твоє життя – твій вибір» і поговоримо ми про здоров’я, про активну життєву позицію, спробуємо визначити власні духовні цінності та їх вплив на наше життя.

Вправа «Правила роботи»

  1. Бути чесними.
  2. Не критикувати, а допомагати.
  3. Бути активним і позитивним.
  4. Правило піднятої руки.
  5. Бути толерантним.
  6. Говорити коротко і по черзі.

 

Вправа «Очікування»

   Діти на стікерах записують свої очікування від заняття. Потім, виголошуючи свої очікування, приклеюють їх на плакат де з двох боків річки зображені береги – «Берег надії» та «Берег реалізованих сподівань». Діти приклеюють свої стікери - кораблики ближче до «Берега надій» вирушаючи у подорож до протилежного берега.

 

ІІ. Основна частина

Вправа «Дорога  здоров’я»

   Уявіть, що ми потрапили в країну, де не дотримуються правил здорового способу життя, бо не знають, що це таке. Щоб з’ясувати зміст поняття «здоровий спосіб життя», ми маємо прокласти уявну «Дорогу здоров’я».

   Потрібно продовжити ряд слів, пов’язаних зі словом «здоров’я», не забуваючи, що воно буває не тільки фізичне, але й психологічне та соціальне.

   Отже, здоровий спосіб життя – це відсутність шкідливих звичок, перешкод на шляху до гарної фізичної форми. Які саме бувають «перешкоди» - шкідливі звички?

Вправа «Перешкоди»

   Учні отримують аркуш на якому потрібно написати «перешкоди» на шляху до міцного здоров’я, тобто шкідливі звички. Хто найшвидше складе найповніший список шкідливих звичок – перемагає.

 

   Дуже часто люди одержують неповну інформацію або не до кінця розуміють її зміст. Пропоную вашій увазі кілька тверджень про шкідливі звички. Ви маєте сказати, що це – міф чи істина.

  • Алкоголь – це стимулятор, вживання якого бадьорить.
  • Тютюн – це наркотик.
  • Куріння заспокоює нерви.
  • Наркотики поділяються на «важкі» та «легкі». «Легкі» наркотики не шкідливі для здоров’я.

Інформаційне повідомлення «Що таке здоров’я»

   Здоровий спосіб життя людини, це той стиль, що людина вибирає для себе, і саме він визначає, досягне людина благополуччя чи ні. Давно доведено, що усе що робить людина, відбивається на стані її здоров’я. Добре здоров’я – це постійний процес. До доброго здоров’я людина може йти, будучи зовсім здоровою чи навіть інвалідом. Добре здоров’я містить всі цілі життя людини, її інтереси і звички.

   Людина в житті може іти двома шляхами: один веде її до здоров’я, інший – від здоров’я. Отже, сьогодні ми спробуємо скласти свій шлях до здоров’я, а от в якому напрямку до нього йти – обирати вам!

   Що таке здоров’я?

  • Здоров’я – це нічого, але все без здоров’я – ніщо.
  • Здоров’я – це стан повного фізичного , соціального і психічного благополуччя, а не лише відсутність хвороби чи немічність.

 

Вправа «Запитання – відповіді»

   Учні у класі  діляться на дві групи. Перша група має дати відповідь на запитання: Для чого потрібно здоров’я?, друга група дає відповідь: Від чого чи від кого залежить стан здоров’я?

   Щоб прийняти в житті правильне рішення, потрібно спочатку продумати всі «за» і «проти», задачі і цілі в житті, що стоять перед тобою, вирішити, що важливіше і лише потім робити вибір.

 

 

Вправа «Перевірка очікувань від заняття»

  • Чи справдились ваші очікування?
  • Чи сподобалось вам заняття? Що воно вам дало?

Листочки з відповідями прикріплюють на «Берег реалізованих сподівань».

ІІІ. Завершення заняття

   Вправа «Павутинка»

   Прошу всіх стати в коло, передаючи клубок ниток один одному, давайте скажемо побажання та сплетемо «Павутинку добра, щастя, дружби і здоров’я».

  Дякую за роботу і увагу! Бережіть своє здоров’я!

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
605
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку