Презентація заняття з батьками майбутніх першокласників«Як розвивати здібності дитини»

Про матеріал

Психолого-педагогічна культура батьків основа збагачення виховного потенціалу сім'ї, найважливіший ресурс розвитку особистості дитини. Однією з умов ефективності формування психолого-педагогічної культури батьків є освоєння педагогами, нових форм взаємодії з сім'єю, а саме проведення батьківських зборів у вигляді тренінгу . Під час тренінгових занять батьки не тільки отримують педагогічні та психологічні знання, а ще вчаться їх застосовувати на практиці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як розвивати здібності дитини

Номер слайду 2

Вправа «Привітання з добрим побажанням» Один з учасників підійдіть до будь-кого з групи, щоб привітатися. Той, до кого підійшли, також обирає наступного учасника, щоб висловити своє побажання. Необхідно, щоб побажання висловили та отримали всі учасники тренінгу.

Номер слайду 3

Правила роботи в групі Бути в ситуації тут і тепер Позитивна налаштованість Говорити коротко Висловлюватися всім учасникам Не перебивати, говорити по черзі Не критикувати, поважати думку іншого Бути щирим та активним Мобільна тиша

Номер слайду 4

Вправа-очікування На стікерах-листочках запишіть свої очікування від заняття. Зачитайте ці очікування і розташуйте їх на дереві очікувань.

Номер слайду 5

Вправа «Продовж речення» Продовжіть речення: «Понад усе я ціную в дитині…»

Номер слайду 6

Мозковий штурм Об’єднайтеся в три групи. Кожній команді на ватмані потрібно написати: «Що таке здібності?» Після виконання завдання ватмани з прописаними ідеями прикріпіть на дошку.

Номер слайду 7

Обговорення педагогічної ситуації Питання для обговорення Як ви вважаєте, чи буде перший рік навчання у школі для такої дитини втраченим? Що, крім знань, набуває дитина в школі? Чи можуть слова матері бути свідченням великих здібностей дитини? За якими ознаками можна судити про наявність в учня здібностей? Як пов’язані між собою наполеглива праця і розвиток здібностей? Проаналізуйте поведінку, звички, інтереси вашої дитини. Якої ви думки про її здібності?

Номер слайду 8

Інформаційне повідомлення Здібності – індивідуальні особливості людини, які не зводяться до наявних знань, умінь і навичок, але сприяють легкості й швидкості їх здобуття. В основі розвитку здібностей лежать деякі вроджені особливості, які називають задатками.

Номер слайду 9

Кожна людина має певні здібності. Важливо вчасно помітити прояви здібностей і створити належні умови для розвитку.

Номер слайду 10

Здібності розвиваються у процесі діяльності. Якою б здібною людина не була, вона навряд чи зможе досягти великих успіхів у праці, якщо не привчена працювати наполегливо і добросовісно.

Номер слайду 11

Характерна риса молодших школярів – широта і несталість інтересів.

Номер слайду 12

Завдання дорослих полягає у тому, щоб не ставити перед собою мету виховати вундеркінда, а дбати про загальний розвиток дитини, пробуджувати інтерес до різних видів діяльності та залучати дитину до участі в них.

Номер слайду 13

Вправа-релаксація “Візуалізація”

Номер слайду 14

Тест «Здібності вашої дитини» Дайте оцінку в балах (за п’ятибальною системою) кожній із зазначених характеристик. Якщо якась ознака властива вашій дитині у найвищому ступені, ставте 5 балів, якщо вище середньої – 4 і так далі. Найнижча оцінка – 2 бали. Потім підрахуйте бали за всіма характеристиками.

Номер слайду 15

Висновок Виділіть 3—4 найвищих показники. Орієнтуючись на них, намагайтеся створювати умови для розвитку здібностей вашої дитини (придбання книжок, необхідного технічного або спортивного інвентарю, дотримання режиму дня, організація занять у секціях, гуртках, студіях тощо).

Номер слайду 16

Знайдені параметри можливостей вашої дитини можуть також виявитися корисними й у тому випадку, якщо вона має схильність до нових, оригінальних ідей, але соромиться цю здатність демонструвати і намагається її не виявляти. Ви можете підбадьорити дитину, сказавши, наприклад: «Молодець! Ти вмієш творче мислити».

Номер слайду 17

Вправа “Збір врожаю” На стікерах - «плодах» запишіть найважливіші моменти тренінгу, що дізналися нового та прикріпіть до нашого дерева. Якщо сподівання виправдалися – замінюємо листочок на плід, а якщо ні - прикріплюємо поряд.

Номер слайду 18

Притча про таланти

ppt
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
1117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку