Презентація заняття з батьками майбутніх першокласників "Психічне здоров’я дитини"

Про матеріал

Психолого-педагогічна культура батьків основа збагачення виховного потенціалу сім'ї, найважливіший ресурс розвитку особистості дитини. Однією з умов ефективності формування психолого-педагогічної культури батьків є освоєння педагогами, нових форм взаємодії з сім'єю, а саме проведення батьківських зборів у вигляді тренінгу . Під час тренінгових занять батьки не тільки отримують педагогічні та психологічні знання, а ще вчаться їх застосовувати на практиці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Психічне здоров’я дитини

Номер слайду 2

Правила роботи в групі Бути в ситуації тут і тепер Позитивна налаштованість Говорити коротко Висловлюватися всім учасникам Не перебивати, говорити по черзі Не критикувати, поважати думку іншого Бути щирим та активним Мобільна тиша

Номер слайду 3

Вправа-очікування «Зебра» Запишіть на стікерах чого ви очікуєте від заняття, а потім наклейте їх на плакат із зображенням спектра кольорів.

Номер слайду 4

Вправа “Життєрадісна істота” Подумайте про найсимпатичнішу, життєрадісну істоту, яку ви зустрічали у житті, чи у казці. Головне, як тільки ви про неї подумали, вам захотілося посміхнутися.

Номер слайду 5

Спробуйте намалювати цю істоту. Покладіть праву долоню на ваш малюнок. Уявіть, що маленька симпатична істота росте у вас під долонею. Відчуйте, яку позитивну енергію вона випромінює. Тож нехай ніщо не завадить сьогодні наповнюватися позитивними емоціями.

Номер слайду 6

Гра-розминка «Оплески» За командою “Починаймо!” виразіть свій емоційний стан оплесками.

Номер слайду 7

Міні-лекція “Психічне здоров’я дитини”

Номер слайду 8

Інформаційне повідомлення «Стилі батьківської поведінки» Авторитетний Авторитарний Ліберальний Індиферентний

Номер слайду 9

Авторитетний Високий рівень контролю Теплі взаємини Визнають та заохочують самостійність власних дітей. Відкриті до спілкування та обговорення з дітьми встановлених правил поведінки; допускають зміну своїх вимог у розумних межах. Діти дуже добре адаптовані: упевнені у собі, у них розвинені самоконтроль і соціальні навички, вони добре навчаються у школі і мають високе самооцінювання.

Номер слайду 10

Авторитарний Високий рівень контролю Холодні взаємини Віддають накази, сподіваючись на беззастережне виконання. Закриті для постійного спілкування з дітьми. Встановлюють жорсткі вимоги та правила, не допускають їх обговорення. Їхні діти, як правило, відлюдькуваті, боязкі та похмурі, невибагливі та вразливі. Дівчатка найчастіше залишаються пасивними та залежними у підлітковому та юнацькому віці. Хлопчики можуть стати некерованими та агресивними.

Номер слайду 11

Ліберальний Низький рівень контролю Теплі взаємини Недостатньо або зовсім не регламентують поведінку дитини; беззастережна батьківська любов. Відкриті для спілкування з дітьми. Не встановлюють будь-яких обмежень. Діти схильні до неслухняності та агресивності, у присутності сторонніх поводяться неадекватно та імпульсивно, не вимогливі до себе; іноді стають активними, рішучими і творчими людьми.

Номер слайду 12

Індиферентний Низький рівень контролю Холодні взаємини Не встановлюють жодних обмежень, байдужі до власних дітей. Закриті для спілкування, обтяжені власними проблемами, не мають сил на виховання дітей. Якщо байдужість батьків поєднується з ворожістю (як у батьків, котрі нехтують власними дітьми), дитину ніщо не втримає від вияву найруйнівніших імпульсів та схильності до асоціальної поведінки.

Номер слайду 13

Спробуйте визначити стиль батьківської поведінки вашої родини

Номер слайду 14

Вправа “Мозковий штурм” Якими словами можна підтримати дитину?

Номер слайду 15

Узагальнення Підтримувати можна: Окремими словами(“красиво”, “чудово”); Висловлюваннями (“Я пишаюся тобою”, “Усе йде прекрасно”); Дотиками(торкнутися руки, обійняти); Виразом обличчя(усмішкою, кивком, сміхом).

Номер слайду 16

Робота в парах «Живіть з дитиною душа у душу»

Номер слайду 17

Гра «Покажи почуття» Візміть папірці з написаними на них почуттями. Покажіть мімікою та жестами почуття так, щоб інші його відгадали.

Номер слайду 18

Притча “Про добру сім’ю”

Номер слайду 19

Підведення підсумків Що корисного ви дізналися? Що б ви хотіли побажати одне одному? Поради вчителям і батькам учнів початкової школи

ppt
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
1226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку