Виготовлення листівки з елементами стрічкової вишивки

Про матеріал
Презентація до заняття "Виготовлення листівки з елементами стрічкової вишивки". Буде корисною як для вчителів трудового навчання, так і для керівників гуртків ДУМ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виготовлення листівки з елементами стрічкової вишивки

Номер слайду 2

З історії вітальних листівок. Листівка давно стала звичним атрибутом будь-якого свята. Ми даруємо листівки на день народження, на Різдво та Новий Рік, вітаємо своїх близьких і рідних за допомогою листівок з річницями та пам’ятними подіями. Та чи задумувалися ви, що цей простий клаптик картону має свою історію та традиції? Історія сучасних вітальних листівок почалася близько тисячі років тому в Китаї. У далекому минулому в цій країні було прийнято залишати картки друзям, родичам і знайомим у разі, якщо гості приходили до них з візитом і не заставали їх будинку. На такій картці вказувалося лише ім'я «відправника» (візитера).

Номер слайду 3

Першими були Різдвяні листівки в Англії. Їх прикрашали малюнки, створені 1794 р. художником Добсоном. Однак є припущення, що вітальні листівки виготовляли і раніше. У Британському музеї, зберігається листівка ще XV ст.. Масовий випуск поштових карток розпочався 1869 року, після того, як австрійський економіст Е. Герман опублікував у Відні розрахунки, які показали, що третина листів не містить секретної інформації, отже, цю частину цілком могли б пересилати без конвертів. Нововведення Австро-Угорської імперії миттєво оцінили у багатьох країнах. У Франції та Німеччині листівки стали випускати 1870-го, в Англії, Швейцарії — 1871-го, у Росії — 1872 року.

Номер слайду 4

У Росії перші різдвяні листівки виготовили1898 р. Серію з 10 штук віддрукували за малюнками відомих столичних художників тиражем 10 тис. примірників. Серед авторів імена Костянтина Маковського та Іллі Рєпіна, хто власне запропонував для серії свій акварельний малюнок «Запорожець». Мабуть, саме цю листівку можна вважати першою українською листівкою.

Номер слайду 5

Листівка поштою сприймалася як подарунок художньої мініатюри, її унікальність у тому, що на зворотному боці було особисте звертання, що зберігало тепло рідних чи дружніх рук. Зустрічалися листівки великі та зовсім маленькі, з матерії, дерев’яні, з візерунковими просіками, ароматні, музикальні…Ми з вами сьогодні зробимо листівку з елементами стрічкової вишивки.

Номер слайду 6

Вишиваємо нарцис: Для цього нам знадобляться атласні стрічки шириною 7 мм жовтого та помаранчевого кольорів, помаранчева стрічка шириною 4 мм. Малюємо на тканині овал і відмічаємо точки, як показано но фото. Беремо широку жовту стрічку і виводимо її на лицьову сторону в точці В. Відступивши від точки А пів сантиметра, згинаємо стрічку під кутом.

Номер слайду 7

Для закріплення великої пелюстки використовуємо вузеньку помаранчеву стрічку. Виводимо її на лицьову сторону вгорі великої пелюстки. Виконуємо невеликий прямий стібок на краю пелюстки.

Номер слайду 8

Притримуючи широку жовту стрічку, згинаємо її до низу в центр. Притримуємо пелюстку і виводимо голку на виворіт недалеко від точки А. Підтягуємо стрічку. Перша пелюстка готова.

Номер слайду 9

Виводимо голку в точці В. Виконуємо другу пелюстку.

Номер слайду 10

Виконуємо третю пелюстку. Виконуємо четверту пелюстку.

Номер слайду 11

П'ята пелюстка Шоста пелюстка

Номер слайду 12

Виконавши сьому пелюстку, виводимо голку на виворіт і закріплюємо стрічку. Щоб вишити серединку, беремо помаранчеву стрічку шириною 7 мм і довжиною 25 см і прошиваємо по краю невеликі стібки.

Номер слайду 13

Заправивши стрічку в голку, виводимо її на лицьову сторону в центрі овалу. Призбираємо стрічку. Її довжина має бути близько 10 см.

Номер слайду 14

Починаємо викладати призбирану стрічку по спіралі, закріплюючи її за допомогою нитки та голки. Продовжуємо викладати стрічку по спіралі, заповнюючи таким чином весь центр квітки. В кінці виводимо кінчик стрічки на виворіт і закріплюємо його.

Номер слайду 15

Вишиваємо листя та стебло: листя та стебло вишиваємо за допомогою перекрученого стрічкового стібка. Виводимо зелену стрічку на лицьову сторону і скручуємо її. Притримуємо стрічку в скрученому вигляді і, визначившись з довжиною стебла, виводимо голку на виворіт у тому місці, де воно має закінчуватися.

Номер слайду 16

Акуратно підтягуємо стрічку. Щоб вишити листки, виводимо стрічку на лицьову сторону, перекручуємо її один раз і визначившись з довжиною листка, виводимо голку на виворіт.

Номер слайду 17

Листочки готові. Для того щоб оформити листівку, необхідно скласти навпіл цупкий картон, прорізавши з одної сторони «віконечко» відповідного розміру та форми, приклеїти вишивку.

pptx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
1282
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку