Виготовлення родинного оберегу "ПІДКОВИ"

Про матеріал
Розробка інтерактивного гурткового заняття відповідає дійсній навчальній програмі з позашкільної освіти гуртка «Юні флористи»: еколого – натуралістичний напрям, рекомендованої МОН України та НЕНЦ (лист ІЗМО від 03.03.2020р. №22.1/12 – Г-150) для школярів середньої та старшої вікової категорії. Поєднує вивчення тем мистецтва, природознавства та трудового навчання. Відповідає вимогам початкового рівня знань. Розділ: Аплікація. Виготовлення аплікації з природних матеріалів.
Перегляд файлу

image

  Тема: Виготовлення  родинного  оберігу  «Підкови»

Мета: а) навчальна -  оволодіти методами роботи з картоном, принципами і технічними прийомами роботи, що забезпечують можливість творчо працювати під час створення композиції, поглибити  рівень естетичного пізнання про народне декоративно-ужиткове  мистецтво;

б) розвиваюча -  сприяти творчому підходу у роботі, розвивати естетичне

сприйняття, почуття ритму, кольору, творчі здібності;

в) виховна - виховувати акуратність, працьовитість, посидючість, увагу,

повагу до традицій нашого народу.

Завдання:

ü виготовити оберіг  для дому у вигляді підкови, ü  самостійно створити  композицію на ньому.

Тип заняття : формування нових знань, вмінь та навичок.   Матеріали та обладнання: картон, ножиці, шпагат або в’язальні нитки, прикраси.

ХІД  ЗАНЯТТЯ І. Організаційний момент:

1)                привітання;

2)                перевірка готовності гуртківців до заняття;  3) організація робочих місць. ІІ. Мотивація навчальної діяльності гуртківців:

Вправа «Загадка»: керівник гуртка пропонує відгадати тему та зміст заняття за допомогою загадок

ü     Яке взуття у вогні виготовляється, а з ніг не скидається?  

ü     Залізна, завита,

       На копито прибита.

       Не зноситься копито,

       Поки вона прибита. (Підкова).

   Керівник гуртка:  Сьогодні ми виготовлятимемо оберіг  - підкову. Ви зможете її залишити собі на пам'ять чи подарувати друзям. Подарунок, зроблений власними руками, має особливу енергетику і силу впливу. Повірте, ваш подарунок оцінять гідно, адже він зроблений вашими руками, а кожна робота буде єдиною і неповторною.

III.Вивчення нового матеріалу 1. Міні - лекція з демонстрацією:

Керівник гуртка:   Наші давні предки обожнювали природу і вірили в існування добрих і злих сил у ній. Намагаючись захиститися від зла, люди створили для себе цілу систему оберегів. Що  таке оберіг ? 

image Обереги - це давні добрі символи. З їхньою допомогою люди зберігали свою родовідну пам'ять, історію, культуру. Людський світ має потужну добру силу - вогонь у печі, який іде від сонця, а щоб зло не проникло в житло / людський світ, над вхідними дверима вирізували символи - обереги: кола, розетки, хрести, тощо. Це найдревніші амулети, виготовлені на  щастя і добробут; чарівні предмети, що призначені захищати свого власника. Через це обереги набули неабияку популярность ще з давніх-давен. Люди пов'язували віру в добро, успіх, щастя з певними символами в оберегах. 

        Обереги завжди мали захищати людей і їх світ від негараздів: нечисті, нещастя, злиднів, захворювань, смерті худоби, псування харчів тощо. Призначався  для того, щоб створити захисне поле між своїм власником і небезпекою, магічно захистити його, зробити невидимим і невразливим до неї.     Нині прикрашати свої будинки оберегами уже не тільки традиція, а й певна модна тенденція.

image          Найчастіше зараз  обереги виготовляють з природних компонентів, що символізують для людини здоров'я, затишок в родині, любов та щастя. Не випадково в народі існує повір'я, що часник, перець, вироби з солоного тіста відганяють від хати біду та нещастя. 

           Також досить часто в будинках був присутній «мішечок достатку», що висить у житлі і наповнює дім багатством та добробутом. На цьому оберегу обов'язково повинні бути присутніми горох, квасоля, що символізують багатство і достаток у домі, різнотрав'я, що означає

imageдовголіття, червоний перець (гаряча любов) і насіння (сімейне щастя). 

             Дзвін також є оберегом. Він означає жіноче начало і одночасно небесне склепіння. Як талісман здатний відвести і навіть знищити зло. У більшості традицій він символізує хід часу, а його звук - молитву, весілля і перемогу.

Роль оберега виконують  і декоративні віники з аплікаціями-символами. Подібні віники здавна прикрашалися стрічками, сухоцвітом, горішками, горохом, зернами різних злакових культур. 

image             Кожне доповнення мало древній символічний сенс, відповідно до якого воно приносило в будинок багатство, здоров'я, сімейне щастя та ін. Так віник ставав оберегом дому. А ще його часто давали в руки фігуркам - зображенням домового – щоб він утримував будинок в чистоті, а всю нечисть вимітав.

Вважалося, що при переїзді на нове місце

потрібно обов'язково захопити із собою старий віник, так як домовик переїжджає разом зі своїми господарями. Мало значення навіть те, як і де розміщується оберіг. Якщо прилаштовували господарі віночок чубчиком догори - мали на меті вберегти свій дім від нечистої сили та відьом.  

        Особливою силою наділяються речі, які переходять від покоління до  покоління. Підкова, українська вишиванка, писанка, вербова гілочка, освячена в церкві, дерево калини, сніп жита чи пшениці, соняшник біля хати - завжди вважалися сильними оберегами. До деяких з них люди так звикли, що чималу увагу звертають на їх магічну дію, використовують у побуті для краси, для лікування. Оберегом, який захистить нас і поліпшить настрій, може бути звичайний кетяг калини в глиняному глечику, засушені колоски жита, які ми принесли з прогулянки по полю, тощо. 

image          Один із найбільш відомих талісманів на удачу є підкова. Знайдена на дорозі підкова  символізує велику удачу і гроші. Дана прикмета йде з тих часів, коли кінь був найбільшою господарською цінністю. Знайдену підкову вішали  над дверима. 

       А чи знаєте ви, як вішати підкову? Ріжками вгору або вниз ріжками? І де саме вішати підкову? 

        На Сході  і Латинській Америці підкови вішають на

стіну ріжками вниз, щоб щастя велося в хаті. А у нашій місцевості підкову кріпили при вході в будинок, над дверима, і направлена вона повинна бути не у землю, а до гори, в небо, щоб щастя і удача збиралася всередині підкови, не минаючи хати і її мешканців. Зараз продається дуже багато дерев’яних чи глиняних сувенірних підковок, що звисають ріжками донизу. Але така підкова традиційно трактується, як поганий знак – нібито, якщо підкова донизу, то щастя «виливається». Більшість людей, що займаються кіньми, підтверджують, що підкова повинна бути повернута кінцями догори і символізувати перемогу, наповненість. А якщо підкову помістити на внутрішньому боці дверей або над ними – вона вирівнює енергетику приміщення. Для цього ж можна тримати підкови біля узголів’я спального місця.

     Послухайте, які  є повір'я,  пов'язані з цим атрибутом щастя:

  Мольфари (сільські знахарі в гірських селах Карпат) знають безліч повір'їв, пов'язаних з цим атрибутом щастя:

                    підкова в автомобілі буде оберігати власника від аварій та принесе йому удачу у справах; 

                    якщо в першу ніч повного місяця покласти підкову на підвіконня кінцями всередину, то вона привертатиме в оселю гроші та сприятиме матеріальному благополуччю; 

                    якщо підкову закопати в землю біля північно-західної стіни будинку, то вона забезпечить допомогу і підтримку у важливих справах, сприятиме родючості;

                    якщо у вас чомусь погано ростуть квіти, покладіть біля них підкову;

                    символ удачі, знайдений в престольне свято на дорозі, лікує дітей;

–а якщо ви страждаєте від безсоння, покладіть підкову під ліжко в головах;

                    щоб дія підкови була ефективною, після того, як ви їй виділили місце, її не можна перекладати. Кажуть, щоб підкова "працювала", вона повинна бути недоторканною, тому вішають її дуже високо над входом.

Найкраще – це знайти «щасливий» талісман на дорозі. З давніх здавен це вважалось дуже добрим знаком. Проте, у селян і зараз вважається нормальним придбати залізну кінську підкову і коваля. Та й у сучасному місті знайти підкову на дорозі майже нереально. Підкова є прекрасним подарунком – адже він приносить щастя. Їх часто дарують на новосілля, на хрестини, дні народження.

Якщо присниться підкова - на щастя, буде прибуток, успіх у справах; або ж мандрівка. 

Фізкультхвилинка: гра  «Надрукуй слово»   (гуртківці діляться на дві команди)

 

Завдання: З карточок,  на яких зображені літери скласти слово-відповідь на поставлене запитання.  Перемагє той,хто швидше справиться із завданням.

Запитання:

Навесні – білим цвітом, а восени -  червоним плодом - (калина)

Тема нашого заняття - ( оберіг)

Старовинні обереги дому - ( рушник)

Улюблений колір в українській народній вишивці - (червоний)

Символ продовження родоводу - ( хліб)

Носять його не просто для краси,

Він – оберіг, знахар душі,

Він елемент національного українського одягу ( вінок)

 

 

 

IV. Практична  частина 

1. Пропоную наступні ідеї для виготовлення оберегу – підкови:

image

Кожен елемент  прикраси оберегу  має своє символічне значення:

 

-   imageбіла льняна стрічка - символ єдності в родині; 

-   колоски жита та вівса - обереги краси;

-   мак охороняє нас від різних наврочень;

-   горох, квасоля - багатство і достаток у домі;

-   різнотрав’я – довголіття;

-   горіх - символ розумової сили і здоров'я;

-   монети - успіх у справах;

-   насіння, соняшник - сімейне щастя,;

-   ягоди шипшини - символ міцного здоров'я;

-   ромашка - символ любові і юності;

-   тиква, насіння гарбуза - символ родючості, жіночого начала;

-   мішковіна – достаток;

-   кукурудза - символ здоров'я у дітей, продовження роду, згуртованість сім'ї, взаєморозуміння;

-   крупа - мир, лад в будинку, бажаючи цього, молодих обсипали крупою; - злакі і бобові-символ достатку, ситості і фізичної сили;

-лавровий лист - слава і успіх.

 

2. Інструктаж правил техніки безпеки.

Спробуйте відгадати загадки, щоб з’ясувати, які ж інструменти нам необхідні для роботи:

üДерев’яний   та      довгенький,          маю   носик          я        гостренький,

На білому слід лишаю, усіх діток потішаю. (Олівець)

üПоруч себе олівець воджу тільки навпростець і між крапками йому чітко вказую пряму. (Лінійка)

üЯ пружиста і гнучка. Хоч не маю язичка,та однак негайно хибний слід злижу охайно. (Гумка)

üУчням він допомагає і гостренькі вушка має. Це — креслярський молодець, а зоветься — ... ( трикутник)

üРіжемо усе, що треба: ми поріжемо для тебе і тканину, і папір. Як не віриш — перевір. (Ножиці)

 

3. Послідовність виготовлення оберегу «Підкова»

 

 

image

imageДля початку, нам потрібна форма підкови. Далі, візьміть щільний картон і виріжте з нього підкову потрібного розміру. Якщо картон вам здається тонким, виріжте дві однакових заготовки і приклейте їх один до одного. Далі беремо мотузку довжиною близько п'яти метрів і починаємо обплітати підкову. У даному випадку буде використовувати просту         техніку       макраме.     Складіть     мотузку      навпіл,

просмикніть мотузку під підковою і в вийшла петлю простягніть кінці мотузки, затягніть.

Тепер один з кінців потрібно покласти на підкову зверху, після цього

image«завести» за підкову і проводимо кінець мотузки в петлю. Далі ці вузли нам потрібно чергувати, проводячи нитку то зверху, то знизу підкови. І поступово один коник підкови таким нескладним чином обплітаємо. Після цього таким же чином потрібно обплести і другий кінець підкови. До речі, це тільки один з варіантів плетіння. Можна просто обмотати підкову мотузкою, що теж буде виглядати красиво і оригінально. Тепер потрібно взяти гарячий клейовий пістолет і закріпити їм кінці нашої підкови, так, щоб вона не розплелися. Залишилася мотузку не зрізайте - красиво її зав'яжіть петелькою або бантиком. Декоративна підкова готова. До речі, її можна обв'язувати не тільки мотузкою, але і будь грубою ниткою яскравого кольору. Все залежить від вашої фантазії.

Коли клей застигне, можна почати декорування. Ми будемо робити підкову для класичного інтер'єру. Часто обереги прикрашають натуральними матеріалами: підійде квасоля, горох, зерна сухий жовтої кукурудзи, колоски, рис, а також сухоцвіті або штучні квіти.  Викладіть будь-яку композицію або візерунок на підкові і приклейте її за допомогою клейового пістолет. Все готово! Її можна привісити в кухні на двері або над входом в квартиру. Така оригінальна підкова стане відмінним сувеніром до свята, адже вона зроблена своїми руками і з душею. V. Підсумок заняття:

1.   Порівняння виготовлених виробів.

2.   Обговорення вивченого матеріалу: 

Всі старались, утомились.

Ви на славу потрудились. А тепер скажіть, гуртківці , Що робити ви навчились? Працювали всі завзято!

Сувеніри ваші гарні, Бо трудились руки вправні. Чим ми займались на занятті? 

      Які інструменти і матеріали потрібні для того, щоб виготовити оберіг «Підкову»?

      Чи може він використати отримані знання у своєму  житті?

      Навіщо потрібна підкова? Чим можна прикрасити підкову?

 

3.   Рефлексія настрою та емоційного стану :

(Продовжити  вислів)

-   Мені найбільше вдалося ...

-   А особливо вдалося ...

-   Що я отримав від цього дня?

-   За що ти можеш себе похвалити?

-   За що ти можеш похвалити гуртківців ?

-   Для мене було відкриттям те, що ...

Література:

1.     Крисаченко В. Природні підвалини символів та культів українського народу // Природа і етнос / За ред. В.Крисаченка. – К.: Наукова думка, 1994. – С.27-64.

2.     http://www.maam.ru/detskijsad/master-klas-izgotovlenija-oberega-podkovastarshaja-grupa.html

3.     http://kavun.in.ua/pidkova-z-kartonu-ta-prirodnogo-mater.html

4.     http://faqukrs.ru/idei-%20%20podarunkiv/1373-pidkova-svoimi-rukami-jakoberig-i-originalnij.html

 

 

 

pdf
Додано
27 березня 2023
Переглядів
1043
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку