Виготовлення святкових листівок-валентинок

Про матеріал
Цей матеріал допоможе виготовити листівки-валентинки з учнями у різних техніках: витинанки, листівки з елементами квілінгу, «валентинки» – об'ємна аплікація.
Перегляд файлу

Тема. Виготовлення святкових листівок «валентинок» у різних техніках

Мета:

       ¤ забезпечити наступність в навчально-виховному процесі для успішної адаптації школярів початкової школи  до навчання в основній школі;

       ¤ сформувати уявлення про різновиди святкових листівок «валентинок» та ознайомити з матеріалами  для їх виготовлення; формувати  навички роботи з папером (вирізування, скручування, компонування та приклеювання деталей); навчити молодших школярів різним прийомам роботи з папером, а також  виготовляти і оздоблювати листівки різними техніками (витинанкою, квілінгом, об'ємною аплікацією);

       ¤ розвивати у дітей творчу уяву, фантазію, емоційно-естетичне сприймання, відчуття кольорової гами, дрібну моторику пальців рук в процесі виконання трудових операцій ручним способом;

       ¤ виховувати в дітей самостійність та уміння працювати в колективі, увагу, старанність і охайність під час роботи з клеєм; формувати життєві компетентності

Матеріали та інструменти: заготовки для виконання листівок (трафарети витинанок, паперові різнокольорові ролли, шаблони сердечок, смужки, дрібні фігурні деталі), кольоровий папір, дрібний декор, джгут, стрічки, гліттер тощо; інструмент для квілінгу, олівець, лінійка, ножиці звичайні та з фігурними краями, фігурні дироколи, клей

Обладнання: проектор, мультимедійна дошка

Наочність: зразки різних видів листівок, зразки листівок «валентинок», презентація «Чарівні  «Валентинки»

ХІД ЗАНЯТТЯ

І. Організаційна частина

Підготовка робочих місць до заняття.

 

ІІ. Всупна бесіда

      Валентинка – це така невелика вітальна листівка у вигляді сердечка, з добрими побажаннями, словами кохання, пропозиціями руки та серця чи просто жартами, яку не підписують. Одержувач повинен здогадатися, хто надіслав привітання. Валентинку дарують тим людям, яких люблять та цінують.
      А називають так ці листівки, бо дарують їх 14 лютого – у день Святого Валентина. Це свято дуже люблять в Іспанії, Франції та інших країнах, звідки воно прийшло до нас. Найдавніша відома валентинка зберігається в Британській бібліотеці і їй майже понад 500 років. Це лист дівчини до свого нареченого.

      На початку 19 століття почалося серійне виробництво «валентинок». Спочатку це були чорно-білі малюнки, намальовані власноруч на фабриці. Але з кожним роком «валентинки» ставали оригінальнішими і барвистішими.

      У наш час «валентинки» представлені як вітальні листівки у вигляді сердечок, традиційного червоного та рожевого кольору, з найкращими побажаннями, визнаннями в коханні, пропозиціями руки і серця або просто жартами.

      Окрім «валентинок» люди дарують своїм коханим троянди (оскільки вважається, що вони символізують любов), цукерки-сердечка та інші предмети із зображенням сердець, птахів і, звичайно, справедливо визнаного символу Дня Святого Валентина – маленького крилатого ангелика Купідона.

 

ІІІ. Повідомлення теми і мети заняття

      Сьогодні наш урок буде присвячений виготовленню святкових листівок «валентинок». Проведемо зараз майстер-клас, на якому ви спробуєте виготовити власними руками «валентинки» у техніці витинанки, квілінгу та об'ємної аплікації, оздобити на власний смак,  а потім їх бажано підписати і подарувати тим, кого ви любите, це можуть бути ваші друзі, вчителі, вихователі або ваші батьки.

                              

ІV. Пальчикова гімнастика

https://naurok.com.ua/uploads/blog/vprava6.jpg

V. Демонстрація виробів-зразків

Картинки по запросу "картинки валентинки своими руками"   Картинки по запросу "картинки валентинки своими руками"Картинки по запросу "картинки валентинки своими руками"

              

 - Які матеріали використовуються? (Кольоровий картон, кольоровий папір, дрібний декор, гліттер, джгут, стрічка)

 - Яким способом з'єднуться елементи у виробі? (За допомогою клею)

 - Які техніки роботи застосовуються при виконанні із представлених листівок? (Витинанка, квілінг, об'ємна аплікація)

                        

- Які інструменти та матеріали нам знадобляться для роботи? (Кольоровий папір, звичайні ножиці та ножиці з фігурними лезами, фігурні дироколи, клей, олівець, джгут, гліттер, клей, заготовки для виконання листівок).

        

 

VІ. Практична робота «Виготовлення святкових листівок «валентинок»

 

  1. Повторення правил безпечної праці
  • Яких правил безпечної праці необхідно дотримуватися під час роботи з ножицями?
  • Яких санітарно-гігієнічних вимог слід дотримуватись під час роботи?

 

  1. Виконання практичної роботи

     1 група  – «валентинки» – витинанки,

     2 група  – листівки з елементами квілінгу,

     3 група  – «валентинки» – об'ємна аплікація.

VІІ. Підсумок заняття

  1. Чи сподобався вам, діти, майстер-клас ?
  2. Чи цікаво було виконувати завдання?
  3. Що саме вам більше сподобалося виконувати?
  4. Які виникли труднощі під час виготовлення листівки?
  5. Кому б ви хотіли подарувати виготовлену вами «валентинку»?

 

 

docx
Додано
1 березня 2020
Переглядів
2761
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку