Виготовлення виробу. Види оздоблень (декупаж, ґудзики, блискітки, бісер тощо)

Про матеріал
Дана презентація може бути використана для 5 класу НУШ для ознайомлення учнів з різними видами оздоблення виробу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виготовлення виробу. Види оздоблень(декупаж, ґудзики, блискітки, бісер)Підготувала вчительтехнологій Холод Світлана Олексіївна

Номер слайду 2

Виріб можна оздобити різними видами швів або декоративними матеріалами 

Номер слайду 3

Для оздоблення аплікації використовують : бісер (а), блискітки (б), кольорові стрічки (в), мереживо (г), ґудзики (ґ) тощо.

Номер слайду 4

Під час вибору способу оздоблення виробу слід враховувати не тільки загальну композицію виробу, матеріали, з яких його виготовлено, а й те, що сама аплікація вже є оздобленням виробів. Наприклад, постільна білизна з аплікацією не може бути оздоблена бісером, ґудзиками та іншими декоративними матеріалами, окрім вишивки. Оздоблення такими матеріалами недоречне також на дитячому одязі для немовлят, щоб не становити небезпеку для їхнього здоров’я та життя.

Номер слайду 5

Оздоблення виробу ґудзиками Основною функцією ґудзика є з’єднання (застібання) частин одягу. Найчастіше ґудзик має дископодібну форму і протягується у петлю чи проріз в одязі. Усе частіше ґудзики використовують для оздоблення аплікацій, сумок, предметів інтер’єру, м’яких іграшок тощо. Відповідно до композиції, що оздоблюватиметься, добирають ґудзики за формою та кольором. Часто ґудзики використовують для позначення очей тварин, зображених на аплікації.

Номер слайду 6

Ґудзики можуть бути круглими, овальними, а також ромбоподібної, квадратної та трикутної форми. Для дитячого одягу випускають ґудзики у вигляді різних фігурок — ягід, тварин, бантиків, метеликів тощо

Номер слайду 7

Оздоблення виробу бісером Під час оздоблення виробу часто використовують бісер. Цей матеріал додає виробам яскравості та колориту.

Номер слайду 8

Бісер — маленькі декоративні скляні намистини з отвором для нанизування на нитку, волосінь або дріт. Бісер — дуже гарний, міцний і стійкий матеріал. Він не псується з плином часу, як тканина, не занадто чутливий до світла, тобто не вигорає так сильно, як папір, тканина або фарба, і не ламається. Бісер виготовляють різного розміру й форми переважно зі скла, пластмаси, каменю, проте зустрічається бісер із кістки, металу, дерева, дорогоцінного каміння тощо. Бісер може бути прозорим і напівпрозорим 

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Оздоблення виробу блискітками Блискітки (лелітки) виготовляють із блискучого матеріалу. Вони мають різноманітні форму й забарвлення. Їх використовують як елемент оздоблення виробів, зокрема аплікації 

Номер слайду 11

Блискітка (лелітка) — плоска лусочка з блискучого матеріалу з отвором для протягування нитки. Блискітки бувають різної форми, матові й перламутрові. Зберігати блискітки під час роботи слід так само, як і бісер.

Номер слайду 12

Оздоблення виробу декупажем Декупаж -(від фр. decouper вирізати з паперу) — декоративна техніка по тканині, склу, дереву та інших поверхнях, що полягає у вирізуванні візерунків із різних матеріалів та наклеюванні їх на поверхню предметів.  З наступним покриттям отриманої композиції лаком для збереження, довговічності та особливого візуального ефекту. Щоб створити живописні полотна на меблевих фасадах, ще середньовічні майстри використовували аплікації з паперу. В наші дні інтерес до цього незвичайного прийому анітрохи не згас: захоплені рукоділлям люди виконують надзвичайно красивий декупаж меблів.

Номер слайду 13

За допомогою декупажу можна декорувати практично будь-які поверхні, однак, якщо ми працюємо з поверхнями, які не вбирають в себе грунти і фарбу (метал, скло, глазурована кераміка, фарфор, пластик), то потрібно використовувати спеціальні грунти, інакше грунт або фарба не буде триматися. З допомогою техніки декупажу ви маєте можливість реалізувати багато творчих ідей для вашого будинку, щоб прикрасити обстановку. Навіть початківці своїми руками можуть зробити унікальні вироби. Варто лише поставити собі мету і обзавестися тим мінімумом матеріалів (яскраві серветки, грунтовка, клей ПВА, пензлі, лак)

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
25 вересня 2023
Переглядів
834
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку