Виховна годин «Символіка України»

Про матеріал

Україна − це земля, де ми народились і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки. Україна... Золота, чарівна сторона. Земля, рясно уквітчана, зеленню закосичена. Це історія мужнього народу, що віками боровся за свою волю, щастя.

У нашого народу глибоке й тисячолітнє коріння. Українці, як і інші народи, пройшли довгий шлях розвитку, що позначилось на усіх сферах життя – культурі, побуті, мові. Відображенням високого духу нації в усіх народів і в усі часи були національні символи.

Наша сьогоднішня зустріч присвячена державним символам України. Символам, за якими Україну впізнає весь світ. Ми будемо говорити про Державний Прапор, Державний Герб та Державний Гімн. Їхня історія стала невід'ємною частиною історії нашої Батьківщини. Вони були не просто обрані урядом та затверджені парламентом країни, ні – вони були вистраждані багатьма поколіннями наших співвітчизників, які боролися за святе право людини – пишатися своїм народом, своєю мовою, своєю культурою.

Перегляд файлу

Виховна годин «Символіка України»

 

Мета: ознайомити гуртківців з національними та державними символами України, збагатити, поглибити і закріпити знання дітей з історії України. Розвивати логічне мислення, увагу, пам'ять, виховувати повагу і цікавість до минулого нашого народу, почуття відповідальності та обов’язку, формувати громадянську та правову свідомість школярів, свідоме дотримання почестей та правил поведінки щодо державних символів в повсякденному житі, під час урочистих і офіційних заходів, виховувати почуття патріотизму.

Методично-дидактичне забезпечення: комплект плакатів «Моя Україна – держава незалежна», паспорт громадянина України, зразки державних прапорів країн світу.

 

Хід заходу:

Керівник гуртка: Україна − це земля, де ми народились і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки. Україна... Золота, чарівна сторона. Земля, рясно уквітчана, зеленню закосичена. Це історія мужнього народу, що віками боровся за свою волю, щастя.

 У нашого народу глибоке й тисячолітнє коріння. Українці, як і інші народи, пройшли довгий шлях розвитку, що позначилось на усіх сферах життя – культурі, побуті, мові. Відображенням високого духу нації в усіх народів і в усі часи були національні символи.
   Наша сьогоднішня зустріч присвячена державним символам України. Символам, за якими Україну впізнає весь світ. Ми будемо говорити про Державний Прапор, Державний Герб та Державний Гімн. Їхня історія стала невід’ємною частиною історії нашої Батьківщини. Вони були не просто обрані урядом та затверджені парламентом країни, ні – вони були вистраждані багатьма поколіннями наших співвітчизників, які боролися за святе право людини – пишатися своїм народом, своєю мовою, своєю культурою.

  Прапор держави – полотнище одного чи декількох кольорів, часто з певним зображенням, прикріпленим до держала чи шнура, офіційна емблема держави, її суверенітету.

  Прапор як символ виник ще за античних часів, наші пращурі вибивали чи малювали на скелях або великих каменях зображення різних тварин, яких вважали своїми предками. Це була своєрідна познака на володіння певною територією. Перші знамена (тканинні полотнища, пришнуровані до горизонтальної рейки, до жердини) з’явилися у стародавньому Китаї.

Як ви гадаєте, який вигляд мали перші знамена? (відповіді дітей)

У літописах збереглися описи прапорів. Спочатку до верхівок довгих жердин прикріплювали гілки дерев, жмути трави, кінські хвости, а згодом стали прикріплювати клиноподібні шматки тканини яскравого кольору. Найуживанішим кольором був червоний, вживали також білий, блакитний кольори, рідше – жовтий.

 Національний прапор України — синьо-жовтий прапор. Вій теж має досить давнє походження. Поєднання цих двох кольорів зустрічається на гербах і прапорах нашого славного народу, ще за часів княжої доби.

 Одна з перших згадок про синьо-жовтий прапор стосується початку 15 століття, а саме: великої битви під містечком Грюнвальдом у Німеччині між німецькими рицарями та об’єднаними військами Польщі та Литви, серед яких були й українські галицькі полки. Вони виступали під прапором, тло якого було синього кольору, а лев, що спирається на скелю, − жовтого. Синій і жовтий кольори поєднувалися також і на деяких козацьких прапорах. У 1917 році після повалення самодержавства у Києві відбулися демонстрації під синьо-жовтими і червоними робітничими прапорами. УНР затвердила жовто-блакитний прапор, як державний, тобто такий, що уособлює всю державу Україну. Незалежна Україна з 1991 року має синьо-жовтий прапор. Синій уособлює мирне небо, а жовтий – стиглу пшеницю.

 Що означають блакитний і жовтий кольори на прапорі? (відповіді дітей)

Поєднання кольорів жовтого і синього може трактуватися багатозначно: це і поєднання символів життя – золотого сонця у синьому космосі, це і чисте, мирне безхмарне небо, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символом мирної праці і достатку. Як сказав поет:

Наш стяг – пшениця у степах

Під голубим склепінням неба.

У липні 1990 року у Києві синьо-жовте знамено було освячено в Соборі Св. Софії і урочисто піднято біля будинку міськради. 28 січня 1992 року Верховна Рада прийняла постанову про прийняття національного прапора державним прапором України.

 

Герб – це відмінний знак, символічна емблема держави, міста, роду чи дворянської особи, зображена на прапорах, печатках, монетах, офіційних документах.

Державний герб – офіційна емблема держави.

Ще в період родоплемінного ладу на території України використовували символічні знаки – зображення тварин, покровителів роду, хреста, квадрата, ромба, кола. Пізніше − півмісяць, зірки, зброю, квіти, оленів, орлів.

 Родові знаки часто використовувались для позначення пасовищ, водоймищ, визначення територіальних меж певного роду.

 І все ж таки серед усіх гербів найуживанішим в історії України був тризуб.

Чому саме тризуб вважають гербом України? (відповіді дітей)

Існує багато різних думок щодо значення Тризуба. Мабуть тому, що число три завжди вважалося числом казковим, чарівним. У багатьох казках ви знайдете розповідь про трьох богатирів, про три бажання, про три дороги.

Які версії пояснення походження тризуба вам відомі? (відповіді дітей)

 Існує близько 40 версій, які пояснюють походження тризуба. Він вважається символом влади, християнською церковною емблемою, орнаментом, символічною квіткою, схематичним малюнком лука із стрілою, символом блискавки, символом влади над трьома світами – небесним, земним, підземним (єдність Бога-Батька, Бога-Духа, Бога-Духа Святого), емблемою якоря, зображенням рибальського знаряддя, уособлення трьох природних стихій – повітря, води і землі, існує версія, що це зображення падаючого атакуючого соколу.

 Державний герб УНР – золотий тризуб на синьому тлі – був схвалений 12 лютого 1918 року. Як державний герб тризуб було визнано 15 березня 1939 року. Золотий тризуб на блакитному тлі затверджений Верховною Радою України у 1991 році як державний знак – герб самостійної, незалежної держави.

 

Національний Гімн України — це урочиста пісня, символ нашої державної єдності.

Його більше століття тому написали поет П. Чубинський та композитор М. Вербицький. Слова гімну, які були надруковані вперше в 1863 році, так припали до серця всім українцям, що вони навіть приписували їх Тарасу Шевченку.

Все, що мріялось віками,

Сповнилось, настало

«Ще не вмерла Україна» —

Гордо прозвучало.

16 січня 1992 року Верховна Рада затвердила гімн П.Чубинського «Ще не вмерла України…» Державним Гімном України.

 

Підведення підсумків.

 Національні символи – це свідчення високого духу нашого народу, його історичних прагнень, унікальності. Державна символіка використовується досить широко при проведенні офіційних і урочистих заходів.

 Сьогодні Державний прапор постійно майорить на будинках органів державної влади та місцевого самоврядування, піднімається під час офіційних церемоній, при відкритті міжнародних конференцій, міжнародних спортивних змагань. При цьому усі присутні стоять струнко з рівнянням на прапор.

 Державний прапор ніколи не можна використовувати як прикрасу або декорацію в рекламі або на оголошеннях. Державний прапор, спущений на пів древка, означає жалобу.

 Тризуб – Державний Герб – офіційна емблема держави, зображується на грошових знаках, печатках, вивісках державних установ і навчальних закладів, на багатьох офіційних документах: свідоцтві про ваше народження, паспорті, документах про освіту…

 Урочисті заходи загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України. Музичне виконання Державного Гімну здійснюється під час проведення офіційних державних церемоній, урочистих заходів та свят.

 Державна символіка використовується і при проведенні шкільних урочистих заходів та свят. У коридорі нашої школи знаходиться куточок державної символіки.

 Завдання справжнього громадянина України – знати і поважати символи своєї держави, свідомо дотримуватися почестей та правил поведінки щодо державних символів в повсякденному житті, під час урочистих та офіційних заходів, не дозволяти глумитися над ними, гордитися незалежною українською державою.

 

 


 

docx
Додано
30 серпня 2018
Переглядів
564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку