Виховна година «Бути здоровим - це модно»

Про матеріал
Виховна година - ціннісно орієнтована на здоровий спосіб життя, що сприяє формування у учнів системи правильних відносин самого себе. Вона привчає усвідомлювати та спрямовувати свою життєву діяльність.
Перегляд файлу

Тема. Виховна година в 5 класі «Бути здоровим-це модно»

Спрямування: формування здорового способу життя учнів.

Мета:  поглиблення знань учнів з основи здоров’я; ознайомлення дітей із правильним харуванням; сприяти пробудженню фізичної активності; формування і розвиток почуття що корисно для здоров’я, а що ні.

Обладнання:  презентація, таблички.

                 Перебіг уроку

1.  Організація онлайн-конфренції

2.  Привітання

3. Повідомлення  теми  та мети уроку

4. Основна  частина

5. Підсумок

6.Рефлексія

 

ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.

Добрий день. Сьогодні ми з вами виведемо формулу здоров'я.

Здоров'я - це не просто відсутність хвороб, це стан психічного, духовного, фізичного соціального благополуччя. Скажіть, будь ласка, від чого залежить здоров'я?

Головні фактори здоров'я - рух, загартовування, харчування, режим дня. Чинники, що погіршують стан здоров'я - вживання алкоголю, куріння, наркоманія.

Давайте зупинимося на цих складових більш детально.

 

ВІКТОРИНА.

 Відповідь - «так» чи «ні»

1. Ви згодгі, що зарядка - джерело бадьорості і здоров'я? (Так)

2. Правда, що жуйка зберігає зуби? (Ні)

3.Вірно, що від куріння щорічно гинуть 10 000 людей? (Так)

4.Правда чи, що банани піднімають настрій? (Так)

5.Правда, що морква уповільнює процес старіння організму? (Та)

6.Правда, що наркотики нешкідливі? (Ні)

7.Правда, що молоко корисніше йогурту? (Ні)

8.Дорослі частіше, ніж діти ламають ноги? (Та)

9.Правда, що треба щодня випивати 4 склянки води? (Та)

10.Правда, що влітку можна запастися вітамінами на весь рік? (Ні)

11.Правда, що недолік сонця викликає депресію? (Так)

12.Правда, що дітям достатньо спати 6 годин? (Ні)

 

Всі, хто дав правильні відповіді на запитання, продовжують сидіти, а хто неправильні роблять стрибок вперед, назад, вгору, підрівняне носочки і долонями дістали підлогу, потім зчепити руки за спиною і присіли кілька разів. Як можна назвати те, що ми зараз робили? Правильно! Розминка, фізкультхвилинка, одним словом - активний спосіб життя. Він сприяє зміцненню здоров'я? (Та)

 

БЕСІДА ПРО ЧИННИКИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЗДОРОВ'Я.

Учні вході проведення виховної години заповнюють свої таблиці.

Позитивні фактори здоров'я

Негативні фактори здоров'я

 

 

 

 

 

 

 

    Підніміть, будь ласка, руки, хто ніколи не хворів? А хто хворіє один раз на рік?

А хто хворіє два і більше разів? Подивіться ми звикли до того, що людині природно хворіти. Але ж це не вірно. Давайте з вами запам'ятаємо, що людині природно бути здоровим. Вчені доводять, що людина повинна жити 150-200 років. Як цього можна досягти? Скажіть, що потрібно робити, щоб бути здоровим? (Відповіді учнів)

 

   А зараз давайте поговоримо про те, що негативно впливає на наше здоров'я.

Негативно на наше здоров'я впливають стреси. Стрес - це ситуація, коли ми з вами не знаємо, що нам робити далі, коли ми з кимось сперечаємося і т.д.

Скажіть, як, на вашу думку, можна зняти стрес?

Можна вийти в ліс і голосно закричати, порахувати до 10, потанцювати.

Сьогодні я навчу вас прийому швидкого зняття стресу - це вправа розтирання долоньок. (Виконують вправу)

 

  Козаки споконвіку були здоровими, міцними, що допомагало їм переносити всі негаразди і труднощі. Українці завжди були сильними. Але силу кожна людина визначає по-своєму. Для когось сильні люди - це ті, які відкрили гармонію в собі. Для когось це чесні і благородні люди, готові прийти на допомогу іншим. Але сильна людина - ще й та, у кого є сила керувати самим собою. Що потрібно робити, щоб бути сильним? Потрібно займатися спортом.

 

  Сон дуже позитивно впливає на організм людини. Багато суперечок навколо того, скільки ж треба спати людині? Раніше стверджували, для дитини - 10-12 годин, підлітоку - 9-10 годин, дорослому - 8 годин. Зараз багато хто приходить до думки, що це все індивідуально, деяким потрібно побільше, деяким менше. Але головне - людина не повинна відчувати втому після сну і бути бадьорим весь день. В іншому випадку слід звернутися до лікаря.

 

  А тепер пограємо. Ми починаємо приказку або прислів'я, а ви закінчуєте.

прислів'я:

  •                           Від хорошого сну ...
  •                           Сон - найкращий ...
  •                           Виспишся - ...

 

  Ми ще нічого не сказали про харчування. Але ж відомо, що від харчування залежить часом все наше життя. І це правда. Відомо, що молодому, зростаючому організму щотижня потрібно 30 видів різноманітних продуктів. Давайте тепер назвемо продукти, які корисно їсти, щоб залишатися здоровими: фрукти, овочі, рибу, бобові. Зараз я буду називати корисні якості продуктів, а ви вгадайте, які саме це продукти.

1. Зелень - хороша профілактика інфаркту, покращує водний баланс, благотворно впливає при недокрів'ї, авітамінозі. Салат, кріп, петрушка.

2. Давні греки і римляни не обходилися без нього ні в будні, ні в свята. Високі харчові та цілющі здібності цієї рослини відзначають більш ніж с смакові якості. Дослідження американських вчених показали, що коріння цієї рослини - ідеальний засіб для зниження артеріального тиску. Селера.

3. Вживання цього овоча дуже корисно для зору і для профілактики ракових захворювань. Морква

4. Цей овоч покращує обмін холестерину і є сильним антиалергеном. Капуста

5. А цей овоч покращує роботу кишечника, знижує артеріальний тиск. Наявність йоду в цьому коренеплоді робить її цінним для профілактики захворювання щитовидної залози і зміцнення імунітету. Забезпечує організм фосфором, калієм, кальцієм, натрієм і хлором. Буряк

6. Цей овоч малокалорійний, зате в ньому багато фолієвої кислоти, а це значить, що він прискорює виведення з організму холестерину, надлишку води і солі, підсилює здатність інсуліну знижувати рівень цукру і сприяє процесу утворення еритроцитів в крові. Баклажани

7. Мають загальнозміцнюючу дію. Гарні для нирок, серцево-судинної системи. Обміну речовин. Яблука

8. Ягода багата вітаміном С. Чорна смородина

   При правильному харчуванні знижується захворюваність учнів, поліпшується психологічний стан дітей, піднімається настрій, а найголовніше - підвищується працездатність і інтерес до навчання.

 

   ПІДСУМОК

   Щоб мудро життя прожити,

   Знати треба чимало.

 

- Жив мудрець, який знав все. Одна людина захотів довести, що мудрець знає не все. Затиснувши в долонях метелика, він запитав: «Скажи, мудрець, який метелик у мене в руках: мертвий чи живий?» а сам думає: «Скаже живий - я його причавлю, скаже мертвий - випущу». Мудрець, подумавши, відповів: «Все в твоїх руках!»

РЕФЛЕКСІЯ

  Гра (давайте спробуємо на кожну букву слова «здоров'я» знайти слова, які мають відношення до здоров'я, здорового способу життя.) Наприклад, варіанти запропоновані дітьми: - З - зарядка;

 - З -

 - Д -

- О -

- Р -

- О -

- В -

- Я -

 

doc
Додано
18 грудня 2021
Переглядів
1162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку