Виховна година до Дня матері

Про матеріал
Класна година, присвячена Дню матері. Матеріал має на меті допомогти учням повною мірою осмислити справжнє значення слів «мама», «любов», «доброта»; виховати гідну людину з любов'ю, чуйністю і турботою, що відноситься до матері, до жінки.
Перегляд файлу

Селютіна М.К.

НВК «Ерудит»

м.Київ

Виховна година для учнів 5 класу до Дня матері

Мета: допомогти учням повною мірою осмислити справжнє значення слів «мама», «любов», «доброта»; виховати гідну людину з любов'ю, чуйністю і турботою, що відноситься до матері, до жінки.

Завдання:

1. Підвести учнів до розуміння, що мати – першооснова життя землі, основа щастя, добра, любові;

2. Сприяти формуванню розуміння значущості матері у житті кожної людини.

3.Створення сприятливих умов, емоційного та психологічного клімату в класі.

Хід класної години

На дошці: Серце матері – це безодня, у глибині якої завжди знайдеться прощення

(Оноре де Бальзак).

 

Учитель: Можна у світі чимало зробити:
Перетворити зиму на літо,
Можна моря й океани здолати,
Гору найвищу штурмом узяти,
Можна пройти крізь пустелі та хащі..
Тільки без мами не можна нізащо,
Бо найдорожче стоїть за словами:
В світі усе починається з мами!

Мама, матуся…  Скільки тепла таїть це магічне слово, яке називає найближчу, рідну людину! Слово «мама» – особливе слово. Воно народжується  разом із нами, супроводжуючи нас усе життя.

Великий педагог Василь Олександрович Сухомлинський говорив: «Вся гордість світу від матерів. Без сонця не цвітуть квіти, без кохання немає щастя, без жінки немає кохання, без матері немає людини».

Як ви розумієте сенс цих слів?

(Відповіді дітей).

Учитель: День матері – міжнародне свято.  Їх мільйони, і кожна несе в серці материнську любов. Жінки всіх рас, що говорять різними мовами, - всі вони сестри в одному: у своїй безмежній любові до своєї дитини.  Цього дня прийнято вітати матерів, на відміну від Міжнародного жіночого дня, коли вітання приймають усі представниці прекрасної статі. У різних країнах цей день посідає різні дати.

Витоки святкування Дня матері, можливо, слід шукати на святах весни, які жителі античної Греції присвячували Реї, матері богів. Починаючи з 1600 року в Англії з'явилася традиція святкування Материнської неділі. Цього дня, який припадав на четверту неділю Посту, вшановували матерів.

Вперше цей день розпочали святкувати у Сполучених Штатах Америки у 1910 році. Історія цього свята така: 1908 року молода американка Ганна Джервіс із Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів на згадку про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатним особам з пропозицією один день на рік присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом – у 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. У Сполучених Штатах Америки це свято відзначають у другу неділю травня.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни.

В Австралії День матері відзначають із особливим задоволенням. Втім, хіба може бути інакше? Австралійський День матері збігається з американським – друга неділя травня – і святкується дуже схоже. Цей день австралійці використовують для того, щоб висловити щиру подяку та вдячність своїм матерям. Дорослі дарують серйозні подарунки, малюки – квіти та листівки. Як і в США, в Австралії прижилася традиція носити цього дня на одязі квітку гвоздики. Кольорова гвоздика означає, що мати людини жива-здорова, білі квіти приколюють до одягу в пам'ять про матерів, що померли. Крім власних мам діти дякують та вітають бабусь, а також всіх жінок, які виховували їх та дбали з не меншим коханням. Ще одна чудова традиція свята – діти готують своїм мамам сніданок та приносять прямо в ліжко, разом із квітами та подарунками.

    В Італії це свято має величезну історію. Ще давні греки та римляни саме в цей період року вшановували Богиню Родючості. Адже на початку травня природа вибухає квітами, ароматами, радістю, яка розповсюджується з першим тепли весняним вітерцем. Цього дня всі діти Італії несуть своїм мамам квіти, солодощі, невеликі подарунки, щоб ще раз висловити свою любов і подяку.

Про День матері в Японії дізнаються в 1915 завдяки іноземцю, професору місіонерського Університету Аояма Гакуїн. Групи віруючих-християн сприяють поширенню свята по всій країні, проводячи святкові служби у церквах та читання у недільних школах. Але консервативне суспільство ще готове прийняти нововведення. Суспільство, що тривалий час принижувало становище жінки, не вважає щоденну працю матері на благо сім'ї, для дітей чимось особливим, гідним подяки та святкового дня. Час іде, і довоєнна Японія 30-х років стрімко посилює мілітаристську спрямованість, вирощуючи нову ідеологію. Невід'ємною складовою нової ідеології є символ Імператора-Бога та велич імператорської сім'ї. З 1931 року День матері встановлюють 6 березня, саме в день народження подружжя  Імператора, підкреслюючи його історичне значення як "Матері всього японського народу".

У Китаї день матері відзначають у другу неділю травня. Це день пам'яті про матерів, коли віддається належне їх праці та безкорисливій жертві заради блага своїх дітей. У День матері китайці вітають своїх матерів, дарують їм квіти та подарунки.

День матері у Німеччині також відзначається у другу неділю травня. Вперше день матері в Німеччині було відзначено у 1923 році, а як національне свято відзначається з 1933 року.

В Естонії День матері відзначають із 1992 року у другу неділю травня. Цей день вважається святом лише для матерів та вагітних жінок. Жителі Естонії прикрашають будинки прапорами. У дитячих садках та школах проходять ранки та концерти.

 

На жаль, в ООН поки не започаткували Міжнародний День матері, тому в різних країнах вшанування найулюбленіших жінок випадає на різні календарні дати. У Китаї, Японії, США, Фінляндії, Бельгії, Канаді, Україні та в інших країнах День матері вже багато років припадає на другу неділю травня. В останню травневу неділю його відзначають у Франції та Швеції, в Англії — другу неділю березня, а в Польщі з подарунками та квітами до мам приходять 26 травня.

Учитель: Батько може виростити з дитини генія, але тільки мати виростить з неї хорошу людину, яка органічно поєднає духовні та фізичні здібності. Ось чому так важливо материнське виховання в ранньому віці.

За день до свого народження дитина запитала Бога:

- Я не знаю, навіщо я йду у світ. Що я повинен робити?

Бог відповів: Я подарую тобі ангела, який завжди буде поруч із тобою. Він тобі все пояснить.

- Але як я його зрозумію, адже я не знаю його мови?

- Ангел навчатиме тебе своїй мові. Він охоронятиме тебе від усіх бід.

- А як звуть мого ангела?

- Не має значення як його звуть, у нього багато імен. Але ти називатимеш його МАМА.

Бути мамою це великий тягар відповідальності. Ось статистика одного журналу, який наводить такі цифри:

Мами проводять біля ліжка хворих дітей понад 3000 тисяч безсонних ночей. Мами готують протягом життя понад 500 видів найрізноманітніших страв. А ще вони перуть гори білизни. Якщо скласти випрану ними білизну, то вийде гора по висоті з Ельбрус. Якщо скласти всі випрані ними рушники, то вийде пояс для всієї земної кулі. Вчені підрахували, що мама, яка доглядає двох дітей і чоловіка, протягом року перемиває 18 000 ложок, 13 000 тарілок, 8 000 чашок, а загальна вага посуду, що переноситься від кухонної шафи до столу та назад, за рік досягає 5 тон.

І, звичайно ж, справа честі кожного сина, доньки приєднатися до мами – важкоатлетки та перекласти бодай пару тонн посуду на свої руки. А ще мамі подобається бути красивою, і вона має бути красивою, а в цьому ми маємо їй допомогти.

Думайте більше про своїх матерів, бережіть їх та любіть. І говоріть частіше їм, як сильно ви їх любите, як вони вам дорогі.

Так уже влаштоване життя, що тільки доросліша людина починає усвідомлювати яке це щастя, коли мама – поруч.

Вклонися їй

"…жінки — матері нашого народу..."
О. Довженко

Коли малим ти вперше став на ноги -
Яка ж то радість матері була!
Від тихої колиски до порога
Вона тебе за руку провела.

Вона прибігла стомлена з роботи,
І, може, сон їй очі замикав,
А дома — новий клопіт і турботи,
І довга низка непочатих справ.

І ти не знав, що терпли в неї руки,
Коли вона сідала до стола
І, затаївши біль в душі і муку,
Із батьком річ проникливу вела.

Вона писала: “Добре нам живеться,
Ти ж про одне, про перемогу дбай.
Уже синок наш бігає й сміється…
Скоріше окупантів добивай…”

Вона усе тоді робити вміла,
Вона усе тоді робить могла,
Вона усім нам щедро уділила
І ласки, і сердечного тепла.

Їй не шкодуй синівської любові,
Її мозолі й зморшки — все шануй,
Вклонися їй, скажи привітне слово
І руки працьовиті поцілуй.

Навчись її всім серцем поважати
І берегти від злоби і наруг:
Невтомна жінка — трудівниця, мати,
Вона твій перший і надійний друг.

Їй по плечу, здається, світ підняти,
Їй справи по плечу — великі і малі,
Бо це ж вона, вона народу мати,
А значить — Мати правди на землі.

Учитель:  І якщо ви хочете зробити маму найщасливішою людиною, робіть так, щоб вона раділа і з гордістю могла сказати: «Знаєте, які у мене добрі діти!»

Наприкінці проводиться акція «Лист матері».

 

Притча про маму

Якось до мами прийшли її діти, сперечаючись між собою і доводячи свою правоту один одному, з питанням – кого вона любить більше за всіх?

Мати, мовчки, взяла свічку, запалила її і почала говорити.

- Ось свічка – це я! Її вогонь – моє кохання!  Потім вона взяла ще одну свічку та запалила її від своєї.

- Це мій первісток, я дала йому свого вогню, своє кохання! Хіба від того, що я дала – вогонь, моєї свічки поменшало? Вогонь моєї свічки залишився тим самим.

І так вона запалила стільки ж свічок – скільки у неї було діток… і вогонь її свічки залишався таким самим великим і теплим… Материнське кохання – найбеззавітніше, ніжне і самовіддане. Це найбільший дар для кожного з нас.

docx
Додано
10 травня 2022
Переглядів
369
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку