Виховна година до Дня Соборності України

Про матеріал
Дану виховну годину доцільно використовувати для розширення знань учнів 5-го класу про День Соборності України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День Соборності України

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Тобі, найкращая перлино. Моїх розбуджених надій,Тобі, що звешся Україна,І в цей життєвий буревій,Тобі, що постаті козачіДля нас змальовуєш щодня,Я шлю привіт й бажаю вдачіУ сяйві радісного дня. (Б. Цибульский)

Номер слайду 4

Петро Сагайдачний. Богдан ХмельницькийІван Сірко. Григорій Сковорода

Номер слайду 5

Михайло Грушевський. Леся УкраїнкаІван Франко. Тарас Шевченко

Номер слайду 6

Території України в складі інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини

Номер слайду 7

День Собо́рності — свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Номер слайду 8

Леонід Кучма, другий президент України

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Акція «Живий ланцюг»

Номер слайду 11

Вікторина1. Назвіть один із найдавніших знаків, який є гербом України. 2. Що означають кольори українського прапора? 3. Як називається найголовніша пісня країни? 4. Як називається Гімн України? 5. Хто є автором слів Гімну України? 6. Назвіть композитора, який вірш П. Чубинського поклав на музику, цей твір невдовзі став гімном. 7. Коли Україна здобула незалежність? 8. Як називається основний закон України? 9. Ми, українці, гордо називаємо себе козаками. Що означає слово козак?

Номер слайду 12

Перегляд файлу

Виховна година до Дня Соборності України

«Мій сонячний дім – моя Україна»

Мета: поглибити знання учнів про історію виникнення свята Соборності України; пригадати ст. 20 Конституції України, прищеплювати повагу до минулого Батьківщини; виховувати національну свідомість та почуття гідності бути громадянином України, любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасності, розвиток зв’язного мовлення.

Обладнання: презентація, відео.

I.    Організаційний момент

Слайд 1, Слайд 2

- Доброго дня, дорогі учні. Сьогодні ми з вами поговоримо про важливий день в історії нашої держави – День Соборності України. Скажіть, будь ласка, як ви розумієте поняття «соборність»? Що ви знаєте про День Соборності України? Коли він відзначається?

II.   Основна частина

Слайд 3

Тобі, найкращая перлино

Моїх розбуджених надій,

Тобі, що звешся Україна,

І в цей життєвий буревій,

Тобі, що постаті козачі

Для нас змальовуєш щодня,

Я шлю привіт й бажаю вдачі

У сяйві радісного дня.

      (Б. Цибульский)

 

Звучить Гімн України (відео на екрані https://www.youtube.com/watch?v=Wx7vo__48oE)

 

Україна... Золота, чарівна сторона. Земля рясно уквітчана, зеленню закосичена. Скільки ніжних поетичних слів придумали люди, щоб висловити гарячу любов до краю, де народилися й живуть!

 

Слайд 4, Слайд 5

 

У глибину століть сягає історія нашого народу. Україна має багате й славне минуле. Вона виплекала Запорозьку Січ, славетну Києво-Могилянську академію. Україна виколисала велетнів сили і духу — таких, як Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський...

-         Що ви знаєте про цих людей?

Цей перелік можна продовжити й іменами наших сучасників, які примножують славу нашої Батьківщини. І сьогодні ми святкуємо річницю проголошення Соборності нашої держави.

 

Історія свята

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.

Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель.

 

Слайд 6

 

Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об’єднання розрізнених частин України в межах однієї держави. Західноукраїнські землі входили до складу Австро-Угорщини, але, на відміну від східних земель, тут українці мали ряд політичних свобод і всебічно розвивали культурне та громадсько-політичне життя.

 

Слайд 7

 

День Собо́рності — свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

 

Слайд 8

 

Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.У цей день також прийнято згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

 

 

 

Слайд 9

 

22 січня 1939-го було вперше за 20 років урочисто відзначено на офіційному рівні свято Соборності. Відбулось це у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час - автономній республіці Чехословаччині. Це був чудовий привід нагадати закарпатцям про волю, висловлену на з’їзді Всенародних зборів українців у Хусті 21 січня 1919-го про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею у Києві.

 

Слайд 10

 

   Акція «Живий ланцюг» стала однією з найяскравіших подій під час руху за відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР згуртувалися й 21 січня 1990 р. організували «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України. Від 1 до 3 мільйонів людей, узявшись за руки, створили на дорогах і шосе безперервний ланцюг від Києва до Львова.

   Століттями розірваний український народ визволився з неволі — Наддніпрянщина вийшла з Російської, а Західна Україна — з Австро-Угорської імперій — і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

 

Фізкультхвилинка (https://www.youtube.com/watch?v=jTWryZ8fDww )

 

Слайд 11

Вікторина

 

1. Назвіть один із найдавніших знаків, який є гербом України. (Тризуб)

2. Що означають кольори українського прапора? (Синій колір символізує небо, а жовтий — пшеничне колосся).

3. Як називається найголовніша пісня країни? (Гімн)

4. Як називається Гімн України?  («Ще не вмерла Україна»)

5. Хто є автором слів Гімну України? (Павло Чубинський)

6. Назвіть композитора, який вірш П. Чубинського поклав на музику, цей твір невдовзі став гімном. (Михайло Вербицький)

7. Коли Україна здобула незалежність? (24 серпня 1991 року)

8. Як називається основний закон України? (Конституція)

9. Ми, українці, гордо називаємо себе козаками. Що означає слово козак? (Слово козак у перекладі означає «воїн, вершник»)

 До незалежності Україна йшла довгим, тяжким і жертовним шляхом, дорого за неї заплатила. За нею — і трагічні, і героїчні сторінки історії нашого народу.

ІІІ. Підсумок уроку

Слайд 12

Україна може вижити і повинна вижити і — насамперед завдяки її культурі. Бо це — єдиний посланець душі України, її людська і творча суть. Час минає, а все, що талановито закарбовано у слові, залишається з нами і залишиться після нас. Утверджуймо Україну Духу, Україну Розуму, Україну Серця — навіки, до нескінченності, — на Радість Світам!

Перегляд відео https://www.youtube.com/watch?v=obypGQ0ntiI

 

zip
Додано
21 лютого
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку