Виховна година "Ключі, що відкривають двері та серця"

Про матеріал
Розробка виховної години про дружбу, ввічливість, спілкування та доброту. Використовуються інтерактивні форми роботи. Можете доповнити свій виховний захід цією розробкою. Успіхів!
Перегляд файлу

Ключі, що відкривають двері та серця

Мета: розвивати в дітях загальнолюдські чесноти; учити ввічливого спілкування з однолітками та дорослими; розвивати навички колективної роботи та комунікативні вміння учнів; вчити дітей сприймати ситуації, аналізувати їх і знаходити шляхи виходу з проблемних ситуацій; закріпити у школярів знання та навички елементарних правил поведінки та етикету.

Хід уроку

На дошці слова «доброта», «ввічливість», «дружба», «спілкування», «відносини», «гідність», «толерантність».

Сьогодні ми поговоримо про дружбу. Та цитуючи Аристотеля : «Дружба не тільки неоціненна, а й прекрасна. А декому здається, що бути хорошою людиною і другом – одне й те саме», - поговоримо про спілкування та відносини між людьми.

 Що таке дружба?  Визначення з тлумачного словника. Дружба – це близькі відносини, які грунтуються на взаємодопомозі, прихильності, спільності інтересів, смаків, поглядів, життєвих цілей. Це активна зацікавленністьодне в одному. 

 

Складіть прислів’я та приказки про дружбу з карток (картки є на кожній парті). Заразом ми перевіримо, наскільки добре ви знаєте усну народну творчість.

Прислів’я та приказки про дружбу

В гурті і каша їсться.

В нашій дружбі – наша сила.

Весінній сніг і новий друг не надійні.

Дружні сороки орла заклюють.

Дерево міцне корінням, людина – друзями.

Дружній череді й вовк не страшний.

З ким товаришуєш, таким і сам станеш.

Над товаришем не смійся, бо над собою заплачешь.

Нових приятелів наживай, а старих не втрачай.

Одна бджола мало меду наносить.

 

Дружба починається зі знайомства та спілкування. Спілкуватися також треба вміти, це потрібно робити правильно та ввічливо. Зараз ми перевіримо, як ви знаєте слова ввічливості.

Гра «Закінчи речення»

 Зазеленіє навіть пень,

Коли почує ….(добрий день).

      Коли за бешкет сварять чи підказку,

Ми скажемо ….(вибачте, будь ласка).

 Якщо їсти більш несила,

Скажемо мамі ми ….(спасибі).

      І у Франції, і у Словаччині

На прощання кажуть …(до побачення).

 

Молодці! Та інколи буває, що ви розлютилися і можете нагрубити оточуючим. Давайте подивимось на повітряній кулі, як може виходити агресія. ( Надуваємо кульку. Спускаємо її швидко та повільно).

 

Гра «На містку»

Діти стають один проти одного і намагають пройти по містку. У цій грі діти проявляють повагу, взаємодопомогу та ввічливість.

 

Другом можуть бути не лише однокласники, а й інші діти та дорослі. Вони можуть бути з іншим кольором шкіри, або, навіть, з якимось вадами. Вказувати на недоліки нівкоєму разі не можна. Зробіть людині комплімент таким чином, щоб вона переключилася на інше. Наприклад, дівчині з носом-«картоплиною» скажіть, які у неї гарні очі або блискуче волосся.

Комплімент та добре слово – це взагалі чудодійні «інструменти», так само як і посмішка. 

Давайте станемо в коло і зробимо один одному комплімент (найкращим варіантом буде називати позитивні якості, але тільки ті, які характеризують індивідуальність  саме цієї людини).  Що стало з настроєм? Він покращівся! 

Ввічливість – окраса людської душі, а чарівні ключики до неї – слова ввічливості.

Напишіть на сердечках, які ви отримали, одним словом, що ви бажаєте собі і всім оточуючим, і по черзі побажайте вслух, починаючи словами: « Я бажаю собі і всім вам…..»

Також у вас на партах лежать палочки (гілочки). Одну гілочку легко зламати (ламаю). Дві – важче, три, чотири – ще важче. А якщо ми зберемо палочки всі разом та спробуємо зламати, у нас це не вийде. Так само і серед людей. Якщо у вас багато друзів, у вас все вийде і ви подолаєте всі перешкоди.

Побажаю наприкінці уроку, жити дружно! Поводитися з іншими так, як ми хочемо, аби поводилися вони з нами!

 

 

 

 

docx
Додано
12 березня 2019
Переглядів
908
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку