Виховна година на тему: "Ми – за здоровий спосіб життя"

Про матеріал
Виховна година на тему: "Ми – за здоровий спосіб життя". Мета якої запобігати шкідливим звичкам, які негативно впливають на здоров'я підлітків; формувати вміння і навички студентів щодо власної безпеки, розуміння відповідальності за власні вчинки та їх наслідки; виховувати в студентів бажання зберегти власне здоров'я.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ  ТЕХНОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

ВІННИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО АГРАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

 

 

 

 

 

 

 

 

Описание: C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\x_d466becf.jpg

 

2019

м. Могилів-Подільський

 

 

 

Виховна година

 

Тема: Ми – за здоровий спосіб життя.

Мета: запобігати шкідливим звичкам, які негативно впливають на здоров'я підлітків; формувати вміння і навички студентів щодо власної безпеки, розуміння відповідальності за власні вчинки та їх наслідки; виховувати в студентів бажання зберегти власне здоров'я.

Обладнання та оформлення: технічні засоби навчання, презентація, студентські реферати, брошури, книги, плакати, записи на дошці

Не кажи і не роби нічого поганого,

навіть тоді, коли ти наодинці з собою.

Учись надто більше соромитись самого

Себе, ніж інших.

Демокріт.

закон можна вважати  якісним тоді, коли смисл його є точним,

Якщо вимоги його справедливі, якщо він формує чесноти у громадян.

Френсіс Бекон.

Хід заняття

 

Викладач.  Людина – складний, таємний, багатогранний світ. Її серце – вмістилище Всесвіту, зосередження емоційної енергії й сукупність ставлень до дійсності.

Хто «Я»? Навіщо прийшов (ла) у цей світ? Чи правильно чиню? Здавалося, це прості запитання, але дати відповідь на них важко.

Можна по-різному визначати мету свого існування, але її треба мати  - інакше то буде не життя, а існування. Сьогодні ми розмовлятимемо про підступних ворогів підлітків: тютюн, алкоголь, наркоманію, крадіжки, хуліганство,  визначимо, що таке шкідливі звички – хвороба чи  щось інше?

Звичка – це певна дія, яка набута людиною у процесі життя. Але звичка може перерости у хворобу, яка може мати різні наслідки. Отже, людина має контролювати свої вчинки. А що таке вчинок? Учинок є одиничним, відносно завершеним актом поведінки. Він реалізує моральну спрямованість поведінки. Думаю, що всі ви знаєте або чули влучний крилатий вислів: «Посієш учинок – пожнеш звичку, посієш звичку – пожнеш характер, посієш характер – пожнеш долю».

Ми не задумуємось, що дуже багато в нашомужитті факторів, які впливають на здоров’я людей.

        Що ж спонукає підлітків до певних вчинків?Які мотиви?  Опитування на тему:

- виховання дітей у неповній сім’ї;

- бажання прославитись (Я – герой);

- прагнення повелівати (Я – це сила, влада);

- прагнення до самостійності.

             Звісно, це основні причини вчинків. Давайте розглянемо конкретні вчинки і спробуймо їх проаналізувати.

Проблеми

          Студент №1 (тютюнокуріння)

На мою думку, найпоширенішим серед підлітків є тютюнокуріння. На жаль, цією звичкою захоплюються не лише підлітки, а й діти 9 років. Як одні, так і інші навіть не усвідомлюють, що завдають шкоди своєму організмові, а звідси виникають такі захворювання, як рак горла, легень.

     Куріння тютюну має майже 500-річну історію. Відкриття Христофором

Колумбом в 1492 році Америки пов’язано з відкриттям європейцями багатьох

нових для них рослин, серед яких був і тютюн. Незважаючи на заборону

великого мореплавця, деякі з його моряків таємно привезли листя та

насіння тютюну в Європу. Особливо популярним тютюн став в XVII –XVIII

столітті.

Куріння переслідувалось в давні часи дуже суворо. В Англії курців страчували, у Туреччині їх саджали на кіл, в Італії Римський папа відлучав курців від церкви. У Росії цар Олексій Романов заборонив ввіз тютюну, а курців карали батогами.

Описание: C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\Досвід Подуфалов\Коледж\2015-2016\12.03.2016\ayie2HQGcxo.jpg Описание: C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\Досвід Подуфалов\Коледж\2015-2016\12.03.2016\f_OHs0db9F0.jpg

Виховна година на тему: «Ми за здоровий спосіб життя»

 

Ще хочеться сказати про тютюн з біологічного погляду. Тютюн – трав’яниста рослина сімейства пасльонових. Є приблизно 60 видів тютюну. І з нього виготовляють хімічний продукт – нікотин-сульфат, який використовують у сільському господарстві для захисту рослин від шкідників.

Тютюновий дим – це вид забруднення повітря, що в сотні тисяч разів

перевищує забруднення будь-якого металургійного чи хімічного комбінату,

проте  люди свідомо вдихають таке повітря. . Вдихати тютюновий дим у чотири рази шкідливіше, ніж вихлопні гази автомобіля безпосередньо з вихлопної труби.

Понад 80% випадків захворювання раком легень припадає на долю курців-підлітків.

На Русі курців засуджували до страти, та ми живемо з вами не у ХІІ сторіччі, а у ХХІ, і не слід судити одне одного, а слід допомагати, підтримувати. Проханням до вас буде те, що якщо ви побачите таку ситуацію, допоможіть їм, розтлумачте, що це погана звичка. 

Студент №2( пиятика)

Пиятика – велика загальна біда. Миритися з нею не можна, бо дуже дорого вона нам обходиться. За даними вчених, перше знайомство з алкоголем і формування позитивного ставлення до його вживання у більшості випадків (60-82%) відбувається в сім’ї, у компанії. У цьому випадкові, як свідчать численні дослідження, неповнолітнім, щоб стати алкоголіком, достатньо вживати спиртні напої не менше разу на тиждень. Доза алкоголю може бути при цьому невелика: 100 г горілки або 200-250 г міцного вина чи склянка пива – але це згодом переросте у звичку. А що несе за собою ця звичка ми знаємо.

Алкоголізм – захворювання, причиною якого є вживання алкоголю. Він впливає на мозок, серцево-судинну систему, печінку, систему травлення. Характеризується наявністю психічної і фізичної залежності. Алкоголік – хвора людина, що виявляє непереборну пристрасть до вживання алкоголю.

Описание: C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\Досвід Подуфалов\Коледж\2015-2016\12.03.2016\ehdMf6OmipY.jpg Описание: C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\Досвід Подуфалов\Коледж\2015-2016\12.03.2016\fipVm_HGrsM.jpg

Виховна година на тему: «Ми за здоровий спосіб життя»

 

У Єгипті та Китаї алкоголь виготовляли і вживали як святковий і повсякденний напій. У стародавніх греків пили вино лише в свята Діоніса – бога вина. Від греків потім виноробство прийшло і до римлян. Щоб випити келих вина, був спеціальний ритуал.

У Росії цар Іван Грозний жорстоко карав тих, хто таємно займався виноробством і продавав горілку. Другий російський цар Олексій Михайлович 1652 року заборонив торгівлю горілкою по середах, п’ятницях і неділях, а також у Різдвяний і Петровський піст.

        Традиції  багатьох  народів диктували різне ставлення до вживання алкоголю різними віковими групами. Справді, лікарі-геронтологи допускають вживання помірних доз алкоголю людьми похилого віку (

Платона говорив: "Вино - це молоко старих людей").  В Україні традиційно

склалося так: молодь, котра вживала алкоголь, осуджувалася (за такого

парубка не хотіла виходити  заміж дівчина, він не користувався повагою в

 сільській громаді, на весіллі молодим не дозволяли вживати алкоголь.  Але якщо вживала алкоголь старша людина, то з неї жартували, кепкували,

але украй рідко засуджували.

        При  алкоголізмі, як правило, людина психічно деградує. Втрачається не

тільки здоров'я, а й людська гідність. Багато людей помирає від алкоголю

в молодому віці. Разом з пияцтвом у сім'ю приходять матеріальні

нестатки, на грунті цього починаються сварки, обвинувачення, бійки.

Багато сімей внаслідок цього розпадаються.

       Отож, пияцтво і алкоголізм — проблема світового значення, і боротьба з

ними вимагає спільних зусиль.  Їх слід розцінювати не тільки як особисту

трагедію, а й як соціальне лихо.

Студент №3 (наркоманія)

У нашому світі є ще одна біда – наркоманія. При чому наркоманія серед неповнолітніх, приблизно вашого віку. Наркотики – це речовини, пристрасть до вживання яких спричиняє психічні розлади та інші захворювання. Людина не знає свої дії, вона їх не контролює. Щоб дістати наркотики, бо вони дуже дорогі, дитина іде на злочин: крадіжки, бійки,пограбування тощо. До наркотиків належать морфій, опіум, гашиш, героїн, промедол тощо.

Усі наркотики характеризуються руйнівним впливом на фізичний і психічний стан здоров’я дітей. Наркотичні речовини діють на нервову систему, викликають збудження, певні розлади, галюцинації. Сучасний стан наркотизації в Україні характеризується постійним збільшенням груп підлітків 13-14 років, залучених до вживання, зберігання і розповсюдження наркотиків.

Особи, що вживають наркотики, становлять вразливу групу населення до захворювань. Не рідко передозування або ж тяжка залежність призводить до смерті. 

Описание: C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\Досвід Подуфалов\Коледж\2015-2016\12.03.2016\wvToR0yoIng.jpg Описание: C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\Досвід Подуфалов\Коледж\2015-2016\12.03.2016\mqk9TxfXjTo.jpg

Виховна година на тему: «Ми за здоровий спосіб життя»

Викладач

        Тут пролунали різні міркування. Тепер слід підбити підсумки. Отже, які риси притаманні високодуховній людині? 

• Якісне  усвідомлення вищої мети існування людини та людства.

• Наповненість життя  змістом.

• Високий рівень фізичної, емоційної, ментальної та моральної культури.

 Який короткий висновок ми можемо зробити після всього сказаного і почутого? – Духовна краса людини – це животворче джерело людського життя, внутрішній світ людини.

Здоров'я родини - здоров'я дитини.

В цю істину вкладено глибокий зміст,

Здорова родина - здорова дитина.

У цих двох поняттях прокладено міст.

Хай міст цей єднає батьків і дітей,

Щоб правильно й радісно жити,

Іти по життю із девізом в руках:

«Здоров'я потрібно цінити».

 

docx
Додано
3 жовтня 2019
Переглядів
1889
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку