Виховна година на тему : «НЕХАЙ ВОГОНЬ В СЕРЦЯХ ПАЛАЄ, А ПОЖЕЖ ХАЙ НЕ БУВАЄ »

Про матеріал
Виховна година на тему : «НЕХАЙ ВОГОНЬ В СЕРЦЯХ ПАЛАЄ, А ПОЖЕЖ ХАЙ НЕ БУВАЄ ». Мета виховної години: формувати уявлення про причини виникнення пожежі в побуті та її наслідки; вчити учнів правильно діяти у випадку виявлення пожежі вдома чи інших об’єктах; • розвивати навички самозахисту в умовах задимленого помешкання; • виховувати пильність, обережність, розсудливість, почуття відповідальності за свої вчинки; • розвивати логічне мислення, уміння робити висновки; • виховувати інтерес до професії пожежного.
Перегляд файлу

 

 

Виховна година на тему :

«НЕХАЙ ВОГОНЬ В СЕРЦЯХ ПАЛАЄ, А ПОЖЕЖ ХАЙ НЕ БУВАЄ »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТА:

·        продовжувати  ознайомлювати учнів із поняттям « вогонь»;

·        формувати уявлення про причини виникнення пожежі в побуті та її   наслідки;   вчити учнів правильно діяти у випадку виявлення пожежі вдома чи інших об’єктах;         

·        розвивати навички самозахисту в умовах задимленого помешкання;    

·        виховувати пильність, обережність, розсудливість, почуття   відповідальності за   свої вчинки;

·        розвивати логічне мислення, уміння робити висновки;          

·        виховувати інтерес до професії пожежного.

 ОБЛАДНАННЯ:. Ілюстрації, малюнки учнів, 2 магнітні дошки, різні види пожежної техніки (плакати), щит для пожежогасіння, вогнегасники, одяг пожежника.

                                                      

                                                             ХІД ЗАХОДУ

 

    Доброго дня, дорогі учні!

Найцінніша цінність суспільства – людина, її життя та здоров’я. Проте з року в рік збільшується кількість нещасних  випадків, пожеж, які впливають на здоров’я людей. І все через те, що люди  не виконують правил пожежної безпеки.

Важко собі навіть уявити життя людини без вогню. Він допомагає приготувати їжу, зігрітися коли холодно. На заводах та підприємствах вогонь використовують, щоб виплавляти метал, виготовляти посуд, пекти хліб. Автомобілі не зрушать з місця, а космічний корабель не полетить, якщо на допомогу не прийде вогонь.

Вогонь – друг людини. Але якщо він потрапить у невмілі руки, то може стати грізним ворогом.

Пам’ятай! Вогонь стає ворогом, якщо з ним поводитись необережно. Наслідком неправильного і необережного поводження з вогнем є пожежі.

Пожежа -  це стихійне лихо, під час якого вогонь виходить з-під контролю людей і призводить до великої матеріальної шкоди, а часто й до загибелі людей. Щоб не виникла пожежа, треба знати і виконувати правила пожежної безпеки.

 (Відгадування загадки).

 Червоний півень по жердині скаче,

своїм гребінцем величається,а як торкнешся, то кусається.

Якщо в квартиру зайде цей гість,

 то все дотла він з’їсть.(Вогонь). 

Без крил, без рук, без ніг,   А вгору піднімається. (Дим)

— У народі кажуть, що диму без вогню не буває. Чому, як ви гадаєте? (Відповіді дітей).

Ось і пожежа, як правило, виникає не сама по собі, а з вини людей. Багато горя і сліз приносить вона.

 (учні розказують правила і показують малюнки на кожне правило).

                      

                                     ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

 

     1.     Не грайся із сірниками та іншими запалювальними засобами.

     2. Користуйся газовою плитою тільки у присутності дорослих.

     3. Без дозволу дорослих не вмикай електроприлади. Не залишай їх без нагляду.

     4.Не клади іграшки, книжки, одяг біля запалених печей чи увімкнених обігрівальних електроприладів.

     5. Не розпалюй багаття.

     6.Не користуйся відкритим вогнем(свічками, сірниками) у помешканнях, сараях, підвалах, на горищах. 

    Правила всі знати,

    Всім допомагати

    Із вогнем боротись –

    Наша всіх мета.

      У разі виникнення пожежі, якщо вогонь ще малий попробуй його загасити.       А якщо вогонь не згас, то  негайно залиши місце пожежі і повідом про неї дорослих або зателефонуй за номером 101.

Пам’ятай! 101 –  номер пожежної охорони.

Пожежні — професія героїчна. Це мужні, безстрашні, спритні бійці. Кожного дня вони готуються до героїчного вчинку. Їх називають бійцями «вогняного фронту», адже щоразу їм загрожує смертельна небезпека.

Наприклад, найкращий пожежник одягає бойове спорядження за 18 секунд, через 30 секунд він займає місце у кабіні пожежної машини. Професія пожежника не тільки героїчна і необхідна, але і вкрай небезпечна.

Але треба пам’ятати дуже важливе правило: «Даремно пожежного не турбуй!». Чому? Вони не встигнуть приїхати вчасно туди, де є пожежа.

А зараз відгадайте загадку. Машина червоного кольору з білою смугою та сиреною, рухається дуже швидко навіть при червоному і жовтому світлі світлофора. (Пожежна машина)

А яку ви ще знаєте пожежну техніку? (вертоліт, літак,поїзд, корабель).

 Хай у кожному серці наче сонечко гріє,

            Свято наше панує на добро і надію.

            І вогняних пелюсток нам боятись не треба,

                 Бо вогонь - наш товариш, це вогонь Прометея!

Легенда про Прометея.

За сивої давнини, коли над усім світом панував іще бог Зевс, люди, що тільки-но розселились по землі, були кволі, безсилі, лякливі. Вони не вміли ні думати, ні розуміти того, що бачили довкола. Від усього, що їх лякало, люди мерщій ховалися в свої глибокі підземні нори, наче кроти. Не було тоді в людей ані світлих жител, ані вогнищ родинни.Їли вони тільки траву та сире коріння, а м'яса й не куштували, бо не знали мисливства.
Із своєї небесної осяйної височини Зевс і не дивиться на нужденних людей, а ті ледь животіли серед незбагненної, ворожої природи. Скільки їх гинуло від хвороб та голоду, в боротьбі з жорстокою стихією! Так би зачах і загинув назавжди рід смертних людей, якби не став їм на захист і допомогу найблагородніший серед безсмертних –син олімпійського бога титан Прометей.
Прометей мав благородне, велике серце, він перший зглянувся на людей, навчив їх будувати світлі житла, плавати на човнах, напинати вітрила, полювати лісову звірину, приручати тварин. Він перший запріг у ярмо дикого бика, перший приборкав вільного коня, і ті стали вірними помічниками людини. Прометей навчив смертних лікуватися цілющим зіллям, знаходити путь по зорях і лету птахів, навчив добувати із землі мідь, золото й срібло та користуватися щедрими дарами природи.
А громовладний Зевс і далі не зважав на людей. І надумав кару, аби дошкулити Прометеєві: він відмовив смертним у тому, що було їм доконче потрібне – у життєдайнім вогні.
– Хай їдять м'ясо, але сире! – гримів люто Зевс.
Люди не варили їжі, не світили в домівках, не грілися коло багать, і було те життя без вогню злиденним животінням.
Пожалів людей своїм великим серцем титан Прометей і сміливо порушив Зевсову заборону. Прометей, опинившись у Зевсовій оселі, мерщій узяв із божественного вогнища невеличку іскру, сховав її у порожній очеретині та й приніс людям на землю.
Відтоді засяяли, заяскравіли веселі вогнища на землі. Навколо них люди збиралися цілими родинами, смажили м'ясо, грілися, танцювали. Він навчив їх приборкувати вогонь, виплавляти мідь, кувати зброю, і люди стали дужчі, сміливіші, вони вже не схилялися покірно перед своєю долею,мабуть, уперше відчули себе людьми.

У шаленій нестямі Зевс звелів закувати титана Прометея в кайдани і припнути на самому краї стрімкої скелі, щоб відступник висів там довгі століття. Тяжко зітхає Гефест і здіймає величезний молот, щоб прикувати Прометея до стрімкої кручі.Прометей прикований...
Довго Геракл  шукалв скелю із прикутим Прометеєм, аж нарешті побачив, як угорі шугонув величезний орел, почув стогони нелюдського болю і поспішив на тістрадницькі зойки.
Незабаром він був уже біля скелі, де висів прикутий титан і кровожерний орел рвав пазурами йому тіло. Підняв Геракл свій чималий лук і щосили напнув тятиву. Дзвінко заспівала стріла, вп'ялася в орла, і той упав мертвий додолу. Тоді Геракл виліз на скелю й дужими руками розірвав Прометеєві пута. Титан нарешті випростав могутнє тіло і вдихнув на всі груди. Прометей став вільний.

Так каже легенда, але чи це правда, ніхто не знає. Однак знають усі: в тих мужніх, волелюбних людей, що віддають свої сили й розум, усе життя на благо народові, палає в серцях іскра незгасного Прометеєвого вогню.

ПРИЧИНИ ВИНЕКНЕННЯ ПОЖЕЖІ:

 1.Необережність у поводженні з вогнем (кинутий запалений сірник, багаття, розкладене у недозволеному місці).                             

2.Пустощі дітей з вогнем, ігри із запаленими предметам.

 3.Порушення правил користування електроприладами.

4.Недотртмання правил користування газовими плитами.

 5.Неправильне користування печами.

 Ведучий. Дитячі пустощі з сірниками можуть спричинити пожежу.

Пам’ятай!  Вогонь від одного сірника може спалити дім.

Пожежі легше запобігти, ніж її загасити.

     Дорослі і малі повинні пам’ятати,

                Що сірники бідою можуть стати.

                Що пустощі дітей з вогнем –

                Першопричина всіх проблем.

ХАЙ ДИТИНА ЗНАЄ КОЖНА –ЖАРТУВАТЬ З ВОГНЕМ НЕ МОЖНА!!!

 

docx
Додано
27 грудня 2019
Переглядів
1182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку