Виховна година на тему: "Роде наш красний".

Про матеріал
Мета виховного заходу: закріпити значення понять "сім'я", "родина", "рід", "рідня". Ознайомити дітей з родинним деревцем, як символом роду. РОзширити знання дітей про склад сім'ї (мама, тато, бабуся, дідусь,прабабуся, прадідусь, братик, сестричка,дяді, тьоті) . про розподіл праці між членами сімї, про те, як траба допомагати один одному. Виховувати любов і взаємоповагу, шанобливе ставлення до старших членів родини ,близьких людей.
Перегляд файлу

                           Тема: Роде наш красний.

Мета : Закріпити значення понять ” сім`я,“ “ родина ”,” рід ,“ “ рідня.” Ознайомити дітей з родинним деревцям як символ роду. Розширити знання дітей про склад сім`ї ( мама, тато, бабуся, дідусь, прабабуся, прадідусь, братик, сестричка), про розподіл праці між членами сім`ї про те, як треба допомагати один одному. Виховувати любов і взаємоповагу,  шанобливе ставлення до старших, рідних та близьких людей. Розвивати увагу, мову, мислення і пам'ять дітей.                                                                                     Обладнання: рушники ” Перлина “, “ Дивограй ,” родинне деревце, плакат на дошці ( слова з пісні )

              ”Родина, родина від батька до сина                                                                                      

                Від матері доні добро передай,

             Родина, родина – це вся Україна,

                З глибоким корінням з високим гіллям” .                                                                            

                              Хід заняття

Діти спивають пісню “ Зеленеє жито, зелене.”

Дві дівчинки з хлібом і сіллю на рушнику промовляють слова

1.Гостей дорогих                                   2. Хліб ясниться в хаті                                                                                  

    Ми вітаємо щиро,                                  Сяють очі щирі,

   Стрічаємо з хлібом                                 Щоб жилось по правді,

   Любов´ю і миром.                           Щоб жилось у мирі!

Хліб сіль вручають гостям і сідають.­                                                                                       - Дорогі діти, сьогоднішню виховну годину ми присвячуємо Родині. До нас завітали гості: мами, бабусі, вчителі. Адже наша школи завжди працює у співдружності із батьками і вчителями. А вже ось цей навчальний рік наша школа працює як ” Школа - родина“.                                                                                   - Діти, а як ви розумієте, що таке родина? ( діти відповідають)                                               - А як ви розумієте тему: “ Роде наш красний ”? Як це красний ? ( відповіді).                         - Як ви розумієте слово рід? рідня? Родовідна пам'ять?                                                      Так мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, добре слова сусіди, незасмічена криниця, здавніла  пам´ятка на околиці села чи урочище – все це наша історія, наша родовідна пам'ять.

       Учениця читає вірш ” Хто зберіг любов до краю .“

Сьогодні я хочу вас познайомити з родинним деревцем нашої учениці 3 кл (ПІП). Коріння цього – це прабабусі і прадідусі її.

Вони започаткували цей рід. До речі прабабуся у Марії і досі жива. Хоча вже й старенька, та ще багато працює вдома. Зараз нам мама Марійки (ПІП матері)  розповість нам про свою бабусю, Машину прабабусю Віру: ким працювала, як жила, чим займається тепер.

( Розповідає).

 – Дякуємо Вам за цікаву розповідь.

Тепер давайте подивимося на стовбур цього дерева. Це дідусі і бабусі Марії. Вони ще досить молоді. Де – які з них ще працюють.                                                               - Марійка, розкажи нам, будь – ласка, про своїх бабусь і дідусів; як звати, ким працюють, чи працювали. Бабусю Аню і діда Василя знають люди майже з усього району. Їх люблять і поважають. Всі маємо бабусь, які добре працювали, не знаючи втоми,не покладаючи рук. І чи не вони найдужче люблять нас, бо нас виростили, випестили в той час, коли мами працювали.

       Учениця розказує “ Бабусині руки ”.

- І ще одна учениця хоче звернутися з привітання до своїх дідусів, бабусь.

        Вірш. А. Костецький ” Бабусі ”.

Дай, бабусю, поцілую сивину твого волосся,                                                                      Може і на них розтане ласкотливий іній срібний,                                                                   Мов химерні візерунки на замерзлій з ночі шибі.                                                                                 Я вітаю свого діда і таке йому скажу –                                                                                   Із тобою я дружу! Ти хороший, ти ласкавий                                                                              Ти привітний, гарний, славний                                                                                                     Будь здоровий, не хворій, дідусенько, рідний мій.                                                                              А ще не маленьку любов до нас несуть наші дідусі. Це трудівники, захисники і великі витівники для нас. Чого вони для своїх онуків тільки не зроблять!

        Діти співають пісню про дідусів.

- Ось ми вже підійшли до гілочок. Давайте поглянемо, хто складає гілочки родинного дерева?( …) Так, це дяді, тьоті, мама і тато Марійки. А дядя у Маші чималенько.                                                                                                                              - Чи знає Маша імена усіх своїх родичів, як той Омелько?

У нашого Омелька                                                                                                 Невеличка сімейка:                                                                                                                              Тільки він,та вона,                                                                                                                            Та старий, та стара,                                                                                                                   Та Іван, та Степан                                                                                                                                  Та Василь, та Панас                                                                                                                          Та той хлопець, що у нас,                                                                                                               Та дві дівки косаті,                                                                                                                           Та два парубки вусаті,                                                                                                                Та дві Христі в намисті                                                                                                                        Та дві ляльки в колисці…

Розказує Маша про свої родичів. Інші деякі діти розказують теж про свою сім`ю.                                                                                                                                           - Діти, а хто знає, що таке сім`я?                                                                                                 Для кожного з нас близькі  і дорогі поняття дім, сім`я, діти. Ці листки і надійні слова випромінюють світло і тепло, породжують почуття опори і надії. Ще наші предки вбачали в сім`ї найважливішу і неодмінну основу життя кожної людини, господарську та моральну основу.

 Де згода у сімействі                                                                                                                      Де мир, а не війна                                                                                                          Щасливії ті люди, блаженна сторона.                                                                                    Їх бог благословляє, добро їм посилає                                                                                  І з ними він живе.                                                                                                                               - Основоположниками будь – якої сім`ї, родини – є батько й мати. Батько й мати в українців – справжня святиня. Де батько – там і мати, де мати – там і батько. Та й за порадою дочка однаковою мірою звертається як до матері так і до батька. Сваритися з батьком чи матір`ю гріх.                                                                          Батьки виховували дітей своїх прикладом. Колись давно у батька спитали. Як він так гарно зумів виховати  аж 12 своїх дітей. ” А я ніяк їх не виховував. Я жив, а вони коло мене. Я робив – а вони  коло мене“. Отже, змалку для дітей ідеалом ставала сім`я, батьки. Адже “ Яке дерево, такі й квіти, які батьки такі й діти.”                                                                                                                                    Про роль батька у сім`ї нам розкаже вчитель (ПІП). (Розповідає).                                                                             У традиційній українській родині чоловік – господар був головою дому, особливо,що несла юридичну відповідальність за виконання сім`єю її обов’язків перед державою. Слово ”чоловік“ можна прочитати як ”чоло віку“. Звідси і така висока відповідальність. Батько повинен вміти робити і вчити синів. Батько виконував і роль домашнього священника, виконуючи всі необхідні ритуали.                                                                                                              Йому, годувальнику належала і найперша, найсмачніша страва в домі. Батько був і суддею в жіночих конфліктах. І кожна жінка хотіла мати розумного, працьовитого, рішучого, а також непитущого чоловіка. Кажуть таких було багато. Костя читає ”Батьківський заповіт“.                                                                          Але найкраще дітям біля матері. Недаремно кажуть ”Отець помре – то півсироти дитина, а мати -  то вже ціла сиротина“. А чоловіку – найкраща подруга – жінка. Та й усе тримається на жінці: і робота, і усадьба, і діти і навіть вся сім`я. Адже мати – берегиня роду.                                                                               - Як ви розумієте ”берегиня“? (відповідають)                                                          Ще з давніх часів повелося, коли люди жили в печерах, жінка – мати мала сидіти в печері і слідкувати за тим, щоб не згасло полум`я, яке весь час горіло, і виховувати дітей. А чоловік в цей час полював на здобич, щоб було чим годуватися.

Мама завжди поруч з нами, вона нам і їсти приготує, і попере, і попрасує, і щось пошиє, а дівчаткам і гарного банта зав´яже. А коли ви захворієте, мама не спить ночами – лікує вас. Радіє разом з вами, переживає невдачі за вас. ”Дитина плаче – а матері боляче“, “Діти плачуть, в матері серце болить”. ”У дитини заболить пальчик, а в мами серце“. ”Матері своїх дітей жаль; хоч найбільшого, хоч найменшого“.                                                                                                 Про таку материнську велику любов нам розкаже легенду наш сільський бібліотекар (ПІП).                                                                                                                           Діти співають пісню про матір.                                                                                                                    Але існує й інша легенда. ”Рубали ліс. Ворона переносила своїх дітей через річку на другий берег. Несе вона перше вороненя й питає “Чи ти будеш мене так любити, як я тебе? Воно відказує: Буду. Ворона й пустила його в воду. Теж саме сталося і з другим вороненям. Несе вона третє і питає: ”Чи ти будеш мене так любити, як я тебе?“. А воно й каже Ні, мамо, як я буду мати своїх дітей, то я їх буду любити так, як ти мене!. Ворона й перенесла його на нове місце, а брехунів потопила.

А як же наші діти люблять своїх матерів.                                                              Промовляють молитву за матір.                                                                                          Є в мене найкраща у світі Матуся                                                                            За неї, Пречиста,                                                                                                                         До тебе молюся.                                                                                                                      Пошли їй не скарби,                                                                                                                      А щастя й долю                                                                                                                       Щоб дні їй минали                                                                                                                 Без смутку, без болю.                                                                                                                   Вірш Г.Вієру ”Мамо, чому?                                                                                        Син:чом у тебе у косі ясна                                                                                             Забіліла раптом сивина?                                                                                                Мати:Од любові, од тривог, надій.                                                                                    Ти ж один у мене, сину мій                                                                                                  Син: А в бабусі голова біліша –                                                                                               То ж мене бабуся любить більше?                                                                                      Мати: В неї діти – доньки і сини                                                                                            Додають сердешній сивини.                                                                                          Син: Чом же тьотя сива, як зима,                                                                                            В неї ж діток не було й нема?                                                                                             Мати: Так, синочку, біла геть вона,                                                                                         Бо нудьгує цілий вік одна.                                                                                                     -Кожна сім`я як колись, так і тепер хоче бути благословенною, тобто мати дітей. Отже, ми вже з вами підійшли до листочків родинного дерева.                                     - Хто на них? Так це діти. Марійка назви їх. Бо коли людина зовсім не мала родини, чи минав її короткий вік у сімейних чварах, то як казали у народі ”випала собача доля“. Справжнє людське життя мало бути щасливим.

Наші предки дуже великого значення надавали сім`ї. Вона підноситься, як з`єднання небесних світил – Сонця, Місяця і ясних зірочок – їх діточок. А той, хто погано поводився в сім`ї, не шанував її, неодмінно зазнавав не тільки осуду людей, а й небесної кари. Діти в українських сім`ях були бажані й жадані. А та сім`я, яка з якихось причин не мала дітей, хотіла взяти сироту і виховати її. Бездітні люди мріють про них до глибокої старості. Не випадково в народних казках завдяки чарівній силі у бездітного подружжя з`являється дитина, яка стає його єдиною втіхою і розрадою.                                                   - Давайте пригадаємо ці казки! (”Солом´яний бичок“, ”Кривенька качечка“, ”Івасик – Телесик“, «Снігуронька» і т.д).                                                                                   Цим народ підкреслює, що повноцінною є тільки та сім`я, яка має дітей та виховує їх і водночас підводить до логічного висновку, якщо немає своїх дітей то треба брати і виховувати чужих, які втратили батьків. І горе тим, хто цурається своїх дітей. Дітовбивство – найстрашніший злочин. Дітовбивця заслуговує смертної кари і вічного прокляття.                                                                       Діти зміцнюють сім`ю. Вони прикрашають життя і дарують радість, продовжують людський рід. це опора сім`ї це майбутні трудівники і захисники рідної землі. На спокійну старість може розраховувати лише той, хто має дітей.                                                                                                                           - До 3-х років дітям у сім`ї давали повну волю для ігор і розваг, вгамовуючи їхню жвавість різними прикметами та заборонами.                                                                        - Що це за прикмети такі і заборони? (шанобливе ставлення до води, вогню, землі),(діти відповідають, розказують смішинки).                                                              Ось наприклад: Приходить син до матері та й питає: - Мамо, а правду кажуть, якщо розсипати сіль на скатертину – то буде сварка.                                                                - Так, мабуть правда.                                                                                                                  - Якщо щось інше розсипати, буде сварка ні не буде.                                                              - Ну то сварки не буде, бо я розлив чорнило на скатертину!                                                          - Сподобалась смішинка? А ви які смішинки знаєте про дітей? (діти розказують).                                                                                                                         Давно це було. Питає учитель панського сина:

- Скільки буде два і два?                                                                                                            - Три, пане вчителю.                                                                                                                          - Як – то три?                                                                                                                              - Ну три з половиною.                                                                                                              - Як я бачу, то ти цілком дурень.                                                                                            - Ну чотири.                                                                                                                                   - То чому ти відразу не сказав?                                                                                                       - А хіба можна відразу дати чотири, не поторгувавшись.                                                                      Та як ви бачите, були й тоді бешкетники, які не розуміли добрих порад і поводилися погано.                                                                                                                   - Що ж тоді робили з непослухами?                                                                                       Якщо пройшов біля старшої людини і не привітався  - лягав без вечері.

Найбільшим покаранням вважалося поставити дитину в куток обличчям за обман і крадіжку. А з 3-х років дитина привчалася до праці. В 3 роки вже нянька для меншої дитини, в 4-працювала на городі?                                                                            – А ви зі скількох років на городі? Дівчатка мали свої обов’язки, хлопчики свої.                                                                                                                                            – А які ж обов’язки маєте ви? (розказують).                                                                          - Але ж дбати треба не тільки про свою худобу. Є такі прислів’я: Порушити гніздо пташине – грім впаде на хату.                                                                                Розіб’єш мурашник – матимеш воші. Рватимеш без потреби квіти – випадатиме волосся з голови.                                                                                                             Ось ми познайомились з родиною, сім`єю Маші.                                                                                      - Діти, а може прислів’я чи приказки ви підібрали до виховної години про родину, дітей, сім`ю маму, тата. (Діти називають)

                                             Прислів’я

На сонці тепло, а біля матері добре.

Нема того краму, щоб купити маму

До людей – по розум, до матері – по серце.

Хоч і по коліна в воду, аби до свого роду

Свого доправляйся, роду не чужайся.

Нашому роду нема переводу.

Без сім`ї нема щастя на землі.

Сім`я – ключ до щастя.

Без гілок – не дерево, без дітей – не сім`я.

Бездітний, як дуплисте дерево: ні лика, ні дров.

Де діти, там і радість. Діти – основа щастя. З дітьми багато клопоту, а без них світ  немилий. Діти  – окраса дому. То вас будуть судити про ваших батьків. Будьте розумними, слухняними дітьми, пам’ятайте заповіді наших предків, ростіть гідними своїх батьків, у вас вони чудові. Не цурайтесь свого роду, бережіть його.

Вірш ”Нема роду переводу“

Звучить пісня ”Роде наш красний.“

 

docx
Додано
19 січня 2019
Переглядів
1065
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку