Виховна година на тему "Викрадач розуму"

Про матеріал
Мета: висвітлити проблему підліткового алкоголізму; запропонувати методи його профілактики, а саме: провести «круглий стіл» щодо шкідливості вживання алкоголю; прививати учням інтерес до здорового способу життя; вчити поважати тверезість і засуджувати пияцтво, яке тягне за собою злочинні дії; виховувати підлітків у дусі толерантності і поваги до інших; допомогти зійти зі шляху «зеленого змія» тим, хто на нього вступив.
Перегляд файлу

Тема. Викрадач  розуму.

Мета: висвітлити проблему підліткового алкоголізму;

           запропонувати методи його профілактики, а саме:

           провести «круглий стіл» щодо шкідливості вживання алкоголю;

           прививати учням інтерес до здорового способу життя;

           вчити поважати тверезість і засуджувати пияцтво, яке тягне за собою     

           злочинні дії;

           виховувати підлітків у дусі толерантності і поваги до інших;

           допомогти  зійти зі шляху «зеленого змія» тим, хто на нього вступив.

Вид виховної години: «круглий стіл».

Обладнання: комп’ютер, телевізор.

 

ХІД ВИХОВНОЇ ГОДИНИ

Епіграф:

«Бережіть себе і своїх дітей, остерігайтеся згубних звичок».

 

І. Організаційний момент

Присутні учні Козятинського МВПУЗТ.

Запрошені психолог училища, майстри виробничого навчання, заступник директора з виховної роботи, лікар-нарколог, лікар-терапевт, дільничний.

Вступ. Проблема вживання алкоголю дуже актуальна в наші дні. Зараз споживання спиртних напоїв у світі характеризується величезними цифрами. Від цього страждає все суспільство, але в першу чергу під загрозу ставиться підростаюче покоління: діти, підлітки, молодь, а також здоров'я майбутніх матерів. Адже алкоголь особливо активно впливає на несформований організм, поступово руйнуючи його.

Шкода алкоголю очевидна. Доведено, що при вживанні алкоголю усередину організму, він розноситься по крові до всіх органів і несприятливо діє на них аж до руйнування.

При систематичному вживанні алкоголю розвивається небезпечна хвороба - алкоголізм. Алкоголізм небезпечний для здоров'я людини, але він виліковний, як і багато інших хвороб.

Сьогодні ми зібралися з вами за цим круглим столом, щоб обговорити проблему алкоголізму, яка стала ерозією, набравши катастрофічного розмаху і щохвилини паралізує психіку та фізичний стан всіх, хто його вживає. Але найбільше турбує нас, дорослих це розповсюдження дитячого алкоголізму. 

Чому так сталося, хто допустив таке, що Україна посідає перше місце у світі з дитячого алкоголізму? Що ж таке алкоголізм?

 

 

ІІ. Основна частина

Історична довідка: “Викрадач розуму” – так називають алкоголь з давніх часів. Про п’янкі властивості спиртних напоїв люди довідалися не менш як за 80000р. до нашої ери – з появою керамічного посуду завдяки якому стало можливим виготовлення алкогольних напоїв з меду плодових соків і дикоростучого винограду. Можливо виноробство виникло ще до початку культурного землеробства.  Спирт почали отримувати в VI-VII ст. араби і назвали його “аль коголь”, що означає “одурманюючий”. Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році. Перегонка вина для отримання спирту різко посилила пияцтво. Не виключено, що саме це стало приводом для заборони вживання спиртних напоїв основоположником ісламу (мусульманської релігії) Мухамедом.

У часи Середньовіччя в Західній Європі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом перегонки вина й інших цукристих рідин, що бродять. Відповідно до легенди міцні алкогольні напої швидко поширилися по всьому світу насамперед за рахунок постійно зростаючого промислового виробництва алкоголю з дешевої сировини.

Алкоголь настільки швидко увійшов у побут, що практично жоден художник чи поет не обходив цю тему.

Істориками доведено, що в Давній Русі пили дуже мало. Лише на певні свята варили медовуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5-10 градусів. У будні ніяких спиртних напоїв не дозволялося і пияцтво вважалося великою ганьбою і гріхом.

У 1652р. вийшов наказ продавати горілку по одній чарці людині.

На сьогодні споживання спиртних напоїв на земній кулі характеризується колосальними цифрами.

Ведучий. Алкоголізм – це хронічне захворювання, що викликається систематичним вживанням спиртних напоїв, характеризується потягом до них, що призводить до психічних та фізичних розладів та порушує соціальні стосунки особи, що страждає на це захворювання.

 Що ж п’ють люди? Що містить в собі алкоголь?

Лікар-нарколог. Алкогольні напої – це напої, що містять алкоголь (етиловий спирт) воду та речовини, що надають йому запаху та смаку.

Етиловий спирт широко застосовують у різних галузях народного господарства. Його використовують як розчинник, наприклад, при виготовленні лаків, політур у ряді хімічних реакцій для синтезу органічних барвників.

При вживанні алкогольних напоїв часто зустрічаються  різні сурогати. Їх уживають або помилково, вважаючи, що це етиловий спирт або свідомо нехтуючи небезпекою як це іноді роблять запеклі пияки. Подібно звичайному спиртові ці рідини здатні викликати сп’яніння але через 10-12 год. після їх уживання з’являються ознаки важкого отруєння: головний біль, нудота, блювота, хитка хода, слабкість, запаморочення або навіть повна втрата свідомості. Смерть настає від мозкових розладів (через 1-2 доби) або враження нирок (через 1-2 тижні). Метиловий спирт – нервово-судинна отрута і його стограмова доза смертельна для людини. Навіть невелика кількість цього спирту вражає зоровий нерв і систему оболонок ока (зокрема сітківку).

Ще більше небезпечний дихлоретан (хлористий етилен) 10-15 грамів якого викликають незворотні зміни в печінці і нирках.

Як бачимо, алкоголь і його сурогати дуже шкідливі, а наслідки їх уживання дуже небезпечні у різних алкогольних напоях неоднаковий вміст алкоголю. У пиві – близько – 5%, у натуральному вині – 9-12%, а в міцних алкогольних напоях мінімум 35%.

Ведучий. В багатьох магазинах є таблички «Я не продаю дітям спиртне». Але підліток з пляшкою пива в руках на вулиці - для нас, на жаль, буденне явище. Дорослі, проходячи повз, рідко роблять зауваження, просто байдуже відвертаються.

Якщо розглядати причини хвилі алкоголізму, що фактично захлеснула українське суспільство, то, спадає на думку, що головною з них все ж таки є неспроможність в силу тих чи інших причин самореалізуватися особі, що зловживає спиртним. Проте це стосується вже дорослих людей, яким не вистачило чи то бажання, чи то сили, а чи матеріальних статків для того, щоб з гідністю зберегти  своє місце у бурхливому суспільному процесі. Інша ж справа – діти, які не просто ще не встигли утвердитися і знайти собі місце під сонцем, але й упевнено втрачають такі можливості через поступову згубну звичку до вживання алкоголю.

Коли ж з’являється залежність від алкоголю?

Лікар-нарколог. Той хто вживає алкоголь систематично ризикує стати алкоголіком, тобто потрапити в психічну та фізичну алкогольну залежність.

Фізична залежність полягає в тому, що регулярне вживання спиртного може спричинити збільшення кров’яного тиску, відчуття туги та неспокою, лихоманку, безсоння.

Психічна залежність полягає в прагненні відчути стан сп’яніння, що витісняє всі інші інтереси оскільки алкоголь стимулює в мозку.

      Демонструється (відео сюжет)з коментарям:

В Україні дитяче пияцтво набирає нечуваних обертів. Україна стала світовим лідером за масштабами підліткового алкоголізму!

Ведучий. Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я провели опитування 200 тисяч учнів 5-10 класів із 41-ї країни світу. За результатами, які отримали  вчені і склавши список країн, починаючи тими, де явище підліткового алкоголізму набуло особливо загрозливого масштабу, виявилося, що українські діти та підлітки споживають алкоголю найбільше у світі порівняно зі своїми ровесниками із інших країн.

  • Україна зайняла перше місце з дитячого алкоголізму, - 40% української молоді регулярно вживають спиртні напої.
  • На другому опинилися ізраїльтяни в них 28% любителів алкогольних напоїв серед юнацтва.
  • Третє місце посіла Чехія.
  • Російські школярі та підлітки зайняли 15 сходинку.
  • А замикає список Ісландія та Ірландія – 4 – 6 %.

Що говорять нам факти. За повідомленнями Державного комітету статистики, населення України з початку 2008 року скоротилося на 222 тис. – було 46 млн. 646 тис., а залишилось 46 млн. 424 тис. Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України, ведучи спостереження, дійшов висновку, що  в останні роки все більше громадян помирає від алкоголю.

Хто ж схильний до алкоголю?

Лікар-нарколог. Основним фактором схильності до алкоголю є ступінь його сприйняття організмом – толерантність до алкоголю. Цей фактор є вродженим і визначається особливостями організму. Підвищена толерантність – передумова хвороби на алкоголізм. Частіше підвищена толерантність до алкоголю спостерігається в тих дітей, батьки яких зловживають алкоголем. Переважно схильність до алкоголю передається до чоловічої лінії.

Спадковий характер полягає не в передачі “гена потягу до алкоголю”, а в передачі механізмів, що відповідають за обміні процеси. Порушення таких механізмів не обов’язково спричиняються пияцтвом батьків, а також і під впливом шкідливих дій на генетичний код – радіаційних, хімічних, токсичних та ін.

Тобто не вживання родичами спиртного – не гарантія того, що в дитини немає порушень у функціонуванні біохімічних процесів організму.

Тимчасово зловживання алкоголем не призводить автоматично до хронічного алкоголізму. Зловживання спиртним – не єдиний фактор розвитку хвороби (алкоголізму) лише 10% людей, що регулярно споживають спиртне, хворіють на алкоголізм.

До алкоголізму схильні:

  • люди з підвищеною чутливістю до алкоголю;
  • люди, в яких батьки страждали на алкоголізм;
  • особи самотні або з неповних сімей;
  • ті, що схильні до депресій або вороже налаштовані до всього, що їх оточує.

Ведучий. Які ж особливості підліткового алкоголізму?

Лікар-нарколог. Особливості підліткового алкоголізму полягають у тому, що організм людини в цей період інтенсивно розвивається, а надмірне вживання алкоголю негативно впливає на фізіологію та психічний розвиток підлітка.

Ведучий. Яка ж причина того, що діти у віці 12 – 16 років вживають алкоголь?

 Психолог. Причинами вживання алкоголю підлітками можуть бути наслідування поведінки своїх однолітків, демонстрація своєї «дорослості», введення так званої «моди вживання спиртних напоїв» або повторення досвіду батьків, які зловживають спиртними напоями.

Ведучий. Чи вважаєте ви пиво спиртним напоєм?

Відповіді учасників «круглого столу».

Ведучий. А що скаже спеціаліст? Чи можна потрапити в алкогольну залежність вживаючи пиво?

Лікар-нарколог. Так, звичайно пиво є спиртним напоєм, яке також як вино і горілка, шкідливе для здоров’я організму, що формується і розвивається. І, вживаючи його можливо також потрапити до алкогольної залежності.

 За даними МОЗ в  Україні за останні 10 років кількість осіб, які знаходяться в залежності лише від пива, збільшилось у 10 – 12 разів. Показник вживання алкогольних напоїв складає приблизно 12 л. чистого спирту на 1 людину на рік, тоді коли за даними ВОЗ, норма становить лише 2 л. для однієї дорослої людини на рік.

Психолог. За наказом Міністерства освіти і науки України в учбових закладах провели дослідження щодо вживання алкогольних напоїв учнями. В результаті лише 11%  підлітків не вживають жодних алкогольних напоїв. В той час, як 6% учнів вживають алкоголь щодня, кожен п’ятий випиває один раз у два – три дні.

Лікар-нарколог. Змінюється природа підліткового алкоголізму, в рамках якої серйозною соціальною проблемою стає пивний алкоголізм: 76% неповнолітніх вживають пиво. Знижується середній вік залучення дітей до алкоголю з 15 років у 1991 році, з 13 років у 2001 році, з 11 – 10 років у 2008 році.

Учень. Якими шкідливими наслідки є вживання алкоголю?

Лікар-нарколог. Вплив алкоголю на нервову систему. Алкоголь потрапляє зі шлунка в кров через 2хв. після вживання. У першу чергу страждають клітини великих півкуль головного мозку, погіршується умовна рефлекторна діяльність людини уповільнюється формування складних рухів, змінюється співвідношення процесів збудження і гальмування в центральній нервовій системі. Людина втрачає здатність керувати собою. Порушення роботи нервової системи та внутрішніх органів спостерігається при будь-якому вживанні спиртного: одноразовими епізодичними чи систематичними.

Кількаразове чи часті вживання алкоголю справляє буквально спустошливий вплив на психіку підлітка. При цьому затримується не тільки розвиток вищих форм мислення, засвоєння етичних і моральних категорій естетичних понять, а й втрачаються вже розвинені здібності.

Учениця. Як алкоголь впливає на репродуктивну функцію організму?

Лікар-геніколог. У жінок алкоголь порушує виробляння статевих гормонів та дозрівання яйцеклітини, менструальний цикл. Зловживання алкоголем руйнує організм жінки: виснажує нервову й ендокринну системи і зрештою може призвести до безплідності.

Стан сп’яніння в момент зачаття може вкрай негативно позначитися на здоров’ї майбутньої дитини.

Якщо мати під час вагітності вживає алкоголь, ймовірність порушень у розвитку плоду та ризик викидання значно підвищується. Оскільки печінка плоду розвинена недостатньо, вона також не в змозі розщеплювати алкоголь у результаті чого він впливає на плід більшої мірою на дитину, а ніж на матір. Коли алкоголь досягає мозку плода, утворення нервових клітин зупиняється, тому мозок росте повільніше і функціонує гірше.

Учень. Як впливає на внутрішні органи вживання алкогольних напоїв?

Лікар-терапевт. Споживання спиртних напоїв дуже шкідливо впливає на стан життєво важливих органів в першу чергу серця, шлунку, печінки. При алкогольній інтоксикації проходить різке зменшення постування крові кисню і іншими речовинами необхідними для споживання серцевої системи.

Алкоголь порушує структуру клітин печінки призводячи до переродження її тканин. При систематичному споживанні спиртного жирові зміни в клітинах печінки призводять до омертвіння печінкової тканини – розвивається цироз печінки, що майже завжди пов’язано з хронічним алкоголізмом. Ураження клітин печінки призводить до порушення білкового і вуглецевого обміну, синтезу вітамінів і ферментів.

Алкоголь “роз’їдає” слизову оболонку стравоходу шлунка порушує секрецію і склад шлункового соку що ускладнює процес травлення.

Алкоголізм знижує імунітет організму, послаблює імунобіологічні речовини.

Ведучий. Чи варто молодій людині деградувати, за якусь пляшечку вина?

Відповіді учасників «круглого столу».

Ведучий. Як це можливо призупинити і кому?

Відповіді учасників «круглого столу».

Ведучий. Чи впливають реклами про алкогольні напої на підлітків?

Відповіді учасників «круглого столу».

Ведучий. Чи можуть вони бути спокусою для вас?

Відповіді учасників «круглого столу».

Ведучий. Які методи боротьби ви запропонували б?

Відповіді учасників «круглого столу».

ІІІ. Заключна частина.

Отже, давайте підіб’ємо підсумки нашої зустрічі.

Чи потрібні такі «круглі столи»? Звичайно, так і тільки так.

Профілактичні зустрічі, на думку організаторів «круглого столу», є вкрай необхідними, і полягають вони у повному інформуванні учнів про шкоду зловживання алкогольними напоями. І чим раніше, тим краще. На нашу думку, варто заборонити реклами, що обмежують свободу вибору особистості та впливають на неї на підсвідомому рівні та жорсткої, прямої реклами, що закликає до вживання алкоголю підлітків.

 

1

 

doc
Додано
21 січня 2020
Переглядів
689
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку