Виховна година "Пісні, обпалені війною"

Про матеріал
виховна година "Пісні, обпалені війною" з мультимедійним супроводом для учнів середніх та старших класів
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              

 

 

 

 

                  Підготувала вчитель музичного мистецтва Давиденко О.В.

                                                     с. Вишневе

 

    Добрий день, шановні учні, вчителі, гості.  Сьогодні наша розмова піде про воєнні пісні. Кожної весни багато людей живуть у відчутті найсвітлішого свята – свята Перемоги. Тому сьогоднішня виховна година присвячена тим, хто пережив війну і приніс нам довгоочікувану Перемогу.  Важко, дуже важко далась вона нашим людям. Не було сім’ї,  яку б не обійшла війна. Долі людей тісно переплелись із долями пісень. Сьогодні ми розповімо про деякі воєнні пісні, про їхні долі.

     Здавалося б, які ще пісні, коли іде війна. Навколо горе, кожну хвилину смерть дивиться людям у вічі? Не до пісень зовсім. Але все якраз навпаки. Пісні потрібні були всім: солдатам вони допомагали у важку хвилину, з піснею на привалі вони відпочивали. А в тих, хто чекав, пісні вселяли надію, що їхні близькі і рідні повернуться до них невридимі.

                                           Кто сказал, что надо бросить

                                           Песни на войне?

                                           После боя сердце просит

                                           Музыки вдвойне.

 

Ці слова з поеми Олександра Твардовського «Василий Тёркин».

война 008.jpgВоював увесь наш народ, воювала і пісня. У цих піснях люди черпали душевні сили.

  • Шановні гості, скажіть, хто з вас знає пісні, які були написані на війні?  (відповіді)
  • Звідки ви знаєте про ці пісні? (відповіді )

 

Ми розповімо вам історії створення деяких пісень воєнних років.

 

война.jpg          «Священная война»                                                муз. О.В.Александрова, сл. В.Лєбєдєва-Кумача

 

  Цікава історія створення однієї із найзнаменитіших пісень Великої Вітчизняної війни.   24 червня 1941 року газети «Известия» та «Красная звезда» опублікували вірш Лєбєдєва-Кумача, який починався словами «Вставай, страна огромная, вставай на смертный бой…». Цей вірш потребував від автора наполегливої роботи. Його прочитав керівник Червонознаменного ансамблю пісні і танцю Червоної Армії  О.В Александров. Вірш так вразив Александрова, що він відразу ж сів за рояль. Наступного дня, прийшовши на репетицію, композитор оголосив: «Будемо розучувати нову пісню – «Священная война». Він написав крейдою на дошці слова і ноти пісні – печатати не було часу! – а співаки і музиканти переписали їх собі в зошити. Ще один день – на репетицію з оркестром, і ввечері – виступ на Білоруському вокзалі, вузловому пункті, звідки в ті дні відправлялись на фронт бойові ешелони. Слова ведучого, який оголошує, що зараз вперше буде виконана пісня «Священная война», потонули в загальному гомоні. Та ось піднімається рука Олександра Васильовича Александрова, і натовп поступово стихає.

     Хвилювання виявилося даремним. З перших же звуків пісня захопила бійців. А коли зазвучав другий куплет, настала абсолютна тиша. Всі встали, як під час виконання гімну. На суворих обличчях показались сльози, і це хвилювання передалось виконавцям. На їхніх обличчях теж сльози… пісня затихла, але воїни попросили повторення. Знову і знову – п’ять разів  підряд! – співав ансамбль «Священную войну».   Так почався славний і довгий шлях цієї пісні. З цього дня «Священная война» була взята на озброєння Радянською Армією, всім народом, стала емблемою Великої Вітчизняної війни. Її співали усюди – на передовій, в партизанських загонах, в тилу, де кувалась зброя для перемоги. Кожного ранку після бою курантів вона звучала по радіо.

                    Аудіо запис  пісні «Священная война». Показ слайдів

 

война 108.jpg«Эх,дороги»

 муз. А Новікова, сл. Л. Ошаніна

 

Пісня була  написана у листопаді 1945 року до святкування річниці Жовтневої революції.  Потрібна була пісня про те, що здійснив наш народ за довгі, тяжкі воєнні роки, пісня про пережите, про те, що довелось пройти у минулій війні нашому народу. Автори цієї пісні, Лев Ошанін та композитор Анатолій Новіков, самі не раз побували на фронті і до цього написали вже немало пісень на цю тему. Замисел цієї пісні народився, коли вони, застигнуті бомбардуванням, побачили, як поруч упав молодий  лейтенант і вже не підвівся. Спочатку з’явився приспів, який починався із зітхання «Эх». Для авторів пісня «Эх, дороги» була найулюбленішою. І слова , і музика доходили до кожного слухача. Бо це була пісня – спомин про пройдені дороги війни.

                           Виконання пісні «Эх, дороги». Показ слайдів.

война 101.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поет Олександр Твардовський написав поему «Василий Тёркин», поему про війну. Уривок з цієї поеми, у якому говориться про те, як потрібні були пісні на війні, прочитає ……………………

 

             Только взял боец трехрядку, сразу видно – гармонист.

             Для начала, для порядка кинул пальцы сверху вниз.

             Позабытый деревенский вдруг завел, глаза закрыв,

             Стороны родной смоленской грустный памятный мотив.

             И от той гармошки старой, что осталась сиротой.

             Как-то вдруг теплее стало на дороге фронтовой.

             От машин заиндевелых шел народ, как на огонь.

             И кому какое дело, кто играет, чья гармонь.

             Только двое тех танкистов, тот водитель и стрелок

             Все глядят на гармониста – словно что-то невдомек.

             Что-то чудится ребятам, в снежной крутится пыли,

             Будто виделись когда-то, словно где-то подвезли…

             И, сменивши пальцы быстро, он как-будто на заказ,

             Здесь завел о трех танкистах, трех товарищах рассказ.

             Не про них ли слово в слово, не о том ли песня вся?

             И потупились сурово в шлемах кожаных друзья.

            А боец зовет куда-то, далеко, легко ведет.

          - Ах, какой вы все, ребята, молодой еще народ.

 

 

война 127.jpg                                    «Катюша»

                муз. М. Блантера,     сл. М. Ісаковського

Говорячи про воєнні пісні, не можна не згадати одну із найпопулярніших пісень – пісню «Катюша», авторів Матвія Блантера та Михайла Ісаковського. Цю пісню знають і дідусі, і бабусі, і їхні внуки.

Можна зробити висновок, що ця пісня дійсно про кохання, кохання, яке укріпляло віру в Перемогу, вселяла бадьорість, допомагала солдатам виконати свій обов’язок. Але не тільки у пісні жила Катюша. Її  ім’ям народ лагідно назвав грізну зброю, яка наводила жах на ворога. Це були реактивні гвардійські міномети. Ця пісня стала відома на весь світ. В Польші вона відома як «Катерина», в Італїї – «Дует ветер».

     У 1985 році в Москві проходив ХІІ Всесвітній фестиваль молоді та студентів. В честь «Катюши» було вирішено створити сувенір. Гостей столиці, прибувших на фестиваль, зустрічала привітна дівчинка з лагідним ім’ям Катюша. Як і олімпійське ведмежатко, вона стала відома усьому світу, і всюди звучала в її честь чудова пісня. Ми  пропонуємо виконати пісню «Катюша» усім разом.

                           Виконання пісні «Катюша». Показ слайдів.

война 96.jpg

 

 

 

 

 

 

война 81.jpg       «Тёмная ночь»

       муз. М.Богословського,  

       сл. В. Агатова

 

Історія створення всенародно улюбленої пісні «Тёмная ночь» дуже цікава. У 1943 році, під час створення художнього фільму «Два бойца» у режисера Леоніда Лукова не виходило відзняти епізод написання листа солдатом. Засмученому після декількох безуспішних спроб режисеру несподівано прийшла думка, що врятувати цей епізод змогла б пісня, яка передавала б почуття солдата під час написання листа рідним. Не витрачаючи зайвого часу, Леонід Луков поспішив до композитора Микити Богословського. І вже через 40 хвилин була написана мелодія. Після цього обидва поїхали до поета Володимира Агатова, який,  у свою чергу, за 2-3 години написав легендарний вірш. Так була створена улюблена і досьогодні пісня «Тёмная ночь». Прозвучавши в кінофільмі  у виконанні  Марка  Бернеса, пісня назавжди залишилась у пам’яті радянського народу. Доречи, після запису пісні, сцена написання листа  у землянці була знята з першого дубля.

     Але і на цьому історія створення пісні не закінчується. Перша матриця платівки постраждала від … сліз робітниці заводу, яка не змогла стримати почуттів при прослуховуванні пісні у виконанні Івана Козловського. Тому у великий світ «Тёмная ночь» вийшла тільки з другої матриці.

                    Показ фрагменту з кінофільму «Два бойца».

                    «Тёмная ночь» у виконанні Марка Бернеса.

 

 

 

война 241.jpg          «Вечер на рейде»                                                    муз. Соловйова-Сэдого,

сл. А.Чуркіна

«Не смять богатырскую силу,

 Могуч наш заслон боевой,

 Мы вырыли немцу могилу

 В туманных полях под Москвой»

 

 Весною 1942 року В.Соловйов-Сєдой з групою артистів приїхав на Калінінський фронт. Відбулися зустрічі з солдатами і, звичайно, концертні виступи. Вони проходили в землянці, за півтори кілометри від передової. Коли весь репертуар було вичерпано, бійці попросили заспівати що-небудь «для душі». І тут композитор пригадав забраковану пісню (вона була написана півроку тому, але мистецтвознавці дружно її забракували. Їм здалося, що вона не відповідає духу часу, що вона занадто спокійна, лірична, сумна для такої грізної воєнної пори). «Може, спробувати заспівати її зараз? – І я заспівав: «Прощай, любимый город…» -- згадував Василь Павлович. – Бійці  в землянці, а їх було небагато, чоловік 30-40, з другого куплету почали підспівувати. І я відчув, що пісня сподобалась, що вона дійшла до сердець і має право на життя…»

     З цього дня пісня, як по безпровідному телеграфу, передавалась із уст в уста, з одного фронту на другий. А коли вона прозвучала в ефірі, її заспівала вся країна. Співали моряки і піхотинці, льотчики і артилеристи, співали захисники Севастополя по листівкам, які видавалися в облозі. Проникла вона крізь вороже кільце на місце свого народження – в Ленінград. І здається, що не було і дня, коли її мелодія не звучала б по радіо у блокадному Ленінграді.

 

                     Виконання пісні «Вечер на рейде». Показ слайдів.

 

 

война 050                «В землянке»

      муз. К.Лістова, сл. А.Суркова

     Хто із бувших фронтовиків не пам’ятає одну із найвідоміших пісень Великої Вітчизняної війни – «В землянке»?

     Коли поет писав вірш «Бьётся в тесной печурке огонь», він не підозрював і навіть не думав, що цей вірш може стати піснею. Це були декілька віршованих рядків із листа до дружини з фронту. При зустрічі з Лістовим, який просив дати що-небудь «співуче», поет Сурков показав цей вірш-лист: «Прочитай, може щось і вийде».

война 075    Вірш захопив композитора своєю ліричною силою, відвертістю, глибоко вразив у саме серце. Через тиждень Лістов прийшов у редакцію, попросив гітару і заспівав щойно написану пісню. Він не зовсім був упевнений, що пісня вийшла. Здавалось, в ті дні потрібні були пісні, які б закликали до бою, а він написав музику ліричну, дещо сумну…   Але пісня пішла. І користувалась любов’ю на всіх фронтах і особливо у тих бійців, які воювали під Москвою, які гнали ненависного ворога від стін рідної столиці.  Так, «В землянке» - пісня лірична, ледь-ледь сумна. Але не сум викликала вона у бійців, не тугу. Ні. Вона піднімала їх на подвиг, звучала, як виклик ворогу, як зневага і презирство до смерті. Бувало, її співали перед атакою, ідучи в бій.

 

Виконання пісні

«В землянке».

Показ слайдів.

война 239.jpg               «День Победы»

      муз. Д. Тухманова, сл. В. Харитонова

 

     Багато відомих і улюблених нами пісень було створено і у післявоєнні роки. І серед них головна «переможна» пісня «День Победы». Вона  народилась тільки через 30 років після завершення війни, але без неї сьогоднішня розповідь була б неповною. Пісня «День Победы» була створена поетом Володимиром Харитоновим та композитором Давидом Тухмановим до 30-річчя великої Перемоги. Вперше ця пісня прозвучала на святковому концерті у московському Кремлі у виконанні Льва Лещенка. На попередньому прослуховуванні пісні деякі члени партії залишилися невдоволеними композицією, її навіть назвали «циганською». Але на концерті пісня «День Победы» настільки сподобалася Генеральному секретарю ЦК КПРС Леоніду Брежнєву, що він,не стримуючи сліз, встав. Після цього «День Победы» назавжди залишився в репертуарі воєнних пісень.

            Колективне виконання пісні «День Победы». Показ слайдів.

 

война 229.jpgЯк сказав письменник Ілля Еренбург, «не мы хотели этой войны». Але не дивлячись на усі труднощі і, як сьогодні говорять, технічну неможливість захистити Батьківщину, довгожданий День Перемоги настав. Сьогодні ми хочемо іще раз подякувати всім, хто подарував нам право на життя.            

Сподіваємось, що вас не залишили байдужими ці пісні, які спонукали бійців на подвиги. І ми всі будемо пам’ятати і шанувати імена ветеранів, воїнів, які полягли на полях війни за мир і незалежність нашої Вітчизни.

 

doc
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
11 квітня 2019
Переглядів
1322
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку