Виховна година. Презентація "Різдво Христове"

Про матеріал
Свято Різдва – найкрасивіше зимове свято. Від 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, тому дати багатьох церковних свят змінилися. Зміни торкнулися і другого найбільшого релігійного свята — Різдва Христивого. Тому від 2023 року українці будуть святкувати його 25 грудня, тобто на 14 днів раніше, ніж до цього.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різдво. Христове

Номер слайду 2

Народження Ісуса Христа, грецька ікона, Візантійський і християнський музей в Афінах

Номер слайду 3

Різдво Христове. Різдво́ Христо́ве (грец. Χριστούγεννα, трансліт. Khristoúgenna, лат. Christi Natalis, англ. Christmas), також Різдво́ Госпо́днє (лат. Natalis Domini), або Різдво́ (лат. Natalis) — у християнстві день народження Ісуса Христа від Діви Марії у Вифлеємі. Згадується у Новому Заповіті. Одна з найбільших урочистостей, що відзначається християнськими церквами (католицькою, православною і протестанською). Різдво завершує різдвяний піст — Адвент, час очікування на прихід Ісуса.

Номер слайду 4

З 2023 року Різдво Христове в Україні відзначається 25 грудня, як і в усіх інших країнах, що відзначають нерухомі свята за григоріанським і новоюліанським календарями.

Номер слайду 5

У деяких державах, в яких християнські церкви дотримаються юліанського календаря Різдво відзначається 7 січня (оскільки за юліанським календарем 25 грудня у XX–XXI століттях припадає на цю дату). Від 2017 року обидві дати були вихідними днями в Україні (до цього від 1991 року було лише 7 січня).

Номер слайду 6

Кульмінація свята. Кульмінація свята — урочиста літургія, що правиться на Святий Вечір; у східній традиції правиться літургія Василія Великого. Після служби християни збираються родиною на святу вечерю. Атрибути свята — вертеп, Різдвяна зірка (Звізда), вистави, ярмарок, пісні, колядки, різдвяні вінки, ялинки тощо. В Україні святкується з середньовіччя.

Номер слайду 7

Період різдвяних свят триває до 6 січня за григоріанським і новоюліанським календарями, і до 19 січня — для тих, хто притримуєттся юліанського календаря. У цей період християни й усі люди доброї волі покликані чинити справи милосердя.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Історія свята. Відомо, що народився Ісус в ізраїльському місті Віфлеємі у час правління жорстокого царя Ірода. У той час верховний очільник країни намовив свою охорону оглядати кожного новонародженого, аби не допустити появи Месії, що посяде на трон. З цієї причини майже всіх малюків тієї ночі було вбито, крім Ісуса. Маленького Сина Божого вдалося врятувати, переховуючи вагітну Марію у хліві.

Номер слайду 10

Цікаво, що перші відомості про святкування християнами Різдва відносяться до IV ст., а вже у XIII ст., за часів святого Франциска Ассизького, з’явився звичай виставляти в храмах для поклоніння ясла, в які поміщається фігурка дитятка Ісуса. Згодом ясла стали ставити перед Різдвом не тільки в храмах, а й у будинках.

Номер слайду 11

25 грудня в Римській імперії традиційно відзначали одне із найважливіших свят ‒ «Непереможного Сонця». Саме тоді темрява вже відступала – світловий день ставав довшим. Щоб зменшити вплив язичницького свята, цього дня почали відзначати день народження «Правдивого сонця» – Ісуса Христа, зазначають деякі історики.

Номер слайду 12

За чотири тижні адвенту необхідно підготуватися до сповіді, щоб із чистим серцем узяти участь у Різдвяних богослужіннях і прийняти причастя. Раніше адвент вважався періодом посту, але зараз обов'язковий піст не дотримується. У переддень Різдва, 24 грудня, родина збирається на вечерю, яка має складатися з 12 пісних страв – за кількістю апостолів Христа. За столом прийнято ділитися облатками (освяченим прісним хлібом) і вітати одне одного зі святом, бажаючи всього найкращого.

Номер слайду 13

У саме Різдво в храмах проходять три святкові літургії: нічна меса, ранкова (на зорі) і денна.Є прикмета, що Різдво не можна зустрічати в старому одязі, тому вбрання має бути новим і красивим. На Різдво діти, а іноді й дорослі, переодягаються в карнавальні костюми і ходять по вулицях і в будинки, співаючи різдвяні пісні. За це їх пригощають солодощами. Привітання на католицьке Різдво мають особливий сенс для кожного віруючого. Люди бажають один одному миру в домі, тепла, світла і добра. Вважається, що привітання, які прозвучали в це священне свято, обов'язково збудуться.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

До Різдва починають готуватися більш ніж за місяць. У європейських країнах воно набагато популярніше, ніж Новий рік. У містах наряджають ялинки, організовують різдвяні ярмарки та влаштовують розваги.

Номер слайду 16

Останній місяць перед Різдвом називають адвентом. У цей час віруючі проходять духовне очищення через покаяння, а також, за можливості, беруть участь у передріздвяних богослужіннях і намагаються проявляти милосердя. За чотири тижні адвенту необхідно підготуватися до сповіді, щоб із чистим серцем узяти участь у Різдвяних богослужіннях і прийняти причастя. Раніше адвент вважався періодом посту, але зараз обов'язковий піст не дотримується.

Номер слайду 17

У переддень Різдва, 24 грудня, родина збирається на вечерю, яка має складатися з 12 пісних страв – за кількістю апостолів Христа. За столом прийнято ділитися облатками (освяченим прісним хлібом) і вітати одне одного зі святом, бажаючи всього найкращого.

Номер слайду 18

У саме Різдво в храмах проходять три святкові літургії: нічна меса, ранкова (на зорі) і денна.Є прикмета, що Різдво не можна зустрічати в старому одязі, тому вбрання має бути новим і красивим.

Номер слайду 19

На Різдво діти, а іноді й дорослі, переодягаються в карнавальні костюми і ходять по вулицях і в будинки, співаючи різдвяні пісні. За це їх пригощають солодощами. Привітання на католицьке Різдво мають особливий сенс для кожного віруючого. Люди бажають один одному миру в домі, тепла, світла і добра. Вважається, що привітання, які прозвучали в це священне свято, обов'язково збудуться

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Борисовська Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
1537
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку