Виховна година про Київ

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з головним містом нашої держави — Києвом, з історією його виникнення, його минулим; формувати уявлення про столицю як головне місто країни; розвивати допитливість, уяву, спостережливість, інтелектуальні здібності; виховувати громадянське почуття; прищеплювати дбайливе ставлення до природи, пам'яток минулого.
Перегляд файлу

Заняття №9

Дата проведення: 14.11.2019

Керівник практики:                                    Дмитренко Н.І

«Затверджую»

Класний керівник:                                       Павленко Н.Л

«До заняття допускаю»

Тема: Київ — столиця України

            Мета: ознайомити учнів з головним містом нашої держави — Києвом, з історією його виникнення, його минулим; формувати уявлення про столицю як головне місто країни;  розвивати допитливість, уяву, спостережливість, інтелектуальні здібності; виховувати громадянське почуття; прищеплювати дбайливе ставлення до природи, пам'яток минулого.

Обладнання: презентація,відео,прислівя,ребуси

Хід роботи

  1. Організаційна частина

Привітання з класом,перехід до вступного слова

  1. Організаційна частина

1.Вступне слово

Хто мені скаже яке старе славянське місто?(Київ)

-Правильно,дійсно як ви здогадалися, сьогодні ми розповімо вам про столицю України. (слайд 1)

Кожна держава має свою столицю-головне місто країни. Столиця України- місто Київ. Київ-політичний та економічний центр нашої країни. Тут є Адміністрація Президента, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, Верховний Суд України та інш. Київ залишається у серці кожного, хто хоча б раз у ньому побував. Сьогодні ви дізнаєтесь багато нового та цікавого.                                Всі міста схожі на людей .У кожного своя доля, своя історія.

Найстаріше місто світу- Ієріхон.

Найвеличніше місто-Рим.

Найрелігійніше місто –Єрусалим.                                                                                                                                

 

2. Заснування Києва

    Київ- старовинне місто. Він заснований понад півтори тисячі років тому. Колись оселилися тут люди і назвали своє місто-Київ. Послухайте про це легенду за літописом Нестора Літописця: (слайд 2)

"Коли ж поляни жили в ті часи окремо і керувалися своїми родами; бо і до тієї братії були вже поляни, і жили вони все своїми родами на своїх місцях, і кожен управлявся самостійно. І були три брати: одному ім'я Кий, а другому - Щек, а третьому - Хорив, а сестра їх - Либідь. Сидів Кий на горі, де нині узвіз Боричів, а Щек сидів на горі, яка нині зветься Щекавиця, а Хорив на третій горі, яка прозвалася Хоривицею. І побудували місто на честь старшого свого брата, і назвали його Київ. Був навколо міста ліс і бір великий, і ловили там звірів, а були ті мужі мудрими й тямущими, і називалися вони полянами, від них поляни і донині в Києві ".

    Київ- велике і красиве місто. Він стоїть на річці Дніпро. Більшою своєю частиною Київ розкинувся на горбистому правому березі. Рівнинний лівий берег Дніпра почав освоювання пізніше. Тут виросли великі житлові масиви- Русанівка, Березняки, Райдужний…Центр Києва розмістився на високому березі Дніпра.(слайд дніпро)

Стародавній  Київ спорудили на березі Дніпра. Це було дуже зручно. Тому,що купці постійно привозили до Києва товари. І річка була зручним шляхом для торгівлі. А чи знаєте ви ,що Дніпро мав інші назви?(слайд 3)

ДАНАПРІС- вічна,невмируща вода.

СЛАВУТИЧ- славний ,той,що тече

БОРИСФЕН- той,що тече з півночі.

Скоріше за все ви не знали,що є прислівя про Київ,тому я вам прочитаю які мені вдалося знайти:

4.Прислів’я та приказки про Київ

  • Язик до Києва доведе.
  • Доведе язик не тільки до Києва, але й до кия.
  • Язик до Києва доведе, а в Києві заблудить.
  • Дурний і в Києві не купить розуму.
  • Дурень до Києва, дурень і з Києва.
  • На кого біда нападе, то до Києва йде, а як біда минеться,то він і з Броварів вернеться.
  • У Києві не женись, а в Ромнах коней не міняй.

 

3.Опис Києва У Києві багато красивих вулиць. На всіх вулицях уздовж тротуарів висаджені дерева-каштани, липи, тополі, клени. Недаремно Київ називають одним із найзеленіших міст нашої країни. Особливо красиві вулиці навесні, коли починають цвісти каштани. Здається, наче все місто вдяглося в яскраве святкове вбрання і ось-ось засвітять свої білосніжні свічки. Каштани стали символом міста. У гербі Києва також зображена квітуча гілка каштана. На вулицях і площах Києва висаджено багато квітів. (слайд 4)

 А скільки художників малювали його неповторні дивовижні краєвиди. Справжній чарівник-художник Сергій Федорович Шишко (слайд 5)-був закоханим у своє рідне місто, у невичерпну красу природи. Все життя віддав він відтворенню неповторного образу Києва. Не випадково назвав він свої живописні роботи «Київська сюїта» (слайд 6)

    5.Видатні місця Києва (слайд 7)

Сьогодні Київ зачаровує людей красою золотоверхих храмів, архітектурою будинків і мостів. Але вам варто знати, що дуже багато пам’яток старовини не збереглися до наших днів.

Софіївський Собор (слайд 8)                                                                              Однією з головних визначних пам'яток Києва є собор Святої Софії. Це одне з перших творів давньоруської архітектури Києва. Собор був побудований в XI столітті. Він розташований в самому центрі міста. Софія Київська прикрашена 260 кв.м. мозаїк та 3 тисячі кв.м. фресок. Навряд чи де-небудь в Європі можна знайти церкву, де б збереглося стільки фресок XI століття. Усі монастирські будівлі, що знаходяться поруч побудовані в 17 столітті і виконані в архітектурному стилі українського бароко.

Києво-Печерська Лавра (слайд 9)

Увінчана численними золотими куполами Києво-Печерська Лавра височить на правому березі Дніпра. Лавра - це доля Пресвятої Богородиці, колиска чернецтва на Русі і твердиня православної віри. Монастир був заснований в XI столітті і. Назва Лаври «Печерська» походить від слова «печери», які знаходяться під всією територією монастиря. У печерах селилися перші монахи і до цих пір можна бачити древні усипальниці, що зустрічаються в темних підземних галереях. На території Лаври знаходяться численні музеї, в тому числі й відомий Золотий Фонд України - чудова колекція скіфського золота.

 

Золоті Ворота (слайд 10)

Рідкісний пам'ятник оборонного зодчества Київської Русі, який зберігся до наших днів. Золоті ворота були головним в'їздом до Києва часів Ярослава Мудрого. Цей дивовижний витвір давньоруських зодчих викликав захоплення сучасників і наводив жах на ворогів своєю неприступністю. Золоті Ворота – могутня бойова брама, над якою підноситься Благовіщенська церква. У музеї проводяться театралізовані вистави, що розповідають про історію стародавнього Києва.

 

Набережна Дніпра (слайд 11)

Дніпровська набережна здавна є одним з найулюбленіших місць відпочинку киян та гостей міста. Вона тягнеться від Поштової площі - річкових воріт Києва до моста Патона. З київського річкового вокзалу можна здійснити прогулянку по Дніпру на річковому трамваї. У центрі Поштової площі відтворена церква Різдва Христового, де в травні 1861 року кияни прощалися з Тарасом Шевченком. На набережній Дніпра стоїть пам'ятник засновникам Києва - трьом братам Кию, Щеку, Хориву і сестрі Либідь.

 

Театр оперети (слайд 12)

Театр знаходиться в приміщенні Народного Троїцького будинку, побудованого в 1907 році. У 1935 році в ньому відбулася премьєра - "Летюча миша" Штрауса. Театр зберігає давні традиції театру оперети, але осучаснює свій імідж, наближаючи себе до молодого глядача. Тому, поряд з традиційними популярними оперетами тут ставлять мюзикли, музичні спектаклі та шоу-програми.

 

Музей Великої Вітчизняної війни (слайд 13)

Цей монумент можна не любити, але його неможливо не бачити – особливо в тому разі, якщо ви їдете до центру Києва з лівого берегу Дніпра. Статуя Батьківщини-матері є лише частиною Національного музею історії Великої Вітчизняної війни. До музейного комплексу відносять багато складових: площу перед монументом, скульптурні композиції, виставка техніки, та, власне, сам музей.

 

Вул. Хрещатик  (слайд 14)

Хрещатик - головна вулиця Києва, яка у вихідні стає пішохідною. По ній дуже приємно просто пройтися або посидіти в одному з численних кафе чи ресторанів. Під час війни Хрещатик був майже повністю зруйнований. Але вже в 1943 році, відразу після звільнення міста, почалися роботи по відновленню вулиці. На Хрещатику знаходяться Київська міська рада, Центральний універмаг, Київська Філармонія, Консерваторія, станції метро «Хрещатик» і «Майдан Незалежності», адміністративні будівлі, кінотеатри, магазини, готелі та ресторани.

 

Власне ці пам’ятки є лише частинкою з того,що вам доведеться побачити,на екскурсії або проїздом

 

6.Відео

-Зараз ми з вами переглянемо коротке відео, для усвідомлення

 

7.Ребуси

 

Для підсумку розгадаймо декілька ребусів пов’язаних з Києвом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Столиця

ребуси

ребусиребуси

ребуси

 

 

 

 

 

 

2.Місто

ребуси

ребуси

 

3.Собор

 

ребуси

ребусиребусиребуси

ребуси

ребуси

 

 

  1. Підсумок

Отож підведемо підсумок

docx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Виховна робота
Інкл
Додано
2 лютого 2020
Переглядів
2153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку