Виховна година "Що таке Батьківщина"

Про матеріал

Розробка виховної години на тему "Що таке Батьківщина", яка дасть школярам образне уявлення про свою країну. Ціль проведення даного виховного заходу - виховання патріотизму.

Перегляд файлу

Виховний захід

Тема: Що таке Батьківщина?

Мета: Дати школярам образне уявлення про життя в нашій країні, про її природу, про працю людей з допомогою поетичних творів.

Матеріал до виховної години, обладнання: А. Костецький «Батьківщина», М. Чернявський «Рідний край», В. Сухомлинський «Дідова колиска», малюнки-ілюстрації про Україну.

Хід виховного заходу

  1. Вступна бесіда.

Учитель прикріплює на доці малюнки із зображенням краєвидів Карпат, Києва, інших куточків України.

Вчитель: Україна – наша земля. Ми називаємо Україну нашою Батьківщиною, тому що там народжувалися, жили і умирали наші діди і прадіди. Це велика, багата й прекрасна країна,яка  славиться своїм працю витим, сильним, гарним і хоробрим народом – українцями, що завжди відважно боронили свою Батьківщину від ворогів.

Найбільші міста України – Київ, Львів, Харків, Одеса. Славиться наша Батьківщина річками, степами, лісами. ЇЇ найбільша річка Дніпро тече через всю Україну і впадає в Чорне море. А друга річка, теж дуже мальовнича і широка, зветься Дністер.

Українська земля славиться не лише своїми природними багатствами, а і дуже талановитими людьми, які прославляють свою Батьківщину в віршах і поемах.

  1. Словникова робота.

Тлумачення слів Батьківщина (країна, де народився), громадянин (житель країни). Добір синонімів до цих слів.

  1. А.Костецький «Батьківщина».

Вчитель: Діти, які картини постають у вашій уяві, коли ви чуєте слово Батьківщина? (Звучать відповіді дітей). Пропоную вам послухати вірш. (Учитель читає вірш, після чого пропонує учням виділити в ньому найважливіші у смисловому та емоційному значенні слова).

  1. М. Чернявський «Рідний край».

Учитель: А тепер послухайте наступний вірш (Учитель виразно читає вірш, звертаючи увагу на незвичайну форму вірша). Діти, цей твір називається акровіршем – якщо прочитати перші літери кожного рядка, утворюється яке слово? (Правильно, Україна).

  1. Хвилинка відпочинку.

Встаньте діти, підтягніться,

Землі нашій поклоніться

За щасливий день вчорашній,

І до сонця потягніться, Веретенцем покрутіться.

Відпочили? Все гаразд.

До роботи знову час.

 

  1. В. Сухомлинський «Дідова колиска».

 

Вчитель: Діти, а давайте в голос по черзі прочитаємо вірш В Сухомлинського «Дідова казка». (Учні ланцюжком читають текст).

 

Учитель: Скажіть діти, а що знайшов батько на горищі? Що він розповів синові про колиску? Що пригадується авторові, коли він чує слово Батьківщина? Що він розповів про свої думки за рідний край? Прочитайте, як письменник пояснює, що таке Батьківщина.

 

  1. Підсумки уроку.

Вчитель: Давайте зробимо підсумки нашого уроку і згадаємо: Як називається наша держава? Яке місто є столицею України? Які інші великі міста України ви запам’ятали? Які найбільші річки протікають через Україну?

docx
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку