Виховна година у презентації "Шануй батька свого і матір свою, щоб довгими дні твої були на землі"

Про матеріал
Виховна година у презентації для учнів 5 класу. Діти зможуть обговорити правила спілкування у родині, пройти тестування по темі, та написати листа-подяку своїм батькам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шануй батька свого і матір свою, щоб довгими дні твої були на землі Підготувала класний керівник 5 – В класу Ірпінського ліцею №3 Матвієнко Наталія Миколаївна

Номер слайду 2

Де згода в сімействі, Де мир і тишина, Щасливі там люди, Блаженна сторона. І. Котляревський

Номер слайду 3

Ми поговоримо про: найрідніших й найдорожчих людей – батька та матір; наші відносини з батьками; культуру поведінки і взаємин у сім’ї.

Номер слайду 4

Хоч сторона моя багата, Красива квітами й людьми, Найкраща в світі – рідна хата Під ясеновими крильми. У ній тепло і очі мами, І доброта її руки, А над сумними образами Горять барвисті рушники. Тут батьків труд і труд матусі – Здобуття чесне, нерясне. А хліб домашній на обрусі, Неначе сонце весняне.

Номер слайду 5

Мати… Матуся… Ненька… А хто ж вона така? Мама – символ усього найкращого, найдобрішого, найсвятішого; Мама – це святість і добро; Мама – берегиня домашнього тепла і затишку.

Номер слайду 6

Як добре нам жити і знати, І вірити, друзі, весь час, Що кращого слова, як мама Немає у світі для нас. Вона, ніби сонця усмішка, Неначе дитинства привіт, Як перші санчата і книжка, З якої побачили світ. Те слово – утіха єдина, Мов сонця ясний промінець, Його промовляє дитина І в дальнім поході боєць.

Номер слайду 7

Батько…Тато…Татусь… А ким же він є для нас? Тато – то сила та міць нашої сім’ї; Тато – то добра порада та міцна рука; Тато – то невтомний трудівник ; Тато – то совість всієї родини.

Номер слайду 8

Мати і батько… найближчі й найрідніші люди для кожного з нас. Тому ми повинні добре знати і свято виконувати Божу Заповідь: “Шануй батька свого і матір свою, щоб довгими дні твої були на землі”. Ніколи не стане великою, благородною людиною той, хто ще змалечку не вмів бути хорошим сином, ніжною, доброю донькою.

Номер слайду 9

Подумайте, як багато зробила для вас мама, скільки безсонних ночей провела над вашим ліжком, коли ви ще були маленькими! Вона готова пожертвувати всім, тільки щоб добре було її дітям. А чи завжди ви цінуєте її любов? Хіба вся її любов не варта маленького вияву вашої уваги?

Номер слайду 10

Бесіда з учнями Як ви думаєте, чи залежить самопочуття, настрій батьків від поведінки дітей? Чому? Яку поведінку дітей в сім’ї можна назвати культурною? У чому проявляється повага до членів сім’ї? Чи є у вас постійні господарські обов’язки? Які саме?

Номер слайду 11

Ви повинні пам’ятати: домашня побутова праця – необхідна; допомога батькам - це обов’язок кожного; важливою ознакою культури сина чи доньки є узгодження своїх потреб з можливостями своєї сім’ї; добробут сім’ї досягається завдяки трудовим зусиллям кожного її члена, а особливо батька й матері; шана до батьків виявляється у тому, щоб не завдавати їм зайвих хвилювань.

Номер слайду 12

Правила культури поведінки і взаємин у сім’ї: На піклування і любов батьків відповідай чемністю і чуйним ставленням до них. Не завдавай своїм близьким неприємностей, не ображай словами та вчинками. Пам’ятай: запізнення з прогулянки – зайві хвилювання для рідних, а обман – страшна образа. Будь чуйним і ввічливим з усіма членами родини, бажай доброго ранку, на добраніч, вітай зі святом тощо.

Номер слайду 13

4. Завжди рахуйся з думкою батьків. 5. Підтримуй порядок та чистоту в кімнаті. Не розкидай свої речі, прибирай за собою посуд, слідкуй за охайністю свого одягу і зовнішнього вигляду. 6. Допомагай батькам у домашньому господарстві. 7. Завжди будь стриманим у виявленні своїх почуттів, терпимим до недоліків та вад рідних.

Номер слайду 14

7. Завжди будь стриманим у виявленні своїх почуттів, терпимим до недоліків та вад рідних. 8. Ніколи не проси і не вимагай від батьків дорогі речі, коли придбання їх виходить за рамки матеріальних можливостей сім’ї. 9. Раціонально використовуй свій вільний час, додержуй режиму дня. 10. Бережно стався до витрачання електроенергії, газу, води, продуктів харчування. Дотримуйтесь цих правил, і у ваших сім’ях пануватиме взаєморозуміння і взаємоповага!

Номер слайду 15

Обговорюючи таку проблему, кожен, напевне, хотів би дізнатися, вихований він чи ні. Проведемо експеримент: ви бачите запитання, до тих, що ви відповісте “так” поставте +, а якщо “ні” – то - . Якщо тобі доводиться несподівано затриматися в школі, на прогулянці або раптом піти з дому, чи повідомляєш про це своїх рідних? Чи бувають випадки, що батьки зайняті якоюсь роботою, а тебе посилають на вулицю, щоб “не крутився” під ногами?

Номер слайду 16

3. Згадай свою кімнату і оглянь її не своїми, а маминими очима. Чи немає в кімнаті речей, які лежать не на місці? 4. Чи можеш ти одразу, нікуди не заглядаючи, назвати дні народження батьків, бабусі і дідуся, братів і сестер?

Номер слайду 17

5. Свої потреби ти, напевне, знаєш добре. А чи відомо тобі, яка річ необхідна твоєму батькові чи матері та коли вони збираються її придбати. 6. Чи траплялося, що крім маминого доручення, ти виконуєш ще якусь роботу “від себе”, за власною ініціативою? 7. Мама пригощає тебе апельсином, цукеркою, тістечком. Ти завжди перевіряєш, чи дісталося смачне і дорослим?

Номер слайду 18

8. У батьків випав вільний час. Вони збираються в гості. Чи висловлюєш ти своє небажання залишатися вдома? 9. У вас вдома дорослі гості. Чи доводиться рідним нагадувати, що треба зайнятись якоюсь справою, не заважати дорослим, не втручатися в їхні справи? 10. Чи соромишся ти вдома чи в гостях виявляти знаки уваги до батьків?

Номер слайду 19

Ось і все. Якщо ти хороший, вихований син або прекрасна донька, знаки у тебе повинні бути такі: + - - + + + + - - - Якщо картина вийшла зовсім протилежна, то тобі потрібно серйозно замислитись, якою ти ростеш дитиною. А якщо є тільки деякі відхилення, то не сумуй – виправитися ще не пізно.

Номер слайду 20

Людина без родини, Шануй батька та неньку, Без родини нема Яке дерево, такі й віти, Як батьки ставляться до своїх батьків, На що й клад, Шануй батька та Бога – Хто роду свого цурається, Нема у світі цвіту милішого над маківочки, коли в родини лад. нема ж роду ріднішого над матіночки. так і діти ставитимуться до них. буде тобі скрізь гладенько. як бджола без жала. які батьки, такі й діти. буде тобі всюди дорога. хай сам себе стидається. щастя на землі.

Номер слайду 21

Закінчіть висловлювання: Моя родина – це… У нашій родині всі… У нашому домі панує… Родинне щастя – це коли…

Номер слайду 22

Моя любов – невтомні мама й тато, Вони мені подарували світ, А в тому світі прадідівську хату, І солов’я, і яблуневий цвіт… Дуже часто дітям важко висловити свою любов та вдячність батькам, тому я пропоную написати лист-подяку, лист-откровення до своїх батьків.

Номер слайду 23

Дорогі мої батьки! Сьогодні Вам пишу я, ваш син/ ваша донька. І перш за все, я хочу висловити вам свою любов. Завдяки вам я живу в цьому світі….. Ваш син/ Ваша донька

ppt
Додано
18 грудня 2019
Переглядів
3568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку