Виховна година: " Український віночок"

Про матеріал
Виховна година: " Український віночок" носить народознавчий напрямок. На ній ми окунаємося в історію українського віночка: які квіти вплітають, в скільки років,що означає кожна квітка - від чого оберігає; та які стрічки вплітають в віночки
Перегляд файлу

Виховна година: «Український віночок»

Мета:  Ознайомити дітей з історією  українського « вікового» віночка;  залучати до до духовної спадщини українського народу; розвивати почуття національної гідності; виховувати любов і повагу  до традицій українського народу .

Вчитель. Сьогодні ми з вами поговоримо про історію українського віночка. Що сьогодні ми знаємо про нього? Мабуть, тільки те, що він є невід’ємною складовою частиною українського національного костюму і що він красивий. Український віночок – не просто прикраса, а й оберіг, « знахар душ». В сиву давнину їх носили тільки дівчата, плели з живих  квітів і вважали, що в них є чаклунська сила, яка здатна захистити їх від будь – якого лиха.

     Плести віночки – то ціла наука і дійство. Наші прабабусі знали різні секре- ти : як плести і коли, як збирати квіти для вінка. На превеликий жаль, до нас не дійшов той рецепт, за яким квіти замочували у рослинних соках, аби довший час були свіжими.

    Дівчатка починали носити віночок з трьох років. Перший для трирічної дівчинки плела мама, намочувала у росах 7 днів, а тоді до скрині клала. У віночок впліталися  чорнобривці, незабудки, барвінок, ромашки. Вважалось, що кожна квіточка лікувала дитину.

     У 4 роки плівся інший віночок. Усі кінчики пелюсток були вже розсічені, доплітався безсмертник, листочки багна чи яблуні.

     А для шестирічної доньки у вінок вплітали мак і волошки. Для семирічної  дівчинки плели вінок з семи квіточок.  І вперше квіт яблуні вплітали.

   При цьому існував ритуал, коли батько торкався вінком голівки і промовляв: « Мати – яблуня, дядино моя…» та прохав у меї здоров’я та долі динині.

    А всього в українському віночку дорослої  дівчини – 12 квіточок, і кожна  - лікар, оберіг.

    Про квіти, з яких  плівся цей віночок, розкажуть нам дівчатка класу.

  1 – а дівчинка ( у віночку з деревію чи в костюмі деревію). Найпочесніше місце у віночку належало деревію. Ці дрібненькі біленькі квіточки здалеку нагадують велику квітку, її називають в народі деревцем. Коли квіти перецвітають, вітер розносить насінини далеко – даленко. Та хоч би де проросла ця рослинка, вона завше цвіте. Тому люди й вплели її до віночка, як символ нескореності

   2 – а дівчинка (у віночку з квітів барвінку чи в костюмі барвінку).  До віночка дівчатка також  вплітали барвінок, вважаючи його символом життя, бо він має лікувальні  властивості. Люди вважали, що барвінок зір розвиває. Взимку відваром барвінку ліку валися від простуди. А влітку барвінком прикрашали святковий хліб, хату, плели весільні букетики. Барвінок цілий рік шанували.

  3 – я дівчинка (у віночку з квітів незабудки чи в костюмі незабудки)

Є на світі різні квіти

І на полі, і в саду,

Але кращих я ніколи

Від цих квітів не знайду

Уподобала собі незабудки голубі.

До віночка впліталася також незабудка . Вважалося, що як і барвінок, незабудка покращує зір людини.

  4 – а дівчинка (у віночку з квітів вишні та яблуні або в костюмі вишні чи яблуні). До віночка дівчата вплітали також квіти вишні чи яблуні, як символ материнської любові. ( пісня « Мамина вишня»)

   5 – а дівчинка ( у віночку з гронів калини чи в костюмі калини). Калина у віночку – символ краси та дівочої вроди, символ нашої вродливої України.

Калина

Посадіть калину…

Коло школи.

Щоб на цілий білий світ

Усміхнулась щиро доля –

Материнський ніжний цвіт

Посадіть калину…

На городі.

Щоб розквітнула земля!

Із роси – пречиста врода.

З неба – почерк журавля

Посадіть калину…

Коло тину.

Щоби злагода цвіла!

Буде щедрою родина –

Буде честь їй і хвала.

Посадіть калину…

Коло хати.

Щоб  на всеньке на життя

Стане кожен ранок святом,

Дітям буде вороття.

Посадіть калину…

В чистім полі!

Хай вона освятить час!

Рід наш любить дуже волю,

Хай же й Воля любить нас!

Синє небо,

Злоте поле…

Посадіть калину

Коло школи.

А щоб цвіт її не стерся,

Не зів’янув в спориші,

Посадіте коло серця,

Щоб цвіла вона в душі.

    6 –а дівчинка( у віночку з квітів безсмертника або в костюмі безсмертника). До віночка дівчатка вплітали також  безсмертник. Люди вважали, що безсмертник дарує  здоров’я. Чи виразки, чи ранки – дуже гоїть, тому й співають славу цьому квітові  життя.

    7 –а дівчинка (у віночку з любистку) і 8 –а дівчинка ( у віночку з волошок або в костюмі). А любисток і волошка були колись птахами, що вчили людей любити одне одного та бути щирими у розмовах. А як померли, то проросли двома пахучими рослинками – любистком та волошкою. Люди люблять їх не лише за пахощі, а й за лікарські властивості. Ними миють волосся, освіжають хатнє помешкання, купають маленьких дітей

   Тому у віночку – це символ людської відданості, уміння бути корисним.

9 –а дівчинка (у віночку із ромашки або в костюмі ромашки).

 

  1. Між ромашок в лузі біля річки

Йшли в віночках білих дві сестрички.

Віддаля і  розпізнати важко

Де малі дівчатка, де ромашки.

  Ромашка у віночку наймолодша за своїм віком, її почали вплітати у віночок коли переконалися, що вона приносить не лише здоров’я, а й доброту та ніжність. Її вплітають  разом з гронами калини та цвіту яблуні та вишні. Переплітають з батіжком хмелю – символу гнучкості й розуму.

   10 – а дівчинка (у віночку з квітів маку або в костюмі маку).

Розцвіли червоні маки…

Вранці по росі.

Я піду і назриваю

Маків для краси.

А тоді найкращу квітку

В коси заплету,

І сама посеред поля

Маком зацвіту.

     Мак з’явився в українському віночку в XVI- XVII ст.. То були часи боротьби українського народу за незалежність. Кожна родина когось втрачала у тій борні. І розцвіла пролита кров маковою квіткою в українському вінку. Спочатку цвіт маку долучали у віночки лише ті дівчата, у чиїй родині хтось загинув у боротьбі з ворогами. До того ж мак є символом печалі й туги. Згодом мак стали вплітати до вінка шестирічної доньки, вважаючи, що він дає сон та береже думку.

    11 – а дівчинка (у віночку з чорнобривців або в костюмі чорнобривців). Чорнобривці у віночок дівчаткам починали вплітати з самого першого вінка. При цьому вважали, що вони допомагають позбутися головного болю. (пісня «Чорнобривці».

   12 – а дівчинка (у віночку з квітів ружі або в костюмі ружі). У народі кажуть, що Ружа колись була дуже красивою дівчиною. Вона, як її сестри – Мальва та Півонія, лікувала людей від сердечних хвороб. І прийшов якось до них лікуватися Зимовий Вітер. Постукав у двері та й питає:

--А чи тут красуні – дівчата живуть, що людей лікують, здоров’я дають?

- Тут, - відповіла Троянда.

- То впустіть до хати.

- А хто ти будеш?

- Той, хто гори верне, страху наганяє, людей від сонця оберігає.

-  А чи не завдаси ти нам шкоди?

- Ні !

Відчинила Троянда двері і влетів у хату Вітер – Вітрисько.

-На що скаржишся? – спитала Мальва.

- На безсилля з Морозом боротися.

-  А чи добре ти щось вчинив людям?

- Ні!

- То за що ж тобі співчувати?

- За те , що я хворий.

- Але ми лиш добрим людям помагаємо, - відповіли дівчата.

  Тоді дмухнув Вітер на сестер і перетворив на квіти. А люди навесні висадили їх у квітники: мальву коло вікна ближче, півонію – до води. Ружу – до сонця. Так і ростуть сестри, своєю красою людей милують. У віночку ж це символ віри, надії, любові.

Дівчата залишаються , утворивши коло.

  Вчитель.  Ми розповіли вам, з яких квітів плівся вінок і яке значення мала кожна квітка у вінку. Ще до вінка в’язалися стрічки. В’язати стрічки треба теж уміти і символи їхні знати. Про це нам розкажуть хлопці.

  • Найпершу у віночку – посередині, в’яжуть світло – брунатну стрічку – символ землі – годувальниці. ( Прикріплює стрічку до віночка)
  • Пообіч від брунатної стрічки – жовті стрічки – символ сонця .(прикріплює до вінка стрічку)
  • За жовтими стрічками в’яжуться світло –зелені стрічки -  символ краси і молодості ( прикріплює стрічку)
  • За світло-зеленими стрічками в’яжуться блакитні стрічки – символ води. (прикріплює стрічку)
  • За блакитними стрічками в’яжуть жовтогарячу стрічку – символ хліба.(прикріплює стрічку)
  • Далі в’яжуть фіолетову стрічку – символ мудрості людини.(прикріплює стрічку)
  • Наступна стрічка  - малинова – символ душевності, щирості. (прикріплює стрічку)
  • Після малинової в’язали рожеву – символ достатку.(прикріплює стрічку)
  • В’язали до строю й білу стрічку, але тоді,коли кінці її були розшиті сріблом і золотом. На лівому кінці вишивали сонце, а на правому – місяць. Якщо стрічка не була вишита, то її не пов’язували, бо це символ пам’яті про померлих.(прикріплює стрічку).
  • Дівчата, що вплітали у віночок мак, одночасно підв’язували до нього червону стрічку – символ печалі й магічності.(прикріплює стрічку)        Вчитель. Люди вірили у силу стрічок. Стрічки – обереги волосся од чужих людей; відмірювались вони по довжині дівочої коси і відрізалися трохи нижче коси, щоб її сховали.
  • Коли дівчина росла сиротою , то в косу вона вплітала блакитні стрічки. І люди при зустрічі обдаровували таку дівчинку подарунками, хлібом, грошима, тканиною, одежею. Бажали їй стати щасливою та багатою. Бездітні люди  прохали бути їй за доньку. А дівчинка за повагу дарувала тим людям стрічку з віночка чи вишиту хустинку, в якій носила насіння любистку. (пісня « Попливи, віночку»)

Вчитель. Тепер віночків- оберегів не плетуть. Граючись, ви, мабуть, виплітаєте вінки з кульбаби, ромашок …,але вони не є оберегами. Тепер віночки можна побачити лише з штучних квітів і то тільки на концерті.

 

 

  •  

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
784
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку