Виховна година " Від зернини - до хлібини"

Про матеріал
: Розширювати знання дітей про шлях хліба з поля до столу; збагачувати знання про народні звичаї, свята та обряди, що пов’язані з хлібом, довести до відома дітей, що хліб - результат праці людей багатьох професій; розвивати мовлення, збагачувати словниковий запас дітей; виховувати повагу до праці хлібороба, прищеплювати дбайливе ставлення до хліба; слідкувати за вимовою учнів.
Перегляд файлу

Година спілкування «Від зернини до хлібини»

 

Лябах А.П., вихователь КЗ КОР

«Білоцерківська спеціальна загальноосвітня

школа-інтернат І-ІІ ступенів»

 

Мета:  Розширювати знання дітей про шлях хліба з поля до столу; збагачувати знання про народні звичаї, свята та обряди, що пов’язані з хлібом, довести до відома дітей, що хліб - результат праці людей багатьох професій; розвивати мовлення, збагачувати словниковий запас дітей; виховувати повагу до праці хлібороба, прищеплювати дбайливе ставлення до хліба; слідкувати за вимовою учнів.

Наочне оформлення: паляниця на вишитому рушнику, вироби з тіста, ваза з колосками пшениці, плакат, картки, свічка, м’яч, горщики з зерном, борошном, тісто, малюнки дітей, виставка книг про хліб.

Обладнання:мультимедійний пристрій, ноутбук.

                                       

Хід години спілкування

                                                           

Вихователь:

     Любі діти у наш клас

     Завітали люди щирі

     Привітайте в добрий час

     Гостей посмішкою й миром

Учень:

    Гостей дорогих стрічаєм

    Круглим пишним короваєм,

    З рушником берем таріль

    Коровай кладем і сіль.

 

    Шанобливо хліб підносим

    І вклонившись, щиро просим :

    Любий гостю наш приймай

    Хліб гостинний коровай.

Діти кланяються і кладуть хліб на стіл

 Вихователь:  Тема нашого заняття - «Від зернини - до хлібини». Сьогодні ми поговоримо про Його Величність хліб. Хліб - усьому голова, так в народі кажуть. Хліб - це мир, любов, життя, хліб - це наша радість. Це людська святиня.

Вихователь: До нас завітали гості, ви так гарно вбрані. Чому? Бо ми - українці . Україна - це наша земля, це хлібний край. З давніх-давен українці великі працелюби. Вони гарно вміли обробляти землі і ростили на ній найкращі урожаї. Для нашого народу хліб - це основа життя. Хліб і рушник - це символи українського народу. Колоски пшениці, квіти маків, ромашки, волошки - є символом українського народу, їх вплітають у віночок, вишивають на рушниках та вишиванках.

    - Які наші державні символи?

    -  Що символізує наш прапор?

 Вихователь: Наша Україна багата своєю історією, традиціями  і обрядами, святами, які тісно пов'язані з хлібом і сіллю. Хліб - це достаток, сіль - гостинність. З хлібом і сіллю зустрічають гостей. Проводжають і зустрічають молодих до шлюбу (це коровай). Зерном засівають молодих, щоб жили в достатку. Хліб приносять в дім новонародженого. Мати, виряджаючи сина в дорогу, також загортала в хліб рушник і давала з собою. В останню дорогу також проводжають людину з хлібом.

     Всі ви любите свята. Давайте їх пригадаємо. На свято Андрія печуть калиту – це круглий корж посередині з діркою, який символізує сонце. На Різдвяний вечір  готують  кутю - спеціальна страва з вареної пшениці, горіхів, меду.          14 січня - Свято Василя названого на честь архієпископа. Він вважався покровителем землеробства. Основна обрядова дія - засівають зерном оселі і співають хлопчики засіванки. Масляна – закінчення зими. На це свято готували вареники, млинці з різними начинками, ходили в гості, грали в забави. На Великдень печуть паску - обрядовий хліб.  Спас - означає настання осені. Обрядова їжа коржі з макам, пироги з яблуками.

     Хліб супроводжує людину усе її життя від народження до смерті.  З давніх-давен, ще з пелюшок  мати привчала дитину любити і шанувати хліб. Він займав почесне місце на столі і вважався першою ознакою гостинності. Дуже пильнували щоб він не падав додолу. А як упаде, слід підняти його, перепросити, поцілувати і зїсти. Коли знайде хтось на дорозі окраєць, не можна через нього переступати. Потрібно підняти, обтрусити і покласти птахам. За гріх вважалося надкусити хліб і не доїсти. Крихти з стола не можна змітати на підлогу.

     Про хліб і працю хліборобів  написано багато книг і картин.

Вихователь демонструє виставку книг і малюнків дітей

 Вихователь:  А як же хліб потрапляє на стіл? Початок хліба - це маленька зернина.

Він проходить дуже довгий шлях. Зараз ми подивимося який цей шлях.

Демонстрація фотослайдів

- Навесні тракторами орють землю;

- Висівають зерно пшениці;

- Незабаром на полях проростають зелені парости;

- Влітку дозрівають колоски;

- Восени колоски збирають комбайнами;

- Зерно сушать і просівають від бруду;

- Везуть в млин і перетирають на борошно;

- З борошна готують тісто;

- Випікають хліб ти різні вироби.

 Гра : “А що потім?”

Давайте трішки пограємо. Гра називається «А що потім?» Думаю ви уважно дивилися і  все запам’ятали. Починаю я, кому  кину м’яч - той скаже що потім.

- Щоб виростити добрий урожай спочатку потрібно удобрити ґрунт;

- Зорати поле ;

- Засіяти зерном;

- Проростуть парости;

- Дозріють колоски;

- Зберуть зерно;

- Висушать і просіють;

- Змолотять борошно;

- Замісять тісто;

- Спечуть хліб;

- Буде смачно

Гра “Вгадай на дотик”.

 Потрібно з зав’язаними очима на дотик назвати, що лежить в горщиках: зерно, хліб, борошно, тісто, колосок.

Гра «Склади прислів’я про хліб»

Ми з вами знаємо багато прислівїв про хліб. У мене вони всі переплуталися. Складіть прислів’я і прочитайте.

- Хочеш їсти калачі - не сиди на печі;

- Сила від хліба, хліб - від землі;

- Сій вчасно - вродить рясно;

- Де хліб і вода, там нема голода;

- Без солі,без хліба - немає обіда

Вихователь: Є таке страшне слово “голод”. Це були важкі часи, люди тільки мріяли про маленький окраєць хліба. 24 листопада в Україні вшановують пам’ять невинних жертв голодомору. Великий голод 1932-33рр забрав життя до 10-ти мільйонів людей. Люди їли листя, кору дерев, землю, тварин (в т.ч собак і котів). Помирали малі і старі, вимирали сім’ями, селами. Про ці часи написано багато книг, свторено кінофільми.

Акція “Запали свічку”

Зараз ми запалимо свічку в пам’ять про тих, хто помер від голоду в далекий 1933 рік. Підведіться, схилімо  голови.

 Тестування

Із запропонованих відповідей, оберіть ту, яка на вашу думку правильна.

1. Що ти зробиш коли знайдеш хліб?

- викину;

- переступлю;

- віддам птахам

2. Хліб роблять люди таких професій :

- тракторист;

- водій;

- перукар;

- комбайнер;

- пекар;

- лікар

3. Що виготовляють з борошна?

- хліб;

- цукерки;

- печиво;

- вермішель;

- масло;

- булочки

 Пам'ятка.

Зараз ми з вами складемо пам’ятку. Засіємо поле зернятками.

На зображенні поля, діти прикріплюють зернятка,

з  правилами поводження з хлібом

1. Пам’ятаю, що хліб - святий.

2. Бережу хліб, не викидаю.

3. Недоїденим хлібом  пригощаю пташок.

4. Беру хліба стільки, скільки подужаю зїсти.

5. Шаную працю людей, які виростили хліб.

Вихователь:

Дорогі діти!  Я вірю, що кожне ваше серденько попаде зернятко добра. І так, як із зернятка виростає хлібний колос, так і в ваших серцях проросте великий колос добра, честі, поваги ,справедливості. Нехай ваша душа буде такою ж величною і чесною, як безкрає пшеничне поле. Здоров’я, щастя всім вам, хай завжди буде пахучий хліб на вашому столі.

Учень:

Гості наші дорогенькі

Добра й вам бажаєм

І за добрим звичаєм

Хлібом пригощаєм.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
5 листопада 2020
Переглядів
1297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку