Виховна робота.ЙОГО ВЕЛИЧНІСТЬ - ЧАЙ

Про матеріал
Чай,який почав свою переможну ходу в Китаї більше трьох тисяч років тому, а сьогодні "завоював" весь світ. Ознайомлення школярів з історією походження чаю, традиціями чаювання у народів різних країн, чайним етикетом, правилами заварювання чаю, з його цілющими властивостями,що розвиває пізнавальні інтереси, виховує культуру спілкування, естетичні смаки учнів.
Перегляд файлу

                                                                                                                                                                                                                          Пізнавально-історичне чаювання до тижня здоров’я

   

 

                     « ЙОГО ВЕЛИЧНІСТЬ – ЧАЙ »

Мета: познайомити школярів з історією походження чаю, традиціями чаювання у народів різних країн, чайним етикетом, правилами заварювання чаю, з його цілющими властивостями; розвивати пізнавальні інтереси; виховувати культуру спілкування, естетичні смаки учнів.

Обладнання: плакати з висловами про чай, виставка «Різні види чаю», музичний супровід, столи, сервіровані до чаювання, чайник, солодощі, атрибути до конкурсів.

 

                                       Хід заходу

І.Повідомлення теми ранкової зустрічі.

Вчитель – адміністратор закладу. Запрошуємо усіх гостей на «Філіжанку чудового настрою».                                                                        

                 ( Звучить китайська музика,діти обирають предмет захований у торбинці.)Це філіжанка.Так заведено у нашого народу,що за філіжанкою кави чи чаю частувальники насолоджуються спілкуванням та створюють атмосферу затишку та гарного настрою.Тому зараз ви передаєте  цей предмет разом з тим і своє привітання та побажання на сьогоднішній день

.

Вчитель –адміністратор. Ми теж вам бажаємо сонячного настрою і тепла тараді вітати у нашому затишному кафе під назвою  «Його Величність –ЧАЙ»

    Тут готують дуже смачні страви та чайні напої,які насичують не тільки шлунок,а й мозок.Чим більше страви скуштуєте,тим більше пізнавальних та корисних калорій ви отримаєте.

    Дозвольте представити вам симпатичних офіціанток і не тільки.

Тож запрошуйте наших гостей до ранкового чаю.

   (Діти займають  місця за столиком відповідно до кольору чашки,яку обрали а ранковому колі) 

Вчитель-офіціант. Сьогодні ми з вами зібрались у цій затишній кімнаті з нагоди Міжнародного Дня чаю. Гадаю, зі мною кожен з вас погодиться, що це найулюбленіший напій багатьох людей. І недарма чай називають – напій №1 в усьому світі. Давайте розпочнемо наше святкування з історії походження цього дивовижного і божественного напою.

                           І.  Пізнавальні блюда

Інсценізація до пісні: «Як з’явився чай»

 

  Офіціант1. В давній китайській легенді мовиться, що секрет чаю відкрили пастухи, які пасли вівці у горах. Вони примітили, що тварини починають пустувати після того, як пощипають листя однієї вічнозеленої рослини. Пастухи насушили цієї трави, заварили її і випили цій запашний напій. Вони відразу відчули приплив сил.

Офіціант 2 Так, дійсно, чай вперше з’явився у Китаї. І згадується він у китайських письменах ще з 2737 року до н.є.

Офіціант 3 . Інша легенда розповідає про те, як одного разу служниця китайського імператора кип’ятила у саду воду для нього. У посудину з водою впало декілька листочків з чайного куща. Вода при цьому потемніла, і від неї виходив тонкий і приємний аромат. Люди спробували цей напій і відтоді він заволодів їхніми серцями.

Експерт 1. А ще існує така легенда про виникнення чайної рослини: «Жив у Китаї мудрий монах на ймення Дар Рама. Одного разу уві сні до нього прийшов Будда. Стурбований цим монах дав обітницю молитися вдень і вночі, не закриваючі очей. Але він не витримав. Повіки його закрилися і він міцно заснув. Коли він прокинувся, то злякався, що не дотримав свого слова. І тоді Дар Рама відрізав свої повіки і кинув на землю. А весною на цьому місці виріс зелений кущ, листки якого мали чудову властивість – проганяти сон».

Експерт 2.  Із Китаю чай  потрапив  в  інші  країни  світу. Цей  напій  став улюбленим в Японії, Кореї, Індонезії, Індії, Ірані. Але в Англії він став націона-льним  напоєм. Там п’ють чай  не менше  шести разів на день, з молоком, з цук-

ром, з лимоном, з маслом бергамоту.

          Експерт 3. У Тибеті вживають  чай в їжу у рідкому і сухому вигляді, з то-

пленим маслом і сіллю. В Азії  ще й додають  молоко і борошно, перець, лавро-

вий лист або мускатний горіх. В Індії п’ють  імбирний  чай  з  лимоном, чорний чай з прянощами  (корицею, кардамоном)  і з цукром. В Африці смакують не ті-

льки чорним, а  й  зеленим  чаєм. В Єгипті у чай  додають  м’яту і молоко. А ще тут дуже популярний чай каркаде – із суданської троянди.

         

     D:\Pictures\Вітання\Чай\chaj-puer(1).jpg

 

Офіціант 1. А тепер давайте послухаємо про українські традиції чаювання.

Офіціант 2. Ще в сиву давнину наші предки дуже розумілись на трав’яних настоях. Це були цілющі, лікарські чаї, які допомагали від усіляких хвороб. Секрети «зеленої аптеки» знали у кожному домі. Дарунки лісів і полів були багаті на вітаміни. І у кожній родині були свої улюблені чаї – з малини, липи, чорниці, бузини, смородини, шипшини.

Офіціант 3. Чорний чай з’явився в Україні тільки у 17 столітті. Саме в цей час зародилась традиція чаювання як ритуал гостинності та спілкування. В який би час не приходили гості, всією родиною сідали пити чай. Чашку передавали один одному обома руками (тим самим хотіли показати, який цінний цей напій) з посмішкою і побажанням: «На здоров’я!» Приймаючи чай, відповідали: «Благо дарю вам!»

Офіціант 1. Діти також були повноправними учасниками чайного дійства. За столом вони набирались розуму, вчилися вести себе за столом, поважати старших. Добрі хороші люди і гарна бесіда – тепер це важлива частина нашого українського чаювання. 

              D:\Pictures\Вітання\Чай\3798534_original.jpg

            Офіціант2. Про лікувальні властивості чаїв нам розповість наш гість – лікар Вітамінка (міні-лекція шкільної медсестри).

            Лікар. Добридень, діти! Доброго вам здоров’я! Саме про здоров’я я і хочу поговорити з вами сьогодні. Дійсно, чай дуже корисний і цінний напій, що містить такі біологічно активні речовини, як: кофеїн, танін, мінеральні солі, ефірні масла, майже всі вітаміни. В свою чергу вони виконують свої важливі функції: покращують роботу серця, обмін речовин, зміцнюють судини мозку, підвищують розумову і фізичну працездатність. Чай протидіє простудам, інфекційним хворобам, запаленням, знімає головний біль. Зелений чай нормалізує тиск. При розладах шлунку і отруєннях вживають міцний чорний чай без цукру. При запаленнях очей їх промивають охолодженим розчином чаю.

            Офіціант3. Дякуємо Вам, пані лікарко. Але на цьому сюрпризи не закінчуються. До нашої теплої компанії приєднується ще один гість. Це Фея Смачної Їжі, наш шеф-повар, яка кожного дня годує нас такими смачними сніданками і обідами. Вона поділиться з нами кращими рецептами чаю та як правильно його приготувати.

            Фея Смачної Їжі. Доброго дня вам, діти! Спочатку хочу дати вам деякі поради щодо заварювання чаю.

  1. Чайник перед заварюванням треба ополоснути окропом.
  2. Щоби заварити чорний чай, потрібні 5-6 чайних ложок сухого чаю на 1л води.
  3. Для заварювання зеленого чаю потрібні 8-9 ложок на 1л води.
  4. Якщо ви хочете, щоби чай вас збадьорив, його настоюють на 2-3 хвилини менше, ніж потрібно. А якщо бажаєте заспокоїтись, на 2-3 хвилини більше.
  5. Щоб відчути справжній аромат чаю, його треба пити за 15-20 хвилин після заварювання.

 

          D:\Pictures\Вітання\Чай\3768785_original.jpg

 

 

А тепер декілька рецептів смачних і корисних для вашого здоров’я чаїв.

Чай ромашковий. 1 чайну ложку квіток ромашки і стільки ж липи заварити 1 склянкою окропу. Дати настоятися 20 хв. Пити по 1/3 склянки тричі на день. Додати меду. Від простуди.

Імбирний чай з лимоном. 1 склянка гарячої води, додати 1ст.л.меду, 1ст.л.соку лимону, 0,5 ч.л.подрібненого корня імбиру і дрібку кориці. Можна додати трохи сухого листя м’яти. Укріплює імунітет.

Малиновий чай з липою. Змішати квітки липи і плоди малини або малинове варення. Залити окропом. Дати настоятися. Вживати при застуді.

На все добре! Будьте здорові! Не хворійте! До зустрічі!

 

Вчитель. Ну, що ж, діти, подякуємо нашим гостям. На цьому завершується наша інформаційна сторінка програми. І ми переходимо до другої частини нашого свята. Це будуть конкурси та розваги.

(Звучить весела музика для конкурсів)

 

 

Конкурс загадок від Ласунчика-Пустунчика.

 

  1. Чорний та гарячий, а всі люблять мене. (Чай)

 

  1. Білий камінь у воді тане. (Цукор)

 

 

  1. То холодним, то гарячим

Вдома мене кожен бачить.

А співаю я від жару –

Випускаю з носа пару.  (Чайник)

 

  1. Мене п’ють, мене ллють, усім потрібна я. Хто я така?  (Вода)

 

  1. Як навколо об’їси –

Середини не проси.

Ми такі гостинці:

Дірка в серединці. (Бублики)

 

 

  1. Я кислий був, зелений.

Дозрів і пожовтів.

З жарких країн, малята,

До чаю прилетів!

Хоч кислий я, малята,

Зі мною чай смачніш.

Додам я аромату –

І станеш здоровіш.   (Лимон)

 

  1. Тісто, ягоди і крем,

Шоколад, прикраси, джем.

Дуже страву цю люблю,

Її в кондитерській куплю.     (Тістечка)

 

  1. Влітку ягід так багато.

Їх спочатку буду рвати,

Потім з цукром перетрем.

Ось смачний і вийде… (джем)

 

  1. До дітей на кожне свято

Просять в гості завітати,

Бо солодкий і смачний.

Здогадались, хто такий?   (Торт)

 

  1.  В розмальованій хустині

Солоденька в середині.

Коли нею почастують,

Діти тішаться, ласують.   (Цукерка)

 

  1.  З какао цукерка ця і з молока,

Буває солодка, буває гірка,

Буває начинка: ізюм чи горіх,

Поділимо плитку велику на всіх!

Якщо запитаємо, навіть в малят,

Усі нам підкажуть, що це… (шоколад)

 

 

 

 

                            D:\Pictures\Вітання\Чай\4660397_original.jpg

 

Конкурс «Реклама чаю»

Діти демонструють підготовлену рекламу улюбленого чаю.

 

Чайні розваги.

«Тарілка з цукерками»

Діти стають у коло. Під музику передають один одному повну тарілку з цукерками. Музика зупиняється. У кого в руках тарілка, той вибуває. Перемагає той, хто залишився один з тарілкою в руках.

«Вгадай на смак»

Діти із заплющеними очима пробують різні напої: компот, сік, йогурт, чай. Відгадують, у яку чашку налито чай.

Естафета «Веселі кухарі»

На одній стороні стоять 2 стільці, на них лежать фартухи і ковпаки. На цій стороні шикуються дві команди.

На протилежній стороні стоять 2 стільці, на них – 2 тарілки, одна – з цукерками, друга – пуста.

За сигналом учні з обох команд одягають фартухи і ковпаки і біжать на протилежну сторону. Беруть одну цукерку і кладуть її в пусту тарілку. Біжать назад. Передають естафету наступним.

Перемагає та команда, хто швидще впорався з завданням і не впустив жодної цукерки.

 

       D:\Pictures\Вітання\Чай\2263768_original (1).jpg

 

Вчитель. Діти, ми підготували для вас цікавий психологічний тест. Ви обираєте одну чашку з чаєм,який би ви хотіли посмакувати для себе і читаєте психологічний тест,який відповідає обраній чашці.

 

Вчитель. Перед тим, як перейти до третьої частини нашого свята – чаювання, наші учні, які навчаються у Школі Гарних Манер, розкажуть нам про правила поведінки за столом.

 

Учень 1. Перемішувати чай з цукром потрібно безшумно, після чого покласти чайну ложку на блюдечко. Наливати чай у блюдце не прийнято.

 

Учениця 2. Якщо чай п’ють з варенням, то його викладають на розетку. Якщо варення з кісточками, то їх викладають на край блюдця чайною ложечкою. В гостях не прийнято класти варення в чай і їсти лимон, що залишився в чашці.

 

Учень 3. Чай із чайника розливає господиня. Наливати чай потрібно на 1 см нижче від краю чашки.

 

Учениця 4. При бажанні гостя випити ще одну чашку чаю, можна налити в ту ж, якщо в ній немає лимона або чаїнок, якщо вони там є, то господиня повинна обполоснути чашку або налити в чисту.

 

ІІ.Дигустація чайних напоїв.

Вчитель-адміністратор. Запрошуємо усіх на чаювання!Бажаємо приємного та корисного чаювання!Дякую за підготовку, тепле і дружнє спілкування! До нової зустрічі! Хай вам щастить!

 

D:\Pictures\Вітання\Чай\2c3cR7XloB4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

 

 

 

 

docx
Додано
23 березня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку