Виховне заняття " Наші домашні улюбленці. Ми за них відповідаємо!"

Про матеріал
Цей матеріал допоможе розвивати пізнавальний інтерес дітей до живої природи, зокрема, до котів, ,хом’ячків,черепашок; закріплювати поняття про те, що тварини вимагають до себе дбайливого та доброго ставлення, про них слід піклуватися; сприяти налагодженню доброзичливості, сердечності, взаєморозуміння та взаємоповаги; виховувати любов і чуйність до тварин, відповідальність за їх життя.
Перегляд файлу

 

 

Наші домашні улюбленці. Ми за них відповідаємо!

Мета: розвивати пізнавальний інтерес дітей до живої природи, зокрема, до котів, ,хом’ячків,черепашок; закріплювати поняття про те, що тварини вимагають до себе дбайливого та доброго ставлення, про них слід піклуватися; сприяти налагодженню доброзичливості, сердечності, взаєморозуміння та взаємоповаги; виховувати любов і чуйність до тварин, відповідальність за їх життя.

 

Обладнання: виставка малюнків із зображенням тварин; книжка- розкладушка; фотографії дітей з хатніми улюбленцями,оповідання В. Сухомлинського.

 

Хід заняття

 

Вихователь. Діти, нас повсюди оточує розмаїтий, безмежний, неповторний світ живої природи. Це пишні гіллясті дерева, дивовижної краси квіти, барвисті метелики, пернаті птахи і, звісно, наші чотириногі друзі — тварини. Тварина стала вірним другом людини ще в прадавні часи, коли наші пращури змогли приручити диких звірів. І тепер ми вже не можемо уявити наше життя без  — веселого, пильного і відданого друга та охоронця, без кота — поважного та вусатого мишолова. А комусь до вподоби крихітний хом’ячок, кумедна морська свинка або пухнастий довговухий кролик чи папугаьчи черепашки.

Про те, що в багатьох із вас є хатні улюбленці, свідчить ця барвиста та яскрава виставка ваших малюнків. Приємно, що у вас так багато маленьких друзів.

Це свідчить про ваші добрі серця. Адже тварина віддячує вірністю та прихильністю тільки тому, хто дбає та піклується про неї, і ніколи не стане другом для того, хто хоч раз завдав їй болю та шкоди.

Іноді тварин називають нашими меншими братами. А брати, як відомо, потребують доброго, уважного ставлення до себе.

До цієї теми в своїх творах неодноразово звертався відомий український письменник та педагог Василь Олександрович Сухомлинський. Сьогодні ми прочитаємо його оповідання про тварин та їх радощі, прикрощі, пригоди і сподівання.

 

Кошеня за пазухою

 

У класі тихо-тихо. Третьокласники самостійно розв’язують задачу.

Марія Миколаївна підійшла до Зіни. Дивним здалося їй, чому це дівчина заглядає за пазуху, щось ніби перекладає там з місця на місце. Учителька аж зворушилася, як на неї глянуло маленьке-маленьке кошеня. Визирнуло, побачило вчительку й заховалось.

Марія Миколаївна лагідно торкнулась до Зіниного плеча й по-змовницькому підморгнула.

Дівчинка зрозуміла: вчителька знає про її таємницю. Вона почервоніла, засоромилась, глянула вчительці у вічі. Марія Миколаївна приклала палець до вуст і похитала головою. Мовляв, мовчи. Зіна зраділа...

Наступного дня Марія Миколаївна відкликала Зіну в куток коридору й питає:

— Навіщо ти його вчора приносила до школи?

— Ой, пробачте... Не було нікого дома... а воно боїться саме залишитись...

 

  • Бесіда за почутим

— Яку живу таємницю приховувала Зіна?

— Яким ви уявляєте Зінине кошенятко?

— Про яку вдачу героїв оповідання свідчить цей випадок?

— У кого з вас дома мешкає таке саме маленьке кошеня?

— Чи знаєте ви, як потрібно піклуватися про нього? Розкажіть це.

 

 

Вихователь.

Але наші домашні улюбленці ,це не лише котики. Ними можуть бути також черепашки і хом’ячки. Ми маємо з вами запам’ятати,що ці створіння – це не іграшки. Це жива природа!

Давно всім відомо, що хом’яки — широко поширені на багатьох континентах. Хом'яки є вихідною групою в еволюції щурових, включаючи щурів, нориць, полівок, лемінгів, строкаток та ін. На сьогоднішній день відомо 19 видів підродини хом'яків, однак деякі з них до кінця не вивчені, або вважаються вимерлими.

 

Не дивлячись на те, що хом'ячки в прогресивно еволюційному плані далекі від людей, їхні звички і звички схожі з людськими майже на 100%. Ці гризуни, як і люди, можуть страждати від депресій, радіти, обурюватися і навіть сваритися між собою. Бог не нагородив цих милих створінь хорошим зором. До всього, хом'ячки все бачать у чорно-білим. Однак, у них чудово розвинений слух, нюх і пам'ять. Імовірно, хом'яки добре пам'ятають своїх родичів в 4-5 коліні, з якими жили в одній клітці. Цікавий факт: хом'ячки непогано плавають. Вони можуть набирати велику кількість повітря в щоки, тим самим створюючи повітряну подушку для утримання на воді. Однією з найвідоміших ознак хом'яків є защічні мішки. Зазвичай хом'як, коли їсть, наповнює ці мішки зерном та іншою поживою і несе здобич до своєї домівки, де складає на майбутнє. Тримати вдома такого улюбленця- дуже дороге задоволення.  Але хом'ячки, як справжні друзі, добре відчувають настрій людини, тому якщо вам сумно, маленький друг щосили постарається вас розвеселити.

Червоновуха черепаха отримала свою назву через характерні плямки червоного чи жовтого кольору за очима. Колір плям і самого панцира може змінюватись залежно від віку. Це є одним із найбільш розповсюджених екзотичних домашніх улюбленців не тільки в Україні, але й у світі. Основні причини цього: їхня висока плодючість, проста здатність до адаптації та досить низька ціна рептилії. 

І коли ви просите котика чи собачку, на крайній випадок – хом'ячка,  ваші батьки розуміють, що тягар доглядання за твариною ляже на них. Бо навіть хом'ячку треба буде чистити клітку. І тоді черепашка, яка «не потребує особливого догляду», стає дуже привабливим варіантом. На жаль, мало хто починає гуглити і цікавитися, що треба для здорового і повноцінного життя цих малих динозавриків. Та й продавці у зоомагазинах чи то свідомо обманюють людей, чи й самі не володіють необхідною інформацією та не можуть проконсультувати щодо життя черепашки в домашніх умовах.

Тож як забезпечити здорове та щасливе життя червоновухій черепашці у квартирі?

Варто згадати, що черепашки відносяться до екзотичних тварин. Їхня батьківщина – південь Північної Америки, Центральна частина та північ Південної Америки. Також зустрічаються вони в Ізраїлі та деяких інших теплих країнах.

На волі червоновухі черепашки живуть в озерах і ставках із заболоченими берегами. Тривалість їх життя, на секундочку, 30-45 років! Тому дуже і дуже треба зважити, чи готові ви заводити такого друга, який доживе з вами до старості.

Часто люди ведуться на маленький розмір черепашок, а продавці підтакують «так-так, це карликова черепашка, вона майже не виросте». Гарний маркетинговий хід, але карликових червоновухих черепах в принципі не існує. Самки досягають розміру до 30 см! Самці, правда, значно менші.

- Складання книжки-розкладушки « Ми за них відповідаємо»

- Впізнай мене

- Розкажи про мене

- Цікаві факти

- Правила поведінки з домашніми тваринками

 

Вихователь Ось і закінчили ми наше заняття , дітки.Що вам запам’яталося найбільше,а що ви взяли корисного для себе? Як ми повинні поводитися з домашніми улюбленцями?

Головне: запам’ятайте, домашня тваринка-це не іграшка!

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горват Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 січня 2020
Переглядів
1489
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку