Виховний урок «Все починається з мрії»

Про матеріал
План-конспект уроку з виховної роботи, мета якого сформувати у дітей поняття « мрія » , проговорити дитячі мрії та шляхи їх втілення; розвивати прагнення досягати своєї мети,здійснювати свої мрії,виховувати людяність, доброту.
Перегляд файлу

 

Мороз І. В.. Вчитель математики, спеціаліст вищої категорії, класний керівник.

Виховний урок «Все починається з мрії»

Мета уроку: сформувати у дітей поняття « мрія » , проговорити дитячі мрії та шляхи їх втілення; розвивати прагнення досягати своєї мети,здійснювати свої мрії,виховувати людяність, доброту.

Обладнання: ватман з деревом мрій,  декоративні паперові листочки, технічні засоби навчання, презентація.

Хід уроку:

Організаційний момент

Вступне слово вчителя.

Слайд 1

Дорогі діти, учні! Позаду залишилося ще одне тепле і ласкаве літечко. І як завжди вересень разом зі шкільним дзвоником кличуть нас за шкільні парти. Ви перейшли в наступний клас, а це є новий щабель вашого фізичного, морального і розумового зростання для якого потрібна праця розуму, прикладання сил.

Я прошу Вас!  Посміхніться один одному. Подаруйте своїм друзям чарівну посмішку, бо ж  перший  день  осені  особливий. Ми починаємо сьогодні з вами нову сторінку нашого шкільного життя. І нехай  символом сьогоднішнього уроку буде цей білий голуб, який , ви знаєте, є символом Миру.

Ще з давніх – давену серці кожної людини є мрія про мир, про щастя. Адже коли є мир, то усі найзаповітніші мрії кожної людини можуть здійснитися повністю і людина може розкрити свої здібності і таланти. І тільки в нашому сьогодення ми зрозуміли, яким важливим є мир.

Шановні діти, озвучте свою думку, які відчуття виникають у вас коли ви чуєте слово мирпочинаючи такими словами«МИР– це…».

Свої вислови запишіть на ваших голубах.

Учитель.Ми почепимо ваших голубів на карту нашої неньки України. І будемо вірити, що вони принесуть на нашу землю мир і спокій. А наші мирні голубки повернуть додому батьків, синів, братів , чоловіків, а комусь і жінок. В серцях і у душах багатьох людей запанує спокій і любов. І якщо цього дуже хотіти і мріяти про це то мрії обов’язково стають реальністю

Діти чіпляють голубівмируна заготовлену карту України.

Перший учень

Голубко біла, ти лети у світ,

Хай буде мир у небі голубому.

Бо голуб миру, кажуть з давніх літ,

Приносить радість родові людському.

 Другий учень

Бо що ж дорожче в світі є за мир?

Та й за життя — ціннішого немає.

Коли піснями сповнений ефір,

Сміються діти і душа співає.

Коли панує щастя і любов,

Танцює понад квітами комашка,

У світі мир — основа із основ,

І символ миру — білосніжна пташка.

 Третій учень

Голубко біла, ти лети у світ,

Хай буде мир у небі голубому!

Неси всім щастя, передай привіт

Усім народам, людові земному...

Ні – війні,

так – МИРУ й сонцю в небі голубому!

МИР – це злагода, це – воля,

і рідна мова й пісня мами колискова!

Наші серця закликають до МИРУ!

Хай буде МИР!

Хай буде людству МИР в усьому світі!

Хай буде мир у нашій рідній Україні!

Учитель.

Ми продовжуємо мандрувати країною мрій, адже людині без віри  і мрії прожити важко. Ми з вами поговоримо про свої мрії і дізнаємося про мрії один одного. Кожна людина має свої мрії, прагне до чогось незвичайного і хоче себе проявити у чомусь.  І якщо захоплення і мрії співпадають – то це є дуже добре.

Отже: що таке мрія?

Слайд2

1. Мрія – це мислеформа, яку людина свідомо “прокручує” у своїй голові, відчуваючи втіху і задоволення від цього процесу. Це основна складова частина фантазії людини.[9]

2. Мрії можна поділити на зовнішні і внутрішні. Зовнішні нав’язані суспільством, масовою культурою, рекламою тощо.

Наприклад, людина починає мріяти про новий телефон, бо він вважається модним. Часто вона здатна здійснити своє бажання власними силами. Тоді відбувається своєрідна синхронізація розуму і душі. Наше “я хочу” збігається з “мені це потрібно”. Після того, як мрія стала дійсністю, ейфорія минає і настає момент апатії.

Таке найчастіше стається з мріями,  які вимірюються у грошовому чи матеріальному еквіваленті. Ейфорія і радість, які ми відчуваємо в такі моменти, завжди мають лише тимчасовий характер.[9]

3. Внутрішні мрії — це ті, які нам підказує серце, і вони, як правило, відповідають нашим справжнім потребам.[9]

4. Які зміни відбуваються у нашому організмі, коли  мріємо? Усі чули фразу “мріяти не шкідливо”. А я скажу, що мріяти навіть дуже корисно! У процесі візуалізації омріяної події чи ситуації в нашому opганізмі підвищується рівень серотоніну й ендорфіну, гopмонів щастя.[9]

Іншими словами, людина в цей момент почувається щасливою і переживає цілу палітру приємних відчуттів та емоцій. Це своєю чергою позитивно впливає на всі біохімічні процеси, що відбуваються в нашому тiлі, поліпшує загальне самопочуття і зміцнює наш імунітет.

СІМ СКЛАДОВИХ МРІЇ І СІМ КРОКІВ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ЗАПОВІТНИХ БАЖАНЬ

Хочу, бажаю, прагну, маю мету, мрію, бачу ціль… Такі слова в кожного як не на устах, то в думках точно є.Тож чи здійснюються бажання, чи досягається мета, чи збуваються мрії? Як відрізнити мрію від фантазії та уникнути розчарування?[9]

  • Діти висловлюють свою думку.

Мрії роблять людей більш продуктивними, тому потрібно повернути сеанс мрій перед сном у своє життя. Але варто знати, що фантазійні мрії можуть привести до розчарування. Ми хочемо, але завчасно знаємо, що цього у нас не буде. Інша справа – реальні мрії, які показують нам, що насправді може бути можливим у нашому житті. Вони дають нам розумову практику, яка має на меті важливі цілі.

 

Слайд 3

Гра «ЗАПИТАННЯ ВІД ФЕЇ МРІЙ»:

  •             Чи існує РІЗНОКОЛЬОРОВА мрія ?
  •             Яка твоя мрія : ВЕЛИКА чи МАЛЕНЬКА?
  •             Мрія у тебе ОДНА чи мрій - БАГАТО?
  •             Яка твоя мрія - НАЙГОЛОВНІША?
  •             Коли ти любиш мріяти?
  •             Твоя мрія ПОСЛУЖИТЬ людям?
  •             Що вміє робити мрія?
  •             Чи збулась якась твоя мрія?
  •             А яка мрія не збулася? Чому?
  •             Чи у всіх мрії однакові?

 

Учитель: Мрії збуваються! Пропоную історію про мрію і те, що не варто обрізати крила наших мрій, - з книги Джека Кенфілда і Марка В. Хансена "Бальзам для душі. Маленькі історії відкривають серце".

Слайд 4

«Є у мене друг, якого звати Монті Робертс. Він розводить коней на ранчо в Сан-Ісідро і деколи дозволяє мені проводити у нього вдома благодійні заходи з допомоги групам ризику серед молоді.

Востаннє він так представив мене присутнім:

- Я вам поясню, чому надаю Джеку приміщення для цих зборищ. Історія це давня, а її герой - один хлопець, син бродячого інструктора з верхової їзди. Батько його їздив по стайнях, по іподромам, по фермам і ранчо і допомагав об'їжджати коней. В результаті син не міг вчитися як належить.

Одного разу, вже в старших класах, задали йому твір на тему "Ким я хочу бути". І хлопчик написав про те, що колись хотів би стати господарем ранчо і розводити коней. Він дуже докладно виклав свою мрію, навіть намалював план майбутнього ранчо площею в 200 акрів (80 га) і позначив на ньому всі господарські будівлі, стайні, бігову доріжку і просторий житловий будинок, який розміститься на ранчо його мрії.

В цей проект він, можна сказати, всю душу вклав і на наступний день здав твір вчителю. А через 2 дні отримав свій твір із жирною червоною одиницею і підписом: "Підійдеш після уроків".

Після уроків хлопець підійшов і запитав:

- За що одиниця?

- За те, що мрії у тебе нереальні, - відповів учитель. - Хто твій батько? Бродячий інструктор. Грошей у вас нема, а знаєш, який капітал потрібний на власне ранчо? Земля коштує недешево. Коней на розведення купити треба? Треба. Податки у конезаводчиків теж дуже високі. Де тобі взяти такі гроші? Нерозумно навіть мріяти про це. Постав собі якусь здійснене завдання і перепиши твір, тоді я, можливо, виправлю оцінку.

Хлопець посмутнів, замислився і пішов додому.

- Тату, як же мені бути?

- Не знаю, синку, вирішуй сам. Це дуже важливе рішення і радити тут ніяк не можна.

Хлопець подумав-подумав і здав вчителю ту ж роботу.

- Можете не виправляти одиницю, і я свою мрію виправляти не стану.

 Монті обвів присутніх очима.

- І ось ви сидите в моєму просторому будинку, посеред мого ранчо площею в 200 акрів, а це - мій шкільний твір - ось він, висить в рамці над каміном. Причому, 2 роки тому той самий учитель привіз сюди 30 діточок на літні канікули і перед від'їздом сказав мені:

- Знаєш, Монті, в минулому я багатьом своїм вихованцям крила підрізав, як тобі. Але, на щастя, у тебе вистачило сил не відмовитися від своєї мрії.»[8]

У сучасному світі, людям дуже важливо мріяти, адже саме з мрії розпочинаються великі справи. Через мрії людина усвідомлює себе, що він хоче, як йому досягти успіхів, а найголовніше щастя, без нього мрія не має сенсу. Але одного бажання дуже мало потрібно кожен день жити своєю мрією, прокидатися з нею вранці і швидше бігти в новий день, також мати величезне завзятість і сміливість, тому що багато людей бояться почати йти до своєї мрії, навіть коли доля пахне їм і все йде як по маслу, вони шукають підступи, виправдання і відступають і роблять величезну помилку у своєму житті.

Великі люди, які вибили собі місце у світовій історії: Генрі Форд, Рей Крок, Стів Джобс, Білл Гейтс, Коко Шанель, Валентина Терешкова, Ілон Маск, Мати Тереза, мріяли про те, як змінити цей світ і допомогти всім людям планети. Їх називали повними невдахами, коли вони говорили про це, коли презентували свої перші роботи і ідеї, але не один з них зневірився і не зупинився на досягнутому. Виходить, що мріяти людям необхідно і навіть потрібно?

Так, мріяти людям необхідно так само сильно, як і дихати, для того щоб реалізуватися в житті, знайти свій шлях до успіху, йти напролом. Саме з мрії випливають цілі людини, а це вже більш серйозно. Мрія – це думки і бажання людини, а мета – це дії і вчинки. Без чіткого плану дій перетворити мрію в реальність неможливо, як би того не хотілося. Які б не були перешкоди: лінь, відмови, невдачі, промахи, їх завжди можна подолати, якщо багато працювати і дуже чітко знати, чого хоче.

Гра від феї мрій.

Слайд 5

Обери листочок за кольором твоєї мрії.

Намалюй свою мрію, або напиши.

  •             Я мрію зробити…
  •             Я мрію стати…
  •             Я мрію про…
  •             Я бажаю , щоб…
  •             Щоб моя мрія здійснилась, потрібно…

Діти створюють дерево мрій.

 

Слайд 6

 

Підсумок. Рефлексія заняття.  

 

Слайд 7

 

Сьогодні на занятті

Я навчився

Було цікаво

 Змусило замислитися

 Я зможу

 

Учитель: Я бажаю всім вам мріяти і робити правильний вибір в своєму житті, що обов'язково приведе вас до успіху.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.https://h.ua/story/424692/

2.http://new.boomplus.tv/2019/02/23/mriiaty-varto-zavzhdy/

3. ОСНОВНІ ОРІЄНТИРИ ВИХОВАННЯ учнів 1-12-х класів загальноосвітніх навчальних закладів України (програма).

4.https://tsn.ua/ukrayina/u-shkolah-ukrayini-provedut-urok-mriy-schob-navchiti-ditey-mriyati-bez-mezh-i-yti-do-meti-1209987.html

5. https://tsn.ua/ukrayina/u-shkolah-ukrayini-provedut-urok-mriy-schob-navchiti-ditey-mriyati-bez-mezh-i-yti-do-meti-1209987.html

6. https://uk.wikipedia.org/wiki/

7. http://www.parafiadymytria.org.ua/

8.  Джек Кенфілд, Марк Хансен "Бальзам для душі. Маленькі історії відкривають серце «легенда про здійснення мрії»

9. https://intermarium.com.ua/sim-skladovyh-mriyi-i-sim-krokiv-dlya-zdijsnennya-zapovitnyh-bazhan/

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подзірей Марія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 лютого 2021
Переглядів
3557
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку