Виховний захід "15 квітня - день екологічних знань"

Про матеріал
Даний матеріал призначений для роботи у ГПД у 1 класі. Презентація уроку до дня екологічних знань містить екологічні цікавинки, поради, цифрову вікторину та посилання на інтерактивні ігри.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

15 квітня. День екологічних знань в Україні

Номер слайду 2

Історія свята. Свою історію цей день веде з 1992 року. На Конференції ООН в Ріо-де-Жанейро, де обговорювалися проблеми навколишнього середовища, було підкреслено величезне значення екологічної освіти.  В Україні день екологічних знань відзначається з 1996 року за ініціативи громадських природоохоронних організацій.

Номер слайду 3

Мета та важливість. Основна мета цього свята — популяризація екологічних знань, формування екологічної культури населення, надання інформації про стан екологічної безпеки та навколишнього середовища, виховання у  дітей і дорослих екологічного  мислення. Важливість екологічної освіти в багатьох країнах є пріоритетним напрямом  навчання і виховання. Дбайливе ставлення до  навколишнього природного середовища — це запорука  безпечного майбутнього для всіх людей у світі.

Номер слайду 4

Екологічні цікавинки

Номер слайду 5

Чому восени жовтіє листя?За зелений колір, який переважає в рослинах навесні і влітку, відповідає хлорофіл — пігмент, Завдяки йому відбувається фотосинтез. Коли настає осінь, рослини намагаються вивести з листя всі доступні поживні речовини. Це в першу чергу білки, вуглеводи, ліпіди. Ці речовини перетворюються на щось розчинне і переносяться далі в стебло, коріння, де зберігаються протягом зими. Відповідно, руйнується хлорофіл, що надає листю зелене забарвлення. Стає видно інші групи пігментів, які були замасковані зеленим забарвленням хлорофілу. Каротиноїди відповідають за жовтий колір, а водорозчинні антоціани — за червоний. Вони не руйнуються.

Номер слайду 6

Чи сплять білі ведмеді взимку?Як не дивно, практично не сплять! Тобто сплять-то вони нормально, як і влітку (тільки влітку вони зазвичай сплять більше). А ось в зимовий сон не впадають. («Сплячки» ведмедів правильніше називати зимовим сном; справжньої сплячки у ведмедів немає, оскільки температура їх тіла майже не падає, і в будь-який момент вони можуть прокинутись.) У зимовий сон впадають лише вагітні та вигодовуючі новонароджених дитинчат самки. Решта білих ведмедів якщо і залягають в барлогу, то ненадовго і не щороку.

Номер слайду 7

Чому океан синій?Зазвичай вважається, що океан завдячує своїм синім кольором блакитному небу, яке відбивається у дзеркалі води. Втім, це невірне уявлення. За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), синім океан стає завдяки тому, як він поглинає сонячне світло. Коли сонячне світло падає на океан, вода поглинає довгохвильові кольори на червоному кінці спектру, а також короткохвильове світло, у тому числі фіолетовий та ультрафіолетовий. Решта світла, яку ми бачимо, в основному складається з синіх довжин хвиль. Однак, як зазначає NOAA, океан може набувати інших відтінків, включаючи червоний та зелений, якщо світло відбивається від предметів, плаваючих поблизу поверхні води, таких як водорості та відклади. Натомість океанічна вода стає дедалі більш синьою, чим глибше в неї зануритись. Молекули води спочатку поглинають інфрачервоне, червоне та ультрафіолетове світло, а потім жовте, зелене та фіолетове. Синє світло поглинається останнім.

Номер слайду 8

Чому каченята ходять за мамою слід в слід, а курчата — безладною юрбою?Каченята і курчата — народжуються опушеними, зрячими і з перших хвилин життя готові слідувати за матір'ю. Головне завдання мами-качки — перевести своїх дітей в безпечне місце. Після появи на світ пташенята повинні дістатись води, нерідко — за кілька кілометрів, в тому числі крізь густі зарості трави. Загублене каченя приречене на загибель. Тільки йдучи один за одним слід в слід, голова до хвоста, каченята здатні не загубити один одного. Також ланцюжком або щільним табунцем каченята слідом за матір'ю долають простори відкритої води і розосереджуються, тільки діставшись краю очерету. На відміну від качки, курка не водить своїх пташенят на великі відстані. Вона веде виводок по траві, показуючи пташенятам доступний їм корм. Оточивши курку або слідуючи за нею розсіяною групою, курчата годуються і знайомляться з навколишнім світом. При цьому вони попискують, даючи знати про своє місцезнаходження і мамі, і своїм побратимам. Забарившись за спинами братів і сестер, курчата можуть залишитись голодними, і тому рідко бігають один за одним.

Номер слайду 9

Пісок під мікроскопом. Щоб побачити новий світ, необов'язково їхати за тисячі кілометрів. Достатньо подивитись під ноги. Химерні фігурки, які переливаються на світлі різними кольорами, — насправді збільшений в 100 раз звичайний пісок з пляжу гавайського острова Мауї. Прозорі безформні кристали — частинки кварцу, які пролежали в океані мільйони років. А «рогатки» — фрагменти скелета морських губок. Жовті «стільники» і «кукурудзяні качани» іншої природи. Це залишки одноклітинних організмів форамініфер, знаменитих візерунчатими мушлями. Блакитний камінчик з бульбашками теж органічного походження. Це обривок пластини, яка вкривала тіло юного морського їжака.

Номер слайду 10

Числова вікторина27,000 дерев знищується кожен день для виробництва туалетного папіру. Переробка однієї алюмінієвої банки зможе надати достатньо електроенергії, щоб телевізор працював мінімум 3 години. 80 мільярдів алюмінієвих банок використовується щоденно. Папір може бути перероблений тільки шість разів. Після цього волокна дуже слабкі щоб триматися разом40% усієї води у світі продається у пляшках. Скляна пляшка зроблена у наш час потребує 4000 років для розкладання. Найстаріше дерево у світі більше 4600 років. Наша планета збільшується на 77 мільйонів жителів щорічно. Тільки американськи компанії використовують папіру достатньо, щоб обгорнути землю три рази. (Дуже добре, що світ бізнесу рухається у напрямку без папірного використання у своїй роботі)30% відсотків холодного повітря зникає з вашого холодильника коли Ви його відчиняєте??????????

Номер слайду 11

Поради для екосвідомості!1. Ходіть більше пішки.2. Економте воду.3. Бережіть енергію.4. Сортуйте сміття.5. Відмовтесь від пластику.6. Економте папір.7. Посадіть дерево.8. Будьте мудрими споживачами.9. Купуйте місцеве.10. Вегетаріанство на день.11. Платіть онлайн.12. Речам – друге життя.13. Екофішка на день.

Номер слайду 12

Трохи інтерактиву https://learningapps.org/7671188https://learningapps.org/10811216https://learningapps.org/5658708

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
2100
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку