Виховний захід "Батьківщина"

Про матеріал
Виховний захід приурочений до Дня захисника Вітчизни. Для дітей 6-8 класів.
Перегляд файлу

Тема. Можна все на світі вибирати, сину,
Вибрати не можна тільки Батьківщину.

 

Мета:

розширити знання учнів про національні та народні символи України, впливати на виховання любові, поваги до свого народу, своєї родини, мови, пісні, формувати почуття колективізму, відповідальності за спільну справу, гордості за свою школу, село, родину, державу.

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

Цілі: Учні дізнаються більше про символи України, про героїв «Небесної сотні». Як Україназдобула незалежність.

ВЧИТЕЛЬ. Хочу розпочати нашу розмову  словами українського поета Василя Симоненка:
Виростеш ти, сину, вирушиш в дорогу,
Виростуть з тобою приспані тривоги,
Можеш вибирати друзів та дружину,
Вибрати не можна тільки Батьківщину.
Можна вибрать друга і по духу брата,
Та не можна рідну матір вибирати.
За тобою завше будуть мандрувати
Очі материнські і білява хата.
І якщо впадеш ти на чужому полі,
Прийдуть з України верби і тополі,
Стануть над тобою, листям затріпочуть,
Тугою прощання душу залоскочуть.
Можна все на світі вибирати, сину,
Вибрати не можна тільки Батьківщину.                                                                                                                                 

-Як ви розумієте значення слова Батьківщина? -Що воно означає для вас?                                        -Що або кого ви собі уявляєте, коли чуєте слово Батьківщина?                                           

            Вчитель.Україна для мене – це моє життя. Дитинство, перше кохання, материнська любов, батьківська опіка і неповторні шкільні роки. Я щаслива, що  народилася та живу на Україні. Я люблю її за безмежні простори, голубе небо, золотисті поля, за щирих та усміхнених дітей, людей, які живуть тут.   Батьківщина  для кожного з нас одна, як і мама, адже:                                                                            Можна все на світі вибирати, сину,                                                                                                           Вибрати не можна тільки Батьківщину.                                                                                               Так писав у своїх віршах відданий син нашої землі, поет Василь Симоненко, патріот і мужній громадянин.                                                                                                                                Як рідну матір ми не вибираємо, так і Батьківщину людина не вибирає, але прикипає до неї всім серцем, як і до рідної неньки, проймається великою і світлою любов'ю на все своє життя.                                                                                                                                                                             24 серпня 1991 року прийнято Акт проголошення незалежності України. Отже, наша держава незалежна, демократична, соціальна і правова. Наша держава зовсім ще молода. І її майбутнє у наших руках.

 Як свідчить історія із тисяч народів і народностей світу лише 200 виросли в нації – створили свої держави й домоглися визнання світової спільноти. Серед них і Україна. За час своєї незалежності Україна подолала шлях від формальної республіки в складі СССР до відомої в світі держави. Більше 120 країн визнали її, а 90 країн встановили дипломатичні відносини.
Українці мають усі підстави пишатись, що їхня Батьківщина не раз переживала дні слави, мужньо переносила найважчі випробування. Не одне покоління кращих синів та дочок беззавітно клали своє життя до ніг рідної неньки – України.
Наша армія існує для захисту кордонів рідної землі, а не для нападу на інші країни. Щоб захистити Батьківщину в майбутньому, треба змалку полюбляти спорт, бути сильним, спритним, мужнім.
Вчитель: Ми з гордістю та радістю можемо заявити всьому світові, що засяяла веселка над нашою землею нашою державою: Україна здобула волю і незалежність. Перед світом постала держава з давньою історіє, національною духовною культурою, працьовитим миролюбним народом . Тут наші державні корені, тут наша земля, яка дала нам горде ім'я - українці. Всіх нас з'єднало одне слово - Україна! Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе. Кожен пишається своєю рідною землею. Завжди хоче сказати про неї найкраще

Учень.
На білому світі є різні країни,
Де ріки, ліси і лани.
Та тільки одна на землі Україна,
А ми – її доньки й сини.
Усюди є небо і зорі скрізь сяють,
І квіти усюди ростуть.
Та тільки одну батьківщину ми маєм
ЇЇ Україною звуть.
 

Учень. Ми всі малі пагінчики твої
Прийшли у світ, щоб в нім добро творити.
Хоч, може й кращі є на цій землі краї,
Та нам судилось в Україні жити.
Ми – патріоти дочки і сини
Для твого блага все в житті здолаєм,
Бо ти найкращий, краю, мій ясний,
Вітчизну й матір ми не вибираєм.
 

Учитель: Учитель. Гірким і тернистим був шлях України у боротьбі за волю та незалежність. Україна знана і визнана.

 «...Україна - це тихі води і ясні зорі, зелені сади, білі хати, лани золотої пшениці... Україна - розкішний вінок із рути, барвінку, що над ним світять заплакані золоті зорі». Кожна держава світу має свої символи. Що ж означає слово символ?

Символ - це знак, умовне позначення якогось предмета чи явища. Наша Україна теж має свою символіку.

Учень. Герб - символічний знак, ключ до історії, роду, міста, держави.  Зображення тризуба на території нашої держави має давню історію. За часів Київської Русі тризуб був зображений на золотих монетах князя Володимира Великого. Потім він стає ознакою державної влади для нащадків Володимира - князів Святослава і Ярослава Мудрого.Саме тому, що на землях України тризуб має тисячолітню традицію, він визнаний символом Української держави. Що саме символізує тризуб? Тризуб означає триєдність життя - батько, мати, дитя, які символізує силу, мудрість і любов.Тризуб відображає єднання трьох стихій - землі, води, повітря, без яких не можливе життя. Якщо придивитися уважно до герба, то можна з його частин скласти слово - воля. Адже до волі завжди прагнув український народ.

Учень.  Державний прапор України, являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору. Жовтий колір - колір хліба, колір золотого сонечка: без ласкавого його проміння не дозрів би хліб. Синій колір - це колір синього неба.

Учень.  Національний Гімн України - це урочиста пісня, символ нашої державної єдності. Його більш як століття тому написали поет П.Чубинський та композитор М.Вербицький. Слова гімну, які були надруковані в 1969 році, так припали до серця всім українцям                                                                                                                              Учитель: Рідний край. Україна. Батьківщина. Які це прості і разом з тим прекрасні слова. Велика, священна і прекрасна любов до Батьківщини жила, живе і житиме в щирих серцях кожного українця.

Свою Україну любіть,                                                                                                                   Любіть її во время люте,                                                                                                                     В останню тяжкую минуту,                                                                                                                      За неї Господа моліть.

Важко уявити, що десь над нашою рідною землею клекочуть гармати, повітря здригається від вибухів, а відчай панує в очах таких як ви дітей, людей. Адже наша країна переживає не найкращі часи. На Сході  йде повномасштабна війна. Ми мусимо захищатися від російського окупанта, допомагати нашим воїнам тим, чим можемо. Багато людей вже загинуло. Ми повинні їх памʼятати. Не маємо забувати про героїв  «Небесної сотні»,які віддали своє життя під час акції протесту на Євромайдані у грудні 2013 та лютому 2014 роках. Зараз до вашої уваги відеоролик про першого загиблого на Майдані Сергія Нігояна.
Відеоролик.

А ще ми з гордістю можемо назвати героєм нашого гостя Пашка Дмитра, який пройшов випробування в зоні АТО.

Розповідь  вчителя про учасника АТО.

-Інтервʼя учнів з учасником АТО.

Вчитель. Найбільша цінність нашої країни – це її люди.  Найголовніше для всіх людей є те, щоб світило яскраво сонце і було мирне небо. Україна – це краплина сонця на карті світу. Вона осяяна багатовіковими традиціями, піснями, історією. Наша земля наділена неоціненними скарбами та багатствами родючих земель та повноводних рік. Україна – наш спільний дім. Тож маємо дбати усі, щоб були в ній добробут і лад, мир і злагода, вічна краса. Усі ми повинні усвідомити: своє, рідне – не тільки хата й подвір’я, а й вулиця, село чи місто, де ти живеш, ліс і річка, степ і море , і вся розмаїта наша країна.                                                                                                          

Учень. Молитвою за Україну:

Боже великий, єдиний,
Нам Україну храни,
Волі і світу промінням
Ти її осіни.

Світлом науки і знання
Нас, дітей, просвіти,
В чистій любові до краю,
Ти нас, Боже, зрости.

Молимось, Боже єдиний,
Нам Україну храни,
Всі свої ласки-щедроти
Ти на люд наш зверни.

Дай йому волю, дай йому долю,
Дай доброго світу,
Щастя дай, Боже, народу
І многая, многая літа.
Повернемося до цілей, які ми ставили на початку уроку. Чи досягли ви їх?

Вчитель. Пам’ятайте завжди, діти,все що звучало сьогодні на занятті. І якщо виникне потреба, то слід не задумуючись віддати всі свої сили задля того, щоб твою Вітчизну не підкорили і не поставили на коліна. Присвятити своє життя захисту Батьківщини.
Усі ми сподіваємося, що найзаповітніше бажання українців сьогодні – жити під мирним небом України  здійсниться обов’язково.                                                                                           

Не розчаровуйсь в Україні,
А розумій її печаль.
Що робиш ти для неї нині –
У себе спершу запитай.
Не розчаровуйсь в Україні,
Вона свята,а грішні – ми
В її недолі часто винні
Її ж бо дочки і сини.
Не розчаровуйсь в Україні,
Бо тільки той є справжнім сином,
Хто вміє неньку захистить.
Не розчаровуйсь в Україні,
Вір, що мине важка пора,
Розквітне пишний цвіт калини,
В садах достатку і добра.
Слава Україні!
Хай живе Україна!

Учень.
На білому світі є різні країни,
Де ріки, ліси і лани.
Та тільки одна на землі Україна,
А ми – її доньки й сини.
Усюди є небо і зорі скрізь сяють,
І квіти усюди ростуть.
Та тільки одну батьківщину ми маєм
ЇЇ Україною звуть.
Учень. Ми всі малі пагінчики твої
Прийшли у світ, щоб в нім добро творити.
Хоч, може й кращі є на цій землі краї,
Та нам судилось в Україні жити.
Ми – патріоти дочки і сини
Для твого блага все в житті здолаєм,
Бо ти найкращий, краю, мій ясний,
Вітчизну й матір ми не вибираєм.
 

Учень. Герб - символічний знак, ключ до історії, роду, міста, держави.  Зображення тризуба на території нашої держави має давню історію. За часів Київської Русі тризуб був зображений на золотих монетах князя Володимира Великого. Потім він стає ознакою державної влади для нащадків Володимира - князів Святослава і Ярослава Мудрого.Саме тому, що на землях України тризуб має тисячолітню традицію, він визнаний символом Української держави. Що саме символізує тризуб? Тризуб означає триєдність життя - батько, мати, дитя, які символізує силу, мудрість і любов.Тризуб відображає єднання трьох стихій - землі, води, повітря, без яких не можливе життя. Якщо придивитися уважно до герба, то можна з його частин скласти слово - воля. Адже до волі завжди прагнув український народ.

Учень.  Державний прапор України, являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору. Жовтий колір - колір хліба, колір золотого сонечка: без ласкавого його проміння не дозрів би хліб. Синій колір - це колір синього неба.

Учень.  Національний Гімн України - це урочиста пісня, символ нашої державної єдності. Його більш як століття тому написали поет П.Чубинський та композитор М.Вербицький. Слова гімну, які були надруковані в 1969 році, так припали до серця всім українцям                                                                                                                             

 

 

 

1

 

docx
Додано
24 березня 2022
Переглядів
788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку