Виховний захід День боротьби з ВІЛ/СНІД

Про матеріал

Виховний захід з елементами тренінгу

Тема: 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Мета:

- продовжувати формувати уявлення про небезпеку ВІЛ/СНІДу;

- сприяти зниженню ризику інфікування ВІЛ, формуванню толерантного ставлення до людей з ВІЛ, особистісної та соціальної компетентності дітей, які вимушені жити в умовах епідемії ВІЛ/СНІД;

- виховувати бажання дотримуватися правил здорового способу життя та побудови між статевих відносин на основі дружби і поваги.

Обладнання: презентація «1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом», картки «Елементарні правила безпеки», картки з проблемними ситуаціями,кульки для флешмобу,червоні стрічки.

Хід роботи:

І. Організаційна частина

Психологічне налаштування до заняття

Самоврядування вітає гостей та учнів школи червоними стрічками на знак толерантності до хворих на ВІЛ\СНІД. Проводиться виставка малюнків «Бережи своє життя».

Перегляд файлу

Виховний захід з елементами тренінгу

Тема: 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Мета:

  • продовжувати формувати уявлення про небезпеку ВІЛ/СНІДу;
  • сприяти зниженню ризику інфікування ВІЛ, формуванню толерантного ставлення до людей з ВІЛ, особистісної та соціальної компетентності дітей, які вимушені жити в умовах епідемії ВІЛ/СНІД;
  • виховувати бажання дотримуватися правил здорового способу життя та побудови між статевих відносин на основі дружби і поваги.

Обладнання: презентація «1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом», картки «Елементарні правила безпеки», картки з проблемними ситуаціями,кульки для флешмобу,червоні стрічки.

Хід роботи:

І. Організаційна частина

Психологічне налаштування до заняття

Самоврядування вітає гостей та учнів школи червоними стрічками на знак толерантності до хворих на ВІЛ\СНІД. Проводиться виставка малюнків «Бережи своє життя».

ІІ. Вступна частина

Тема сьогоднішнього заняття „1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом". Воно присвячене проблемі профілактики ВІЛ/СНІДу і не тільки. СНІД – одна з найважливіших і трагічних проблем, що виникли перед людством наприкінці XX сторіччя. Та головна проблема навіть не в тому, що Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) офіційно зареєструвала понад 40 мільйонів ВІЛ-інфікованих та 16 мільйонів померлих. Ми вже звикли, що 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Проблема в тому, що ми, як і багато років тому, не хочемо всерйоз сприймати факт, що живемо в світі, в якому існує вірус імунодефіциту людини, і повірити, що проблема СНІДу і його наслідків безпосередньо стосується кожного.

Сьогодні ми разом з вами відкриємо очі на глобальну проблему не тільки нашої держави, а й усього людства. Це пандемія ВІЛ/СНІДу

ІІ. Основна частина

Всесвітній день боротьби зі СНІДом уперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу.

З того часу вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.

Символом боротьби зі СНІДОМ є червона стрічка, жодна акція в вдй області не обходиться зараз без неї. Ця стрічка як символ розуміння СНІДУ була задумана весною 1991 року.

Вірус імунодефіциту був офіційно відкритий 5 червня 1981 року в Центрі контролю захворювань Сполучених Штатів Америки. Синдром набутого імунодефіциту в останні десятиліття поширюється зі швидкістю епідемії.

Виступ фельдшера.

Інфіковані вірусом клітини людини залишаються з цим вірусом до кінця свого існування. Вірус має непростий склад; він не стійкий до навколишнього середовища, особливо до різних хімічних та фізичних чинників, гине після оброблення 700-процентним спиртом через 10 хвилин, при кип’ятінні – миттєво, швидко знищується під впливом захисних ферментів організму. Саме цим і зумовлена неможливість інфікування ВІЛ у побуті, через посуд, постіль, рушники, під час обіймів, рукостискань тощо.

Розглянемо способи передачі вірусу.

ВІЛ передається:

  • під час статевих стосунках без засобів захисту або з засобами захисту низької якості;
  • унаслідок вживання наркотиків ін’єкційним шляхом, при використанні одних і тих же шприців та голок;
  • від матері до дитини під час вагітності або грудному вигодовуванні (вертикальний шлях передачі).

Інфіковані можуть почувати себе здоровими багато місяців і навіть років, так звана стадія безсимптомного носійства вірусу. Це залежить від імунної системи організму.

Імунна система здорової людини, як правило, справляється з опортуністичними хворобами. У разі, коли під дією вірусу імунна система не спрацьовує, ці хвороби починають розвиватися.

На сьогодні існує чотири стадії захворювання. Перші стадії безсимптомні, можуть тривати до 2-х років з часу інфікування, а уже третя й четверта мають ознаки опортуністичних інфекцій.

Тривалість перебігу ВІЛ-інфекції до кінцевих стадій різноманітна та залежить від багатьох чинників, таких як: лікування хворих антиретровірусними препаратами, харчування (повинно бути вітамінно-білковим), від способу життя. Саме здоровий спосіб життя без зловживання алкоголем, паління буде сприяти затримці розвитку хвороби, а тим самим продовженню життя.

Віл не передається:

  •    через повітря;
  •    при розмові, кашлі і т. п.;
  •    при користуванні загальним посудом;
  •    через рукостискання;
  •    через поцілунок;
  •    через їжу;
  •    через предмети домашнього побуту;
  •    при купанні в басейні, душі;
  •    через спортивні предмети;
  •    через спілкування з домашніми тваринами;
  •    через укуси комах;
  •    при догляді за хворими.

Жодного випадку зараження Снідом не виникло при побутових контактах або при контактах на роботі.

Основні симптоми при зараженні ВІЛ/СНІДом:

 Нав'язливий сухий кашель.

 Тривала, більше трьох місяців, лихоманка (підвищення температури) незрозумілого походження.

 Збільшення лімфовузлів (окрім пахових).

 Різке зниження ваги.

 Часті головні болі, слабкість, зниження пам'яті і працездатності.

 Запалення слизистої оболонки порожнини рота, білий наліт, язви.

 Нез'ясовне зниження зору і сліпота.

 Пітливість вночі.

СНІД в Україні

Точна кількість ВІЛ-інфікованих в Україні невідома.

Україна, згідно з доповіддю ООН, у 2005 році посідала 6-те місце в світі за рівнем поширення епідемії ВІЛ/СНІД.

Слабка поінформованість людей про шляхи передачі інфекції – це основна причина високих темпів поширення хвороби.

Сприятливість до СНІДу загальна

Певну частину ВІЛ-інфікованих становлять підлітки віком від 15 до 17 років. Це переважно неповнолітні з послабленими родинними зв'язками та нерозвиненими життєвими навичками, “діти вулиці” та діти, що позбавлені батьківської опіки, утримуються в державних інтернатних закладах.

Більшість цих підлітків є ін'єкційними споживачами наркотиків, частина отримала ВІЛ-інфекцію статевим шляхом.

Серед ВІЛ-інфікованих підлітків 75% хлопчиків і 25% дівчаток.

Майже половина з них перебуває у конфлікті з законом, 80% проживають у родинах, 75% яких є неблагополучними.

Поради, які допоможуть Вам звести можливість зараження до мінімуму:

  • будем інформовані;
  • будем обачливі;
  • будем розбірливі;
  • будем чесними;
  • будем обережними;
  • не боятимемося лікарів.

Тренінгові вправи :

1. «Дві правди і одна брехня».

Для  економії  часу  учасники розраховуються  на 1,2,3,4.

Викладач пропонує вибрати по 2 учні під кожною цифрою.

Потім пропонує розрахуватися на 1-2, вибирає  перші  номери і потім пропонує «щасливчикам»  розрядити обстановку, зігравши  в гру «Дві правди і одна брехня». Гравцям пропонується сказати про себе два правдиві твердження і одне таке, що не відповідає дійсності.

Наприклад: Я народилася в місті Черкаси, грала головну роль у фільмі «Володар кілець» і дуже люблю морозиво.

Така вправа сприяє створенню розкутої вільної атмосфери в тренінговій групі, згуртовує колектив.

2. «Близькі люди»

1.Учасники тренінгу  сідають  в коло і викладач дає  завдання: виберіть для  себе 5 близьких  вам людей.

2. Розташувати всіх близьких по ступеню значущості для учасників. Наприклад, на перше місце - мама, потім - батько, брат, сестра, друг і т.д.

 Запитаєте учнів, чи важко їм було робити такий вибір?

Вступне  слово  вчителя:  у кожного з нас є близькі і дорогі нам люди. Але так в  житті  буває, що  люди хворіють. Багато  близьких  страждають на серйозні захворювання і дуже  шкода, що ми  нічим їм не  можемо  допомогти.

А бувають  хвороби, якими  можна  заразитися по дурості, по  незнанню. Саме тому  ми  сьогодні з вами поговоримо про  найстрашнішу  хворобу людства -  СНІД.

 

3.Вправа "Ситуації, в яких ми ризикуємо"

Хід вправи

Учасники об’єднуються в 3 групи. Кожна група отримує по дві картки з описом ситуацій. Обговорюють і пропонують свій варіант поведінки в даній ситуації

І група

1.Твоя найкраща подруга зробила татуювання і пропонує тобі зробити теж саме (в неї залишилась голка та фарби), але попередила, що в разі відмови ваші стосунки зіпсуються.

2.На вечірці вам пропонують спробувати наркотичну речовину, від якої отримуєш велике задоволення. Кількість шприців менша ніж кількість бажаючих, то ж комусь прийдеться скористатися вже використаним шприцом.

II група

1.У парку є фонтанчик для питної води. Чи можлива передача через нього ВІЛ-інфекції?

2.Ви завжди з подругою плавали в басейні. Потім дізналися, що там займалися ВІЛ-інфіковані. Чи є ризик заразитися?

III група

1.На прийомі у лікаря Вам пропонують зробити щеплення простерилізованими шприцами (одноразові скінчилися). Ваші дії. Чи є ризик зараження ВІЛ-інфекцією?

2.Ви завжди купували пресу в одному й тому ж кіоску, але дізнались, що продавець ВІЛ-інфікований. Чи є ризик заразитися? Чи будете ви далі купувати там газети і журнали?

ІV. Підбиття підсумків

На щастя, є ряд факторів, усвідомлення яких допомагає планувати і впроваджувати заходи, спрямовані на призупинення не тільки епідемії ВІЛ/СНІДу, а й епідемії страхів і чуток, якими переповнена вся історія виявлення і розвитку пандемії. Зокрема:

  • шляхи передачі інфекції відомі, обмежені і можуть бути контрольовані людиною;
  • розвиток інфекції можна вповільнювати медикаментозним шляхом, тим самим продовжуючи життя – так ВІЛ-інфекція перетворюється на варіант хронічної хвороби;
  • у ході лікування концентрація вірусу в рідинах організму знижується, що майже унеможливлює передачу інфекції;
  • зняття стигми з ВІЛ-інфікованості та ВІЛ-інфікованих поліпшує життя не тільки їм та їхньому оточенню, а й сприяє своєчасному зверненню за допомогою, уникненню ризикованих контактів тощо.

Від страху і стигматизації, пов'язаної з ВІЛ/СНІДом, людство поступово переходить до усвідомлення того, що для призупинення епідемії потрібно не тільки говорити про ВІЛ-інфекцію та про те, яка вона небезпечна. Вочевидь, настає час вчитися жити в світі, де носієм інфекції може виявитись будь-хто, жити в світі, де є ВІЛ.

Усім учасникам роздаються памятки безпеки, закінчується захід флешмобом та виступом старшокласників з піснею «Бережи любов» К.Меладзе (укр.м).

 

 

ТИ НЕ ЗАРАЗИШСЯ ВІЛ,

ЯКЩО ДОТРИМУВАТИМЕШСЯ ПРОСТИХ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ

 

Елементарні-правила безпеки

 

  • Будь обережним! Ніколи не грайся шприцами, які ти випадково знайшов на вулиці, і навіть не торкайся їх!
  • Якщо ти випадково вколовся знайденим шприцом, негайно повідом про це дорослих
  • Уникай всяких контактів з чужою кров'ю. Якщо це все-таки трапилось, добре промий шкіру проточною водою та негайно повідом дорослих
  • Слідкуй за тим, щоб медичний працівник, який тебе обслуговує, використовував гумові рукавички та одноразові шприци

 

ВІЛ-ІНФЕКЦІЯ НЕ ЗАВАЖАЄ ДРУЖИТИ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анкета

На виявлення знань про шляхи передачі ВІЛ-інфекції

 

 

Свій варіант відповіді позначте «х» увідповіднній клітинці

 

 

 

 

1.

Вірус імунодефіциту людини, що викликаєСНІД передається при:

так

ні

Не знаю

 

статевому акті;

 

 

 

 

поцілунках;

 

 

 

 

обіймах, рукостисканні.

 

 

 

2.

Вірус імунодефіциту людини, який викликає СНІД, передається при:

так

ні

Не знаю

 

контакті з тваринами;

 

 

 

 

укусах комах.

 

 

 

3.

Вірус імунодефіциту людини, що викликає СНІД, передається при:

так

ні

Не знаю

 

спільному користуванні лазнею, ванною, басейном, роздягальнею, туалетом;

 

 

 

 

спільному користуванні зубною щіткою, гребінцем, лезами;

 

 

 

 

спільному користуванні шприцами, голками для ін’єкцій та іншим медичним інструментарієм;

 

 

 

 

татуюванні спільними голками;

 

 

 

 

чханні, кашлянні.

 

 

 

4.

Вірус імунодефіциту людини, що викликає СНІД, передається через:

так

ні

Не знаю

 

спільну білизну і одяг;

 

 

 

 

● спільний посуд;

 

 

 

 

інші предмети домашнього побудуі;

 

 

 

 

їжу;

 

 

 

 

інфіковану кров при переливанні;

 

 

 

 

заражені органи при пересадці;

 

 

 

5.

Дитина, народжена жінкою, інфікованою ВІЛ, обов’язково буде також зараженою

так

ні

Не знаю

6.

Інфікування дитини ВІЛ від матері можливо

так

ні

Не знаю

 

під час вагітності;

 

 

 

 

під час пологів;

 

 

 

 

при годуванні грудним молоком

 

 

 

7.

Яка інфікована ВІЛ, то вона обов’язково захворіє на СНІД та помре.

 

 

 

8.

 Про те, що людина інфікована Віл, можна дізнатися за її зовнішнім виглядом.

 

 

 

9.

Людина, інфікована ВІЛ, може тривалий час залишатися здоровою.

 

 

 

10.

Якщо результат лабораторного тестування на ВІЛ негативний, то людина вважається неінфікованою і не є небезпечною для інших.

 

 

 

11.

Користування новими або чистими шприцами та голками при введенні наркотиків повністю запобігає зараженню ВІЛ при ін’єкційному вживанні.

 

 

 

12.

Існують ліки, які звільняють людину від ВІЛ.

 

 

 

13.

Чи знаєте ви, де можна обстежитися на ВІЛ/СНІД?

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел:

  1. ВІЛ/СНІД: відчуй себе захищеним «Шкільний світ» спецвипуск. – К.- 2004. – 192 с.
  2. Олендер І. О.  Інформаційно-методичні матеріали «Школа проти СНІДу». – 2008. – 128 с.
  3. http://dovzhok.net/index.php?a=48
  4. http://rescentrgo.at.ua/publ/vikhovna_godina_zhiti_v_sviti_v_jakomu_e_vil/1-1-0-16
  5. ВІЛ / СНІД і трудове законодавство України // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 6. - С. 2.
  6. ВІЛ через дружбу: Тренінг // Життя проти СНІДу. - 2006. - № 6. - С. 8.
  7. Виноградова С. Боротьба означає перемогти: [Крок у протидію епідемії ВІЛ/ СНІДу] // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 2. - С. 8 - 9.
  8. Вірус легковажності: [Епідемія ВІЛ /СНІДу в Україні: Статистика] // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 6. - С. 3.
  9. Воронцова Т.В., Пономаренко В.С. Здоровий спосіб життя - основа запобігання ВІЛ-інфекції // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 5. - С. 4.
  10. Гриценок Л.І., Ткачук І.І. Жити в світі, де є ВІЛ: [Проблема профілактики ВІЛ /Сніду: Світовий аспект] // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 1. - С. 5 - 8.
  11. Декларація про прихильність справі боротьби зі СНІДом: Прийнята Резолюцією спеціальної сесії Генеальної Асамблеї ООН від 27 червня 2001 року // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 2. - С. 2 - 4.
  12. Запобігати поширенню Сніду: [Проблема] // Уряд. кур"єр. - 2007. - 4 трав. - С. 11.
  13. Мазус О. СНІД і демографічна пустеля: [Проблема поширення захворювання] // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 2. - С. 5.
  14. Молодь і СНІД: серйозний погляд: Бібліогр. покажч. Вид. 2-е, перероб. і доп. /Держ. б-ка України для юнацтва. - К., 2005. - 47 с.
  15. Організація впровадження заходів попередження передачі ВІЛ від матері до дитини // Життя проти СНІДу. - 2006. - № 5. - С. 5 - 7.
  16. Питання зачаття дитини для ВІЛ-позитивних пар // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 2. - С. 11 - 13.
  17. Поширення епідемії СНІДу в Україні: Статистика // Життя проти СНІДу. - 2015- С. 2 - 3.
  18. Кущ І.С. Що треба знати про СНІД: [Загальні відомості про хворобу] //Будьмо здорові. - 2007. - № 1. - С. 10 - 11.

 

 

 

1

 

docx
Додано
6 листопада 2018
Переглядів
2496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку