Виховний захід для учнів 5 класу "Стежками рідного міста"

Про матеріал
Захід присвячений Дню міста Запоріжжя . Містить історичні відомості, відомості про походження символіки міста, матеріали віртуальної подорожі о.Хортиця та визначними місцями м.Запоріжжя. Перевага надається роботі в групах. Кожна група отримувала завдання для своєї пошукової діяльності та захищала свої проєкти. Форма проведення - урок-подорож з елементами квесту.
Перегляд файлу

Радченко Оксана Миколаївна

Стежками рідного міста (виховний захід для учнів 5 класу)

Форма проведення: урок-подорож з елементами квесту.

Мета:

  • поповнити знання учнів про рідне місто,  його історію та сучасність;
  • залучити до пошукової діяльності;
  • формувати позитивне мислення, вміння працювати в команді
  • виховувати повагу до традицій та звичаїв рідного краю; любов до рідного міста Запоріжжя та його мешканців.

Обладнання: мультимедійні презентації, створені учнями, виставка книжок про рідне місто, відеоматеріали.

Хід виховного заходу

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація заходу, оголошення теми,  мети

(Кожен учень формує особисту мету, записує її на кольоровому аркуші паперу у формі осіннього листа, таким чином оформлюється  дерево очікувань класу).

  •       Пропоную Вам девіз нашого виховного заходу:

Хочеш бути ти активним, незалежним, креативним?

Краєзнавчий квест завжди зможе всім допомогти.

 ІІІ. Робота в групах

(Учні заздалегідь об’єдналися в групи за бажанням, обрали старосту та отримали випереджальне завдання пошукового характеру.

Завдання:

  • Дібрати матеріал за темою:

І група : «Козацькому роду нема переводу»

ІІ група: «Острів Хортиця – одне з семи  чудес України»

ІІІ група: «Від Олександрівська до Запоріжжя»

ІV група: «Сучасне місто Запоріжжя».)

Вступне слово вчителя

 - Золотавий жовтень панує на вулицях міста Запоріжжя. Наше стародавнє місто готується до свят та одягається в синьо-жовті шати. В такі дні хочеться погуляти над кручами Дніпра та побути на самоті з історією. І тоді виникає відчуття, що повітря рідного краю тремтить молитвою за рідне місто, єдність України… Тут кожен клаптик землі озивається голосом історії, голосом наших предків…

Історія пронизує нашу свідомість мудрістю, ми потомки великого народу, що дав світові українську націю. Ми живемо на цій святій землі та усвідомлюємо, що наші пращури заповідали нам любити її, берегти для нащадків, робити її кращою.  Тож, давайте розпочнемо нашу віртуальну подорож минулим та сучасним нашого міста з Державної символіки міста Запоріжжя.

 

Бліц-опитування

(за кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал, бали фіксують старости груп):

 

  • Що є Державними символами нашого міста? (Герб і прапор).
  • Що зображено на гербі міста Запоріжжя? (Пересічений щит, у верхньому , зеленому, полі – дві перехрещені рушниці ; в нижньому,  малиновому,  - чорний лук з трьома стрілами вістрями вниз).
  • Що символізує таке розташування предметів і кольорів? (Рушниці та малиновий колір вказують на козацьку звитягу, підкреслюють сучасну назву міста, лук означає боротьбу проти татар).
  • Що зображено на прапорі? (Прямокутне полотнище малинового кольору – колір козацьких прапорів, пролитої крові у боротьбі за свободу та незалежність.  У центрі прапора – герб).
  • Отже, навіть герб і прапор нашого міста вказують на героїчні сторінки козаччини. Тому надаємо слово І групі, яка готувала повідомлення на тему: «Козацькому роду нема переводу». За змістовне повідомлення група отримує 5 балів.

 

Повідомлення І групи за темою: «Козацькому роду нема переводу»

Ведучий 1. В історії нашого народу є багато героїчний сторінок, та найцікавіша - це історія запорізького козацтва. Тож сьогодні ми з вами загадаємо як зародилась Січ, як козаки боронили рідну землю, про славних гетьманів.

Ведучий 2. Причинами виникнення козацтва було польське панування, що змушувало селян втікати в степи від кріпацької неволі, та ще більшим лихом були набіги турків і татар на українській землі. В боротьбі проти турецької навали та свавілля польської шляхти українських народ створив власне військо - козацтво. Втікачі селились за Дніпровими порогами і на острові Хортиця заклали першу Січ та  фортецю. Козаки казали: «Січ -  мати, а Великий Луг -  батько”.

Ведучий 1. То хто ж вони - козаки? Це вільні люди. І постає в уяві образи сильних, мужніх і сміливих героїв, захисників рідної землі, православної віри. І через століття вчувається шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї, стогін української землі від копит ординців, плач невільників і бій, як блискавка, як межа між життям і смертю.

Ведучий 2. Перша Січ закладена на острові Хортиця близько 1554 р. Її засновником став легендарний Байда  Вишневецький. Він перший вирішив покласти край турецьким нападам на Україну, зібравши під своїм керівництвом чимале військо, Байда організував   сміливі походи в Крим, громив турецькі фортеці на Чорному морі. Через зраду попав в полон до турецького султана, загинув мученицькою смертю.

Ведучий 1. Запорозька Січ була республікою, всі питання вирішувала козацька рада.

Ведучий 2. Отже, козак – це, перш за все, воїн, сильний духом, який бореться за свободу та справедливість. Тому ми повинні зажди пам’ятати, що в кожному з нас живе дух наших славних прадідів-запорожців, пишатися історією свого славного козацького краю.

Відеофрагмент із циклу «Козацька звитяга», частина 29.

https://www.youtube.com/watch?v=PIXA7INRrao

 

Вікторина «Козачата»

(за кожну правильну відповідь – 1 бал, старости груп відслідковують відповіді).

 

  1. Яку назву мала козацька держава, створена за порогами Дніпра? (Запорозька Січ).
  2. Що означає слово «січ»? (Засіка з повалених дерев).
  3. Кому не дозволялося заходити на територію Запорозької Січі? (Жінкам).
  4. Яке релігійне свято шанували козаки? (Покрова Пресвятої Богородиці).
  5. Коли православні християни від знають це свято? (14 жовтня. Саме тому цей день є Днем українського козацтва, Днем захисника Вітчизни та Днем міста Запоріжжя).
  6. Що означає слово «козак»? (Вершник, вільна людина).
  7. Козацький човен. (Чайка).
  8. Улюблена козацька страва. (Куліш)
  9. Приміщення, в якому жили козаки. (Курінь).
  10. Швидкий український танок, якому козаки надавали перевагу. (Гопак).
  11. Який предмет козаки називали сестрицею? (Шаблю)
  12. Козацький музичний інструмент, що складається з двох мідних котлів, відкрита сторона яких затягнута шкірою. (Литаври).
  13. Як називали козака, який грав на литаврах? (Довбиш)
  14. Стародавній вид зброї у вигляді металевої голівки на держаку. (Булава)
  15. Литаври, булава, бунчук одним словом… Клейноди.

-  Хочу нагадати, що в нашому місті є Музей історії козацтва, розташований на острові Хортиця. Знову  відвідати його Ви зможете як віртуально (звернувшись до інтернет-ресурсів), так і очно, відвідавши славні міста козацької слави разом з батьками. А ми надаємо слово другій групі, яка підготувала матеріал про мальовничий острів Хортицю – колиску українського козацтва.

 

Повідомлення ІІ групи за темою: «Острів Хортиця – одне з семи природних чудес України»

Ведучий 1. Національний заповідник «Хортиця» є історико-культурним, більша частина острова та прилеглих островів входить в загальногеологічний заказник загальнодержавного значення «Дніпровські пороги».

Ведучий 2. Це єдина комплексна пам’ятка, що охоплює період історії від доби палеоліту (35 тис. років тому) до ХХІ ст. Починаючи з кінця ХV століття, острів Хортиця стає одним з опорних пунктів, де проходило формування запорозького козацтва.

Ведучий 1.  На території заповідника нараховується 63 пам’ятки археології та культури. Багато пам’яток вміщено в Музеї історії козацтва.

Ведучий 2. Заповідник Хортиця вражає різноманіттям. Ось перед тобою розкинувся широкий степ, а вже за хвилину тебе оточують віковічні дерева, які пам’ятають славетні часи козацтва, а в шалену спеку хортицькі озера допоможуть тобі охолонути та помилуватися красою острова, скелястими берегами, що зачаровують своєю могутністю.

Ведучий 1. Неповторна краса природи, неперевершена енергетика та історія, що знаходить своє відображення в кожному камінці, зачаровує з першого погляду.

Ведучий 2. Острів Хортиця не просто одне з чудес України, він є яскравою сторінкою історії нашого краю. 

Перегляд відеофрагменту про острів Хортицю

https://www.youtube.com/watch?v=ZnlLC17qWLI

 

Гра «Так» чи «Ні»

(Для участі в грі запрошуються по оному учаснику від кожної групи.За кожну правильну відповідь – 1 бал, старости груп відслідковують відповіді).

  1. Чи правда, що найбільший курган острова Хортиці називають «Зорова могила"? (Так, він розташований на території Скіфського стану на висоті 57м над рівнем Дніпра).
  2. Чи правда, що Золота Пектораль, знайдена в кургані Товста Могила, означає «нагрудний знак»? (Так, належала скіфському цареві).
  3. Чи правда, що кам’яні баби увінчували могили? (Так, ми їх можемо побчити на території Скіфського стану).
  4. Чи правда, що біля берегів острова Хортиці нещодавно було знайдено старовинну козацьку чайку? (Так, її урочистий підйом відбувся 13 жовтня 1999 року).
  5. Чи правда, що довжина козацької чайки 10м? (Ні, 20м).
  6. Чи правда, що Запорізькому дубу 700 років? (Так, але вчені припускають, що його вік перевищує 9 століть).
  7. Чи правда, що на острові можна відвідати виставу Кінного театру? (Так, там проводяться різні вистави з кінними трюками, що демонструють уміння та силу козаків).
  8. Чи правда, що на острові ростуть рідкісні рослини, занесені до Червоної Книги України? (Так, тому ними можна тільки милуватися та не шкодити природі).

Повідомлення ІІІ групи за темою:  «Від Олександрівська до Запоріжжя»

Ведучий 1. Олександрівська фортеця – фортеця Дніпровської лінії, закладена в серпні 1770 року на території сучасного міста Запоріжжя. 1806 року перетворилося на місто Олександрівськ.

Ведучий 2. Згідно з планами центральної влади ця укріплена лінія повинна була, з одного боку, захистити край від татарських нападів, а з іншого – забезпечити посилення контролю над землями Війська Запорозького з боку Російської імперії. 

Ведучий 1. Нова Дніпровська укріплена лінія простягнулася на 180 кілометрів від Дніпра до Азовського моря вздовж річок Кінської і Берди. До її складу повинні були увійти 7 фортець. Найбільшими з них були Кирилівська, Петровська та Олександрівська. Саме з початком будівництва Олександрівської фортеці розпочинається історія Олександрівська (Запоріжжя). 

Ведучий 2. Місто Олександрівськ було невеличким – три невеликих квартали і чотири вулиці. У 1861 році в місті нараховувалось 470 будинків, проживало лише 3819 мешканців.

 

Ведучий 1. Місто активно розвивалось. Станом на 1897 рік проживало майже 19 тисяч чоловік, а напередодні І Світової війни (1914р.) населення міста досягло вже 63, 6 тисяч чоловік, було 8 тисяч будинків, 95 вулиць. 

 

Ведучий 2. В Олександрівську діяло 47 різних заводів і фабрик, чотири ремісничих майстерень, мережа аптекарських магазинів, 11 представництв банків. На підприємствах міста працювало 10 тисяч робітників.

 

Ведучий 1. Розвивалася освіта. У другій половині ХІХ ст. Запорізький край стає з важливих осередків розвитку освіти: діяли 20 початкових шкіл, 5 реальних, 5 комерційних училищ, 2 чоловічі та жіноча класичні гімназії.

Ведучий 2. Також заслуговує на увагу й архітектурна спадщина. Всі ці архітектурні пам’ятки є окрасою нашого міста. Їх Ви можете побачити на слайді.

 

 

15 001 2 обрезаная.jpg

13 001.jpg

12 001.jpg

15 001. 3 обрезанjpg.jpg

Повідомлення учнів ІV групи за темою: «Сучасне місто Запоріжжя»

 

Ведучий 1.Запоріжжя – місто в Україні, адміністративний центр Запорізької області, розташований на річці Дніпро.

 

Ведучий 2. Запоріжжя – шосте за населенням місто України. Станом на 1 січня 2016 року населення налічує 784 741 особу (з урахуванням 26 730 осіб офіційно

зареєстрованих переселенців з Донецької та Луганської областей.

 

Ведучий 1. 15 березня 1921 року місто Олексанрівськ було перейменовано в Запоріжжя – тобто, «розташоване за порогами».

Ведучий 2. Запоріжжя – великий індустріальний центр з високорозвиненою промисловістю, металургією.

 

Ведучий 1. У 2017 році до Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесено 20 об’єктів культурної спадщини архітектури та містобудування.

Ведучий 2. Найвизначнішим містом є Соборний проспект – центральна магістраль міста Запоріжжя. Довжина проспекту - 10,8 км. Цей проспект претендує на звання «Сім чудес Запоріжжя».

 

Ведучий 1. Не можна не згадати й про Дніпровську ГЕС , розташовану у Дніпровському районі. Це частина каскаду електростанцій, розташованих на річці Дніпро. Вона утворює найстаріше Дніпровське водосховище.

 

Ведучий 2. А Зараз ми пропонуємо Вам переглянути відеоролик про наше сучасне місто.

 

Відеоролик про сучасне місто Запоріжжя
https://www.youtube.com/watch?v=HyQD2W7REDg

 

Конкурс  «Кращий знавець міста Запоріжжя»

 

Завдання: зібрати пазли  та впізнати місцевість, зображену на фотографії. (Група, що впорається найшвидше, отримує 5 балів.)

  1. Запорізький державний цирк.
  2. Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» (вигляд із берегової лінії Дніпра).
  3. Годинник закоханих.
  4. Соборний проспект (центр).

 

ІV. Підведення підсумків виховного заходу.

 

  1. Підведення підсумків квесту, нагородження переможців.
  2. Гра «Мікрофон»
  • Давайте повернемось до нашого дерева очікувань. Чи справдилися Ваші очікування? Чи досягли поставленої особистої мети.
  • Продовжте речення: «Я люблю своє рідне місто Запоріжжя за те, що….»

 

Використані джерела:

  1.  Герб і прапор Запоріжжя. [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Герб_Запоріжжя
  2. Сценарій Подорож козацькими стежками. [Електронний ресурс].- Режим доступу: https://www.br.com.ua/inshe/scenarios/87867.htm?dl
  3.  З Україною в серці. Методичний посібник. [Електронний ресурс].- Режим доступу:       http://library.ippro.com.ua/attachments/article/392/З%20УКРАЇНОЮ%20В%20СЕРЦІd.pdf
  4. Заснування міста Олександрівсьська. [Електронний ресурс].- Режим доступу:

       http://mistaua.com/Історія/Історичні_події/історія-м.-        олександрівська/138/?setcity=499

  1. Запоріжжя. [Електронний ресурс].- Режим доступу:  https://uk.wikipedia.org/wiki/Запоріжжя

 

docx
Додано
18 січня 2021
Переглядів
779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку