Виховний захід на тему: «Не погасити пам’яті вогонь» (пам’яті жертв голодомору 1932-1933 рр)

Про матеріал
Виховний захід на тему: «Не погасити пам’яті вогонь» (пам’яті жертв голодомору 1932-1933 рр)
Перегляд файлу

Виховний захід на тему:

«Не погасити пам’яті вогонь»

(пам’яті жертв голодомору 1932-1933 рр)

Відповідальні за проведення:

Дата проведення:

Місце проведення: актова зала.

Тривалість заходу: 35 хвилин.

Мета: розширити знання учнів про трагічні роки голодомору 1932 -   1933 років в Україні та його наслідки для українського народу; виховувати у дітей повагу до історичного минулого свого народу, до своїх земляків, які вистраждали і пережили страшні роки геноциду, непримиренне ставлення до насильства над людиною.

Аудиторія:

Обладнання: ноутбук, проектор, плакат «Річниця голодомору 1932-1933 рр», стіл з тематичною композицією, хліб на рушнику, лампадка, відео «Великий голод», мультимедійна презентація «Голодомор 1932-1933 рр.: геноцид українського народу». 

ПЛАН

  1. Звучить музика – Дитячі слова про голод.
  2. Учениця читає вірш про хліб
  3. Вступне слово ведучих.
  4. Хвилина мовчання.

4. Історична довідка учнів.

5. Відео ««Великий голод»».  (13 хв 20 с)

6. Слова учениці зі свічкою.

7. Заключне слово ведучих.

 

Хід заходу.

Протягом тривалості заходу транслюється презентація «Голодомор 1932-1933 рр.: геноцид українського народу». 

Звучить музика – Дитячі слова про голод

 

Учень: (виходить з хлібом на рушнику, музика - Skyscraper (Минус) хліб)


 


На скибку  хліба я дивлюся,

Рум’яну, білу, запашну.

На скибку хліба я молюся,

До неї руки простягну.

Молюсь за тих, хто  скибки тої

Не дочекавсь, заснув  навік

Зими холодної, лихої

В  той чорний, тридцять третій рік.

 

Ведуча: Минуле століття пронеслося над Україною трьома голодоморами: 1921-1922, 1932-1933, 1946-47 років. День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій, який щороку відзначається у четверту суботу листопада. Пам'яті тих, хто загинув від голодомору 1932-1933 років присвячується наша сьогоднішня зустріч.

Ведуча: Вшануємо загиблих хвилиною мовчання.

Хвилина мовчання (музика – серцебиття)

Ведуча: До вашої уваги пропонується історична довідка про події голодомору 1932-1933 рр, яку підготували учні.

Учениця 1: «Курс на голод» розпочався задовго до 1932 року. Ще на початку 1920-х років по селах України почали організовано запроваджувати «комнезами» (комітети «незаможників»), які проіснували до 1933 року. Вони, зазначалося у звітах, «здійснювали акції розкуркулювання, реквізицію хліба, овочів, худоби та одягу».

  Учениця 2:    Основною особливістю голоду 1932 – 1933 р. р. було те, що трагедія стала результатом не стільки природних причин, скільки політики влади. Хоча у 1932 р. в Україні й була посуха, її вплив не був настільки великим, щоб привести до голоду. Жахлива трагедія - голодомор - для українського селянства почалася зі «сталінського стрибка» в індустріалізації та «суцільної колективізації». Загнані в колгосп селяни не бажали працювати задарма на державу. Але колгоспи були зручною формою тотального вилучення продовольства у селян державою.

Учень 3: У світі не зафіксовано голоду, подібного тому, що випав на долю українського народу, котрий населяв одну з найродючіших земель. У давнину голод застосовували на війні, при облозі ворожих міст. Але щоб голодом винищувати своє населення – такого не бувало.

Учень 4: Уряд вимагав здавати зерна більше, аніж було зібрано. Тих, хто не міг здати державі призначену кількість зерна, оголошували «ворогами держави». Таких селян карали штрафом, і вони були змушені продавати хату, худобу, щоб розплатитися з державою. Звідки взятися куркулям у 1932 – 1933 роках? Але селян так називали і нищили разом з родинами, заарештовували і вивозили майже голих, босих і голодних на північ.

Учениця 5:  7 серпня 1932 року був прийнятий Закон про те, що за крадіжку з поля кількох колосків людину чекав розстріл або 10 років тюрми. Масштаби катастрофи були величезні, про голод знали керівники Франції, Великобританії, Німеччини, Італії, США, Канади. Та уряд СРСР заявив, що ніякого голоду в Україні нема, що це злісна ворожа вигадка.

 

Ведуча: Пропонуємо вашій увазі невелику кінохроніку про Великий голод.

Відео «Великий голод».

 

Виходить  учень зі свічкою в руках
( музика – Білозір «Свіча»)

Учень:

Це моя запалена поминальна свіча по тих  мільйонах українців, які стали жертвами страшного голодомору в Україні 1932 – 1933 років.

Хай палає свіча... хай палає
Поєднає нас вона в цей час.
Хай сьогодні спогади лунають.
Пам'ять чиста, світла і велична
Пісня й слово хай єднає нас.

Заключне слово. 

Ведуча: Ми живемо в інший час і не причетні до тих страшних подій. І наш обов’язок сьогодні – зберегти пам'ять про всіх невинно закатованих, пам'ять про тих, хто не дожив, хто не долюбив, пам'ять про живих і ненароджених.

З нагоди Дня памяті жертв голодоморів в Україні ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_____________________________________ перед міським Палацом культури буде проведена загальноміська акція «Запали свічку». Долучайтеся до цього заходу

Не будьте байдужими, здоров’я і добробуту вашим родинам. Дякуємо за увагу!

1

 

docx
Додано
22 жовтня 2019
Переглядів
850
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку