Виховний захід "Козацькі забави"

Про матеріал
виховувати у дітей любов до патріотизу, рідного краю, узагальнити знання учнів про козацьке життя, навчити учнів шанувати народні традиції рідного краю.
Перегляд файлу

Козацькі забави

      Ведуча 1: Сьогодні, у переддень великого релігійного свята - Покрова,  ще раз  повернемося  до наших національних витоків, духовної пам’яті, ще раз привідкриємо славну сторінку нашої історії та поговоримо про … козаків, їхнє життя, звідки вони черпали сили, наснагу, міць…

      Ведуча 2: 14 жовтня – День Пресвятої Богородиці та День Козацтва

Чому Свято Покрови повинно бути Днем захисника України?

      Вчитель:  Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови.

Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.

      Ведуча 1:  Наші славні запорожці мали на Січі церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці з іконою, на якій містився напис «Ізбавлю і покрию люди моя», а від гурту запорожців — протягнута стрічка вгору до Божої Матері з благанням «Молим, покрий нас чесним твоїм покровом і ізбави нас од всякого зла». Збираючись у похід на ворога, козаки здійснювали молебень до своєї Покровительки і ревно співали «Під твою милість прибігаємо». Щасливо повернувшись із походу, поспішали до Неї зі щирою подякою. У часи всенародного лихоліття її свята ікона знаходилася у кожній українській хаті.

      Ведуча 2: У ХХ столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Організація українських націоналістів та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано 14 жовтня – Свято Покрови. Ідея козацтва щільно переплелася з історією українського народу. І сьогодні козак - це не той, хто одягнений у шаровари. Козак, це перш за все, воїн за духом, але воюватиме він тільки за одне – свободу

       Ведуча 1:   Відтак в житті України з’явилися козаки, які з кожним роком набували більшого значення. Початок козацтва, як окремої групи населення, важко встановити.       У ті часи, коли Україна потерпала  від татарських нападів, сміливі чоловіки вирушали в степ. Життя у степу, серед різного роду небезпек їм було більше до душі, ніж життя у селах та містах. Ці люди поволі об’єднувалися у ватаги, групи, які спільно полювали, а в разі потреби нападали на татар, відбиваючи в них “ясир” і награбовану худобу.

      Ведуча 2: Добре знаючи степ “уходники” стали небезпечним для татар ворогом.   На зиму “уходники” поверталися до своїх осель –Канева, Києва, Черкас, сіл – і там розпорошувалися серед тих груп, з яких вийшли. Походили вони з різних станів: селян, бояр, міщан; були серед них навіть князі-магнати, яких приваблювала стихія степу з його пригодами. Уходники перетворювалися на постійних оборонців України.

         Ведуча 1: Згодом “уходники” перестають вертатися до своїх осель, пограбованих, спустошених татарами. У ХІV столітті вперше з’являється назва “козак”. У словнику половецької мови з 1303 року “козак” – це значить вартовий, вояк. У кількох словниках турецької мови “козак” означав розбійника, незалежну людину, волоцюгу. Так розуміли стан козацтва сусіди-турки.

     Вчитель:  У ХVІ столітті починається об’єднання козаків у військову організацію.     Визначним організатором козацтва був князь Дмитро Байда Вишневецький, який у 1540-х роках об’єднав розпорошені групи козаків і почав будувати для них твердиню на Дніпровому острові Хортиці. Так було покладено початок Запоріжжю.

 

Ведуча 2: Сьогодні наші хлопці, доведуть  що вони з гідністю несуть звання нащадків  козаків, майбутніх захисників Вітчизни.

Ведуча 1: А для того, щоб стати справжнім захисником, треба уже зараз готуватися: загартовуватися, займатися спортом.

Ведуча 2: І не тільки, треба ще бути мужнім, дужим, винахідливим і кмітливим.

Ведуча 1:  І сьогодні  ми маємо впевнитися, що хлопці для цього готові, а тому влаштуємо їм випробування. Проведемо змагання.

Ведуча 2: А оцінювати конкурси буде шановне журі: (представлення журі). Усі змагання оцінюються за 3-х бальною системою. Команда, яка перемогла у конкурсі, отримує 3 б. Команда, яка була другою – 2 б. Остання команда – 1 б. Отож, розпочинаємо. Той,  хто набере більшу кількість балів і переможе сьогодні.

Ведуча 1:  Перший конкурс – Представлення (назва команди, девіз)

(Кожна команда по черзі представляє себе)

 

Ведуча 1: Хто такий козак? Це мужній, сильний, вправний воїн, що дотримується лицарської присяги бути безстрашним, ризикувати за рідну віру, охороняти вдів і сиріт

Ведуча 2: жити бездоганно перед Богом і людьми, боротись проти зла, бути щедрим, правдивим, дотримуватись слова, любити Батьківщину.

 

Ведуча 1: Справжній козак має вміти добре полювати, щоб прогодуватись у довгих походах. А для цього він повинен вміти з великої відстані влучити у звіра.

Ведуча 2: Конкурс «Снайпер». З певної відстані влучити у відро зім’ятим папірцем. Усі учасники мають по шість спроб. Максимум — 6 балів. За кожне влучне попадання — 1 бал.

 

Ведуча 2:  А зараз давайте на деякий час заглибимося в історію. З давніх-давен людям відомо: дерево життя − це гілочка з трьома листочками. Перший листочок − символ минулого, другий − сучасного, а третій − майбутнього. Щоб бути освіченою людиною, треба добре знати минуле свого народу, його історію.

Ведуча 1: Сторінки рідної історії хвилюють і наповнюють нас гордістю. У минулому українського народу було таке неповторне явище як Запорізька Січ. Це про неї Гоголь писав: „Так ось вона, Січ! Ось де гніздо, звідки вилітають усі ті горді й дужі, як леви! Ось звідки розливається воля й козацтво на всю Україну!”

Ведуча 2: Отже, наступний конкурс «Історія моєї країни» кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал. Відповідь  на питання дають отамани від  свого класу піднявши руки. Відповідатиме той хто першим підніме руку

Ведучий 1: Справжній захисник повинен мати гарну силу духу. Тож давайте саме її ми зараз і перевіримо.

Ведуча 2:  Конкурс «Надути кульку». Учасникам за командою потрібно надути кульку доки вона не лопне. Запрошуються по одному учаснику із команди. Той, хто впорається швидше, то й перемагає.

Ведучий 1: козаки хоч і вмілі були та нажаль і вони потрапляли в полон. Тож наступний наш конкурс «Втеча з полону». Полонені козаки стрибають у мішках. Вони повинні якнайшвидше подолати певну дистанцію й передати мішок по естафеті товаришеві.

Ведуча 2:   Наступний конкурс  «Вперед, назад» (біжать спиною один до одного, тримаючи один одного під руки бубликом».

Ведучий 1: «Переправа» так називається цей конкурс

Ведуча 2:   Учасники вишикувані в колоні перед лінією старту. Учасник який стоїть перший бере дві дощечки і за допомогою них не виходячи за ці дощечки переправляє свого товариша на інший берег. Перемагає команда яка швидше робить переправу.

Ведуча 1: І наостанок перевіримо всіх учасників команди. Конкурс «запасись водою». Учасник команди повинен з одного краю перенести  ложкою воду на інший край, пітім повернутися до своєї команди і передати ложку наступному гравцеві, кожен учасник повинен двічі запастись водою. Виграє команда яка найбільше запасеться водою.

 

Ведуча 2: Поки члени журі підраховують бали й виявляють переможців, не можемо  не нагадати, що на Січі між козаками  також повинна бути дружня атмосфера, взаємоповага, взаємодопомога. Тому кожній команді  пропоную стати в стрій. І…записати п’ять позитивних рис свого однокласника, який знаходиться праворуч. Вибираємо найяскравіші риси, які характеризують вашого товариша. А  класних керівників запрошую на допомогу нашим козачатам (Потім зачитують)

 

Ведучий 2. Ось, нарешті, після чесної боротьби настав хвилюючий момент − визначення переможця. Надаємо слово журі.

Ведуча 1: Наші щирі вітання переможцям, а також дозвольте подякувати всім вам за активну участь у змаганні.

Ведуча 2: Завершується наше свято „Козацькі забави”. Розлучатися завжди важко, але ми віримо, сподіваємося, що крім приємних хвилин, проведених разом, Ви отримали хороший настрій, у Вас добавилося оптимізму, віри у власні сили.

Ведуча 1: Зичимо здоров’я, щастя! Нехай у Вас панує достаток, витає козацький дух, а золоте колосся і червона калина схиляються на добро. На все добре!

Звучить козацький марш

 

 

 

doc
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
1252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку