Кулінарний калейдоскоп
Заболотна Ю. В.
Червонакам'янське НВО
Відділу освіти
Олександрійської РДА
Мета:
-познайомити учнів з європейською кухнею, готувати до самостійного життя;
-розвивати в учнів вміння самостійно знаходити вихід з найрізноманітніших життєвих ситуацій;
-виховувати толерантність, самоповагу, ґречність, патріотизм.
Обладнання: картки з завданнями, виставка репродукцій кулінарних страв.
Епіграф:
«Кувшину, брат, не подражай в одном:
Не наливайся до краев вином.»
Расул Гамзатов
Хід
Учень
У долі всіх людей є своє щастя, а для щастя треба зовсім небагато –
Сонце, зорі, небо і весела хата. А у хаті рідні, друзі, мама й тато,
Щоб любов та радість там жила крилата,
щоб були стосунки в сім'ях добрі й щирі,
І зростали діти в злагоді і мирі, і щоб був достаток, все було як треба…
Учениця
Ой, для щасті, мабуть, трохи більше треба… Це краса безмежна, ріки і долини,
І знання, і творчість, радість безупинна. Кожен раз щось інше…
Ведучий перший
Та не всім відомо, що за історичними і культурними особливостями європейців ховається те спільне, що єднає всіх нас. Всі народи люблять добре і смачно поїсти. Дозвольте познайомити вас із цими традиціями.
Так назва картоплі запозичена із німецької мови, пройшла через італійське слово «трюфель» до латинського «тератубер» і означає «земляна шишка». В Західній Європі першими освоїли нову культуру німці, англійці, потім французи, пізніше італійці та іспанці. Але з її приготуванням існує багато цікавих історій. Розповідають, що в Англію її з Америки завіз англійський адмірал у XVI столітті. Вдома він вирішив пригостити друзів заморським овочем. Та повар, через незнання, приготував не клубні, а ботву і гості прийняли страву гидкою. Сердитий господар розпорядився спалити вже посаджений овоч, що і було зроблено. Та згодом у попелі знайшли спечені картоплини. Запах від неї йшов дуже смачний. То коли спробували, то були дуже задоволені власним винаходом.
Ведучий другий
І хоча буряк вважають завезена з Давнього Вавилону, все ж назва походить від грецького «сеуклон». У давніх арабів він був символом сварок. То ж хто хотів насолити супернику або недругу, таємно підкидав у будинок гіллястий дикоростучий буряк. А у саксів, якщо рідні нареченої пригощали буряковим киселем, це вважалося радістю і повагою до нареченого, як до товариша. А якщо підсували варений буряк – це була відмова….
Ведучий перший
Перших європейців, що зійшли на берег Південної Америки, серед інших заморських диковинок вразили ярко – червоні «яблука» на низеньких кущиках. Місцеві називали їх «томатами». Але довгий час їх вважали отруйними, то ж використовувалися вони як оформлення інтер'єру. Перші ними стали смакувати португальці та іспанці.
Ведучий другий
І влітку, і взимку, та й у любу пору року на нашому столі можна зустріти якщо не цей овоч, то заправлений ним салат. Квашений, малосольний, свіжий огірок завжди смачний і жаданий. І хоча його батьківщиною є Індія, до нас він прийшов із Греції, що в перекладі означає нестиглий, недозрілий. Але який смачний і корисний.
Ведучий перший
Фелахи вирощували працелюбні єгипетські селяни. Жерці оголосили його священною рослиною і не вживали в їжу. Для них вона була символом Місяця, що вважалося вічністю. Але для бідняків він був допомогою у невибагливій їжі. За розпорядженням фараона під час будівництва піраміди Хеопса працівникам видавали його, як стимулятор працездатності. Греки ним нагороджували переможців. В середньовіччя ним захищалися від стріл, ударів мечем та алебард. У Швейцарії і до сьогодні 1 березня відзначають день перемоги над саксами у 64о році з квітами цієї рослини. Та найважливішими є цілющі властивості його:
«Лук, в твоих объятиях проходят все болезни», «Лук от семи недуг» - так казали в давнину на Русі.
Ведучий другий
Геніальний лікар, філософ і поет Абу Ібн Сіна, відомий в Європі як Авіцена вважав, що ця рослина є протиядовитою речовиною: «Очень мутную воду надо заесть чесноком», адже він знищує спорченість різної води. Сьогодні його застосовують його по – різному:
Індійці – лікують ним бронхіальну астму,
Німці – туберкульоз і кишкові захворювання,
Французи – грип,
Англійці – захворювання нирок,
Італійці та іспанці лікують часником гнилість процесів у кишечнику.
Лише росіяни знали толк в горосі. І використовували його як рятувальну рослину у найскрутніші часи. В давнину людям приходилося багато подорожувати, щоб знайти місце пристанища. То ж придумали розсівати по обочині дороги горох, щоб той, хто йшов потім не помер від голодної смерті. Адже горох швидко проростає, даючи плоди і допомагає подорожному.
Вже чотири тисячоліття використовують люди у страви багату на вітаміни та каротин моркву. А в старину її вважали лакомством гномів. Існувала притча: якщо ввечері віднесеш в ліс миску вареної моркви, то вранці на тому місці знайдеш свою посудину з золотом. Нікому так і не вдалося розбагатіти з допомогою гномів. Але те багатство організму, що дає морква давно усім відоме: рожеві щічки, нормальне травлення в організмі.
Ведучий перший
Ми можемо і далі розповідати про здорову і корисну їжу. Та хочеться звернутися до класика, що влучно розповів про українську кухню, що була, є і залишається європейською.
І.П.Котляревський «Енеїда»
Тут їли різнії потрави, і все з поливяних мисок,
І самі гарнії приправи з нових кленових тарілок;
Свинячу голову до хріну і локшину на переміну,
Потім з підливою індик; на закуску куліш і кашу,
Лемішку, зубці, путрю, квашу і з маком медовий шулик. П'ять казанів стояли юшки,
А в чотирьох були галушки, борщу трохи було не шість, баранів тьма була варених,
Ведучий другий
Курей, гусей, качок печених… І ласощі все тільки їли,
Сластьони, коржики, стовпці, вареники пшеничні, білі,
Пухкі з кавяром буханці; був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрох з галушками, потім до соку каплуни;
З потрібки баба, шарпанина, печена з часником свинина, крохмаль, який їдять пани.
Далі учням пропонуються наступні завдання:
1)Загальні знання «Україна в Європі»;
2)Україна в Європі (що тут зайве?);
3)«Знайди відповідність»;
4)«Європейські іменники»;
5)«Європейське бінго».
Кулінарний калейдоскоп
Заболотна Ю. В.
Червонакам’янське НВО
Відділу освіти
Олександрійської РДА
Мета:
Обладнання: картки з завданнями, виставка репродукцій кулінарних страв.
Епіграф:
«Кувшину, брат, не подражай в одном:
Не наливайся до краев вином.»
Расул Гамзатов
Хід
Учень
У долі всіх людей є своє щастя, а для щастя треба зовсім небагато –
Сонце, зорі, небо і весела хата. А у хаті рідні, друзі, мама й тато,
Щоб любов та радість там жила крилата,
щоб були стосунки в сім’ях добрі й щирі,
І зростали діти в злагоді і мирі, і щоб був достаток, все було як треба…
Учениця
Ой, для щасті, мабуть, трохи більше треба… Це краса безмежна, ріки і долини,
І знання, і творчість, радість безупинна. Кожен раз щось інше…
Ведучий перший
Та не всім відомо, що за історичними і культурними особливостями європейців ховається те спільне, що єднає всіх нас. Всі народи люблять добре і смачно поїсти. Дозвольте познайомити вас із цими традиціями.
Так назва картоплі запозичена із німецької мови, пройшла через італійське слово «трюфель» до латинського «тератубер» і означає «земляна шишка». В Західній Європі першими освоїли нову культуру німці, англійці, потім французи, пізніше італійці та іспанці. Але з її приготуванням існує багато цікавих історій. Розповідають, що в Англію її з Америки завіз англійський адмірал у XVI столітті. Вдома він вирішив пригостити друзів заморським овочем. Та повар, через незнання, приготував не клубні, а ботву і гості прийняли страву гидкою. Сердитий господар розпорядився спалити вже посаджений овоч, що і було зроблено. Та згодом у попелі знайшли спечені картоплини. Запах від неї йшов дуже смачний. То коли спробували, то були дуже задоволені власним винаходом.
Ведучий другий
І хоча буряк вважають завезена з Давнього Вавилону, все ж назва походить від грецького «сеуклон». У давніх арабів він був символом сварок. То ж хто хотів насолити супернику або недругу, таємно підкидав у будинок гіллястий дикоростучий буряк. А у саксів, якщо рідні нареченої пригощали буряковим киселем, це вважалося радістю і повагою до нареченого, як до товариша. А якщо підсували варений буряк – це була відмова….
Ведучий перший
Перших європейців, що зійшли на берег Південної Америки, серед інших заморських диковинок вразили ярко – червоні «яблука» на низеньких кущиках. Місцеві називали їх «томатами». Але довгий час їх вважали отруйними, то ж використовувалися вони як оформлення інтер’єру. Перші ними стали смакувати португальці та іспанці.
Ведучий другий
І влітку, і взимку, та й у любу пору року на нашому столі можна зустріти якщо не цей овоч, то заправлений ним салат. Квашений, малосольний, свіжий огірок завжди смачний і жаданий. І хоча його батьківщиною є Індія, до нас він прийшов із Греції, що в перекладі означає нестиглий, недозрілий. Але який смачний і корисний.
Ведучий перший
Фелахи вирощували працелюбні єгипетські селяни. Жерці оголосили його священною рослиною і не вживали в їжу. Для них вона була символом Місяця, що вважалося вічністю. Але для бідняків він був допомогою у невибагливій їжі. За розпорядженням фараона під час будівництва піраміди Хеопса працівникам видавали його, як стимулятор працездатності. Греки ним нагороджували переможців. В середньовіччя ним захищалися від стріл, ударів мечем та алебард. У Швейцарії і до сьогодні 1 березня відзначають день перемоги над саксами у 64о році з квітами цієї рослини. Та найважливішими є цілющі властивості його:
«Лук, в твоих объятиях проходят все болезни», «Лук от семи недуг» - так казали в давнину на Русі.
Ведучий другий
Геніальний лікар, філософ і поет Абу Ібн Сіна, відомий в Європі як Авіцена вважав, що ця рослина є протиядовитою речовиною: «Очень мутную воду надо заесть чесноком», адже він знищує спорченість різної води. Сьогодні його застосовують його по – різному:
Індійці – лікують ним бронхіальну астму,
Німці – туберкульоз і кишкові захворювання,
Французи – грип,
Англійці – захворювання нирок,
Італійці та іспанці лікують часником гнилість процесів у кишечнику.
Лише росіяни знали толк в горосі. І використовували його як рятувальну рослину у найскрутніші часи. В давнину людям приходилося багато подорожувати, щоб знайти місце пристанища. То ж придумали розсівати по обочині дороги горох, щоб той, хто йшов потім не помер від голодної смерті. Адже горох швидко проростає, даючи плоди і допомагає подорожному.
Вже чотири тисячоліття використовують люди у страви багату на вітаміни та каротин моркву. А в старину її вважали лакомством гномів. Існувала притча: якщо ввечері віднесеш в ліс миску вареної моркви, то вранці на тому місці знайдеш свою посудину з золотом. Нікому так і не вдалося розбагатіти з допомогою гномів. Але те багатство організму, що дає морква давно усім відоме: рожеві щічки, нормальне травлення в організмі.
Ведучий перший
Ми можемо і далі розповідати про здорову і корисну їжу. Та хочеться звернутися до класика, що влучно розповів про українську кухню, що була, є і залишається європейською.
І.П.Котляревський «Енеїда»
Тут їли різнії потрави, і все з поливяних мисок,
І самі гарнії приправи з нових кленових тарілок;
Свинячу голову до хріну і локшину на переміну,
Потім з підливою індик; на закуску куліш і кашу,
Лемішку, зубці, путрю, квашу і з маком медовий шулик. П’ять казанів стояли юшки,
А в чотирьох були галушки, борщу трохи було не шість, баранів тьма була варених,
Ведучий другий
Курей, гусей, качок печених… І ласощі все тільки їли,
Сластьони, коржики, стовпці, вареники пшеничні, білі,
Пухкі з кавяром буханці; був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрох з галушками, потім до соку каплуни;
З потрібки баба, шарпанина, печена з часником свинина, крохмаль, який їдять пани.
Далі учням пропонуються наступні завдання: