Виховний захід « Традиції та життя країн Європи»

Про матеріал
Мета виховного заходу: формувати в здобувачів освіти національну свідомість, відчуття належності до рідної землі, народу. Виховний захід супроводжується презентацією та переглядом відеороликів.
Перегляд файлу

Херсонський професійний ліцей харчової промисловості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід:

 

« Традиції та життя країн Європи»

 

 

 

 

 

                                                                                               

 

 

 

 

Мета:

  • сприяти використанню комп’ютерних технологій під час підготовки позакласних заходів;
  • розвивати творчі здібності в здобувачів освіти;
  • формувати національну свідомість, відчуття належності до рідної землі, народу.

Обладнання: прапорці країн Євросоюзу, мультимедійна презентація, карта Європи, відеозапис Віденського вальсу

Хід заходу:

 

Учень: Доброго дня, шановні гості, учні, вчителі! ”Моя любов до Вітчизни не примушує мен езаплющувати очі на досягнення іноземців. Навпаки, чим більш намагаюся збагатити мою країну скарбами, здобутими не з її надр ”, - так сказав Вольтер, і ми не можемо не погодитися з цією думкою. Щоб рухатися вперед, потрібно не лише любити Батьківщину, а й  знати та поважати своїх сусідів. А ще – вивчати їхній досвід розбудови громадянського суспільства.
ІІ ведучий Українська молодь – за європейських вектор розвитку інтеграції держави. Бо наш народ із його культурною спадщиною, гуманістичною ментальністю достойний зайняти в Європі гідне місце. Ми живемо в унісон з Європою, мислимо по-європейськи, у нас спільні ідеали. Тепер би ще діяти як європейці: послідовно, наполегливо та виважено, впроваджувати європейські стандарти життя, творити Європу у власній державі.
І ведучий Сьогодні весь світ дивиться на нашу країну, сподіваючись, що високі стандарти духу реалізуються в конкретні справи, які піднімуть вагу та значення її у світі. Шановні друзі, ми раді вас вітати та пропонуємо вам  пригодницьку подорож деякими країнами Європи, в якому візьмуть участь країни Євросоюзу.

Учень 2: Головною ж для нас є наша рідна Батьківщина – Україна!

               Україна – рідний край,
                Рідне поле, зелен гай,
                Рідне місто й рідна хата,
                Рідне небо й рідна мати.

Представник Польші

Поляки – це люди, свято що знає давні традиції, дотримуються традиції. А ще вони дуже люблять свята. А ті обряди, які за часів язичницького минулого були магічними, тепер стали частиною гри, барвистим видовищем.

Серед свят найбільшу увагу поляки приділяють святкування Різдва, Воскресіння Христова, свята Тіла Господня та Великодня. У країні проходять паломництва до місць релігійного культу.

 Різдво є в польських традиціях дуже значущим святом. З передоднем Різдва (Вігілія) пов’язане найбільше звичаїв і вірувань. Польські родини традиційно наряджають ялинку, прикрашають свої будинки. Але ялинка не так давно стала головним атрибутом Різдва. Аж до 19 століття будинки прикрашали лише хвойними гілками.

На святковому столі обов’язково ставлять один зайвий прилад для випадкового гостя або мандрівника. Всі приготування до вечері закінчуються до настання сутінків, а перша зірка на небі – це сигнал до початку трапези. Вечеря закінчується походом в Костел, там проходить урочиста служба.

Учень: А тепер ми плавно переміщаємось з Вами до країни Угорщини.

Представниця Угорщини

Звичай святкувати закінчення зими і настання весни з'явився в угорців в епоху Середніх віків. Свято це родом з Німеччини, про що свідчить уже сама його назва - фаршанг. У Росії йому відповідає Масляна. Фаршанг святкувався як представниками королівського двору, так і городянами і селянством. Особливо пишні святкування проходили при дворі короля Матяша, маски для них привозилися з Італії. Саме з тих часів маскарадні бали набули великої популярності в Угорщині.

У 90-ті роки XX століття відновилася традиція влаштовувати бали для юристів, лікарів, дворянських сімей і т. п. Найелегантніший і престижний з балів фаршанга проводиться в будапештському оперному театрі, в коло його почесних гостей щороку входять провідні політичні діячі та знаменитості ( в тому числі і закордонні). Дуже любив його фаршанг і в народному середовищі, оскільки це свято завжди надавав можливість повеселитися і побалагуріть. Були поширені різного роду вистави - як лялькові, так і драматичні.

Представниця Греції.
Вас вітає сонячна Греція. Країна, у якій «є все». Країна з багатою історичною спадщиною з виключно природною красою. Столиця цієї держави названа на честь грецької богині Афіни.
Загадкові гори, прекрасні острови, золотий пісок, чисте, блакитне море та найдавніші пам’ятки цивілізації роблять цю країну ідеальним місцем для подорожей, відпочинку та розваг. Скуштуйте наші сири, вина, дари моря. Спробуйте разом з нами пожити по-грецьки: багато спати, їсти, пити каву, милуючись морем. Відвідайте наші історичні пам’ятки.

Представниця Італії

Вже багато століть римляни дотримуються звичаю взаємного одаровування на Різдво і Новий рік, вважаючи, що отримання в ці дні численних подарунків зробить їх щасливіше і багатше. Зберігся і смішний звичай зустрічати новий рік, звільнившись від всього старого, поганого і сумного. Тому опівночі 31 грудня з вікон летить непридатний посуд, ламані меблі і непотрібні предмети. А всі, хто жадає видовищ, відправляються на площу перед собором святого Петра у Ватикані, де ближче до півночі починається урочиста меса, яку служить сам тато.

Увійти до Собору може кожен, а ті, хто залишаються на площі, ловлять момент, коли в споруджені тут різдвяні ясла буде покладено «святого немовляти». Цю місію виконує не священнослужитель, а представник муніципалітету у супроводі поліцейського - такі традиції. Як тільки лялька у вигляді немовляти опиниться в своїй люльці, можна піднімати келих на честь Різдва.

Цікавий звичай супроводить дню покровителя Венеції: жителі дарують бутон яскраво-червоної троянди своїм коханим.

Представниця Великої Британії. Вівсянка, пудинг, ланч і чай, футбол, Шекспір, Ньютон, «Бітли», Леді Ді – це все про країну непорушних традицій і сучасних поглядів на життя. Англія відрізняється неймовірною терпимістю до всього нового та трепетним відношенням до всього раніше
завойованого. Можна багато говорити про всі переваги, але кожний знайде для себе те, до чого лежить душа… Адже Англія – це держава яка може зацікавити та полонити будь-кого.
Романтики із задоволенням відвідають середньовічні фортеці, замки та палаци, любителі таїнств і загадок можуть доторкнутися до найвищої споруди на землі та підзарядитися космічною енергією, географи гідно оцінять природні багатства країни, ну а історики будуть раді знайомству з місциною, де відбувалася промислова революція. Лондон, Манчестер, Лідс, Бірмінгем, Темза, Британський музей, Свято квітів, Букінгемський палац – це все Англія.

Заключна частина уроку

Учнівській увазі представлений перегляд віденського вальсу.

Хлопець
Єднає нас, людей, планета,
Яка у Всесвіті одна,
І той, хто близько чи далеко,
Тобі мов брат або сестра.

Дівчина
Нам разом на землі цій жити,
Любить і мріять, будувать, творить,
Щоб зберегти її, ми мусим щось робити,
Ми мусим діяти – не тільки говорити.

Хлопець
Що можу я? Один – мізерно мало,
Так разом – сила чимала.
Від кожного залежить, щоб не стала
Вже завтра іншою земля.

Дівчина
Куточків різних на землі багато
Європа серед них – найкраща над усім,
Бо саме тут нас народила мати!

 

 

doc
Додано
1 лютого 2020
Переглядів
615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку