Виховний захід "Уклін вам до землі, герої..."

Про матеріал

Формувати в учнів уявлення про мужність, обов'язок, честь, героїзм, відповідальність. Викликати почуття захоплення і гордості за подвиги українських людей. Виховувати в собі волю, цілеспрямованість, моральну красу, почуття патріотизму, повагу до нинішніх захисників Вітчизни на прикладах мужності і відваги наших співвітчизників

Перегляд файлу

Урок мужності, проведений у 4 класі

Тема уроку: « Уклін вам до землі, герої…»

Мета: формувати в учнів уявлення про мужність, обов'язок, честь, героїзм, відповідальність. Викликати почуття захоплення і гордості за подвиги українських людей. Виховувати в собі волю, цілеспрямованість, моральну красу, почуття патріотизму, повагу до нинішніх захисників Вітчизни на прикладах мужності і відваги наших співвітчизників.

Завдання:

1) познайомити з героїчними і трагічними сторінками історії України;

2) виховувати повагу молоді до ветеранів, подвигів військовослужбовців, захисників Батьківщини, усвідомлення необхідності увічнення пам'яті полеглих героїв;

3) сприяти формуванню у молоді готовності до захисту Вітчизни.

Етап підготовки:

1) вивчення інформації з питань: «Велика Вітчизняна війна», «Афганська війна», війна на Сході України.

2) діагностика учнів класу: «Який він, патріот сучасної України

3) складання презентації.

Обладнання: карта України, портрети воїнів-афганців, героїв Небесної сотні, комп'ютер, магнітофон, мультимедійна дошка, афоризми про героїзм, хоробрість, мужність:

Герой – це людина, яка у рішучий момент робить те, що потрібно робити в інтересах людського суспільства.
   Юліус Фучик
Герой – це людина, яка знає, що є блага, дорожчі за життя; людина, яка присвятила своє життя служінню державі, себе одну – служінню багатьом.
   Готхольд Ефраїм Лессінг
 Герой не хоробріший за звичайну людину, але зберігає хоробрість на п’ять хвилин довше.
   Ральф Уолдо Емерсон
 Герой робить те, що можна зробити. Інші цього не роблять.
   Ромен РОЛАН
 Коли хоробрість веде, щастя її супроводжує.
   Марко Тулій ЦИЦЕРОН
 Мужність – страж і опора всіх інших чеснот, і той, хто позбавлений мужності, навряд чи може бути твердим у виконанні боргу і виявити всі якості істинно гідної людини.
   Джон Локк
 

                                                    Хід уроку

На дошці написано вірш.

 

Мужність - це не мода,

Швидка, швидкоплинна,

Мужність - це суть чоловіча

Міцна, довга, вічна.

Якщо зернятко сміливості

З грунтом подружиться.

Визріє в пору стиглості

Зернятко колосом мужності.

Учитель.

Діти, як ви розумієте рядки цього вірша?

(Відповідь учнів)

Учитель.

Скажіть, будь ласка, як ви вважаєте, що таке мужність і яку людину можна назвати мужньою?

(Відповідь учнів)

Учитель.

Отже, діти, як ви вже здогадалися, сьогодні ми з вами поговоримо про мужність. Назвіть, будь ласка, події, коли людям нашої країни доводилося бути особливо мужніми.

Учні.

Під час Великої Вітчизняної війни, під час війни в Афганістані, під час військових подій в Луганській і Донецькій областях.

Учитель.

Давайте згадаємо про ці війни.

 

Слайд 1. Результат пошуку зображень за запитом "картинки про велику вітчизняну війну"

 

Учень 1. В історії народів світу є події, які залишають глибокий відбиток у пам’яті людській. До таких подій, безумовно, слід віднести Другу світову, а для українського народу — Велику Вітчизняну війну.
   1941–1945… Лише тире розділяє ці дати, а в житті — понад 20 мільйонів загиблих, яких забрала війна та страшні сліди, які вона залишила. Територією України фронт прокотився двічі і перетворив на руїни та згарища 714 міст і 28 тис. сіл. Скільки горя, скільки страждань за цими цифрами… 
   Найгірша в історії ніч тривала 1418 страшних діб. Саме тоді Героїзм і самопожертва наших людей не знали меж, і саме їх масовий характер і знищив ворога.

Учень 2. Понад 2 тисячі українців стали Героями Радянського Союзу. Льотчик Іван Кожедуб отримав цю нагороду тричі. З 40 маршалів — 10 народились в Україні, а серед генералів та адміралів нараховувалося близько 300 наших земляків.
У довічному боргу наше покоління і перед тими ветеранами війни, кому випало пройти через горнило битв і дожити до цього світлого дня. Все менше їх залишається в життєвому строю. Даються взнаки і опалена війною молодість, сирі окопи і бліндажі, голод і холод, хвороби і рани. Їхні груди вкриті медалями, на скронях - сивина. Але вони пам'ятають ті страшні часи, хоч часто їм і не хочеться про них згадувати
Учень 3. Тож давайте відкриємо навстіж свої серця і приймемо в них трагічне і героїчне минуле свого народу, який пережив смерть і горе, жахи і страждання, насильство і приниження, низько вклонімося його подвигу.
  Війна — це частина історії нашої Батьківщини, пам’ять — частина народу, а пам’ять про війну — це шана минулому і прояв людяності нації. Пам’ять про тяжкі втрати, які зазнав український народ у страшній воєнній круговерті, зобов’язує всіх нас усвідомити, що ми повинні стократ цінувати звичайні земні радощі, все те, що має кожен із нас зараз, аби ніколи більше пил і порох від вибухів не закрив нам яскраве сонце і чисте блакитне небо.

Демонстрація відео «Роки Великої Вітчизняної війни».

Слайд 2.

Пов’язане зображення

Учень 4. Після другої світової війни Афганістан мав статус нейтральної держави. Рішення про введення військ в Афганістан було ухвалене 12 грудня 1979 року. 15 лютого 1989 року став днем, коли скінчився рахунок втрат наших солдатів, офіцерів, службовців. А підсумок сумний. Понад 13 тис. матерів і батьків не дочекалися своїх синів, не почули вони: «Мамо, я прийшов ...». В абсолютній своїй більшості «обмежений контингент» в Афганістані становила молодь, що потрапила на війну мало не зі шкільної лави. Люди, які не мали майже життєвого досвіду, несподівано опинилися в чужій країні, в незвичайному ворожому середовищі, в екстремальних обставинах.

Демонстрація відео «Крізь пекло афганської війни».

Результат пошуку зображень за запитом "картинка про героїв небесної сотні"

Слайд 3.

Учень 5. Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули у Києві на Майдані. Для України - це найголовніша, найвпливовіша сотня. Кожен із них заплатив за свої переконання найвищу ціну - життя. І для нас є святим обов'язком гідно вшанувати Героїв.

Кожен із цієї  Небесної сотні, як і ми з вами мали свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну.

Демонстрація відео «Ще не вмерла України! Присвячується Євромайдану».

Слайд 4.

Пов’язане зображення

 

Учень 6. Ще рік тому ми не особливо звертали увагу на слова «Слава Україні – Героям слава», а тепер ці слова набули нового змісту.

Наразі вже точно зрозуміло, кому ці слова адресовані, і ні в кого немає сумнівів, що ці герої – хлопці, що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі, які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу, волонтери, на плечах яких тримається наша армія.

Слова «Слава Україні – Героям слава» перестали бути просто вітанням. Це вже віддання шани найкращим, котрі у найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини, а також є свідченням справжнього патріотичного подвигу.

Демонстрація відео «На варті».

 

Учитель.

Герої цих воєн є і серед нас, наших мешканців. Давайте згадаємо про них.

(Передаючи запалену свічку учні показують фото і розповідають заздалегідь підготовлену інформацію про солдатів різних воєн).

Виконували свій інтернаціональний обовязок в Афганістані:

Гребенюк Василь Миколайович

Бойко Олександр Володимирович

Войтенко Григорій Володимирович

Прядка Олександр Якович

Андрющенко Володимир Анатолійович

Запорожець Віктор Григорович

Добреля Микола Михайлович

Брали участь в АТО на Донбасі:

Щепетний Ігор Анатолійович

Герольд Роман Сергійович

Герольд Олег Сергійович

Герольд Віталій Васильович

Логвиненко Віталій Анатолійович

Овсієнко Віталій Миколайович

Терещак Сергій Анатолійович

Нестеренко Ігор Миколайович

Форостовський Михайло Михайлович

Бойко Сергій Михайлович

Власенко Володимир Петрович

Дмитренко Володимир Володимирович

 

Слайд 5.

Результат пошуку зображень за запитом "сценарій до річниці революції гідності"

Учитель.

Про всіх відразу розповісти неможливо, але пам'ять про них жива. Що відчувала мати, яка втратила сина? Горе, горе, горе і втрату! Не можна забути його очі, посмішку, сльози, його радісний сміх і махання рукою.

Діти, а чи можна проявити мужність не тільки на війні? Як це зробити? А чи можете ви навести приклади?

Зараз я вам пропоную розділитися на групи і розробити план, який дозволить надати реальну практичну допомогу людям – дітям війни і всім тим, хто її потребує. Тим самим ми зможемо стати ближчими до цих людей і бути корисними:

1. Підготовка подарунків.

2. Проведення акції «Чистий дім», «Чистий двір» (допомога в прибиранні).

3. Акція «Радість в дім» (відвідування ветеранів, привітання).

4. Організація зустрічей з учасниками бойових дій.

5. Створення шкільного інтернет-музею «Ніхто не забутий, ніщо не забуте!». (Включаючи інформацію та фото про ветеранів усіх воєн, малюнки та твори учнів з патріотичного виховання та про героїв, фото і репортажі заходів, що проводяться в рамках акції).

Підведення підсумків.

Учитель:

Діти, розкажіть, а що вам найбільше запам'яталася з сьогоднішнього уроку?

Які ви зробили висновки?

(Відповіді учнів)

 

Учитель:

Була війна, була перемога. І за те, що діти наші знають про війну лише з розповідей, спасибі ми можемо сказати і нашим ветеранам, які зазнали всіх жахів війни і вижили, завоювавши перемогу. Сьогодні в кожному домі віддають данину шани й поваги тим, хто в лиху  годину війни мужньо боронив українську землю. Захисників Вітчизни вшановує вся Україна. А ми згадуємо сьогодні наших прадідусів, які разом з мільйонами інших людей здобували перемогу.
 

Учень 7.
Пам’ятайте про тих, що безвісти пропали,
Пам’ятайте про тих, що не встали як впали.
Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі,-
Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.
Пам’ятайте про тих, що за правду повстали,
Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.
Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки...
Є в місцях невідомих невідомі останки.
Є в лісах, є у горах, і є під горою –
Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.
Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні –
Хай відомими стануть всі герої безвісні.
 

Учень 8. По всій нашій багатостраждальній землі, в містах і селах, по узбіччях доріг ми бачимо братські могили, величні пам'ятники і просто невеликі плити. У нашому селі теж є пам’ятник солдатам - визволителям. Це святе місце для нас. Там поховані воїни, які загинули, визволяючи наше село. Вдячні жителі села шанують пам’ять про героїв, приходять туди з квітами, подумки завжди дякують воїнам - визволителям.
Відлунали залпи Другої світової війни. Але ніколи не згасне пам’ять про подвиг українського солдата, про його мужність і благородство, патріотизм і жертовність

Звучить пісня «Повертайся живим».

Слайд 6.

 

Учень під музику декламує вірш

 

 

СХИЛИСЯ НАД МОГИЛАМИ СОЛДАТІВ

За Батьківщину у боях вмирали
Однаково — дорослі і малі…
За довгі роки ще не розшукали
Усіх могил солдатських на землі.

Розкидані вони у чистім полі,
Десь при дорозі, у розмай-траві…
Могил отих не обминай ніколи:
Поховані у них — для нас живі!

Там сплять навічно воїни-солдати,
Чиїсь батьки, чиїсь брати й сини,
Їм не судилось весен зустрічати,
Тих, що стрічаєш ти після війни.

Там сплять твої ровесники-орлята:
Тепер уже були б із них орли!
Схилися ж над могилами солдатів,
Що у боях за тебе полягли.

Слайд 6.

 

C:\Users\Дом\Desktop\0_8f4d0_a8e21ab_-3-XL-w800-h600.jpg

 

Вчитель.  Закінчуючи наш урок, хочеться нагадати вам такі слова: «Батьківщину люблять не за те, що вона велика, а за те, що вона своя». Сподіваюся, що ви будете справжніми захисниками своєї Вітчизни. Щиро бажаю всім нам миру!

 

Cлайд 7.

Результат пошуку зображень за запитом "картинки про мир на землі"

Дякую всім за увагу!

 

docx
Додано
8 червня 2018
Переглядів
2247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку