Виховний захід з фізики "Ми козацького роду - фізичних знань нема переводу!"

Про матеріал

Учні нашої школи є патріотами рідної України, та мріють вступити до лав запорізьких козаків. А для цього вони показали свої знання з фізики. Адже фізика є «головною» наукою про природу та техніку. Виховний захід "Ми козацького роду - фізичних знань нема переводу!" - це цікавий та веселий конкурс, що пов'язує знання про запорізьких козаків та фізики.

Перегляд файлу

Виховний захід  «Ми козацького роду - фізичних знань нема переводу!»

Відео про козаків-запорожців.                               

Ведучий 1. Козаччина – то найславетніша сторінка в історії України. І писана вона не тільки ратною, а й мудрою, талановитою роботою на землі рідній, благородством, високою духовністю відважних, волелюбних й чесних предків наших.

Ведучий  2.    Козак - людина чесна і смілива,

                          Найдорожча йому - Батьківщина!

                          Козак - слабому захисник,

                          Цінити побратимство звик.

Ведучий  1. Та щоб стати справжнім козаком, слід було пройти нелегку школу навчання і суворі іспити, які витримували не всі. Тому новачок, незалежно від віку приймався спочатку в «молодики».  «Молодик» навчався вправно фехтувати, влучно стріляти, «реп’яхом»  на коні сидіти, розвивав силу і спритність.

Ведучий 2. Діти нашої школи також мріють вступити до лав запорізьких козаків.

Ведучий 1. І для цього багато років навчалися різним наукам. Керували їхнім навчанням досвідчені педагоги Великомихайлівської загальноосвітньої школи.

Ведучий 1. Та особливо старанними були на уроках фізики. Бо фізика є «головною» наукою про природу та техніку. 

Ведучий 2. 

                      Кожен в нашій  школі

                       знань отримував доволі;

                      Не зганьбитись перед світом

                      Помагала всім освіта.

 

Ведучий 1. Та лишень,  хто пройде вишкіл,

                       Бій пізнає не із книжки,

                       Хто поборе всі пригоди,

                       І здолає всі негоди,

                       Не порушивши закон,

                       Може зватись козаком.

Ведучий 2. Вітаємо учасників козацько-фізичного  конкурсу «Ми козацького роду, фізичних знань нема переводу!» : молодиків двох куренів «Чайка» та «Дружба» (Під «Козацький марш» заходять команди, шикуються)

Привітання від учасників конкурсу:

  1. Добрий день вам, люди добрі

Зразу видно: ви хоробрі.

Раді вас ми тут вітати,

Щастя і добра бажати.

  1. Для боротьби ми не збирали

Ані рушниць, ані гармат.

Тільки знань ось повний міх набрали,

Щоб відповідати тільки в лад.

  1. І прийшли сюди сьогодні,

Щоб вести запеклий бій.

Тільки  ні – не кулаками,

А у веселій, дружній грі.

  1. Вже готові ми змагатись.

Жоден не посміє здатись.

А якщо програти доведеться,

Ніс не вішать – все минеться.

Співають пісню «Козацькому роду нема переводу» (Слова  Мирослава  Воньо,  музика Миколи Балеми)

Ведучий 1 Представляємо журі нашого конкурсу

Ведучий 2 Розпочинаємо козацько-фізичний  конкурс «Ми козацького роду, фізичних знань нема переводу!»

Конкурс  1.

Ведучий 1.  Ми, українці, пишаємося тим, що живемо в країні, яка має назву «Козацька Україна». Наші пращури були відважними воїнами-козаками, які любили свій народ і Батьківщину.

Ведучий 2.  Але мало любити рідну Батьківщину – її ще треба знати. Знання рідного краю не лише збагачує і звеличує людину, воно служить своєрідним містком, що єднає покоління минулі з поколіннями прийдешніми.

  1. Що означає слово козак? (Татарське слово, означає «вільний»)
  2. Коли була заснована Запорозька Січ? Ким? (У 1552—1562 роках Дмитром Вишневецьким на о. Хортиця)
  3. Хто такий гетьман? (На Січі разом із титулом кошовий отаман уживали назву «гетьман». Слово прийшло в українську мову з польської, куди потрапило з німецької, та означало «головний») 
  4. Яке православне свято співпадає з Днем українського козацтва? (Покрова Пресвятої Богородиці)
  5. Що у козаків називали клейнодами? (Булава, прапор, печать, литаври,)
  6. Якою була військова організація Запорозької Січі? (Полк, сотня, курінь, кіш)

Конкурс 2.

Ведучий 1. Легенди розповідають, що козаки були неабиякими силачами. Перевіримо, яку силу мають наші козаченьки. У повітряній кульці  знаходиться  записка із завданням.  Щоб прочитати, яке завдання необхідно виконати необхідно надути кульку так, щоб вона лопнула.

Завдання у кульках - розв’язати задачу: На човен сідає 60 козаків. На скільки збільшилася після цього його осадка? Площа перерізу човна на лінії перетину води дорівнює 40 м2. Вважайте, що середня маса козака 80 кг. (1,2 м)

Гра з вболівальниками (учасники розв’язують задачу, а ведучі проводять гру з вболівальниками)

Ведучий  2. Козаки часто подорожували світом, знайомились з культурою та звичаями інших країн, вивчали іноземні мови.

Ведучий  1. Латинською, англійською, французькою  чи німецькою абетками  ми користуємося для позначення фізичних величин. Завдання: по черзі називати фізичну величину та якою буквою позначається. Перемагає той, хто останній назве величину.

Конкурс 3.

Ведучий 1.  Запорозькі козаки були вправними воїнами не тільки на суходолі, а й на морі. Їхні славнозвісні чайки не боялися ні бурі, ні важких гармат турецьких галер, до яких вони смі­ливо підходили впритул. Чайки - це бойові човни, видовбані з дерева, з вітрилами й веслами. Вони були понад дванадцять метрів завдовжки й п’ять - завширшки. На кожну сідало кілька десятків невтомних веслярів. Розсікаючи воду, чайка летіла, мов на крилах.

Ведучий 2.  Якщо козаки бачили в морі турецьку галеру, їхні чайки миттю шикувалися у формі півмісяця, щоб вона не змогла втекти. Наближаючись до ворожого судна, запорожці вели невпинний прицільний вогонь з рушниць, потім  видиралися на галеру - і починався рукопашний бій. Тут уже протистояти козакам не міг ніхто.

Ведучий  1. Третє завдання нашого конкурсу  буде пов’язане  із цими легендарними чайками.  Перед вами знаходиться «козацький флот» (макети човнів), із зворотної сторони човнів записано питання на яке потрібно відповісти.  (Команди по черзі вибирають човен і відповідають на питання)

  1. Козаки здійснювали напади на турецькі галери пізно ввечері. При цьому вони пильнували, щоб мати сонце ззаду. Що це їм давало? (Ввечері сонце знаходиться низько над горизонтом, і його промені падають під малим кутом до поверхні води і відбиваються. Але люди на галерах знаходяться набагато вище, і відбиті промені не попадатимуть їм у очі, і відповідно для них чайки будуть невидимими)
  2. Чому козаки на дніпрових порогах перетягували свої човни, а не переносили на руках? (У випадку перетягування виконується робота переважно проти сили тертя, а при підніманні вгору доводиться виконувати роботу проти сили тяжіння, Fтяж ˃˃Fт)
  3. Після набігів на турецькі галери та їхні міста, козаки користувалися обхідним шляхом, що називався Муравським. 25 км від Вовчої до ріки Кальміус тягли човни волоком. Який спосіб ви б запропонували козакам, щоб зменшити силу тяги? (підкладати колоди під човен і перекочувати, бо  Fкочення <  Fковзання)
  4. Чому куля, що вилетіла з гвинтівки, пробиває борт  турецького корабля? (куля має велику швидкість, а отже, і значну кінетичну енергію. Це дає їй можливість виконати велику роботу)
  5. Від затоплення козацькі чайки оберігав прив’язаний  до бортів очерет. (Очерет містить повітря, яке набагато легше за воду, тому човен на воді поводився  як поплавок)
  6. Козацька чайка переходить з Дніпра в Чорне море. Чи зміниться виштовхувальна сила, яка діє на човен? Осадка човна? (морська вода має більшу густину порівняно з густиною прісної води у Дніпрі, тому виштовхувальна сила збільшується (вона прямопропорційна густині рідини),осадка зменшиться)

Конкурс  4.

Ведучий  1. Мабуть  ви всі чули про козаків-характерників. Вони володіли надзвичайними здібностями. Про них казали, що їх не бере «ні вогонь, ні вода, ні шабля».  Бо вони «могли відкривати без ключів замки, бачити за кілька верств, вилазити із зав’язаних мішків, перетворювати людей у кущі, залазити у звичайне відро і плисти в ньому під водою»… Найвідомішим характерником був Іван Сірко, який наганяв страх на ворогів.

Ведучий 2.  Частина з нас вірить в чудеса, частина – ні. Але знання  фізики дають змогу продемонструвати досліди, які буває важко пояснити.  Наші козаченьки підготували досліди, які можна назвати фізичними фокусами. (демонструють дослід, а команда суперниця його пояснює)

  1. Чому паперові кільця залишаються цілими, а планка перебивається? (На середину планки діють із великою силою, від чого вона приходе в рух, тобто змінює свою швидкість. Але удар на планку відбувається за дуже короткий час і її краї не встигають (за інерцією) прийти в рух. Тому паперові кільця залишаються цілими)
  2. Тенісний м’ячик  вдержується струменем повітря, чому? (На кульку діють дві сили – сила тяжіння, що напрямлена вниз і сила тиску повітря, що напрямлена вгору. Вони врівноважують одна одну, і тому кулька вдержується у потоці повітря)

 

Конкурс  5.

Ведучий  1. Національною рисою характеру українців  була, є і буде народна пісня. Козаки співали про рідну матір, кохану дівчину, про свою козацьку долю... 

Ведучий  2. Послухаємо пісні від наших учасників.                                             

Ведучий  1 Дякуємо вам за ці чудові пісні. Але завданням цього конкурсу є:  переписати текст пісні, використовуючи фізичні терміни. (додаток 1)

 

Конкурс 6.

Ведучий  2. Найвідомішим  зображеннями козаків є картина І. Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану", над якою автор працював 12 років.  Такого ж листа спробували написати  і наші учасники конкурсу, використовуючи фізичні явища та терміни. (додаток 2)

Ведучий  1.  Журі, які результати конкурсу? Та які  результати гри? Хто буде мати честь вступити до лав запорізьких козаків?

Ведучий 2 Дякуємо журі за вашу роботу

Ведучий  1.  А нашим учасникам дякуємо за їхній азарт і за козацький гарт.

Ведучий  2. І на прощання хочемо побажати всім: будьте козаками завжди і всюди. 

Ведучий  1.  Хай, добрі люди, вам щастя буде.

                       Хай буде доля на все роздолля.

Ведучий 2.  А до того - літ пребагато на добро і згоду!

                      Хай не буде переводу козацькому роду!

 

Додаток 1

  Пісня команди «Дружба» - «Сім шляхів»

За горою дзвони дзвонять,

Дінь-дінь-дінь,

Серце б'ється,

Серце рветься в далечінь,

Сонце сяє, місяць сяє угорі,

Козак коника сідлає на зорі.

Його мати - гостра шабля на боці,

Його батько - лук зі стрілами в руці,

А сестриця, то зірниця молода,

А, що милої немає - не біда!

Звукові хвилі поширюються у просторі, відбиваючись від поверхні інших тіл. А фізичне тіло коливається з постійною амплітудою і великою частотою. Бо на тіло діють із силами напрямленими у різні сторони.

І тому тіло розпалось на кілька частин, які перемістилися на велику відстань.

Від джерела світла у безповітряному просторі поширюються прямолінійно світлові промені. Та на їхньому шляху знаходиться перешкода, де і відбулося відбивання променів.

Друге фізичне тіло, що має великі масу і об’єм, своєю вагою перпендикулярно діє на опору, прикладаючи силу тертя. А у просторі відбуваються світлові явища.

Його первинний атом – тіло малої площі. Вторинний атом – пружне тіло з векторами. Третинний атом – промені світла. А четвертинного атома – не існує.

Пісня команди «Чайка» - «Розпрягайте хлопці коней»

Розпрягайте, хлопцi, коней,
Тай лягайте спочивать,
А я пiду в сад зелений,
В сад криниченьку копать.

Маруся раз, два, три, калина,
Чорнявая дiвчина
В саду ягоди рвала.

Двигуни потужністю одна кінська сила під’єднати  до джерела енергії. Усім фізичним тілам перейти у стан спокою під дією сили тертя. Лише одне фізичне тіло буде знаходиться між світловими хвилями зеленого кольору, щоб на тіло малої площі діяти своєю вагою.

Матерія: один заряд, два заряд, три заряд і є електричне поле. Світло всіх кольорів поглинається речовиною, а заряджені частинки під дією сили переходять до іншої матерії.
 

Додаток 2

  1. Електронний лист турецькому султану. Тебе вітають нащадки славних запорозьких козаків. Ти даремно поширюєш звукові хвилі високої частоти у нашому напрямку і силою тиску яничар. Не забувай, що перешкоди знаходяться неподалік і відбиті хвилі здійснять зворотню подорож зі швидкістю світла.

Прийми наші рекомендації:

  1. Не знаєш закону Ома – сиди дома;
  2. Телескоп оптичний придбай – за зірками спостерігай;
  3. А щоб спокійно спати вночі – джерела світла уключи.

Часу на роздуми даєм тобі достатньо. Команда  «Дружба». Пиши на адресу: козак. 2018 @ ukr. net

  1. Добрий день, чи може ніч, султан турецький. Ми майбутні козаки війська запорозького, повідомляємо тобі іменем першого закону Ньютона, що ми твойого війська не боїмося і закликаємо тебе не діяти на нас своєю вражою силою тиску. Пропонуємо тобі підписати угоду про взаємне дотримання закону Кулона, щоб ми могли перебувати в стані спокою і займатись своїми козацькими справами: користуватися виштовхувальною силою на воді, механічним рухом при їзді на коні, і силою тиску порохових газів під час стрільби.

На відміну від вас, бусурманів, живемо за григоріанським календарем, маємо електронні годинники, інтернет, тому і вказуєм дату: 28 лютого 2018 року.

Підписалась команда майбутніх козаків «Чайка».

 

 


 

docx
Додано
30 листопада 2018
Переглядів
1099
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку