Презентація та документ. Відкритий урок з теми "Світлові явища" 9 клас

Про матеріал

Розв'язування задач з теми «Світлові явища». Підготовка до контрольної роботи № 2

Мета уроку:

дидактична: виявити рівень знань і вмінь учнів з теми; узагальнити і систематизувати матеріал з теми «Світлові явища»; підготувати учнів до написання контрольної роботи.

розвиваюча: розвивати культуру спілкування; вміння чітко висловлюватися, аргументувати свою думку.

виховна: виховувати вміння самостійності, працювати в групах, почуття взаємодопомоги.

Очікувані результати: учні повинні вміти розв'язувати задачі різних типів, застосовуючи теоретичні знання, отримані в ході вивчення теми IІ «Світлові явища».

Тип уроку: урок застосування знань, умінь, навичок.

Наочність і обладнання: навчальна презентація, комп'ютер, підручник.

Хід уроку

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Головна мета нашого уроку узагальнити та систематизувати свої знання та підготуватись до контрольної роботи з теми «Світлові явища».

Чому небо блакитне?

Чому небо блакитне - дуже важко знайти відповідь на таке просте питання. Багато вчених ламали собі голову в пошуках відповіді. Найкраще рішення проблеми запропонував близько 100 років тому англійський фізик лорд Джон Релей. Але почнемо спочатку. Сонце випромінює сліпуче чисте біле світло.

Значить і колір неба повинен бути таким же, але воно все таки блакитне. Що ж відбувається з білим світлом в земній атмосфері?
Біле світло - це суміш кольорових променів. За допомогою призми ми можемо зробити веселку. Призма розкладає білий промінь на кольорові смуги: червону, помаранчеву, жовту, зелену, блакитну, синю і фіолетову. З'єднуючись разом, ці промені знову утворюють біле світло. Можна припустити, що сонячне світло спочатку розщеплюється на кольорові складові. Потім щось відбувається, і поверхні Землі досягають тільки блакитні промені.

Отже чому ж небо блакитне? Є кілька можливих пояснень. Повітря, що оточує Землю, - це суміш газів: азоту, кисню, аргону та інших. В атмосфері присутні ще водяна пара і кристалики льоду.

У верхніх шарах атмосфери розташований шар озону. Можливо причина в цьому? Деякі вчені вважали, що молекули озону і води поглинають промені червоного кольору і пропускають блакитні. Але виявилося, що в атмосфері просто не вистачить озону і води, щоб пофарбувати небо в блакитний колір.

У 1869 році англієць Джон Тіндалл припустив, що пил та інші частинки розсіюють світло. Синє світло розсіюється в найменшій мірі і проходить шари таких частинок, досягаючи поверхні Землі. У своїй лабораторії він створив модель смогу і висвітлив її яскравим білим променем. Смог перетворився в глибокий синій колір. Тіндалл вирішив, що якби повітря було абсолютно чисте, то ніщо б не розсіювало світло, і ми могли б милуватися яскравим білим небом. Лорд Релей теж підтримував цю ідею, але недовго. У 1899 році він опублікував своє пояснення: саме повітря, а не пил або дим, забарвлює небо в блакитний колір.
Пояснення чому небо блакитне. Частина сонячних променів проходить між молекулами газу, не стикаючись з ними, і без змін досягає поверхні Землі. Інша, більша частина, поглинається газовими молекулами. При поглинанні фотонів молекули збуджуються, тобто заряджаються енергією, а потім випускають її у вигляді знову-таки фотонів. Ці вторинні фотони мають різну довжину хвилі і можуть бути будь-якого кольору - від червоного до фіолетового. Розлітаються вони у всіх напрямках: і до Землі, і до Сонця, і в сторони. Лорд Релей припустив, що колір вихідного променя залежить від переваги в промені квантів того чи іншого кольору. При зіткненні молекули газу з фотонами сонячних променів на один вторинний квант червоного кольору припадає вісім квантів синього.
Який результат? Інтенсивне блакитне світло буквально ллється на нас з усіх боків з мільярдів молекул газів атмосфери. До цього світла домішані фотони інших кольорів, тому він не має чисто синього тону.

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

Фізичне лото

1)Розділ фізики, присвячений вивченю світла, називають оптика.

2)Світло в прозорому однорідному середовищі поширюється прямолінійно.

3)Падаючий і відбитий проінь лежать в одній площині з перпендикуляром до відбивної поверхні, проведеним у точку падіння променя.(закон відбивання)

4)Одиниця фокусної відстані лінзи метр.

5)Одиниця оптичної сили лінзи та формула для заходження. (діопріях)

6)Заломлення світла - це зміна напряму поширення світла при його переході через межу поділу двох середовищ.

7)Лінза це - прозоре тіло, обмежене з двох боків сферичними поверхнями.

8)Види лінз : розсіювальна і збиральна

9)Падаючий і заломлений промені лежать в одній площині з перпендикуляром, проведеним у точку падіння променя до площини поділу двох середовищ (закон заломлення)

10)Простір, в кий не потрапляє світло від джекрела, називають тінь.

11)Види джерел світла (природні, штучні)

12)Вади зору та їх корекція (короткозоріст-розсіювальна,далекозорість-збиральна)

IІІ. РОЗВ'ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ

Усно

2. Промінь світла падає з повітря на поверхню скляної пластини. На якому з наведених рисунків правильно зазначено всі три кути: кут падіння α, кут відбивання β і кут заломлення γ?

а) 1 б) 2 в) 3 г) 4

3. Яка точка є зображенням світної точки S у плоскому дзеркалі?

а) 1 б) 2 в) 3

г) Зображення в дзеркалі немає

4. Яку ваду зору має людина, якщо вона носить окуляри, нижня частина яких – опуклі стекла, а верхня частина – плоскі?

а) Далекозорість б) Короткозорість

в) Людина не має вад зору г) Визначити неможливо

5. Людина наближається до дзеркала зі швидкістю 2 м/с. Із якою швидкістю до людини наближається її зображення в дзеркалі?

Так як людина наближається до дзеркала із швидкістю v = 2 м/с, то й зображення людини наближається до дзеркала з такою ж швидкістю.

v1= 2v = 2 × 2 м/с = 4 м/с – швидкість наближення людини із її зображенням.

Письмово

6.Кут падіння променя на дзеркальну поверхню дорівнює 70°. Чому дорівнює кут між відбитим променем і дзеркальною поверхнею?

Дано:

Розв'язання

За 2-м законом відбивання світла:

Відповідь:

7. У сонячний день довжина тіні на землі від ялинки висотою 1,8 м дорівнює 90 см, а від берези – 10 м. Яка висота берези?

Дано:

Розв'язання

З рисунка бачимо, що

З подібності трикутників випливає:



Відповідь:

8. Під час лабораторної роботи учень дістав чітке зображення запаленої свічки. Яка фокусна відстань й оптична сила лінзи, якщо відстань від свічки до лінзи становить 24 см, а відстань від лінзи до екрана – 12 см?

Дано:

Розв'язання

Відповідь:

9. За допомогою лінзи з фокусною відстанню 20 см на екрані одержали зображення предмета. Відстань від лінзи до зображення – 1 м. На якій відстані від лінзи міститься предмет? Яким буде зображення?

Дано:

Розв'язання

Оскільки зображення одержано на екрані, то лінза збиральна. Виходячи з умови задачі (f > 2F) й аналізуючи можливі види зображень від збиральної лінзи, з'ясовуємо: предмет знаходиться між фокусною та подвійною фокусною відстанню.

Відповідь: , зображення дійсне, збільшене й перевернуте.

10.Оптична сила нормального ока змінюється від 58,6 до 70,6 дптр. Визначте, у скільки разів змінюється при цьому фокусна відстань ока.

Дано:

Розв'язання

Відповідь:

10. На рисунку подано головну оптичну вісь КМ лінзи, предмет АВ і його зображення А1В1. Визначте тип лінзи, її фокусну відстань і оптичну силу.

Аналіз фізичної проблеми, розв'язання

1) Провівши пряму BB1, знайдемо точку її перетину з головною оптичною віссю лінзи (точка О). Ця точка і є оптичним центром лінзи.

2) Лінза перпендикулярна до головної оптичної осі, тому, провівши через точку О пряму, яка перпендикулярна до КM, знайдемо положення лінзи.

3) Із рисунка бачимо, що зображення розташоване з іншого боку від лінзи і далі від головної оптичної осі. Таке зображення дає збиральна лінза.

4) Проведемо через точку B промінь, паралельний головній оптичній осі. Після заломлення він пройде через фокус лінзи та через точку B1.

5) Другий фокус знайдемо зважаючи на те, що фокуси розташовані на однаковій відстані від оптичного центра лінзи.

Дано:

Розв'язання

Відповідь: Збиральна,

12.Перенесіть рисунки до зошита і для кожного випадку побудуйте зображення предмета АВ у збиральній лінзі. Схарактеризуйте зображення.

Зображення предмета є дійсним, рівним за розмірами, перевернутим.

Зображення предмета є дійсним, збільшеним, перевернутим.

Зображення предмета є дійсним, зменшеним, перевернутим.

ІV. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

V. Домашнє завдання

Повторити § 9–16

Виконати завдання рубрики «Завдання для самоперевірки до розділу IІ “Світлові явища”» підручника: № 2, 3, 8, 13, 15, 16, 15

Перегляд файлу

Розв’язування задач з теми «Світлові явища». Підготовка до контрольної роботи № 2

Мета уроку:

   дидактична:  виявити рівень знань і  вмінь  учнів  з теми;  узагальнити  і систематизувати  матеріал з теми  «Світлові  явища»; підготувати учнів до написання контрольної роботи.

   розвиваюча: розвивати культуру  спілкування; вміння чітко висловлюватися, аргументувати свою думку.

    виховна:  виховувати вміння самостійності, працювати в групах, почуття взаємодопомоги.

Очікувані результати: учні повинні вміти розв’язувати задачі різних типів, застосовуючи теоретичні знання, отримані в ході вивчення теми IІ «Світлові явища».

Тип уроку: урок застосування знань, умінь, навичок.

Наочність і обладнання: навчальна презентація, комп’ютер, підручник.

Хід уроку

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Головна мета нашого  уроку узагальнити та  систематизувати свої знання   та підготуватись до контрольної роботи з теми «Світлові явища».

Чому небо блакитне?

Чому небо блакитне - дуже важко знайти відповідь на таке просте питання. Багато вчених ламали собі голову в пошуках відповіді. Найкраще рішення проблеми запропонував близько 100 років тому англійський фізик лорд Джон Релей. Але почнемо спочатку. Сонце випромінює сліпуче чисте біле світло.

Значить і колір неба повинен бути таким же, але воно все таки блакитне. Що ж відбувається з білим світлом в земній атмосфері?
Біле світло - це суміш кольорових променів. За допомогою призми ми можемо зробити веселку. Призма розкладає білий промінь на кольорові смуги: червону, помаранчеву, жовту, зелену, блакитну, синю і фіолетову. З'єднуючись разом, ці промені знову утворюють біле світло. Можна припустити, що сонячне світло спочатку розщеплюється на кольорові складові. Потім щось відбувається, і поверхні Землі досягають тільки блакитні промені.

Отже чому ж небо блакитне? Є кілька можливих пояснень. Повітря, що оточує Землю, - це суміш газів: азоту, кисню, аргону та інших. В атмосфері присутні ще водяна пара і кристалики льоду. 

У верхніх шарах атмосфери розташований шар озону. Можливо причина в цьому? Деякі вчені вважали, що молекули озону і води поглинають промені червоного кольору і пропускають блакитні. Але виявилося, що в атмосфері просто не вистачить озону і води, щоб пофарбувати небо в блакитний колір.

У 1869 році англієць Джон Тіндалл припустив, що пил та інші частинки розсіюють світло. Синє світло розсіюється в найменшій мірі і проходить шари таких частинок, досягаючи поверхні Землі. У своїй лабораторії він створив модель смогу і висвітлив її яскравим білим променем. Смог перетворився в глибокий синій колір. Тіндалл вирішив, що якби повітря було абсолютно чисте, то ніщо б не розсіювало світло, і ми могли б милуватися яскравим білим небом. Лорд Релей теж підтримував цю ідею, але недовго. У 1899 році він опублікував своє пояснення: саме повітря, а не пил або дим, забарвлює небо в блакитний колір.
Пояснення чому небо блакитне. Частина сонячних променів проходить між молекулами газу, не стикаючись з ними, і без змін досягає поверхні Землі. Інша, більша частина, поглинається газовими молекулами. При поглинанні фотонів молекули збуджуються, тобто заряджаються енергією, а потім випускають її у вигляді знову-таки фотонів. Ці вторинні фотони мають різну довжину хвилі і можуть бути будь-якого кольору - від червоного до фіолетового. Розлітаються вони у всіх напрямках: і до Землі, і до Сонця, і в сторони. Лорд Релей припустив, що колір вихідного променя залежить від переваги в промені квантів того чи іншого кольору. При зіткненні молекули газу з фотонами сонячних променів на один вторинний квант червоного кольору припадає вісім квантів синього.
Який результат? Інтенсивне блакитне світло буквально ллється на нас з усіх боків з мільярдів молекул газів атмосфери. До цього світла домішані фотони інших кольорів, тому він не має чисто синього тону. 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

 

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

Фізичне лото

  1. Розділ фізики,  присвячений вивченю світла,  називають  оптика.
  2. Світло в прозорому однорідному середовищі поширюється прямолінійно.
  3. Падаючий і  відбитий проінь лежать  в одній площині з перпендикуляром до відбивної поверхні, проведеним  у точку падіння променя.(закон відбивання)
  4. Одиниця   фокусної відстані  лінзи метр.
  5. Одиниця   оптичної   сили  лінзи та формула для   заходження. (діопріях)
  6. Заломлення   світла   -  це зміна напряму  поширення світла при його переході через межу поділу двох середовищ. 
  7. Лінза це - прозоре тіло, обмежене з двох боків сферичними поверхнями.
  8. Види лінз : розсіювальна і збиральна
  9. Падаючий  і заломлений промені лежать в одній площині з перпендикуляром,  проведеним у точку  падіння  променя до  площини поділу двох середовищ (закон заломлення)
  10. Простір, в кий не потрапляє світло  від джекрела, називають  тінь.
  11. Види джерел світла (природні, штучні)
  12. Вади  зору та їх корекція (короткозоріст-розсіювальна,далекозорість-збиральна)

IІІ. РОЗВ'ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ

Усно

2. Промінь світла падає з повітря на поверхню скляної пластини. На якому з наведених рисунків правильно зазначено всі три кути: кут падіння α, кут відбивання β і кут заломлення γ?

        а) 1                              б) 2                               в) 3                            г) 4

3. Яка точка є зображенням світної точки S у плоскому дзеркалі?

а) 1  б) 2      в) 3   

г) Зображення в дзеркалі немає

 

4. Яку ваду зору має людина, якщо вона носить окуляри, нижня частина яких – опуклі стекла, а верхня частина – плоскі?

а) Далекозорість                              б) Короткозорість   

в) Людина не має вад зору               г) Визначити неможливо

5. Людина наближається до дзеркала зі швидкістю 2 м/с. Із якою швидкістю до людини наближається її зображення в дзеркалі?

Так як людина наближається до дзеркала із швидкістю v = 2 м/с, то й зображення людини наближається до дзеркала з такою ж швидкістю.

v1= 2v = 2 2 м/с = 4 м/сшвидкість наближення людини із її зображенням.

 

Письмово

6.Кут падіння променя на дзеркальну поверхню дорівнює 70°. Чому дорівнює кут між відбитим променем і дзеркальною поверхнею?

Дано:

Розв’язання

За 2-м законом відбивання світла:

 

 

 

Відповідь:

 

 

7. У сонячний день довжина тіні на землі від ялинки висотою 1,8 м дорівнює 90 см, а від берези – 10 м. Яка висота берези?

Дано:

Розв’язання

З рисунка бачимо, що

 

З подібності трикутників випливає:


 

Відповідь:

 

8. Під час лабораторної роботи учень дістав чітке зображення запаленої свічки. Яка фокусна відстань й оптична сила лінзи, якщо відстань від свічки до лінзи становить 24 см, а відстань від лінзи до екрана – 12 см?

Дано:

Розв’язання

 

Відповідь:

 

 

 

 

9. За допомогою лінзи з фокусною відстанню 20 см на екрані одержали зображення предмета. Відстань від лінзи до зображення – 1 м. На якій відстані від лінзи міститься предмет? Яким буде зображення?

Дано:

Розв’язання

Оскільки зображення одержано на екрані, то лінза збиральна. Виходячи з умови задачі (f > 2F) й аналізуючи можливі види зображень від збиральної лінзи, з’ясовуємо: предмет знаходиться між фокусною та подвійною фокусною відстанню.

 

Відповідь: , зображення дійсне, збільшене й перевернуте.

 

 

 

10.Оптична сила нормального ока змінюється від 58,6 до 70,6 дптр. Визначте, у скільки разів змінюється при цьому фокусна відстань ока.

Дано:

Розв’язання

 

 

Відповідь:

 

10. На рисунку подано головну оптичну вісь КМ лінзи, предмет АВ і його зображення А1В1. Визначте тип лінзи, її фокусну відстань і оптичну силу.

   

Аналіз фізичної проблеми, розв’язання

1) Провівши пряму BB1, знайдемо точку її перетину з головною оптичною віссю лінзи (точка О). Ця точка і є оптичним центром лінзи.

 

2) Лінза перпендикулярна до головної оптичної осі, тому, провівши через точку О пряму, яка перпендикулярна до КM, знайдемо положення лінзи.

 

3) Із рисунка бачимо, що зображення розташоване з іншого боку від лінзи і далі від головної оптичної осі. Таке зображення дає збиральна лінза.

 

4) Проведемо через точку B промінь, паралельний головній оптичній осі. Після заломлення він пройде через фокус лінзи та через точку B1.

 

5) Другий фокус знайдемо зважаючи на те, що фокуси розташовані на однаковій відстані від оптичного центра лінзи.

 

Дано:

Розв’язання

 

Відповідь: Збиральна,

 

12.Перенесіть рисунки до зошита і для кожного випадку побудуйте зображення предмета АВ у збиральній лінзі. Схарактеризуйте зображення.

                            

Зображення предмета є дійсним, рівним за розмірами, перевернутим.

        

Зображення предмета є дійсним, збільшеним, перевернутим.

           

Зображення предмета є дійсним, зменшеним, перевернутим.

           

 

         

              

 

 

ІV. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

V. Домашнє завдання

Повторити § 9–16

Виконати завдання рубрики «Завдання для самоперевірки до розділу IІ “Світлові явища”» підручника: № 2, 3, 8, 13, 15, 16, 15

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розв’язування задач і вправ. Підгогтовка до контрольної роботи

Номер слайду 2

Із поданих слів складіть фразу, яка буде гаслом нашого уроку “формула” “знання та мислення” “успіху” “найголовніша” “це”

Номер слайду 3

Гасло уроку: “Найголовніша формула успіху – знання та мислення” Теодор Рузвельт

Номер слайду 4

Чому небо блакитне?

Номер слайду 5

1 3 4 2 6 8 5 7 11 10 12 9

Номер слайду 6

Розділ фізики, присвячений вивченю світла, називають ……. 1.

Номер слайду 7

2. Світло в прозорому однорідному середовищі поширюється …….

Номер слайду 8

3. Падаючий і відбитий промінь лежать в одній площині з перпендикуляром до відбивної поверхні, проведеним у точку падіння променя.

Номер слайду 9

4. Одиниця фокусної відстані лінзи …..

Номер слайду 10

5. Одиниця оптичної сили лінзи та формула для заходження

Номер слайду 11

6. Заломлення світла - це …..

Номер слайду 12

7. Лінза це - …..

Номер слайду 13

8. Види лінз

Номер слайду 14

9. Падаючий і заломлений промені лежать в одній площині з перпендикуляром, проведеним у точку падіння променя до площини поділу двох середовищ

Номер слайду 15

10. Простір, в кий не потрапляє світло від джекрела,називають …..

Номер слайду 16

11. Види джерел світла

Номер слайду 17

12. Вади зору та їх корекція

Номер слайду 18

Розв’язування задач усно

Номер слайду 19

Промінь світла падає з повітря на поверхню скляної пластини. На якому з наведених рисунків правильно зазначено всі три кути: кут падіння α, кут відбивання β і кут заломлення γ? Відповідь: 2

Номер слайду 20

Яка точка є зображенням світної точки S у плоскому дзеркалі? Відповідь: 3

Номер слайду 21

Яку ваду зору має людина, якщо вона носить окуляри, нижня частина яких – опуклі стекла, а верхня частина – плоскі? а) Далекозорість б) Короткозорість в) Людина не має вад зору г) Визначити неможливо Відповідь: Далекозорість

Номер слайду 22

Людина наближається до дзеркала зі швидкістю 2 м/с. Із якою швидкістю до людини наближається її зображення в дзеркалі? Відповідь: 4 м/с

Номер слайду 23

Розв’язування задач письмово

Номер слайду 24

1. Кут падіння променя на дзеркальну поверхню дорівнює 70°. Чому дорівнює кут між відбитим променем і дзеркальною поверхнею?

Номер слайду 25

2. У сонячний день довжина тіні на землі від ялинки висотою 1,8 м дорівнює 90 см, а від берези – 10 м. Яка висота берези?

Номер слайду 26

3. Під час лабораторної роботи учень дістав чітке зображення запаленої свічки. Яка фокусна відстань й оптична сила лінзи, якщо відстань від свічки до лінзи становить 24 см, а відстань від лінзи до екрана – 12 см?

Номер слайду 27

4.Оптична сила нормального ока змінюється від 58,6 до 70,6 дптр. Визначте, у скільки разів змінюється при цьому фокусна відстань ока.

Номер слайду 28

Побудова зображення предмета у лінзі

Номер слайду 29

На рисунку подано головну оптичну вісь КМ лінзи, предмет АВ і його зображення А1В1. Визначте тип лінзи, її фокусну відстань і оптичну силу.

Номер слайду 30

Підсумок уроку

Номер слайду 31

Домашнє завдання Повторити § 9–16 Виконати завдання рубрики «Завдання для самоперевірки до розділу IІ “Світлові явища”» підручника: № 3, 13, 15, 16

zip
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
4896
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку