Використання електронних освітніх ресурсів при викладанні математики

Про матеріал
Описані різні види електронних освітніх ресурсів, які можна використовувати вчителям у викладанні математики
Перегляд файлу

                                                         Радченко Ірина Василівна,

                                               вчитель математики (вища категорія)

                                               КУ Сумська загальноосвітня школа

                                       І-ІІІ ступенів № 18, м. Суми Сумської міської ради

 

                Використання електронних  освітніх ресурсів

                               при викладанні математики

Анотація. У статті описані різні види  електронних освітніх   ресурсів, які можна використовувати вчителям у викладанні математики для подальшого  впровадження новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в освіту.

Ключові слова: навчальний процес, освітні портали, навчальні сайти, безкоштовні сервіси, електронні бібліотеки, онлайн-тренінги, освітні проекти.

 

Сьогодення освітньої галузі свідчить про наявність потреби щодо впровадження новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в освіту, використання та створення електронних ресурсів, сприяння інтеграції освіти науки України у глобальний інформаційний простір.

Розглянемо деякі з ЕОР,  які вчитель може використовуюти у  своїй  роботі.

        Освітні портали відомі широкому колу  вчителів:  http://osvita.ua , http://urok-ua.com,  http://pedrada.com.ua,  http://infosvit.if.ua, http://pedpresa.ua, http://education-ua.org, http://educlub.com.ua, http://shodennik.ua,
http://school.xvatit.com, http://www.osvita.org.ua, http://ukped.com, http://uchiteli.com.ua, http://shkola.ua, http://teacherjournal.com.ua, https://www.schoollife.org.ua

       Є й такі, які можна використовувати  для розгляду конкретного питання.

https://webdemo.myscript.com Розпізнавання математичних виразів, малюнків, рукописного тексту.  Надає можливість змінювати написання рівняннь, формул, тексту, ескізу ліній , фігур в інші формати.

https://www.mathcha.io  Математичний онлайн-редактор з великим набором символів, макети для для запису формул, графіків, діаграм, малюнків з подальшим друком документу у форматі PDF, швидкий спосіб написання та обміну.

https://www.thinglink.com/ Сервіс для створення інтерактивних малюнків. Ресурс має можливість позначити зображення, відео та 360 °, аудіо, відео, вкладки та веб-посилання. Підходить для онлайнових лекцій. Цікаві віртуальні поїздки, спосіб зберегти і поділитися нотатками та спостереженнями,  навчання з прямим записом голосу до фотографій камери.

https://crello.com Графічний онлайн-редактор. Безкоштовний інструмент для графічного дизайну,  для створення візуальних матеріалів, безкоштовні шаблони для проектів, створеня свого дизайну, 40 форматів, 16 000 шаблонів і 260 шрифтів. Можна користуватись бібліотекою фотографій і ілюстрацій.

https://getkahoot.com Сервіс для створення тестів, вікторин  з додаванням зображення, відео.

http://www.slideboom.com Створення нових презентацій, з файлів PowerPoint, більше ніж 30 тем, обговорення презентацій в групах за інтересами; гранти, конкурси, статті.

http://www.chaynikam.info/ukr  Спонуканням  авторам  до створення цього сайту стало прагнення спростити життя всім недосвідченим користувачам комп'ютера. На сайті публікуються ілюстровані статті та інструкції, написані простою і зрозумілою мовою, орієнтовані на те, щоб допомогти розібратися

із більшістю "комп'ютерних" проблем.

http://www.formula.co.ua  Математика для школи. Навчальний сайт з математики. На цьому сайті можна навчитися вирішувати математичні завдання, освоїти різні методи рішень, закріпити пройдений матеріал. Головною рисою, відмінною від решти математичних сайтів, даного сайту є он-лайн сервіси для вирішення завдань (наприклад, розв’язання квадратного рівняння, знаходження гіпотенузи і катетів прямокутного трикутника і т.п.). Вони дозволяють  вводити відомі параметри і  обчислювати шукане значення.

http://www.geogebra.org Сайт системи динамічної комп'ютерної математики GeoGebra.

http://lectureracing.com Lecture Racing дозволяє вчителям проводити інтерактивні опитування в реальному часі. Завдяки миттєвої оцінки та візуалізації результатів, вчителі можуть оцінити поточний рівень всього класу в розумінні предмета.

http://www.slideshare.net Slideshare - це безкоштовний сервіс, що дозволяє завантажувати професійні відео і слайди презентацій. На відміну від YouTube, акцент робиться більше на презентації.

https://disted.edu.vn.ua/ Систему створено для тих, хто сьогодні навчається у школі, отримує середню освіту. Але скористатися нею може будь-хто, якщо бажає покращити свої знання з базових дисциплін шкільної програми, підготуватися до зовнішнього незалежного оцінювання. Скористатися можливостями ресурсу можна, проживаючи в будь-якій країні, єдине, що потрібно, - це знання української мови.

https://lib.imzo.gov.ua/ Електронна бібліотека Інституту модернізації змісту освіти, в якій можна вибрати розділ, який цікавить вчителя: конкурс підручників, підручники, двомовні словники, посібники серії "Шкільна бібліотека", методичні матеріали, наукові публікації, документи.

http://www.osvitaua.com Видавництво педагогічної преси та літератури "Шкільний світ". Видання, які допомагають освітянам України. 29 газет,  5 журналів  та понад 150 книжок. Унікальні та особливі матеріали, нові розробки, освітні новації: конкурси, цікаві інтерактиви, сторінки в соціальних меражах.

http://www.m-translate.com.ua Національний online-перекладач. M-translate підтримує 104 мов та безліч напрямків перекладу. Перекладач з англійської на українську, та навпаки з української на англійську – працює в один клік. Перекладач m-translate не потребує додаткової інсталяції – достатньо скористатися Mozilla, Safari чи Chrome у  iPhone, iPad чи Android пристрої. Це робить використання надзвичайно простим і зручним.

http://ukrlit.org/transliteratsiia  Автоматична система транслітерації українського алфавіту латиницею відповідає чинному державному стандарту, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2010 р. N 55 «Про впорядкування транслітерації українського алфавіту латиницею»

http://journals.sagepub.com  Пошук світових наукових журналів. Представлений список журналів, вибравши дисципліну або предмет.

http://ae.fl.kpi.ua Журнал "Новітня освіта". Журнал є рецензованим виданням, що підтримує політику відкритого доступу до наукових публікацій.  

http://fmo-journal.fizmatsspu.sumy.ua Журнал "Фізико-математична освіта", засновником якого є фізико-математичний факультет Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.  Редакція журналу пропонує науковцям, які займаються проблемами теорії та методики навчання фізики, математики, інформатики,  опубліковувати статті. Розділи журналу: актуальні проблеми  методики математики, фізики, комп'ютерних наук, інформаційних технологій, педагогічних наук. 

https://graspablemath.com  Ресурс для вивчення та досліджування алгебри онлайн,  який  має відео-уроки, бібліотеку, приклади. Математичні символи на екрані є інтерактивними. Їх можна перетягувати і натискати, щоб змінити порядок і спростити вираз, що дає можливість учням  творчо вівчати алгебру у вільний час за допомогою цифрових технологій.

https://www.edmodo.com Вчителю пропонується працювати з учнями, спілкуватися з іншими вчителями і залучати батьків, зосередитись на викладанні, а не на паперовій роботі. Завдяки зрозумілим функціям і  зберіганню, можна створювати групи, призначати домашнє завдання, планувати вікторини і керувати  процесом. Edmodo інтегрований з Google Apps для освіти і Microsoft OneNote & Office. Існують батьківські мобільні додатки Edmodo, що гарантують вивчене закріпити пізніше. Спільне використання ресурсів з усього світу.

http://prosvita.tilda.ws  Безкоштовні онлайн-тренінги для освітян. Проект має на меті полегшити підвищення кваліфікації для освітян. Вебінари відбуваються у зручний час, завдяки чому можна брати участь після роботи. Можна стати членом  спільноти,  ділитися своїм досвідом, обговорити актульні ідеї, започаткувати власний проект. Участь у вебінарі є  безкоштовною

http://marinakurvits.com Майстерня, в якій можна  педагогам проектувати навчальну роботу по інноваційним сценаріями. Корисні інструменти, за допомогою яких, можна створити навчальні матеріали, які підтримують процес навчання, покрокові  інструкції, інноваційні сценарії , що змінюють урок так, що учень виявляється втягнутим і активним учасником навчального процесу. Formative - інструмент формуючого оцінювання, який дозволяє в режимі реального часу відслідковувати процес роботи учнів, в будь-який момент коментувати їх роботи і надавати зворотний зв'язок. За допомогою цього інструменту вчитель створює навчальний матеріал, який містить: контент (картинка, текст, біла дошка, відео і вбудований код embed), завдання (вікторина, додавання короткого відповіді, додавання повної відповіді, демонстрація своєї роботи, питання з вибором кількох правильних відповідей, істина / неправда), додаткові питання (додати аудіо відповідь, класифікація і встановлення послідовністі). Готовий навчальний матеріал учитель по спеціальному посиланню або за кодом надає учням. І коли учні починають виконувати завдання, вчитель на своєму екрані бачить просування кожного учня і в будь-який момент може надати допомогу.

http://urok-ua.com Освітній портал "UROK-UA"- найпростіший спосіб публікацій і одержання сертифікатів безкоштовно. Конспекти уроків, презентації, сценарії заходів та свят, матеріали до уроків, позакласні заходи, методичні рекомендації, конкурси, ігри, планування, контрольні роботи, підручники, посібники.

https://sites.google.com/site/visualmatem Сайт творчо працюючих вчителів математики.

http://4book.org  Підручники, розв'язники.

http://vshkole.com"У школі" - шкільні підручники та розв'язники.

http://lecbank.jimdo.com Наукова світлиця. Банк лекцій.

https://www.classtime.com/uk/   Платформа Сlasstime допомагає вчителю у тестуванні учнів. У наявності бібліотеки питань, різні типи питань, формули, зображення та відео. Можна  обирати  понад 30 000 питань безкоштовно, створити свої власні питання, поширити  з іншими вчителями, щоб доповнити свої навчальні плани, зацікавити клас спільною метою в Командних Іграх, вирішуючи проблему, відповідаючи на питання. Успіх цілого класу допоможе Командній Грі мати позитивне завершення.

https://e-schools.info Е-schools - електронний освітній проект, який пропонує безкоштовне розміщення сайтів закладів освіти на  платформі. Не потрібно розробляти сайт самостійно, це вже зроблено,  треба обирати назву для власного сайту,  видаються  дані доступу модератора,  і  залишається тільки керувати змістом сайту через панель адміністрування.  Сайти  розміщуються  на  платформі безкоштовно. Сервіс e-schools.info призначений для обробки і надання в зручному електронному вигляді інформації про успішність учнів, а також суміжній інформації (відмітки і домашні завдання, розклад), що доступно через Інтернет.

http://ac-cent.com/ua Універсальний освітній простір (зокрема Web-бібліотека).

Це електронна освітня платформа  для  створення електронного навчального середовища закладу;  конструювання електронного прототипу навчального закладу з усіма необхідними складниками; створення  систем дистанційного навчання;  організації та підтримки дистанційного навчання; розроблення електронних освітніх ресурсів; розроблення веб-ресурсів; неперервної підтримки та консультації педагогів з метою підвищення рівня їхньої  ІТ-компетентності.

https://www.ed-era.com   EdEra - освітній проект. Освітній блог розповідає про освітні тенденції та актуальні новини зі сфери, оглядає міжнародні конференції, наукові статті та західні онлайн-платформи.  EdEra Books - соціальний проект інтерактивної освітньої літератури, розробляється командою науковців, програмістів, дизайнерів та експертів. Онлайн-книги на EdEra складаються з ілюстрованих текстів з інтегрованими відео та тестами для перевірки здобутих знань. Безкоштовний доступ онлайн. «ЗНО платформа» -  безкоштовний сервіс для самостійної підготовки майбутніх абітурієнтів. Тести, підказки та авторські рішення завдання.

        Міністерство освіти і науки України підписало меморандум про співпрацю та впровадження проекту з австралійською освітньою платформою «Матіфік» щодо безкоштовного використання системи Матіфік для всіх учнів 1-6 класів України протягом 2018-2019 навчального року.   Матіфік - це міжнародний освітній проект з математики, що працює по всьому світу, перекладений близько сорока мовами та відзначений світовими нагородами. Матіфік надає сучасний освітній електронний контент для вивчення математики в 1-6 класах в ігровій формі за посиланням  https ://www.matific.com/ua/uk/home/. Зі свого досвіду роботи, учні розвивають навички ефективного виконання, швидкого застосування теоретичних та фактичних знань, здібності до логічного мислення та дій, таких як аналіз, доведення, оцінка, пояснення, припущення, обгрунтування та узагальнення.

Розв'язуючи задачі, головоломки, які надаються у яскравій анімації, музичним супроводом, з ігровими персонажами, учні  використовують математичний апарат для представлення незнайомих або придуманих ситуацій, проводять дослідження і планують підхід до розв'язання, застосовують різні методи для пошуку розв'язків і перевірки обгрунтованості своїх відповідей. Вчитель виступає адміністратором, вводить призвища учнів, керує послідовністю та терміном виконання вправ, розділів. Заохочення учасників проекту проходить через друкування яскавих сертифікатів, повідомлення батькам.  Matific допомагає учням зрозуміти взаємозв’язок між питаннями «чому» та «як» у математиці. Розуміння виникає, коли учень будує взаємозв’язки між ідеями, представляє концепції з різних точок зору, визначаючи спільні та відмінні властивості об'єктів та описують їх мовою математики. Matific дозволяє всім дітям  працювати й досягати визначених цілей у тому темпі, який підходить кожній дитині індивідуально.

Висновок

         Ефективна освіта - це унікальний для кожного набір практичних навичок, знань і компетенцій. Електронні освітні ресурси мають допомагати у процесі отримання нових знань  при вивченні математики. Основними вимогами  до змісту й організації ЕОР – є такі  засоби навчання, що мають проектуватись і створюватися з урахуванням  індивідуальності учнів. Подання навчального матеріалу у ЕОР не повинно суперечити вимогам системності знань і систематичності  викладання предмету. ЕОР мають органічно вписуватися в навчальний процес, використовуватися як засоби колективної і самостійної діяльності учасників цього процесу, програмні засоби необхідно супроводжувати відповідним методичним забезпеченням.  

Список використаних джерел

  1. Наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України 01.10.2012 

 1060  «Положення про електронні освітні ресурси»

  1. О. Ігнатенко, В. Перевозник . Стаття « ЕОР  як невід´ємна складова освітньго процесу».
  2. В. В. Лапінський.  Стаття « Електронні  освітні ресурсі – дидактичні вимоги і кваліфікація».

4. https ://www.matific.com/ua/uk/home/,  https://www.ed-era.com,

http://ac-cent.com/ua, https://e-schools.info, https://www.classtime.com/uk/

 

1

 

docx
Додано
29 квітня 2019
Переглядів
2362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку